Cea mai mare achiziție a Armatei Române din acest an: 227 de transportoare blindate, dintre care 197 vor fi produse în România

Armata României va fi dotată cu 227 de transportoare blindate de tip Piranha V, dintre care 197 vor fi produse de o societate mixtă în care vor fi parteneri Uzina Mecanică București (cu experiență în domeniul tancurilor și o filială a Companiei Naționale ROMARM) și compania General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH, filiala din Europa a companiei americane General Dynamics.

Acordul de achiziție pentru cele 227 de transportoare blindate a fost semnat vineri, la sediul MApN, în prezența ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor.

Contractul prevede ca primele 30 de transportoare să fie livrate din Elveția, iar următoarele 197 să fie integrate și produse la Uzina Mecanică București. Costul total al programului este de circa 895 de milioane de euro. 

Guvernul României a adoptat, pe 29 noiembrie, hotărârea prin care s-au aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferente primei etape a programului esenţial de înzestrare ”Transportor blindat pentru trupe 8×8”, în vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate şi derivate pe platforma PIRANHA 5 şi a suportului logistic iniţial către General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH. Potrivit MApN, transportorul blindat pentru trupe 8×8 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum şi al structurilor de sprijin, absolut necesar pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către Forţele Terestre Române.

Acest vehicul asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice.

 

”Tehnica de luptă pe roţi aflată în prezent în dotarea Armatei României este de generaţie veche, fiind depăşită atât din punct de vedere tehnologic, cât şi din cel al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea în medii diferite, protecţia personalului, posibilităţile de observare, orientare, comunicaţii etc”, precizează MApN.

Citiți și 197 de transportoare blindate destinate înzestrării Armatei Române vor fi produse la București

Noile transportoare Piranha 5 trebuie să fie interoperabile cu cele 31 de transportoare Piranha III C, deja intrate în dotarea Armatei Române și aflate în dotarea Brigăzii Multinaţionale de Sud-Est  (MND-SE). Prin intrarea în dotare și a transportoarelor Piranha 5, brigada multinațională va fi complet operaționalizată.

Societatea mixtă care se va înființa la București trebuie să fie în măsură să producă transportoare  8 x 8 model Piranha 5, să modernizeze transportoarele Piranha III C deja aflate în dotare și să producă, ulterior, transportoare blindate 4 x 4.

Compania General Dynamics este una dintre cele mai mari din lume, iar în anul 2016 a avut o cifră de afaceri de peste 31 de miliarde de dolari. Totodată, în România ar putea fi produse transportoare blindate și prin intermediul societății mixte româno-germane înființate între Uzina Mecanică Moreni și compania germană Rheinmetall, care ar urma să dezvolte și să construiască la Uzina de la Moreni un nou model de transportor blindat ambfibiu denumit Agilis 8X8.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.