UPDATE Alegeri în Germania. Primele rezultate ale alegerilor. Partidul de extremă dreapta, a treia forță politică germană

UPDATE 19.00

Primele rezultate ale alegerilor, conform Deutsche Welle:

CDU/CSU- alianța cancelarului Angela Merkel – 32,5%

SPD – 20%

AfD – 13,5%

FDP – 10%

Die Linke – 9%

Grune – 7%

Sectiile de vot s-au inchis la ora locala 18:00 (19:00 ora Romaniei), iar la scurt timp au fost anunțate primele exit poll-uri. Rezultatele finale ar putea veni abia marți.

Creștin-democrații Angelei Merkel își prelungesc conducerea lor ca cea mai puternică forță din parlament, în ciuda unei scăderi de nouă procente față de lansarea lor din 2013, notează DW.

Social-democrații lui Martin Schulz scad la 20%, cel mai rău rezultat al partidului în cadrul alegerilor din Germania postbelică. 

Partidul populist de extrama dreaptă, Alternativa pentru Germania (AfD) câștigă primele sale locuri în parlamentul federal, devenind și a treia putere a Bundestagului în acest proces.  

Democrații FDP, partid ce militază pentru liberile afaceri se întorc în parlament, după ce au dispărut pentru prima oară de la război în ultimul scrutin electoral.

Verzii și Stânga obțin scoruri asemănătoare celor de acum patru ani. 

Nici o coaliție nu este practic viabilă fără ca CDU-ul lui Merkel să preia conducerea. Cu toate acestea, o repetare a actualei “Mari Coaliții” cu social-democrații nu este singura opțiune a cancelarului. Participarea la vot este foarte mare, apropiindu-se de cea  din 2013, și anume de 71,5%.


Germanii merg astăzi la urne pentru a alege reprezentanții din Bundestag pentru următorii patru ani, iar potrivit ultimelor sondaje partidul Angelei Merkel, CDU, alături de aliatul bavarez, CSU, conduc în sondaje, ceea ce îi conferă acesteia șansa pentru al patrulea mandat în funcția de cancelar. Surpriza o va reprezenta noua coaliție de guvernământ, având în vedere că sunt două posibilități.

Germania votează astăzi în cadrul alegerilor parlamentare. Aproximativ 61,5 milioane de germani sunt chemaţi pentru a-şi alege cel de-al 19-lea Parlament. Secţiile de vot se închid la ora locală 18:00 (19:00 ora României), iar la scurt timp Das Erste şi ZDF vor anunţa exit-polluri. Rezultatele finale ar putea veni marţi.

Particularitatea acestui scrutin pare să fie dată chiar de larga susținere pentre partidul de extremă dreapta care a căpătat o forță politică foarte mare, situându-se pe locul trei în sondaje, și va fi pentru prima dată după învingerea naziștilor în 1945 când în parlamentul Germaniei va exista un astfel de partid. AfD a devenit tot mai popular pe fondul unui sentiment anti-imigrație.

Citiți și

Cum funcționează alegerile pentru Bundestag și cum se formează viitorul guvern german

Sondaj. Un partid de extremă dreapta va accede pentru prima dată după 1945 în parlamentul german

Angela Merkel, în linie dreaptă spre al patrulea mandat. Cancelarul german, susținut inclusiv de 22% dintre votanții social-democrați

Martin Schulz o va înfrunta pe Angela Merkel: Fostul președinte al Parlamentului European candidează pentru poziția de cancelar al Germaniei

Astfel, alianța CDU/CSU are un avans considerabil în sondaje, fiind cotată cu 36% dintre preferințele algătorilor, în timp ce SPD, care s-a bucurat de o creștere în sondaje datorită alegerii în fruntea partidului a fostului președinte a Parlamentului European, Martin Schulz, are 21.5% din susținere, fiind o scădere față de lunile precedente. Verzii au 8% din susținerea electoratului.

AfD, partidul populist de extrema dreaptă, a câștigat un sprijin susținut în ultimele săptămâni ale campaniei, reuțind să fie cotată cu 11% din voturile cetățenilor germani, situându-se în fața  liberalilor (FDP) care sunt cotați cu 10% din voturi.

Așadar, posibilele coaliții de guvernământ sunt: CDU/CSU și SPD, iar cea de-a doua este cea dintre CDU/CSU cu FDP și Verzii, coaliție denumită și “Jamaica”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.