Corespondență Bruxelles
Cecilia Wikström (ALDE, Suedia), președintele Conferinței Comisiilor de specialitate din Parlamentul European, transmite asigurări legate de faptul că activitatea legislativă a viitorului Parlament nu va fi afectată de numărul în creștere al populiștilor care ar putea obține un mandat de europarlamentar după alegerile europene din mai.
În cadrul unui seminar privind alegerile europarlamentare, dedicat presei din statele membre, Wikström a spus că ,,soliditatea grupurilor politice pro-europene și viziunea lor împărtășită de a legifera în beneficiul tuturor cetățenilor europeni este cel mai eficient instrument” prin care se pot asigura că forțele populiste nu vor interfera cu activitatea legislativă din Parlamentul European.

@Parlamentul European
Deși cele mai recente proiecții privind distribuirea locurilor în PE indică o creștere a prezenței populiștilor, eurodeputatul liberal a subliniat că aceștia sunt dezbinați și le va fi foarte greu să se coalizeze în jurul unei idei comune atâta vreme cât sunt mânați de idealuri naționaliste sau de o gândire de tipul ,,eu și țara mea”. De aceea, populiștii vor fi doar ,,zgomot de fond” și nu vor reuși să blocheze proiectele legislative negociate de Parlament, spunea Wikström. Potrivit acesteia, eurodeputații neafiliați la niciunul dintre grupurile politice din PE se înscriu și ei în aceeași categorie, indiferent de intențiile lor individuale deoarece ,,fără o familie politică care să-ți poarte ideile mai departe, este foarte greu să ai un impact”.
Vorbind despre unitatea grupurilor politice pro-europene din PE, Wikström a spus că exemplul cel mai ilustrativ în acest sens este cel al reformei Sistemului Dublin, care a reușit să coalizeze în premieră mai mult de două treimi din eurodeputați pentru a susține împărțirea echitabilă a responsabilității privind gestionarea imigranților și a frontierelor externe ale UE între statele membre.

@Cecilia Wikstrom/Twitter
În opinia acesteia, doar ,,solidaritatea consolidează unitatea Uniunii Europene” în contextul în care mai multe state membre au refuzat să primească imigranții veniți pe ruta mediteraneană sau balcanică după declanșarea crizei refugiaților în 2015, obligând state costiere, precum Grecia sau Italia să gestioneze singure prelucrarea solicitărilor de azil și găzduirea acestora în condiții care să respecte drepturile omului indiferent de capacitatea de a face acest lucru. De altfel, Wikström a punctat faptul că actualul PE are o poziție unitară privind reforma sistemului european de azil, însă dosarul va fi moștenit de următorul legislativ din cauza ,,blocajului produs de cei 28 de miniștri din Consiliu”, care nu pot ajunge la un consens.
Președintele Conferinței Comisiilor de specialitate din PE a mai subliniat faptul că cetățenii europeni trebuie să știe înainte de a merge la vot că instituțiile UE sunt aproape de ei și veghează la respectarea intereselor lor, chiar dacă acest lucru nu este evident. În acest sens, Wikström a arătat că europarlamentarii din Comisia pentru petiții sunt legătura cetățenilor cu instituțiile din triunghiul legislativ european, ocupându-se să transmită nemulțumirile și observațiile lor privind aplicarea normelor UE la nivel național către Comisia Europeană, pe care o îndeamnă să investigheze situațiile indicate și chiar să ia atitudine în relația cu statele membre prin declanșarea procedurii de infringement.
Wikström a mai spus că foarte multe nereguli care afectează viața de zi cu zi au fost corectate în acest fel, care, pentru cetățenii unor state membre, precum Suedia, este singura cale de apel în lipsa unui instrument de petiții pus la dispoziție de parlamentele naționale.
,,Este o slujbă de vis să lucrezi în cadrul Comisiei pentru Petiții. În nicio altă comisie nu mai există dezbateri atât de vii”, a spus Wikström despre comisia pe care o prezidează.
Cecilia Wikström a transmis aceste mesaje în cadrul seminarului ,,Choose Your Future”, organizat de Parlamentul European pentru presa din statele membre, ca parte a campaniei de promovare a alegerilor europene din 23-26 mai 2019. Evenimentul se desfășoară la Bruxelles în perioada 9-10 aprilie.