CEDO a condamnat Rusia să-i plătească despăgubiri lui Aleksei Navalnîi, opozantul lui Vladimir Putin, pentru proces inechitabil: Deciziile jurisdicțiilor interne au fost arbitrare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat marți Federația Rusă la plata de despăgubiri opozantului Aleksei Navalnîi și fratelui acestuia, Oleg Navalnîi, în urma condamnării lor de către un tribunal rus pentru acuzații de fraudă, într-un caz care a implicat filiala din Rusia a companiei franceze de cosmetice, Yves Rocher, transmite DPA, citat de Agerpres.

Foto: Wikipedia

Curtea de la Strasbourg a stabilit că frații Navalnîi nu au avut parte de un proces echitabil și a decis ca Aleksei să fie despăgubit cu 55.000 de euro, iar Oleg cu o sumă de peste 20.000 de euro.

Deciziile dictate de jurisdicțiile interne au fost arbitrare și în mod evident nerezonabile“, au arătat judecătorii CEDO, care nu au admis însă plângerea pentru ‘urmărire politică în justiție’ depusă de cei doi frați.

Oleg Navalnîi se află în detenție în urma condamnării survenite în 2014, urmând a fi pus în libertate anul viitor.

Aleksei Navalnîi, care a primit o pedeapsă cu suspendare în cazul respectiv, ispășește în prezent o condamnare de 20 de zile de închisoare, a treia din acest an, pentru chemare la manifestații neautorizate, și va fi eliberat duminică.

Cel mai probabil, statul rus nu le va plăti fraților Navalnîi despăgubirile dictate de CEDO, dat fiind că președintele Vladimir Putin a promulgat la sfârșitul lui 2015 o lege care permite Federației Ruse să respingă deciziile tribunalelor internaționale, inclusiv ale Curții de la Strasbourg.

Tot marți, președintele Comisiei electorale ruse, Ella Pamfilova, a declarat că Aleksei Navalnîi, care intenționează să fie contracandidatul lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din martie 2018, nu va fi eligibil decât începând din anul 2028, din cauza unei condamnări pentru deturnare de fonduri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.