Connect with us

U.E.

Cehia: Cele mai ample manifestații antiguvernamentale din ultimii 30 ani, în același loc unde cetățenii au cerut căderea comunismului în 1989

Published

on

© Jakub Janda/ Twitter

Aproxmativ 250.000 de manifestanţi au cerut duminică, la Praga, demisia premierului Cehiei, Andrej Babis, cifrele comunicate de organizatorii protestelor neputând fi verificate independent, dar Reuters şi DPA au consemnat că a fost cel mai mare protest antiguvernamental al cehilor din ultimii 30 de ani, după aşa-numita Revoluţie de Catifea care a dus la căderea regimului comunist din fosta Cehoslovacie, în 1989, scrie Agerpres.

Protestele împotriva lui Babis continuă de câteva săptămâni, în contextul anchetelor privind presupusele fraude şi conflicte de interese în care este implicat premierul miliardar. Protestul de duminică a fost organizat de gruparea civică Milioane de Momente pentru Democraţie, fondată de studenţi. 

Politico Europe notează că locul ales pentru protest a fost unul simbolic. La 25 noiembrie 1989, cu patru zile înainte de la prăbușirea oficială a regimului comunist, aproape 800.000 s-au reunit în același loc pentru a cere căderea acestui regim.

Numirea unui nou ministru al justiţiei după ce poliţia a cerut în aprilie inculparea lui Babis a amplificat suspiciunile că prim-ministrul încearcă să influenţeze procedurile judiciare.

Rezultatele preliminare ale unui audit al Comisiei Europene, obţinute de presa cehă, au arătat că care arată că Uniunea Europeană ar putea cere unor firme legate de Babis să ramburseze 17,4 milioane de euro şi că acesta se află în conflict de interese ca beneficiar al fondului fiduciar către care a transferat managementul holdingului său evaluat la 3,7 miliarde de euro.

Premierul a susţinut de multe ori că “nu se va restitui nimic” şi că concluziile finale ale auditului, aşteptate spre sfârşitul anului sau abia în 2020, vor dovedi că este nevinovat. El a recunoscut dreptul cetăţenilor de a protesta, dar a refuzat să demisioneze. Formaţiunea sa politică, partidul populist ANO, este în continuare favorită în sondajele de opinie, deşi procentajul celor care o susţin a scăzut în ultimele două luni. Un sondaj Kantar ale cărui rezultate au fost publicate pe 9 iunie arăta că 27,5% din cetăţeni sunt favorabili ANO. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România devine un jucător strategic în domeniul metalelor rare, consolidând securitatea economică a Europei

Published

on

© Gheorghe Falcă - Arhivă Personală

Europarlamentarul Gheorghe Falcă a salutat decizia Comisiei Europene de a include România pe lista țărilor UE cu proiecte strategice în domeniul metalelor rare și solicită Guvernului României să elaboreze o strategie națională pentru valorificarea metalelor rare.

„Dintre cele 47 de proiecte strategice aprobate, trei sunt din România, vizând extracția cuprului, grafitului și magneziului. Prin această decizie, țara noastră își consolidează poziția de actor-cheie în asigurarea resurselor esențiale pentru tranziția verde și securitatea economică a Europei”, a punctat Gheorghe Falcă.

Cele trei proiecte sunt: Rovina (Hunedoara) – unul dintre cele mai mari zăcăminte de cupru din lume; Baia de Fier (Gorj) – proiect de extracție a grafitului, esențial pentru baterii; Verde Magnesium (Bihor) – primul proiect de extracție a magneziului din UE.

   Citiți și: Comisia Europeană selectează 47 de proiecte strategice, inclusiv din România, pentru a asigura și diversifica accesul la materii prime în UE

„Aceste resurse sunt cruciale pentru industria bateriilor, tehnologiile regenerabile, apărare și industria aerospațială. Prin acest pas, România demonstrează că poate contribui strategic la securitatea energetică și industrială a Europei!”, mai transmite eurodeputatul român.

Eurodeputatul Gheorghe Falcă explică faptul că oportunitățile majore de finanțare vin cu reguli clare: „Proiectele strategice selectate vor putea beneficia de autorizații simplificate și acces prioritar la finanțare prin instituții precum Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și prin fonduri europene de dezvoltare și coeziune”.

Potrivit deputatului european, „accesarea fondurilor va trebui făcută cu respectarea cerințelor de mediu – exploatarea trebuie să fie sustenabilă și conformă cu normele europene”: Autorizarea rapidă înseamnă că termenul pentru aprobarea proiectelor este limitat la 27 de luni pentru extracție și 15 luni pentru procesare sau reciclare, iar în ceea ce privește evaluarea, fiecare finanțare va fi analizat de un subgrup de finanțare din cadrul Consiliului pentru Materii Prime Critice, alături de instituțiile financiare”.

„România are mult mai multe resurse care ar trebui să fie pe această listă! Este momentul ca Guvernul României să elaboreze o strategie națională pentru valorificarea metalelor rare, mai ales în contextul global în care marile puteri concurează pentru aceste resurse. Spre exemplu, SUA au convenit deja un acord cu Ucraina, care va oferi companiilor americane acces preferențial la mineralele rare ucrainene după război. România trebuie să acționeze rapid și inteligent pentru a nu rata această oportunitate strategică!”, a concluzionat Gheorghe Falcă.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri are în vedere pentru asigurarea unor servicii de educație și îngrijire timpurie de înaltă calitate pentru toți copiii din UE

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri intenționează să ia pentru asigurarea de servicii de educație și îngrijire timpurie de înaltă calitate pentru toți copiii din UE.

Solicitarea sa apare în contextul celui mai recent raport al Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură care evidențiază ”disparități semnificative în sistemele de educație și îngrijire timpurie din întreaga Europă”.

Așadar, ”majoritatea țărilor au încă nevoie de reforme pentru a îmbunătăți guvernanța, accesul și calificările forței de muncă”.

În răspunsul primit de eurodeputatul Dan Motreanu, vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, subliniază că ”Grupul de lucru privind educația și îngrijirea timpurie oferă oportunități de învățare reciprocă și cunoștințe bazate pe dovezi”.

Grupul oferă și exemple pentru a fundamenta reformele statelor membre, abordând subiecte precum guvernanța, personalul și incluziunea.

Comisia încurajează, de asemenea, accesul gratuit și efectiv la educație și îngrijire timpurie pentru copiii aflați în dificultate, prin intermediul Garanției europene pentru copii, cu sprijinul Fondului social european Plus.

Cu sprijinul Mecanismului de redresare și reziliență, 15 state membre s-au angajat să realizeze reforme și investiții în acest domeniu de politică, cu o valoare de aproape 7,5 miliarde de euro.

Erasmus+ finanțează proiecte de mobilitate pentru personalul  specializat în educație și îngrijire timpurie și proiecte de dezvoltare a unor pedagogii și cooperări inovatoare.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Premierul Danemarcei critică administrația Trump pentru că exercită „presiuni inacceptabile” asupra Groenlandei: „Ne vom opune”

Published

on

© European Union 2022

Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, a atacat administrația președintelui american Donald Trump pentru că exercită „presiuni inacceptabile” asupra Groenlandei, în timp ce a criticat viitoarea vizită a soției vicepreședintelui american pe teritoriul danez, informează Politico Europe. 

„Aceasta nu este, în mod clar, o vizită care să aibă legătură cu ceea ce are nevoie sau își dorește Groenlanda”, a declarat Frederiksen, referindu-se la vizita programată în care sunt implicați soția vicepreședintelui JD Vance, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și secretarul pentru energie Chris Wright.

„Așadar, trebuie să spun că aceasta este o presiune inacceptabilă exercitată asupra Groenlandei și Danemarcei în această situație. Și este o presiune împotriva căreia ne vom opune”, a adăugat prim-ministrul.

Critica lui Frederiksen reprezintă cea mai aspră critică la adresa Casei Albe de la momentul în care Trump și-a manifestat interesul pentru preluarea teritoriului autonom danez, cunoscut pentru vastele sale rezerve de minerale esențiale și poziția sa geostrategică vitală în Arctica.

Frederiksen a menționat, de asemenea, că reprezentanții Groenlandei au fost „clari” că „nu doresc o vizită în acest moment, deoarece nu au un guvern”, în urma alegerilor de la începutul acestei luni.

„Nu poți efectua o vizită privată cu reprezentanți oficiali ai unei alte țări”, a declarat prim-ministrul danez.

Donald Trump a făcut din anexarea Groenlandei de către SUA un subiect important de discuție de la preluarea celui de-al doilea mandat și a declarat că Groenlanda va deveni parte a SUA „într-un fel sau altul”.

Frederiksen a subliniat că, atunci când Trump vorbește despre Groenlanda, președintele SUA „este serios” și reprezintă o amenințare reală. „El vrea Groenlanda. Prin urmare, acest lucru nu poate fi privit independent de restul contextului.”

Ea a subliniat, de asemenea, că atât Copenhaga, cât și Nuuk au o dorință puternică de a coopera cu SUA. „Suntem aliați, avem un acord de apărare în Groenlanda care datează din 1951. Nu există niciun indiciu nici în Danemarca, nici în Groenlanda că nu dorim să cooperăm cu americanii”.

„Dar când faci o astfel de vizită, iar politicienii groenlandezi spun că nu o doresc, nu poți interpreta acest lucru ca fiind un gest de respect”, a adăugat ea. 

Premierul groenlandez Mute Egede a denunțat luni „ingerința străină”, precizând că nu va exista „nicio întâlnire” cu delegația americană.

Cu toate acestea,  Donald Trump a dat luni asigurări că apropiata vizită a unor oficialități americane în Groenlanda nu are intenția de a fi o „provocare”. „Este vorba despre un demers amical”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO12 hours ago

Ministrul român al apărării, primit la sediul NATO de Mark Rutte: Am discutat despre importanța strategică a Mării Negre și apărarea NATO pe flancul estic

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Zelenski acceptă armistițiul în Marea Neagră și avertizează: Dacă Rusia îl încalcă, îi voi arăta lui Trump dovezile și voi cere sancțiuni și arme

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Casa Albă anunță că Rusia și Ucraina au acceptat un armistițiu pentru o încetare a focului în Marea Neagră

PARLAMENTUL EUROPEAN14 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România devine un jucător strategic în domeniul metalelor rare, consolidând securitatea economică a Europei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI14 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri are în vedere pentru asigurarea unor servicii de educație și îngrijire timpurie de înaltă calitate pentru toți copiii din UE

ROMÂNIA14 hours ago

Oficial: SUA revizuiesc desemnarea României în programul Visa Waiver. Premierul Ciolacu, convins că este o “măsură strict tehnică”. Precizările MAE

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Premierul Danemarcei critică administrația Trump pentru că exercită „presiuni inacceptabile” asupra Groenlandei: „Ne vom opune”

EUROBAROMETRU16 hours ago

Eurobarometru: Tinerii din România, printre cei mai optimiști din UE cu privire la viitorul proiectului european. Ce aștepări au de la Uniunea Europeană

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești, anunță Marcel Ciolacu: „Trei investiții care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii”

euro bani moneda
COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Comisia Europeană va plăti parțial cea de-a treia cerere de plată din cadrul PNRR, după ce România nu a îndeplinit 6 jaloane

POLITICĂ6 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL1 week ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE1 week ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE2 weeks ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN3 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending