Cel mai mare exerciţiu din istoria NATO începe sâmbătă în Polonia şi statele baltice

Alianţa Nord-Atlantică testează începând de sâmbătă 2 noiembrie, în Polonia şi statele baltice, capacitatea de nato-flagscomandă şi control a Forţei de reacţie rapidă (NRF), în cadrul celui mai amplu exerciţiu militar integrat (terestru, militar, aviatic, naval, forţe speciale). Denumit sugestiv ‘Steadfast Jazz 2013’, exerciţiul este coordonat de către Comandamentul Forţei Aliate Integrate de la Brunssum, care va asigura, în 2014, comanda NRF.

Exerciţiul va fi condus de către generalul german Hans-Lothar Domrose, comandantul Comandamentul Forţei Aliate Integrate de la Brunssum, potrivit RomaniaLibera.ro.

La acest exerciţiu participă 6.000 oameni, din care 3.000 militari implicaţi în manevrele propriu-zise, iar alţi 3.000, incluzând personal auxiliar, aflaţi în diferite locaţii de comandă ale Alianţei din întreaga lume. Un număr de 350 de vehicule blindate, 60 de avioane şi elicoptere, 12 nave de luptă şi un submarin constituie cea mai importantă desfăşurare de forţe a NATO pe timp de pace, în cadrul unui exerciţiu la care participă 20 de state membre şi partenere.

Parte a conceptului privind Iniţiativa Forţelor Conectate, NRF este principalul instrument de certificare a capabilităţii de interoperabilitate a forţelor statelor membre, precum şi cadrul optim de testare a capacităţii Alianţei de a face faţă oricăror provocări viitoare privind securitatea statelor membre.

În ciuda opoziţiei publice asumate a oficialilor din cadrul Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse privind organizarea unui exerciţiu de o asemenea amploare, în imediata vecinătate a sa, de către NATO, ‘Steadfast Jazz 2013’ demonstrează obiectivele solide ale liderilor Alianţei de a face faţă oricăror provocări viitoare la adresa securităţii statelor membre

Sursa: RomaniaLibera.ro
Foto: wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.