Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Cel mai rapid acord din istoria UE? În doar nouă minute de summit, liderii UE au aprobat în unanimitate sprijinul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, deblocând veto-ul lui Viktor Orban

Published

on

© European Union 2023

Corespondență din Bruxelles

Liderii celor 27 de state membre ai Uniunii Europene, inclusiv premierul maghiar Viktor Orban, au ajuns joi la un acord cu privire la mecanismul de sprijin de 50 miliarde de euro pentru Ucraina, înțelegerea fiind anunțată de președintele Consiliului European, Charles Michel, la doar nouă minute de la începerea summitului.

Avem o înțelegere. Unitate!“, a scris el, pe platforma X.

Acesta a precizat că toți 27 de lideri au convenit asupra unui pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul bugetului UE.

“Acest lucru asigură o finanțare constantă, pe termen lung și previzibilă pentru Ucraina. UE își asumă conducerea și responsabilitatea în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina; știm ce este în joc”, a conchis el.

Înțelegerea a fost convenită la scurt timp după ce Ecaterina Casinge, purtătorul de cuvânt al lui Michel, a anunțat începerea propriu-zisă a summitului, având bugetul multianual, sprijinul pentru Ucraina și situația din Orientul Mijlociu pe ordinea de zi.

Într-un Bruxelles blocat de tractoare ale fermierilor care protestează, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au demarat joi dimineață o nouă rundă de negocieri privind rectificarea bugetului multianual al UE și sprijinul financiar pe termen lung pentru Ucraina, acord ținut prizonier de veto-ul premierul maghiar Viktor Orban. Summitul propriu-zis a fost o precedat de o reuniune restrânsă a președintelui Consiliului European, Charles Michel, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Giorgia Meloni și liderul ungar Viktor Orban.

De altfel, Politico Europe relatează că acordul UE privind un pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina a fost încheiat după ce un mic grup de lideri l-a convins pe premierul ungar Viktor Orbán, într-o întâlnire cu ușile închise, să renunțe la veto-ul său privind finanțarea Ucrainei.

Potrivit The Guardian, premierul Viktor Orbán a cedat în cele din urmă la presiuni după o serie de întâlniri aseară și în această dimineață cu liderii UE.

Aceștia au convenit asupra a două compromisuri – va exista o revizuire a cheltuielilor de către Comisia Europeană peste doi ani și un vot în acest sens.

Textul concluziilor prevede că “pe baza raportului anual al Comisiei privind punerea în aplicare a mecanismului pentru Ucraina, Consiliul European va organiza în fiecare an o dezbatere privind punerea în aplicare a mecanismului, în vederea furnizării de orientări.

“Dacă este necesar, peste doi ani, Consiliul European va invita Comisia să prezinte o propunere de revizuire în contextul noului CFM”, arată documentul convenit.

Ca parte a acordului liderii au convenit să precizeze în concluziile summitului că “Consiliul European reamintește concluziile sale din decembrie 2020 privind aplicarea mecanismului de condiționalitate”.

Conform The Guardian, acest lucru relevant pentru Viktor Orbán, deoarece, în 2020, liderii au convenit să creeze un nou mecanism care să permită blocului europeană să suspende finanțarea UE pentru un stat membru într-un scenariu în care încălcarea principiilor statului de drept afectează sau riscă să afecteze grav buna gestionare financiară a bugetului UE sau protecția intereselor financiare ale blocului.

Mecanismul a fost declanșat ulterior pentru a suspenda o parte din finanțarea UE pentru Ungaria.

În concluziile pentru 2020, liderii au subliniat că “aplicarea mecanismului de condiționalitate în temeiul regulamentului va fi obiectivă, echitabilă, imparțială și bazată pe fapte, asigurând un proces echitabil, nediscriminarea și tratamentul egal al statelor membre.”

Citiți și Liderii UE pun tirurile politice pe Viktor Orban: Nu am obosit în privința Ucrainei, ci în privința lui Orban. Poziția lui, o amenințare la adresa securității” Europei

Un summit extraordinar al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea European are loc pe 1 februarie pentru a debloca negocierile privind revizuirea bugetului multianual 2021-2027 și a mecanismului financiar pe termen lung pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro, tratative ce nu s-au încheiat cu succes la Consiliul European din 14-15 decembrie din cauza veto-ului premierului maghiar Viktor Orban.

Situația generată de acest veto a iritat majoritatea țărilor și liderilor UE, iar presa europeană relatează și faptul că Viktor Orban este amenințat cu “opțiunea nucleară” de excludere a Ungariei din procesul de vot al UE dacă va bloca din ajutorul pentru Ucraina. De asemenea, un articol din Financial Times apărut înainte de summitul de la Bruxelles sugerează că UE s-ar pregăti să saboteze economia Ungariei dacă Budapesta ar bloca din nou ajutorul pentru Ucraina la summitul de săptămâna aceasta, conform unui plan confidenţial citat de jurnaliștii FT, dar negat de oficialii europeni.

Înainte de reuniunea liderilor UE, diplomații și oficialii nu erau încă siguri dacă premierul ungar Viktor Orbán va renunța la opoziția sa față de pachetul de ajutor, o măsură care, din punct de vedere tehnic, are nevoie de acordul tuturor celor 27 de guverne europene.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel, după ce Rusia a dat-o în urmărire pe Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei: O insignă de onoare pentru apărarea neobosită a valorilor UE

Published

on

© European Union 2023

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis marți un mesaj de sprijin pentru prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, după ce poliţia rusă a dat-o în urmărire în urmărire

“Kaja Kallas, poți purta această listă pe lista de “urmăriți” a Rusiei ca pe o insignă de onoare pentru apărarea neobosită a valorilor și principiilor pe care a fost fondată Uniunea Europeană”, a scris Michel, pe platforma X.

“Nu ne vom lăsa intimidați de războiul de război al Kremlinului. Și suntem solidari cu tine”, a continuat el.

 

Kallas este urmărită “într-un dosar penal”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne de la Moscova, fără a specifica infracţiunea implicată. Sunt daţi în urmărire şi secretarul de stat estonian Taimar Peterkop şi ministrul culturii din Lituania, Simonas Kairis.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că cei trei sunt ostili Rusiei, fiind “răspunzători de decizii care sunt de facto o insultă la adresa istoriei” şi “persoane care întreprind acţiuni ostile împotriva memoriei istorice, a ţării noastre”.

“Acțiunea Federației Ruse nu este surprinzătoare, deoarece este tactica sa obișnuită de intimidare”, a denunțat Kallas într-o declarație, promițând că va continua să susțină Ucraina distrusă de război și să lupte împotriva “propagandei ruse”.

“De-a lungul istoriei, Rusia și-a mascat represiunile în spatele așa-ziselor agenții de aplicare a legii. Știu asta din istoria familiei mele. Când bunica și mama mea au fost deportate în Siberia, KGB-ul a emis mandatul de arestare. Kremlinul speră acum că această mișcare va ajuta să mă reducă la tăcere, pe mine și pe alții, dar nu o va face. Dimpotrivă. Voi continua sprijinul meu puternic pentru Ucraina. Voi continua să susțin creșterea apărării Europei”, a spus Kallas într-o postare pe platforma de socializare X.

 

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel apără “Alianța Transatlantică” în fața “declarațiilor nesăbuite” ale lui Trump privind solidaritatea articolului 5: UE trebuie să își dezvolte urgent autonomia strategică

Published

on

© European Union, 2024

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a denunțat duminică “declarațiile nesăbuite” cu privire la apărarea aliaților ale fostului președinte american Donald Trump, candidat pentru realegerea la Casa Albă, pledând pentru autonomie strategică la nivelul Uniunii Europene.

“Alianța transatlantică a susținut securitatea și prosperitatea americanilor, canadienilor și europenilor timp de 75 de ani. Declarațiile nesăbuite privind securitatea NATO și solidaritatea articolului 5 servesc doar intereselor lui Putin”, a scris Michel, pe rețeaua de socializare X (ex-Twitter).

El a avertizat că astfel de afirmații “nu aduc mai multă securitate sau pace în lume”.

“Dimpotrivă, ele subliniază din nou necesitatea ca UE să își dezvolte urgent autonomia strategică și să investească în continuare în apărarea sa. Și de a menține Alianța noastră puternică”, a conchis șeful Consiliului European.

Fostul președinte american Donald Trump a declarat sâmbătă că ar “încuraja” Rusia să atace orice țară membră a NATO care nu își îndeplinește obligațiile financiare față de alianța de apărare, în remarci pe care Casa Albă le-a repudiat ca fiind “îngrozitoare și nebunești”.

Vorbind la un miting de campanie în Carolina de Sud, Trump a declarat că, în timp ce era președinte, le-a spus liderilor NATO că ar “încuraja [Rusia] să facă ce naiba vrea” cu membrii alianței care “nu respectă” obiectivele de cheltuieli ale grupului.

“Unul dintre președinții unei țări mari s-a ridicat și a spus: ‘Ei bine, domnule, dacă nu plătim și suntem atacați de Rusia, ne veți proteja?”, și-a amintit Trump în timpul mitingului. “Am spus: ‘Nu ați plătit. Sunteți în întârziere’. El a spus: ‘Da, să spunem că s-a întâmplat asta’. Nu, nu v-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja să facă ce naiba vor”.

Într-un gest rar, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a răspuns afirmațiilor lui Trump, precizând că acestea “subminează securitatea Alianței” și expun “soldații americani și europeni la un risc sporit”.

Favorit la învestitura republicană, Trump a fost întrebat recent de către prezentatorii unei intervenţii în direct la Fox News despre poziţia sa faţă de NATO, o întrebare care a urmat dezvăluirii apărute că el le-ar fi spus unor înalţi oficiali europeni, pe când era preşedinte, că SUA nu vor ajuta niciodată Europa dacă va fi atacată.

El a precizat că va condiționa angajamentul față de NATO de modul cum europenii vor trata SUA, subliniind că aliații occidentali au profitat de Statele Unite.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Donald Tusk, politician veteran al Europei, către republicanii din SUA care blochează ajutorul pentru Ucraina: Ronald Reagan se răsucește în mormânt. Să vă fie rușine

Published

on

© European Union 2024

Premierul polonez, Donald Tusk, un veteran al politicii europene, a adresat o mustrare publică dură republicanilor americani, care continuă să blocheze ajutorul militar al Statelor Unite pentru Ucraina.

Într-o postare pe rețelele de socializare publicată joi dimineață, le-a reamintit republicanilor de spiritul lui Ronald Reagan, președintele republican care a contribuit decisiv la încheierea Războiului Rece și eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub regimurile comuniste.

Stimați senatori republicani din America. Ronald Reagan, care a ajutat milioane dintre noi să ne recâștigăm libertatea și independența, trebuie să se răsucească astăzi în mormânt. Să vă fie rușine“, a scris Tusk, pe X.

Critica neobișnuit de puternică a politicienilor din cel mai important partener bilateral de securitate al Varșoviei a venit după ce Senatul american a blocat un proiect de lege bipartizan de 118 miliarde de dolari privind frontiera dintre SUA și Mexic și Ucraina.

Proiectul de lege ar fi trebuit să ofere 60 de miliarde de dolari în asistență militară pentru Kiev.

Tusk este unul dintre politicienii veterani ai Europei, după ce a fost prim-ministru al Poloniei din 2007 până în 2014, președinte al Consiliului European din 2014 până în 2019 și președinte al Partidului Popular European din 2019 până în 2022, înainte de a reveni la funcția de prim-ministru la sfârșitul anului trecut.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

Rareș Bogdan3 hours ago

Doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina | Rareș Bogdan: Europa trebuie să fie mai unită ca oricând. Orice ezitare este interpetată de agresor drept dezbinare

NATO5 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Olaf Scholz îndeamnă la intensificarea eforturilor de apărare în Europa

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Demonstrație de unitate și solidaritate occidentală la Kiev: Șefa Comisiei Europene și premierii Belgiei, Canadei și Italiei comemorează doi ani de la invazia rusă a Ucrainei alături de Volodimir Zelenski

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Von der Leyen predă 50 de autoturisme finanțate de UE forțelor de securitate ucrainene pentru a spori stabilitatea și a consolida investigațiile privind crimele de război în teritoriile eliberate de ocupație

ROMÂNIA7 hours ago

Doi ani de război în Ucraina| Nicolae Ciucă: România și întreaga lume liberă sprijină o națiune care luptă pentru viață, pentru libertate și pentru valorile democratice

ROMÂNIA8 hours ago

Palatul Victoria, iluminat la 24 februarie în culorile drapelului ucrainean: „Guvernul României va lucra mai departe aplicat pentru a intensifica sprijinul concret și multidimensional pentru Ucraina”

NATO8 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

Dan Motreanu9 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu obține sprijinirea unor propuneri importante pentru România în cadrul raportului privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Olanda încheie un acord de securitate pe zece ani cu Ucraina pentru a-i consolida apărarea și integrarea în UE și NATO

SUA19 hours ago

UE și SUA își vor alinia strategia de reducere a riscurilor în relație cu China prin investiții în reziliența lor și reducerea dependențelor și vulnerabilităților critice

NATO8 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.1 day ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA3 days ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA5 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA1 week ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

Trending