Connect with us

CELAC 2013

Titus Corlăţean: România poate fi o poartă de acces pentru America Latină în Europa centrală şi de est

Published

on

Foto Oficial de los Ministros de RREE de CELAC-UEMinistrul afacerilor externe Titus Corlăţean a participat, în calitate de şef al delegaţiei României, la Reuniunea ministerială UE-CELAC (Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene), care a avut loc, la 25 ianuarie 2013,  la Santiago de Chile.

În marja reuniunii, şeful diplomaţiei române a avut întâlniri bilaterale cu miniştrii afacerilor externe din Chile, Uruguay, Brazilia, Mexic şi Columbia, precum şi o serie de contacte cu alţi omologi şi oficiali din cele două regiuni.  Programul vizitei  a inclus, totodată, o reuniune informală cu şefii misiunilor diplomatice române acreditate în Chile, Brazilia, Mexic, Columbia, Cuba, Argentina, Venezuela şi Uruguay.

Reuniunea ministerială UE-CELAC, desfăşurată sub deviza Lucrând împreună pentru dezvoltare şi stabilitate, a fost prezidată de ministrul chilian pentru relaţii externe, Alfredo Moreno Charme, şi de Înaltul reprezentant UE pentru politica externă şi de securitate, Catherine Ashton.

Miniştrii europeni şi latino-americani şi-au reafirmat angajamentul de a promova parteneriatul strategic interregional şi au discutat modalităţi concrete pentru valorificarea complementarităţii şi avantajelor comparative ale economiilor celor două regiuni, finanţarea corespunzătoare a dezvoltării durabile şi abordarea concertată a marilor provocări globale, precum criza economică şi financiară, sărăcia, schimbările climatice şi riscurile la adresa democraţiei şi drepturilor omului.

Şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean, a evidenţiat în cadrul intervenţiei sale, determinarea României de a contribui la adâncirea şi diversificarea cooperării dintre cele două regiuni, precum şi dorinţa de a-şi consolida relaţiile  cu partenerii din America Latină. Prin poziţia sa geostrategică şi în baza latinităţii comune, România „poate fi o poartă de acces pentru America Latină în Europa centrală şi de est” şi oferă, totodată, „oportunităţi pentru promovarea investiţiilor şi comerţului latino-american atât spre vest, în cadrul Uniunii Europene, cât şi spre est (…), spre Asia Centrală şi Orientul Mijlociu”.

De asemenea, oficialul român a subliniat că relaţia UE-CELAC trebuie promovată „în mod pragmatic, ţinându-se totodată cont de respectarea drepturilor omului, şi cu o atenţie specială acordată interconexiunilor dintre finanţe, pieţe şi guvernanţă, pentru realizarea creşterii durabile”. În acest scop, este nevoie de acţiuni concertate ale liderilor politici şi mediului de afaceri, precum şi de cooperarea cu instituţiile financiare internaţionale.

Delegaţia română a contribuit la negocierea şi definitivarea Declaraţiei politice şi a Planului de acţiune care trasează coordonatele acţiunii comune viitoare şi urmează să fie adoptate, la 28 ianuarie,  în cadrul Summit-ului UE-CELAC.

Cu ocazia întâlnirilor bilaterale cu omologi din statele latino-americane, ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat angajamentul României de a contribui, în calitate de membru al Uniunii Europene, la dezvoltarea cooperării dintre cele două regiuni. În plan bilateral, a fost subliniat interesul comun de revitalizare a dialogului politic, inclusiv prin agrearea unor vizite la nivel ministerial, şi de valorificare a potenţialului semnificativ de cooperare economică şi comercială.

În cadrul întâlnirii ministrului Titus Corlăţean cu şefii misiunilor României din spaţiul latino-american, a fost trecut în revistă stadiul actual al relaţiilor bilaterale cu aceste ţări, şi au fost identificate proiecte şi direcţii de acţiune pentru consolidarea dialogului politic şi amplificarea dimensiunii economice şi de schimburi comerciale, inclusiv prin proiectarea unor vizite şi turnee la nivel înalt, multiplicarea misiunilor economice şi intensificarea contactelor cu mediul de afaceri şi societatea civilă. S-a acordat o atenţie specială consolidării componentei consulare a activităţii ambasadelor române din America Latină, pentru a se asigura servicii de calitate şi sprijinul corespunzător pentru cetăţenii români, precum şi pentru comunităţile româneşti din regiune.

Sursa: MAE

CELAC 2013

Traian Băsescu: CELAC este cel mai important summit la care am participat în ultimii ani. Nu comentez raportul MCV înainte de a-l studia “atent”

Published

on

traian basescuPreşedintele Traian Băsescu  a susţinut miercuri, la întoarcerea din America Latină, o declaraţie de presă pe Aeroportul Henri Coandă. Băsescu a refuzat să facă declaraţii pe tema raportului Comisiei Europene pe Justiţie, motivând că vrea mai întâi să studieze “atent” documentul şi declaraţiile oficiale pe această temă, potrivit RomaniaLibera.ro.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

– La Santiago şi la Lima am făcut declaraţii despre cele întâmplate, dar am obligaţia să prezint şi la Bucureşti.

– Am avut două obiective în vizita mea în America Latină: Summit-ul UE – CELAC şi vizita în Peru.

-Celac este cel mai important summit la care am participat în ultimii ani.

-Primul mesaj al summit-ului este realizarea unui parteneriat strategic între CELAC şi UE.

– În 2012, cifra comerţului bilateral UE-CELAC s-a ridicat la 202 miliarde euro.

– Ţările UE au investit mai ales în Mexic, Brazilia şi Argentina.

-Declaraţia politică de parteneriat strategic, prezentată la Santiago, se materializează într-un plan de acţiune: cooperare ştiinţifică în inovare, cercetare şi tehnologie, dezvoltarea sustenabilă (vizează: devz. economică, socială, mediu), promovarea incluziunii sociale, educaţia şi ocuparea forţei de muncă (educaţia să fie adaptată pieţei muncii atât pentru statele CELAC cât şi UE), siguranţa alimentară (se prefigurează o criză alimentară), investiţii şi antreprenoriat pentru dezvoltare sustenabilă, dezvoltarea unui cadru stabil şi predictibil al unui mediu de investiţii.

Un interes major este pentru industria feroviară: vagoane de marfă, tramvaie, metrou.

– Nu doresc să comentez raportul României pe Justiţie

Sursa: RomaniaLibera.ro
Foto: presidency.ro

Continue Reading

CELAC 2013

FOTO, VIDEO si TEXT DIN CHILE. Ce i-a placut lui TRAIAN BASESCU. Ce poate castiga Romania dupa summit-ul CELAC

Published

on

caleaeuropeanaCalea Europeana a transmis LIVE declaratia de presa a Presedintelui Traian Basescu, la finalul Summit-ului CELAC din Santiago de Chile. Care sunt sansele Romaniei dupa deciziile celor peste 60 de lideri de state, care reprezinta o treime din PIB-ul mondial si un miliard de locuitori? UE are sansa de a-si intari rolul global, America Latina se repozitioneaza in lume, dupa ani de crestere economica sustinuta, beneficiind si de resurse naturale importante. Romania ar putea culege si ea roadele acestui context. Cum explica asta Traian Basescu?

CLICK AICI PENTRU GALERIA FOTO CU VIZITA DIN CHILE

 

basescuchile

 

 

Urmariti aici declaratiile Presedintelui:

Video streaming by Ustream

 

Live Video streaming by caleaeuropeana.ro

Continutul transmisiei nu poate fi folosit decat mentionand sursa.

Ce a spus Presedintele:

 

s-au pus bazele unui parteneriat.

nu putem vorbi de dezvoltare durabila daca nu are trei elemente – ec, sociala, mediul. asta a spus. incalzirea globala a devenit o prioblema importanta. un parteneriat pe incalzire globala e binevenit. trafic de droguri, educatie.

interesele UE. in ultimii zece ani, investitii 385 miliarde euro in statele CELAC. Brazilia, Argentina, Peru si Mexic principalii beneficiari.

au investit mai mult in America Latina decat in Rusia, India si China la un loc.

stabilitatea juridica este importanta. sunt cunoscute actiunile unor state din America Latina care au nation alizat resursele. Exista o ingrijorare a statelor din UE.

UE si America de Sud au o treime din PIB ul mondial

Interesele Romaniei: Ocazia unei noi piete pentru export, alternativa la dependenta de eurozona

A crescut cu 47 la suta nivelul schimburilor comerciale, ajungand la 1,3 miliarde euro. Perspectiva buna, exporturile noastre sunt de 700 milioane euro.

Astra Vagoane Arad a venit cu oferte pentru vagoane. de asemeni, Romarm are perspectiva de contracte bune, la fel industria constructoare de masini, insemnand revenire unde am mai fost, dar cu produse de alta calitate, inclusiv utilaje petroliere.

Economia romaneasca e competitiva, cadrul din acest summit va permite diversificarea pietelor de export. in ultimi doi trei ani s-a inceput revenirea pe pietele din lumea araba, la fel sa facem si in America de sud, pentru a nu fi atat de dependenti de UE. Lectia zonei euro o traim si astazi. Sa speram sa fie mai bine din 2014.

Statele CELAC sunt o solutie de extindere a comerturlui exterior.

Va trebui sa organizam turneu politic, cu intalniri cu comunitatea de afaceri, pentru a consolida perspectivele.

Ce i-a placut in Chile

Suntem modele diferite. Chile e al doilea exportator de cupru din lume. cat timp merge economia Chinei, va asigura un PIB bun. am putea prelua tenacitatea lor in a munci, dar nu as vrea sa preluam modul de a se sustine educatia, care e foarte scumpa. In Romania e gratuita. nu as vrea sa preluam sanatataea, pentru ca aici nu exista decat asigurari private. si urgenta se plateste cu banii jos. noi avem un stat implicat in zonele de interes ca sanatatea si educatia.

Declaratia integrala, preluata de pe presidency.ro:

 

Declaraţia de presă a preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, la finalul Summitului Comunității Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) – Uniunea Europeană (UE)

 Preşedintele României, domnul Traian Băsescu: Bună ziua. S-a terminat summitul CELAC – Uniunea Europeană. Este, cred eu, unul din cele mai importante summituri, la care am participat în ultimii ani şi asta pentru că, practic, spiritul şi documentele summitului consemnează realizarea unui parteneriat strategic între Uniunea Europeană şi America de Sud plus statele din Caraibe. De altfel, ca să nu fie vreo eroare, CELAC înseamnă Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene. Voi folosi termenul CELAC, de acum înainte, dar asta reprezintă. Practic, summitul a preluat în declaraţia finală o serie de deziderate anterioare şi a adus elementre noi. Obiectivele summitului au fost patru, şi anume: noul dialog Uniunea Europeană – CELAC, valori comune şi poziţii pe arena internaţională, alianţa pentru dezvoltare sustenabilă, promovarea investiţiilor şi calitatea socială şi de mediu a acestora şi, în sfârşit, progrese în parteneriatul strategic biregional. Partea, care poate este şi uşor de culoare, din tot acest document, este legată de faptul că, la un moment dat, statele din America de Sud au început să dea semnale că vor un parteneriat mai egal decât cel de până acum, ceea ce s-a făcut cu această ocazie. Practic, sunt doi parteneri egali: CELAC şi Uniunea Europeană, care au stabilit un parteneriat strategic pe cele patru obiective majore pe care vi le-am prezentat. Mai mult decât atât, pentru a fi şi instrumentul de punere în aplicare a documentului politic, cu cele patru obiective, s-a realizat un plan de acţiune pe care, în continuare, guvernele, structurile celor doi parteneri vor trebui să le dezvolte în acţiune guvernamentală, dacă vreţi, în acţiune executivă. Planul de acţiune are şi el câteva elemente importante pe care le voi enumera: cooperare în ceea ce priveşte ştiinţa, cercetarea şi învăţământul; cooperare în ceea ce priveşte tehnologiile moderne; dezvoltarea sustenabilă – şi, aici, sunt trei elemente, pe care le-am relevat şi în intervenţia mea în plenul summitului-: şi anume, nu putem vorbi de dezvoltare sustenabilă, sau dezvoltare durabilă, dacă ea nu are toate cele trei elemente ale dezvoltării sustenabile, şi anume, dezvoltare economică, dezvoltare socială şi, aici, un element extrem de important este diminuarea sărăciei şi, nu în cele din urmă, mediul. Cu atât mai mult, cu cât problema încălzirii globale a devenit o problemă extrem de importantă şi pentru statele CELAC, iar un parteneriat Uniunea Europeană – CELAC pe probleme de încălzire globală este absolut binevenit. Probabil vă aduceţi aminte eşecul conferinţei de la Copenhaga, de acum trei ani, când Uniunea Europeană a încercat să-şi găsească un partener major, pentru o proiecţie ambiţioasă împotriva luptei încălzirii globale, şi summitul a fost un eşec. Iată că, de această dată, se realizează un parteneriat acceptat atât de CELAC, cât şi de Uniunea Europeană. Un alt obiectiv al planului de acţiune este lupta împotriva excluziunii sociale, deci programe de incluziune socială, care se adresează nu numai ca un imperativ al atitudinii naţionale, dar vizează şi migranţii, ceea ce este extrem de important, deci toate statele din cele două mari continente îşi asumă şi problematica de integrare a migranţilor. Un alt element al planului de acţiune este legat de traficul de droguri; un alt element este legat de siguranţa publică; nu în cele din urmă, educaţia şi ocuparea forţei de muncă reprezintă un alt element al planului de acţiune. Veţi mai găsi, studiind documentul, şi alte puncte care merită luate în consideraţie – eu le-am prezentat pe cele care mi s-au părut de interes maxim.
În ceea ce priveşte interesele Uniunii Europene, aici trebuie spus că Uniunea Europeană are un interes deosebit, ca de altfel şi statele CELAC, dar, aş vrea să fie clar pentru noi, care suntem stat membru al Uniunii, ce interese există. Spre exemplu, Uniunea Europeană a realizat în ultimii zece ani investiţii de circa 385 de miliarde de euro, în statele CELAC. Este adevărat, ele nu au fost distribuite uniform, marii beneficiari fiind Brazilia, Argentina, Peru şi Mexicul. Primii trei sunt Brazilia, Argentina, Mexic, lucru care a fost ridicat, ca problemă, de aproape toată statele membre CELAC. Dar, dacă privim cifra, constatăm că statele membre ale Uniunii Europene au investit în America Latină, deci fără Caraibe, mai mult decât au investit în Rusia, China şi India, la un loc, în ultimii zece ani. Deci, interesul este deosebit din acest punct de vedere şi, de aceea, stabilitatea juridică a fost unul din punctele intens ridicate în discuţiile care au avut loc ieri şi astăzi de reprezentanţi, de data aceasta, ai Uniunii Europene. Vă sunt cunoscute acţiunile din unele state din America Latină, care au naţionalizat companii, au naţionalizat resurse pe care le concesionaseră şi aşa mai departe. Deci, din acest punct de vedere, există o îngrijorare a statelor din Uniunea Europeană şi, de aceea, stabilitatea juridică a fost unul din subiectele intens discutate şi ieri şi astăzi.

Un alt motiv pentru care Uniunea Europeană este extrem de interesată de acest parteneriat strategic este comerţul. Aceasta este cifra anului 2012, schimburile comerciale între Uniunea Europeană şi statele CELAC au fost de 200 de miliarde de euro. Ele reprezintă 6,3% din exporturile Uniunii Europene şi 13,5% din exporturile statelor CELAC. Asta înseamnă, deja, un interes deosebit, inclusiv, din punct de vedere al comerţului, nu numai din punct de vedere al investiţiilor. Un alt motiv pentru care Uniunea Europeană a fost interesată de consolidarea acestui parteneriat şi să-l transforme într-un parteneriat strategic este acela că împreună economiile Uniunii Europene şi ale statelor CELAC reprezintă o treime din produsul intern brut al lumii, or, asta înseamnă că în situaţia unei alianţe corecte între Uniunea Europeană şi CELAC, practic, acest parteneriat strategic duce cele două continente pe puntea de comandă a proceselor de globalizare. Când produci o treime din produsul intren brut şi cu o populaţie de circa un miliard, acest parteneriat are perspectiva unei structuri extrem de puternice, în măsura în care îşi corelează politicile.

De asemenea, există un interes deosebit, şi de o parte şi de alta, pentru zona caraibeană. Este o zonă care a beneficiat de mai puţine investiţii şi dezvoltarea acestor state este dependentă de investiţii străine. Or, Uniunea Europeană are potenţial să facă investiţii în aceste zone. De altfel, se dezvoltă tot mai mult, iar acest summit va da un impuls deosebit reţelei de acorduri între Uniunea Europeană şi statele membre CELAC, 37 de state. Există, deja, acordul de asociere Uniunea Europeană, pe de o parte, Mexic şi Chile, pe de altă parte, sunt alte acorduri care aşteaptă să intre în vigoare, au fost, deja, negociate şi reţeaua de acorduri Uniunea Europeană cu fiecare din statele membre ale CELAC se va dezvolta rapid în perioada următoare. Şi, dacă Uniunea Europeană are interese atât de mari în acest parteneriat, interese cel puţin egale cu cele ale statelor CELAC, ce interese are România? V-aş da o cifră, anul acesta, nivelul în 2012, deci până în luna a XI-a, inclusiv, nivelul schimburilor comerciale între România şi statele Americii Latine a crescut cu 47% şi avem şi un uşor excedent. Luăm grosier, România a exportat de 700 de milioane, statele din America Latină au exportat de 600 de milioane, în România, pe primele 11 luni. Este o creştere explozivă, dar cu o perspectivă foarte bună. Vă pot spune că au existat misiuni economice şi Astra Vagoane Arad cu oferte pentru vagoane de marfă, de călători, pentru trenuri de metrou, este o companie care se prefigurează a avea succes. De asemenea, Romarm a avut misiuni de evaluare şi, de asemenea, are perspectiva unor contracte bune, nu în ultimul rând, Industria Constructoare de Maşini, de aparatură electrocasnică, are, de asemenea, perspective foarte bune în America Latină şi înseamnă o revenire a noastră pe acolo pe unde am mai fost, dar cu produse de altă calitate, inclusiv, utilaj petrolier, care şi acum se exportă din România în America Latină.

Deci cred că în interiorul acestui parteneriat strategic, România are o şansă, cu atât mai mult cu cât, afirm fără nicio reţinere, din analize făcute, economia românească este competitivă la nivelul Americii Latine şi a statelor din Caraibe. În mod categoric este competitivă, iar cadrul creat de acest summit va permite societăţilor româneşti să-şi diversifice pieţele de export pentru că, aşa cum în ultimii 2-3 ani s-a început revenirea pe pieţele din lumea arabă, trebuie să revenim şi pe pieţele din America de Sud şi să intrăm pe pieţele din Caraibe, pentru a nu mai fi atât de dependenţi de orice se întâmplă în interiorul Uniunii Europene, iar lecţia zonei euro, care a afectat şi România, este una pe care o trăim şi astăzi, am trăit-o şi anul trecut, o vom trăi şi în 2013, şi să sperăm că din 2014 o să fie mai bine. Dar este clar că America Latină, statele CELAC sunt o soluţie de extindere a comerţului nostru exterior. Cred că va trebui ca în cel mai scurt timp, cel mai scurt timp nu înseamnă mâine sau poimâine, să organizăm un turneu la nivel politic cu întâlniri cu comunitatea de afaceri, pentru a consolida această şansă pentru economia românească. Asta este în câteva cuvinte ce cred că era important de transmis în primă instanţă. Sunt convins că dumneavoastră veţi citi documentele summitului şi asta vă va ajuta să intraţi în detalii în care eu nu am intrat.

Întrebare: Ne puteţi detalia întâlnirea pe care aţi avut-o cu premierul francez?

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu: Ce s-a dat pe comunicat este suficient.

Întrebare: Întâlnirile cu doamna preşedintă a Braziliei şi cu doamna preşedintă din Argentina, dacă ne puteţi face câteva precizări despre…

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu: Nu am avut astfel de întâlniri. Nu ştiu cine v-a spus. Preşedinta Braziliei a şi plecat azi-noapte.

Întrebare: Spuneaţi că în ceea ce priveşte ASTRA Vagoane se prefigurează succes. Aţi stabilit ceva concret, au fost discuţii concrete în acest sens?

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu: Doamnă scrie pe mine director ASTRA Vagoane Arad? V-am spus ce perspective avem. Cu siguranţă, dacă întrebaţi directorul de la ASTRA Arad vă dă mai multe detalii. Deci nu eu mă ocup de contract. Sunt perspective şi în Brazilia, şi în Peru, şi în alte ţări ale Americii de Sud, dar nu-mi cereţi să vă spun câte vagoane şi câte boghie.

Întrebare: Nu asta v-am cerut.

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu: Mulţumesc. Dacă aveţi întrebări legate de summit.

Întrebare: Bună ziua, domnule preşedinte. Vreau să vă întreb ce v-a plăcut cel mai mult în Chile? Dacă aţi avut timp să mergeţi pe aici, şi dacă credeţi că avem ceva de învăţat, de implementat la noi acasă de aici?

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu: Doamnă, suntem modele diferite. Chile e al doilea exportator de cupru din lume. Cât timp merge economia Chinei, va exporta cupru care să asigure un PIB bun. După cum vedeţi, produse agricole şi aici, deci este un exportattor şi de fructe, de produse agricole. Însă dacă vă gândiţi să preluăm ceva, cred că ce e de preluat este tenacitatea chilienilor în a munci, în a-şi atinge obiectivele, dar nu aş vrea să preluăm şi, spre exemplu, modul de a se susţine educaţia, care e extrem de scumpă. În România este gratuită, în Chile, ca să fii student la medicină costă vreo 14.000 de dolari pe an. Nu aş vrea să preluăm sănătatea, unde nu există decât asigurări private. Şi urgenţa se plăteşte cu banii jos. Deci avem sisteme diferite. Noi avem un sistem în care statul rămâne implicat în principalele zone de interes pentru orice om, educaţie şi sănătate sau sănătate şi educaţie. Dar e greu să ne comparăm sistemele.

Întrebare: Am înţeles ce am vrea şi ce nu am vrea noi să preluăm de la statele din America Latină….

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu: Nu, nu de la statele… Nu faceţi confuzie. De la Chile.

Întrebare: De la Chile. Dar ce ar vrea Chile să preia de la noi, unu, şi doi la mână, dacă…

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu: Presa, care e extraordinară. Vă mulţumesc mult. O zi bună.

 

 

Continue Reading

CELAC 2013

Romania va beneficia de sprijinul Frantei la negocierile pentru banii alocati agriculturii din bugetul UE

Published

on

 

bani-pentru-agriculturaTraian Basescu a obtinut, in urma intalnirii cu premierul francez, Jean-Marc Ayrault, la Summit-ul CELAC din Santiago de Chile, promisiunea unui sprijin consistent la negocierile pentru banii europeni alocati agriculturii. Surse din delegatia Romaniei au declarat ca intalnirea a avut loc la solicitarea premierului francez, principal tema abordata fiind legata de situatia economica. “ Vom avea o cooperare buna pe cadrul multianual pe politica agricola, ne vor sprijini pe alocarea bugetara multianuala. La finalizarea bugetului UE, Franta  are o preemptiune informala pe decizia privind agricultura”, au declarat sursele citate. O alta tema de discutie a vizat cooperarea privind situatia din Mali.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Angela Merkel, un cancelar creștin-democrat care a condus Germania cu determinare și fermitate

U.E.2 hours ago

IMAGINEA ZILEI în Europa. Fostul cancelar al Germaniei Angela Merkel i-a predat ștafeta lui Olaf Scholz și se retrage din politică

CHINA3 hours ago

UE reacționează în cazul tensiunilor comerciale dintre China și Lituania: Suntem pregătiți să ne opunem măsurilor coercitive îndreptate împotriva oricărui stat membru

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană oferă acces deschis la soluțiile sale de software în beneficiul întreprinderilor, al inovatorilor și al domeniilor de interes public

ROMÂNIA3 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu ambasadorii statelor membre la București: Reiterez sprijinul puternic al României pentru parcursul european al Republicii Moldova

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe Olaf Scholz după alegerea sa în funcția de cancelar al Germaniei

U.E.4 hours ago

Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier îl îndeamnă pe noul cancelar Olaf Scholz ”să își ia în serios marea responsabilitate care atârnă pe umerii” săi în combaterea pandemiei

U.E.4 hours ago

Emmanuel Macron îl primește vineri la Paris pe Olaf Scholz, în prima vizită externă a noului cancelar german: Să scriem împreună cooperarea franco-germană pentru Europa

Alin Mituța4 hours ago

Europarlamentarul Alin Mituța: Românii trebuie să aibă acces la servicii de sănătate la același nivel cu ceilalți europeni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Prin Fondul Social pentru Climă trebuie să finanțăm infrastructura de transport pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă

SUA8 hours ago

UE-SUA lansează un dialog comun privind politica de concurență în domeniul tehnologiei

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE1 week ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.1 week ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA1 week ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

Team2Share

Trending