Connect with us

NATO

Cele cinci lecții ale deceniului “Stoltenberg la cârma NATO”, cel mai transformator după Războiul Rece

Published

on

© NATO

Jens Stoltenberg încheie marți, 1 octombrie 2024, un deceniu la conducerea Alianței Nord-Atlantice, predându-i ștafeta fostului prim-ministru olandez Mark Rutte după o perioadă în care a devenit al doilea cel mai longeviv secretar general din istoria NATO, atingând importante borne, precum creșterea bugetelor militare ale țărilor NATO, cu majoritatea alocând în prezent peste 2% din PIB pentru apărare, coordonând extinderea Alianței de la 28 la 32 de state membre, în timp ce NATO și-a instalat prezență militară pe flancul estic ca parte a celei mai mari transformări după Războiul Rece, accelerată și de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. La finalul epocii sale la cârma NATO, Alianța i-a dedicat un material din cunoscuta serie “Declassified” (Declasificat), iar Stoltenberg și-a împărtășit gândurile unui mandat în care a fost martorul unora dintre cei mai turbulenți ani din istoria Alianței, lăsând în urma sa cinci lecții despre securitate, libertate, putere militară și legătura transatlantică.

Fostul premier norvegian a preluat cârma Alianței în 2014, la câteva luni după ce Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea și a declanșat destabilizarea estului Ucrainei, și își încheie mandatul în 2024, la mai bine de doi ani și jumătate de când Federația Rusă a lansat invazia militară la scară largă asupra Ucrainei, interval în care au avut loc schimbări majore în mediul de securitate, inclusiv pandemia COVID-19 și aderarea a patru noi aliați NATO – Muntenegru, Macedonia de Nord, Finlanda și Suedia.

Longevitatea lui Stoltenberg poate fi probată și în comparație cu transformările politice din țările aliate. A colaborat cu trei președinți americani – Barack Obama, Donald Trump și Joe Biden, cu doi cancelari germani – Angela Merkel și Olaf Scholz, cu doi președinți francezi – Francois Hollande și Emmanuel Macron, cu cinci prim-miniștri britanici, dar și cu câteva prezențe constante în Consiliul Nord-Atlantic – premierul canadian Justin Trudeau, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, președintele român Klaus Iohannis, președintele polonez Andrzej Duda, ex-premierul olandez Mark Rutte sau premierul maghiar Viktor Orban.

Acest ultim deceniu a fost, fără îndoială, cel mai transformator pentru Alianță de la Războiul Rece încoace“, a scris Stoltenberg, într-un editorial publicat la finele săptămânii trecute pe site-ul NATO și consacrat propriilor reflecții ale unui deceniu decisiv la conducerea NATO.

Cele cinci lecții ale lui Stoltenberg

În editorialul în care își împărtășește reflecțiile după un deceniu la conducerea NATO, Stoltenberg lasă în urmă cinci lecții.

© NATO

Prima lecție este că securitatea noastră nu este gratuită“, a spus el, referindu-se la necesitatea creșterii bugetelor militare.

Sub bagheta politico-diplomatică a lui Stoltenberg, inclusiv în perioada complicată a relației transatlantice din timpul administrației Trump, aliații și-au sporit semnificativ investițiile în apărare. Numărul aliaților care cheltuiesc cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru apărare a crescut de la trei în 2014 la 23 în 2024.

A doua lecție este că libertatea este mai valoroasă decât comerțul liber“, a adăugat liderul aliat, făcând trimitere la faptul că unii aliați credeau că cumpărarea de gaz din Rusia era o chestiune pur comercială, dar și un apel ca această greșeală a dependenței de Rusia să nu fie repetată în raport cu China. El a amintit, totodată, că protecționismul între aliați nu este bun pentru securitatea și economiile transatlantice, mai ales că, în conformitate cu articolul 2 din Tratatul Atlanticului de Nord, aliații trebuie să lucreze împreună pentru a spori colaborarea economică.

A treia lecție este că puterea militară este o condiție prealabilă pentru dialog“, a spus cel care în timpul mandatelor sale Alianța și-a consolidat apărarea prin plasarea a zeci de mii de soldați NATO gata de luptă pe flancul estic, pentru prima dată în istorie.

NATO are în prezent jumătate de milion de soldați în stare de alertă ridicată în întreaga Alianță, susținuți de o putere navală și aeriană substanțială, iar aliații intensifică producția de capacități militare și creăm legături mai strânse între industriile noastre de apărare din Europa și America de Nord.

A patra lecție este că puterea militară are limitele sale“, a mai adăugat Stoltenberg, referindu-se la unul dintre capitolele mai puțin plăcute ale acestui deceniu, și anume revenirea talibanilor la putere în Afganistan imediat după retragerea aliaților la capătul a două decenii de prezență militară pentru a construi o țară stabilă și sigură.

A cincea și ultima lecție este că nu trebuie să luăm niciodată de-a gata legătura dintre Europa și America de Nord“, a insistat Jens Stoltenberg, cerându-le aliaților să recunoască valoarea alianței transatlantice și să investească în ea.

Teza centrală a mandatelor lui Stoltenberg a fost aceea că fără NATO, nu există securitate în Europa, mai ales 80% din cheltuielile de apărare ale NATO provin de la aliați care nu sunt membri ai Uniunii Europene și care sunt poziționați strategic pentru a asigura securitatea continentului european, de la Turcia în sud și Norvegia în nord până la SUA, Canada și Regatul Unit în vest.

În ceea ce privește Statele Unite, Stoltenberg a amintit că din Coreea până în Afganistan, America nu a trebuit niciodată să lupte singură, cu 31 de aliați în prezent care multiplică puterea și influența Americii la nivel global.

Într-o lume mai periculoasă și mai interconectată, provocările de securitate cu care ne confruntăm sunt prea mari și concurența prea acerbă pentru ca o țară NATO să le poată face singură. Nu cred în Europa singură și nu cred în America singură. Cred în Europa și America împreună într-un NATO puternic. Investiția în relația transatlantică este singura cale câștigătoare pentru pacea și securitatea noastră – acum și pentru generațiile viitoare“, conchide Jens Stoltenberg.

NATO Declassified. O altă perspectivă asupra mandatelor lui Stoltenberg

3.654 de zile la cârmă

În spatele acestor momente de prim-plan, viața de zi cu zi a lui Stoltenberg la NATO a constat în mai multe activități: prezidarea Consiliului Nord-Atlantic, întâlniri cu Aliații și partenerii pentru coordonarea politicilor, primirea liderilor mondiali la sediul NATO, călătorii în țările membre și partenere din întreaga lume, discursuri în fața presei și conducerea personalului internațional al Alianței.

În ciuda acestui program încărcat, Stoltenberg și-a făcut întotdeauna timp să cunoască oameni și să dialogheze cu ei în calitate de reprezentant principal al NATO. Odată, de exemplu, în timp ce se îndrepta spre intrarea principală a sediului NATO pentru a-l saluta pe regele Iordaniei, a dat peste un grup de studenți polonezi și ucraineni aflați în vizită. Chiar dacă se grăbea, el și-a făcut timp să discute cu toți studenții și să facă fotografii înainte de a-și relua îndatoririle oficiale.

Una dintre cele mai mari schimbări din timpul mandatului lui Stoltenberg a fost inaugurarea unui nou sediu NATO. Proiectul fusese planificat cu mult înainte de sosirea sa, dar în primele sale zile la NATO, a fost dus la subsol și i s-au arătat câteva dintre reparațiile și cablurile improvizate care țineau vechea clădire funcțională. Acest lucru l-a convins și mai mult de importanța mutării de la sediul anterior, vechi de 50 de ani (care fusese construit în 1967 ca sediu “temporar”), la o clădire nouă, peste drum, în Bruxelles.

© NATO

Pentru a sărbători mutarea în noul sediu, Stoltenberg a organizat o petrecere cu hot dog pentru tot personalul NATO în agora centrală a noii clădiri. Stoltenberg a insistat să servească mâncare și să facă fotografii cu tot personalul și a convins oficialii de rang înalt să facă același lucru. El a continuat această tradiție la o petrecere anuală de Crăciun pentru personalul NATO și era cunoscut pentru faptul că oferea porții masive de somon norvegian drept cadouri de Crăciun. După ultimul său summit – cel cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a NATO, care va avea loc la Washington D.C. în iulie 2024 – a organizat o petrecere în grădina de vară din spatele sediului central al NATO, pentru a le mulțumi membrilor personalului pentru dedicarea lor de-a lungul anilor.

Maestrul de ceremonii al aniversărilor de 70 și 75 de ani de la înființarea NATO

Ca parte a prezenței sale în țările aliate, Stoltenberg a efectuat cele mai multe vizite la Washington D.C., locul de naștere al NATO. Cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a NATO în 2019, Stoltenberg a devenit primul secretar general care s-a adresat unei sesiuni comune a Congresului Statelor Unite. Cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a Alianței, în 2024, el a primit Medalia Prezidențială a Libertății din partea președintelui SUA, Joe Biden, în aceeași sală – Walter Mellon Auditorium – în care a fost semnat Tratatul Atlanticului de Nord.

© NATO

© NATO

Sprijinul pentru Ucraina

Nicio problemă nu a influențat mai mult mandatul lui Stoltenberg decât războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În lunile premergătoare invaziei la scară largă a Rusiei, la 24 februarie 2022, Stoltenberg a susținut numeroase conferințe de presă în care a atras atenția asupra consolidării militare masive a Rusiei de-a lungul granițelor Ucrainei, declasificând cantități fără precedent de informații NATO pentru a furniza dovezi și a contracara minciunile Kremlinului. Cu toate acestea, el a încercat să mențină dialogul cu Rusia și să reducă escaladarea, inclusiv prin prezidarea Consiliului NATO-Rusia în ianuarie 2022.

Pe tot parcursul războiului, Stoltenberg a lucrat neobosit pentru a se asigura că Aliații oferă Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a supraviețui și pentru a se impune. La summiturile NATO de la Madrid (2022), Vilnius (2023) și Washington D.C. (2024), Stoltenberg a ajutat Aliații să ajungă la un consens cu privire la promisiunile de asistență durabilă și pe termen lung pentru Ucraina – și la afirmațiile repetate că Ucraina se află pe o cale ireversibilă către aderarea la NATO.

© NATO

O Alianță extinsă

În același timp, NATO nu a devenit doar mai puternică militar, ci și o Alianță mai mare.

Deși Stoltenberg nu a fost secretarul general care a primit cele mai multe țări în NATO (această onoare îi revine lui Jaap de Hoop Scheffer, care a primit șapte noi aliați în timpul extinderii „Big Bang” din 2004 și încă două în 2009), el a supervizat totuși cele mai multe runde de extindere a NATO, primind Muntenegru (2017), Macedonia de Nord (2020), Finlanda (2023) și Suedia (2024), ultimele două reprezentând o consecință strategică directă a invaziei militare a Rusiei în Ucraina, deoarece prin aderarea Finlandei granița NATO cu Rusia s-a dublat, iar integrarea Suediei a pus capăt a două secole de neutralitate militară a regatului scandinav.

“Patru țări – Muntenegru, Macedonia de Nord, Finlanda și Suedia – s-au alăturat familiei noastre, iar Ucraina este mai aproape ca niciodată de NATO, unde îi este locul de drept. De asemenea, ne-am aprofundat parteneriatele cu țările din regiunea Indo-Pacific, ne-am extins parteneriatele în vecinătatea noastră sudică și am adus cooperarea noastră cu Uniunea Europeană la niveluri fără precedent”, rememorează Stoltenberg.

Stoltenberg a depus eforturi deosebite pentru a obține un consens privind aderarea Finlandei și a Suediei. În ajunul reuniunii la nivel înalt de la Madrid din 2022, Stoltenberg a petrecut ore întregi negociind cu liderii Finlandei, Suediei și Turciei, ajungând la un acord târziu în noapte care a stabilit calea către aderarea acestora. Discuțiile au durat atât de mult încât Stoltenberg și soția sa au fost nevoiți să lipsească de la dineul oficial de la Palatul Regal spaniol, mulțumindu-se în schimb să bea o bere cu personalul care a lucrat la acord.

© NATO

Toate cele patru extinderi au reprezentat evoluții istorice pentru NATO, însă Stoltenberg a fost deosebit de mișcat de integrarea în Alianță a țărilor nordice, în special a Suediei. La scurt timp după aderarea Suediei, Stoltenberg a glumit cu colegii săi spunând că această țară nu numai că a renunțat la 200 de ani de neutralitate pentru a adera la NATO, dar, cu și mai multă dificultate, a renunțat și la rivalitatea sa seculară cu Norvegia, deoarece ultima dată când Norvegia a fost în război, a fost cu Suedia.

Viața după NATO

Deși există tot mai multe semnale care arată că după încheierea carierei sale la NATO, Stoltenberg va prelua conducerea Conferinței de Securitate de la Munchen, secretarul general al Alianței în ultimul deceniu a fost întotdeauna nerăbdător să se întoarcă în țara sa natală, Norvegia.

Secretarului general al NATO nu îi este niciodată cu adevărat posibil să se deconecteze și să se îndepărteze de cerințele funcției. Dar în timpul vacanțelor petrecute în jurul fiordului Oslo, practicând schiul și făcând drumeții în munții norvegieni, Stoltenberg a reușit să găsească momente de pace. În Norvegia, în sălbăticie, el nu trebuia să fie fostul prim-ministru sau secretarul general al NATO. După cum a spus el, în aceste contexte, “sunt întotdeauna doar Jens”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

România, mesaj către noul secretar general NATO: Unitatea, apărarea colectivă și parteneriatele mai puternice sunt esențiale pentru succesul NATO

Published

on

© NATO

Ministrul român de externe, Luminița Odobescu, a transmis pe rețeaua de socializare X mulțumiri lui Jens Stoltenberg pentru remarcabila sa activitate în calitate de secretar general al NATO și “urări de succes” lui Mark Rutte, noul secretar general.

Șefa diplomației române a subliniat importanța unității, a apărării colective și a parteneriatelor puternice în menținerea succesului NATO, în special în această perioadă globală complexă.

Mulțumim, Jens Stoltenberg, pentru serviciile tale remarcabile și mult succes, Mark Rutte! Unitatea, apărarea colectivă și parteneriatele mai puternice sunt esențiale pentru asigurarea succesului continuu al NATO în aceste vremuri complicate“, a scris Odobescu.

Rutte, fost premier olandez, a preluat marți, 1 octombrie 2024, ștafeta la cârma Alianței de la norvegianul Jens Stoltenberg, al doilea cel mai longeviv secretar general al Alianței, după un alt olandez, Joseph Luns. Stoltenberg a condus NATO în ultimii zece ani. Ceremonia de preluare a mandatului a început cu declarații comune Stoltenberg – Rutte, urmată de o sesiune a Consiliului Nord-Atlantic prin care a fost înfăptuită preluarea mandatului de către Mark Rutte.

El reafirmat sprijinul în forță pentru Ucraina și angajamentul că aliații nu vor ceda în susținerea Kievului în fața Rusiei, în timp ce și-a arătat preocuparea față de riscurile reprezentate de ascensiunea Chinei și a coborât nivelul de îngrijorare cu privire la viitorul Alianței în funcție de rezultatele alegerilor prezidențiale americane, amintind că a colaborat foarte bine cu fostul președinte republican Donald Trump.

Rutte este cel de-al 14-lea secretar general NATO și al patrulea olandez în această funcție.

Decizia ca premierul demisionar olandez Mark Rutte să devină cel de-al 14-lea secretar general al NATO a fost luată după ce contracandidatul său, președintele român Klaus Iohannis, i-a notificat pe aliați că se retrage din competiție, iar Consiliul Suprem de Apărare a Țării s-a pronunțat în favoarea susținerii de către România a candidaturii lui Mark Rutte.

Continue Reading

CHINA

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

Published

on

© NATO

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a utilizat marți prilejul primelor sale declarații publice în noua funcție pentru a avertiza China, care a devenit un facilitator decisiv al războiului Rusiei în Ucraina.

Prin sprijinul său pentru industria militară rusă, China a devenit un “facilitator decisiv” al războiului Rusiei în Ucraina, a subliniat Rutte, în prima lui conferință de presă după preluarea mandatului.

Într-un moment în care NATO este îngrijorată de ascensiunea Chinei, Mark Rutte a avertizat Beijingul, în linie cu concluziile summitului Alianţei de la Washington, în iulie.

China nu poate continua să alimenteze cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial fără ca acest lucru să îi afecteze interesele și reputația”, a avertizat secretarul general al NATO.

Rutte, fost premier olandez, a preluat marți, 1 octombrie 2024, ștafeta la cârma Alianței de la norvegianul Jens Stoltenberg, al doilea cel mai longeviv secretar general al Alianței, după un alt olandez, Joseph Luns. Stoltenberg a condus NATO în ultimii zece ani. Ceremonia de preluare a mandatului a început cu declarații comune Stoltenberg – Rutte, urmată de o sesiune a Consiliului Nord-Atlantic prin care a fost înfăptuită preluarea mandatului de către Mark Rutte.

La summitul NATO de la Washington din luna iulie, secretarul general aliat de atunci, Jens Stoltenberg, a anunțat că NATO a adoptat cea mai dură poziție din istorie cu privire la China, acuzând Beijingul că stimulează “decisiv” războiul Rusiei în Ucraina prin parteneriatul “fără limite” cu Moscova.

Continue Reading

NATO

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

Published

on

© NATO

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, și-a preluat marți mandatul reafirmând sprijinul în forță pentru Ucraina și angajamentul că aliații nu vor ceda în susținerea Kievului în fața Rusiei, în timp ce și-a arătat preocuparea față de riscurile reprezentate de ascensiunea Chinei și a coborât nivelul de îngrijorare cu privire la viitorul Alianței în funcție de rezultatele alegerilor prezidențiale americane, amintind că a colaborat foarte bine cu fostul președinte republican Donald Trump.

Am trei priorități: să mă asigur că avem capacitatea de a ne proteja împotriva oricărei amenințări; să sprijinim Ucraina în lupta împotriva agresiunii rusești și să abordăm provocările globale în creștere la adresa securității euro-atlantice“, a spus Rutte, în prima lui conferință de presă după preluarea mandatului.

 

Rutte, fost premier olandez, a preluat marți, 1 octombrie 2024, ștafeta la cârma Alianței de la norvegianul Jens Stoltenberg, al doilea cel mai longeviv secretar general al Alianței, după un alt olandez, Joseph Luns. Stoltenberg a condus NATO în ultimii zece ani. Ceremonia de preluare a mandatului a început cu declarații comune Stoltenberg – Rutte, urmată de o sesiune a Consiliului Nord-Atlantic prin care a fost înfăptuită preluarea mandatului de către Mark Rutte.

Noul înalt oficial aliat a punctat că preşedintele rus Vladimir Putin “trebuie să realizeze” că NATO “nu va ceda” în susţinerea sa pentru Ucraina.

“Trebuie să ne concentrăm pe efortul de război. Cu cât mai mult vom ajuta Ucraina, cu atât mai repede se va termina” războiul, a afirmat el la scurt timp după preluarea noii sale funcţii.

De asemenea, el a promis să se asigure că NATO va fi gata de luptă în faţa ameninţării ruse, dar a avertizat că aliații vor trebui să se cheltuiască mai mult pentru apărare. “Nu există o alternativă gratuită dacă vrem să fim la înălţimea ameninţărilor care ne aşteaptă”, a declarat el, potrivit AFP, citat de Agerpres.

“Locul Ucrainei este în NATO”, a dat asigurări Rutte, care va trebui însă să arbitreze între dorinţa Ucrainei de a se ralia Alianţei şi puternicele reticenţe asupra acestui subiect din partea unora dintre membrii acesteia, printre care SUA şi Germania.

Sprijinul pentru Ucraina trece de asemenea pe la Washington, iar Mark Rutte s-a arătat încrezător, respingând orice îngrijorare înainte de alegerile prezidenţiale americane. “Nu sunt îngrijorat. Îi cunosc foarte bine pe cei doi candidaţi şi eu am lucrat patru ani cu Donald Trump”, a afirmat fostul premier olandez.

O eventuală victorie a miliardarului american provoacă agitaţie la sediul NATO de la Bruxelles, unde ameninţarea unei retrageri americane lansată de fostul preşedinte al SUA are şi acum ecou.

Trump a refuzat, de asemenea, să spună dacă dorește ca Ucraina să câștige războiul împotriva invaziei Rusiei, deși s-a întâlnit săptămâna trecută la New York cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Dar Rutte a diminuat îngrijorările din cadrul alianței transatlantice cu privire la votul în puterea predominantă a NATO. “Nu sunt îngrijorat”, a spus el, la sosirea la sediul NATO.

“Am lucrat timp de patru ani cu Donald Trump. El a fost cel care ne-a împins să cheltuim mai mult (pentru apărare), și a reușit – pentru că … suntem acum la un nivel de cheltuieli mult mai mare decât eram când a preluat funcția”, a adăugat Mark Rutte.

Sub bagheta politico-diplomatică a lui Jens Stoltenberg, inclusiv în perioada complicată a relației transatlantice din timpul administrației Trump, aliații și-au sporit semnificativ investițiile în apărare. Numărul aliaților care cheltuiesc cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru apărare a crescut de la trei în 2014 la 23 în 2024.

În ceea ce privește provocarea potențială la adresa NATO reprezentată de alegerile din SUA, Rutte a fost prezentat ca un “șoptitor al lui Trump” – este considerat unul dintre puținii lideri politici capabili să se înțeleagă cu fostul (și posibilul viitor) președinte al SUA. De exemplu, la summitul NATO din 2018, Rutte a reușit să dialogheze cu Trump pentru a atenua tensiunile privind cheltuielile de apărare, demonstrând capacitatea sa de a gestiona stilul imprevizibil al fostului președinte.

În contrast direct cu Trump, Rutte este un susținător declarat al Ucrainei încă de la începutul invaziei militare a forțelor armate ruse. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se referă adesea la el ca la “prietenul meu Mark”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
SCHENGEN21 mins ago

Germania “a muncit din greu” pentru aderarea României la Schengen și va continua să o facă, asigură ambasadorul Gebauer: România merită să fie în Schengen, “nu este un act de milă”

COMISIA EUROPEANA26 mins ago

 Ungaria, trimisă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza legii sale privind apărarea suveranității

INTERNAȚIONAL40 mins ago

Ambasadorul Germaniei respinge o pace dictată de Rusia: Soluția pentru care lucrăm trebuie să aducă pace și securitate Europei și Ucrainei în special

ROMÂNIA54 mins ago

Procedură de infringement: Comisia Europeană solicită României să elimine restricțiile legate de stabilirea prețurilor și exportul de energie electrică și gaze

ENERGIE1 hour ago

România ar putea juca rolul de furnizor de energie pentru industria germană. Ambasadorul Peer Gebauer: Energia va fi un pilon major al relațiilor bilaterale

ROMÂNIA2 hours ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH2 hours ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI2 hours ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

EUROBAROMETRU2 hours ago

Eurobarometru: 7 din 10 români consideră că țara lor a avut beneficii de pe urma statutului de membru al UE. 68% sunt optimiști cu privire la viitorul UE

ROMÂNIA4 hours ago

Klaus Iohannis, vizită în Franța pentru summitul Francofoniei. Șeful statului va prezenta viziunea României privind rolul francofoniei în transformarea multilateralismului

ROMÂNIA2 hours ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH2 hours ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI2 hours ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA2 days ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO2 days ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA2 days ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

U.E.2 days ago

UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel

ROMÂNIA2 days ago

Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”

CONSILIUL DE SECURITATE1 week ago

Klaus Iohannis, în ultimul său discurs la ONU: România pledează pentru un Consiliu de Securitate al Națiunilor Unite extins, în care responsabilitatea este norma, nu excepția

Trending