Connect with us

U.E.

Cele șase țări fondatoare ale UE: Marea Britanie să înceapă procedura de retragere voluntară. Trebuie să avem posibilitatea de a ne ocupa de viitorul Europei

Published

on

FOTO: Frank Walter Steinmeier/ Facebook

FOTO: Frank-Walter Steinmeier/ Facebook

Cele șase țări fondatoare ale Uniunii Europene i-au cerut sâmbătă Regatului Unit să se angajeze ”cât mai repede posibil” procedura de ieșire din UE, Franța subliniind ”urgența” desemnării unui noi premier britanic, relatează AFP.

Spunem aici, împreună, că acest proces trebuie să înceapă cât mai repede posibil, pentru a evita un blocaj”, a declarat la Berlin ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, încadrat de omologii săi: Jean-Marc Ayrault (Franța), Bert Koenders (Olanda), Paolo Gentiloni (Italia), Didier Reynders (Belgia) și Jean Asselborn (Luxemburg), potrivit Agerpres.

Trebuie să avem posibilitatea de a ne ocupa de viitorul Europei”, a adăugat șeful diplomației germane, cerând punerea în practică a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, respectiv clauza privind retragerea voluntară și unilaterală din UE.

FOTO: Frank-Walter Steinmeier/ Facebook

FOTO: Frank-Walter Steinmeier/ Facebook

La rândul său, Jean-Marc Ayrault a făcut apel ca un nou premier să-l înlocuiască pe David Cameron, după ce șeful executivului de la Londra a anunțat că va rămâne în funcție până în octombrie și că-i va lăsa succesorului său sarcina de a negocia ieșirea Regatului Unit din UE, încheie sursa citată.

Citiți și DOCUMENT: Parlamentul European va cere Marii Britanii declanșarea imediată a procedurii de retragere din Uniunea Europeană

Reacțiile țărilor fondatoare survin după ce o versiune de lucru a rezoluției pe care Parlamentul European urmează să o voteze marți cuprinde printre solicitări activarea imediată a articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene care prevede declanșarea procedurilor și negociere pentru ca Regatul Unit să părăsească UE.

Reuniunea miniștrilor de Externe a statelor fondatoare UE a fost convenită imediat după anunțarea rezultatului referendumului privind BREXIT.

Mai mult, această întrevedere va fi succedată de o nouă reuniune, luni, la Berlin, acolo unde Angela Merkel i-a invitat pe Jean-Claude Juncker, Francois Hollande, Matteo Renzi și Donald Tusk pentru a discuta etapele următoare ale retragerii Marii Britanii din UE.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Mircea Hava: DiscoverEU, cel mai frumos cadou de majorat, ce depășește cu mult limitele convenționalului

Published

on

© European Parliament Media Center

Eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE) îi invită pe tinerii liceeni să participe în cadrul programului DiscoverEU prin care pot călători gratuit cu trenul în Europa timp de o lună. 

”Learning by travelling, cam așa e descris, pe scurt, cel mai amplu program al Uniunii Europene, Discover EU, prin care tinerii sunt susținuți să călătorească și să descopere Europa”, menționează Mircea Hava în mesajul său.

Peste 800 de tineri români în vârstă de 18 ani urmează să primească un permis de călătorie în cadrul celei de-a patra rundă a inițiativei DiscoverEU, care a atras în jur de 75 000 de cereri din întreaga Europă, anunță Comisia Europeană printr-un comunicat.

Potrivit deputatului european, programul DiscoverEU este dedicat tinerilor și libertății de mișcare.

”Îi felicit pe cei care au avut îndrăzneala de a accepta provocarea și au intrat în selecția care le-a adus biletul pentru ”Trans – European”.

Mircea Hava le recomandă tinerilor să aplice pentru acest program și să descopere Europa, călătorind: ”Cei care cred în ceea ce văd, vor să experimenteze și își doresc să se regăsească nu doar geografic în Europa, au recomandarea mea: Discover EU e un programat ce depășește cu mult limitele convenționalului, dedicat 100% aventurierilor.”

Mai multe detalii pentru apelul următor găsiți aici https://europa.eu/youth/discovereu_en

Citiți și: DiscoverEU: Încă 800 de tineri români ”vor întreprinde o călătorie europeană memorabilă” în 2020, ”pentru a descoperi Europa”

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

2021 – Anul european al orașelor mai verzi. Eurodeputatul Dan Motreanu: Este nevoie de o mai bună comunicare între statele membre în materie de planificare urbană

Published

on

© Dan Motreanu/Facebook

Deputatul european, Dan Motreanu (PNL, PPE), a votat în Parlamentul European în cadrul Comisiei ENVI un proiect de rezoluție care stabilește 2021 – Anul European al orașelor mai verzi.

Această rezoluție a fost propusă în contextul în care 72% din populația Uniunii Europene trăiește în prezent în mediul urban.”

Potrivit eurodeputatului, acest procent în continuă creștere, ”generează un nivel record de poluare, cu impact direct asupra sănătății cetățenilor și a mediului înconjurător.”

Dan Motreanu explică de ce a votat amendamentul din Rezoluție conform căruia este nevoie de o mai bună comunicare între statele membre în materie de planificare urbană, urbanism și infrastructură durabilă, arhitectură ecologică, energie curată, mobilitate a pietonilor, a cicliștilor și gestionarea corectă și durabilă a deșeurilor: ”poluarea este ucigașul invizibil”.

”Numai în România peste 20 de mii de oameni mor anual din cauza poluării, țara noastră ocupând locul 8 în Europa la numărul de decese asociate acestui fenomen, raportate la 100 de mii de locuitori”, informează acesta.

Dan Motreanu subliniază că toate aceste măsuri sunt esențiale pentru reducerea cantității de CO2 din atmosferă, atenuarea impactului valurilor de căldură, diminuarea poluării fonice, oferind totodată avantaje estetice, economice și creșterea calității vieții, în general.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene consolidarea cadrului legislativ pentru combaterea traficului ilegal cu animale de companie

Published

on

© Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), în calitate de membru al Comisiei ENVI (Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară), a votat o rezoluție prin care, împreună cu membrii comisiei, solicită Comisiei Europene consolidarea cadrului legislativ pentru combaterea traficului ilegal cu animale de companie.

”Este nevoie urgentă de înființarea registrelor obligatorii pentru crescători și vânzători și de crearea unui Sistem electronic interconectat la nivel european pentru identificarea câinilor și pisicilor.”

Deputatul european subliniază că în cele mai multe cazuri, comerțul ilegal cu animale de companie în Uniunea Europeană are loc adesea în ”condiții greu de imaginat”.

”Câinii și pisicile sunt de cele mai multe ori separați de mamele lor mult prea devreme, supuși unor călătorii de lungă durată în condiții insalubre, fără hrană, apă, spațiu suficient și fără pauză pe durata transportului.”

Totodată, în cadrul întrunirii comisiei, s-a menționat importanța adoptării animalelor de companie, astfel încât să nu mai fie sprijinit comerțul ilegal al acestora.

”Am încurajat de asemenea statele membre UE să intensifice campaniile de sensibilizare, pentru a încuraja adoptarea animalelor de companie și nu cumpărarea acestora”, a mai menționat acesta în mesajul postat pe pagina oficială de Facebook.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending