Centenarul Marii Uniri. Illinois, cel de-al doilea stat american care emite o proclamație oficială prin care felicită România pentru împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918

Guvernatorul statului Illinois, Bruce Rauner, a emis o proclamaţie oficială prin care felicită România cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918, transmite miercuri într-un comunicat Ambasada României în SUA.

Foto: Ambasada României în SUA/ Facebook

„Marea Unire a Românilor a dus la consolidarea unui stat modern, inspirat de principiile libertăţii, democraţiei, economiei libere şi progresului social”, se arată în textul proclamaţiei.

Documentul subliniază „prietenia profundă şi de lungă durată” dintre România şi Statele Unite ale Americii, precum şi angajamentul comun al ambelor ţări pe calea asigurării securităţii transatlantice şi a prosperităţii. În proclamaţie este remarcată şi contribuţia adusă de românii-americani la dezvoltarea societăţii americane, prin ”talentul, energia, creativitatea şi moştenirea culturală” a acestora.

Citiți și:

Centenarul Marii Uniri, sărbătorit de statul american Texas printr-o proclamație oficială: Lumea s-a schimbat pentru totdeauna odată cu unirea României din 1918

Proclamaţia statului Illinois a fost salutată de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, care a apreciat mesajul transmis de către guvernatorul Bruce Rauner. ”Proclamaţia onorează un moment cardinal pentru evoluţia României, Marea Unire de la 1918, la care românii din America şi preşedintele SUA de atunci, Woodrow Wilson, au avut o contribuţie esenţială”, a afirmat ambasadorul George Cristian Maior.

Ambasadorul George Cristian Maior a subliniat faptul că în statul Illinois este una dintre cele mai vechi comunităţi de români din Statele Unite ale Americii, fiind una dintre primele zone în care aceştia s-au stabilit, încă dinaintea Primului Război Mondial.

Statul Illinois este al şaselea cel mai populat stat american, cu o populaţie de peste 12 milioane de locuitori şi un produs intern brut care îl situează pe locul 5 între statele americane. Comunitatea românilor americani din statul Illinois este una dintre cele mai vechi din Statele Unite, prima organizaţie a acestora fiind înfiinţată în 1907, sub denumirea de ”Speranţa”, iar în 1911 a apărut primul ziar de limbă română, ”Libertatea”. În 1975, primarul oraşului Chicago, Richard J. Daley, a declarat ziua de 10 mai, zi naţională a românilor.

Principalii factori de coeziune comunitară sunt reprezentaţi de bisericile româneşti înfiinţate de-a lungul timpului şi de Consulatul General al României din Chicago. De asemenea, în Illinois se află o serie de asociaţii şi organizaţii culturale româneşti precum şi organizaţii mass-media de limbă română.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.