ROMÂNIA
Centrul tehnologic TGA INCAS din Craiova, o investiție de peste 85 milioane de lei, plasează România în fruntea cercetării aerospațiale și al tehnologiilor ecologice
Published
3 months agoon
By
Andreea Radu
În apropierea Aeroportului Internațional Craiova, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” (INCAS) a inaugurat în 2024 centrul tehnologic TGA – „Technologies for Green Aviation”. Acest proiect ambițios plasează România în fruntea cercetării aerospațiale și al tehnologiilor ecologice. Platforma TGA reprezintă o investiție de peste 85 milioane de lei, cofinanțată prin Programul Operațional Competitivitate, și a fost concepută conform principiilor Industriei 4.0, având scopul de a sprijini dezvoltarea tehnologiilor aerospațiale la un nivel avansat de maturitate tehnologică (TRL 5-TRL 7).
Centrul de Cercetare în Tehnologii Verzi Aerospațiale de la Craiova (TGA INCAS) reprezintă un model de excelență în cercetarea și dezvoltarea aerospațială sustenabilă
Centrul TGA este proiectat pentru a minimiza impactul ecologic al proceselor aerospațiale, utilizând tehnologii verzi și materiale sustenabile. Acesta promovează soluții eficiente din punct de vedere energetic și prietenoase cu mediul, inclusiv prin reducerea emisiilor generate de procesele de fabricație.
De asemenea, dezvoltarea sustenabilă a capacităților tehnologice inovative joacă un rol crucial în consolidarea noilor parteneriate strategice din domeniul aerospațial. Acestea includ Parteneriatul Public Privat aerospațial JTI Clean Sky 2, capabilitățile tehnologice EASA în cadrul FLPP – Future Launchers Preparatory Program și colaborările științifice din IFAR – International Forum for Aviation Research.

© INCAS
Investițiile sunt direcționate către cele patru module tehnologice dotate cu echipamente de ultimă generație, într-o arhitectură modulară și scalabilă:
- Modulul 1 – Tehnologiile acestui modul sunt axate pe tehnici robotizate pentru procesarea materialelor compozite pe întreaga durată a ciclului de monitorizare. Tehnologiile AFP (Automated Fiber Placement) și ATL (Automated Tape Laying) au adus inovații majore în producția materialelor compozite pentru structuri aerospațiale. TGA va implementa o combinație a acestor tehnologii într-un sistem robotizat inovativ, care va permite prelucrarea multi-axe articulat.
- Modulul 2 – Acest modul este destinat achiziționării de sisteme și echipamente pentru prelucrarea materialelor metalice cu forme complexe. Printre dotările sale se numără: un centru de prelucrare vertical CNC cu 5 axe simultane, un centru de prelucrare tip portal cu 7 axe, un centru de prelucrare prin AM (Additive Manufacturing) pentru materiale metalice, utilizând tehnologia DMLM (Direct Metal Laser Melting) pentru prototipuri de mari dimensiuni, precum și un sistem integrat de nituire robotică.
- Modulul 3 – Acesta se concentrează pe acoperirea suprafețelor în atmosferă controlată, cu instalații special concepute pentru industria aerospațială. Printre facilități se numără: o cameră de vopsire cu atmosferă controlată și geometrie fixă (volum de 300 m3), o cameră de vopsire mobilă cu atmosferă controlată și geometrie variabilă (volum de 100 m3), și un sistem de abraziune cu recuperare completă, cu volum de 100 m3. Aceste echipamente permit un nivel înalt de productivitate, costuri operaționale reduse, impact ambiental minim și un standard ridicat de siguranță operațională.
- Modulul 4 – Tehnologiile asociate acestui modul sunt orientate spre proiectarea avansată și controlul pentru fabricație „3D”. Acesta include achiziția de sisteme software și hardware care completează capabilitățile de proiectare avansată și permit tranziția de la proiectarea clasică într-un mediu colaborativ la un nou concept 3D, optimizat prin topologia specifică tehnologiei AM (Additive Manufacturing)

© INCAS
Capabilități unice de cercetare-dezvoltare
TGA este o inovație unică în Europa Centrală și de Est și reprezintă o completare strategică pentru infrastructura existentă a INCAS, incluzând platformele de cercetare și testare din locațiile București, Strejnicu și Măneciu. Spre deosebire de alte centre care permit atingerea unui nivel de maturitate tehnologică până la TRL 5, TGA susține avansarea până la TRL 7, un stadiu esențial pentru finalizarea proiectelor aerospațiale complexe.
Acest progres asigură autonomia INCAS față de parteneri externi în domenii critice, cum ar fi fabricația subansamblelor aerospațiale, și contribuie la consolidarea competitivității și eficienței financiare ale institutului. Mulțumită infrastructurii sale avansate, TGA a preluat procese de fabricație care anterior depindeau de colaborări externe, ceea ce a permis reducerea semnificativă a costurilor și a timpului necesar pentru finalizarea acestora.

© INCAS
Clădirea TGA oferă capabilități și funcționalități de cercetare-dezvoltare unice, caracterizate prin performanță ridicată și eficiență, fiind organizată într-o arhitectură împărțită în trei zone distincte:
- Zona 1: O construcție pe 3 nivele (P+2), care include 3 săli de meeting-conferință, o arhivă tehnică, o bibliotecă multifuncțională și 6 birouri.
- Zona 2: O hală tehnologică pe 2 nivele înalte (P+1), cu zona centrală deschisă, destinată amplasării test-rig-urilor pentru inspecția produselor rezultate din fluxurile tehnologice.
- Zona 3: O hală tehnologică pe un singur nivel înalt, care permite localizarea test-rig-urilor pentru acoperiri pe suprafețe mari și oferă acces complet (360 de grade) la sol în jurul acestora.
TGA beneficiază de echipamente de ultimă generație, multe dintre ele fiind premiere în Europa de Sud-Est. Acestea oferă INCAS capacitatea de a crea fluxuri tehnologice sustenabile și eficiente, aliniate cu tendințele globale ale industriei de green aviation. Printre echipamentele de top se numără:
Sistemul AFP-ATL: Un echipament unic în Europa care integrează tehnologiile Automated Fibre Placement (AFP) și Automated Tape Laying (ATL), facilitând producția rapidă și eficientă a componentelor aerospațiale din materiale compozite.
Imprimanta 3D cu pulberi metalice: Aceasta poate utiliza aliaje diverse (precum titan și aluminiu) în timpi scurți și este certificată pentru utilizarea în industria aeronautică.
Brațul robotic pentru găurire și nituire: Acesta elimină erorile umane și garantează precizie maximă în procesele de asamblare aerospațială.
Sistemul de scanare 3D portabil: Permite analiza detaliată a structurilor de mari dimensiuni, inclusiv a unui avion întreg, fiind ideal pentru procesele de reverse-engineering.
De la inaugurare, centrul a avut deja un impact pozitiv în desfășurarea proiectelor INCAS și se preconizează că va juca un rol crucial în viitoarele inițiative de cercetare de mare complexitate, cum ar fi programul național pentru drone. Dotat cu echipamente de ultimă generație și susținut de un angajament ferm față de sustenabilitate, TGA se afirmă ca un model de excelență în domeniul aviației verzi.
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

You may like
Comisia Europeană va prezenta propuneri pentru ca ”oamenii de știință și cercetătorii din întreaga lume să aleagă Europa” și pentru a descătușa potențialul excepțional al pieței unice europene
Ilie Bolojan, la DISB Summit organizat de ICI: Căutăm cele mai bune soluții cu partenerii europeni și transatlantici pentru reziliența infrastructurilor critice din România
Directorul general al ICI București: Zona umană va rămâne indispensabilă în ceea ce înseamnă dezvoltarea proiectelor și dezvoltarea zonei de tehnologie
Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani
Aderarea României la OCDE ”este o busolă”, nu ”doar un reper”, subliniază președintele CCIFER: Hai să îmbrățișăm acest călătorie cu optimism, știind că eforturile de astăzi vor deschide calea pentru un mâine mai luminos
Cristian Sporiș, AMCham: Avem nevoie de un nou model de creștere economică bazat pe inovație, iar aderarea la OCDE creează spațiu de investiții pentru cercetare și dezvoltare
ROMÂNIA
Guvernul a adoptat actul normativ de eliminare a birocrației în domeniul construcțiilor pentru a accelera dezvoltarea țării
Published
1 hour agoon
April 30, 2025By
Teodora Ion
Guvernul, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a adoptat miercuri actul normativ privind avizarea și autorizarea construcțiilor.
”Dintre țările membre ale UE, procesul de autorizare a construcțiilor este cel mai greoi în România, din cauza numărului mare de avize și aprobări separate pe care constructorii trebuie să le obțină înainte de a solicita o autorizație de construire. Eliminăm birocrația din domeniul construcțiilor, responsabilizăm instituțiile publice și accelerăm procesul de dezvoltare a României”, a transmis ministrul Cseke Attila, potrivit unui comunicat al MDPLA.
Conform noului act normativ, care intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial al României:
- se reduce timpul de avizare,
- se introduce avizarea simultană eliminând avizarea în cascadă,
- nu se permite condiționarea avizării de emiterea altor avize, construcțiile vor necesita un singur aviz pe domeniu, care nu expiră, și nu va mai fi nevoie de studii și documente sau avize care nu sunt necesare construcției și care sunt un exces de birocrație.
Actul normativ se aplică pentru investițiile finanțate atât din fonduri publice naționale sau din fonduri europene, cât și din fonduri private.
”Nu se mai plătesc taxe pentru avizarea investițiilor finanțate din bani publici, se introduc termene mai scurte pentru avizarea construcțiilor și a planurilor urbanistice generale și zonale și se accelerează, astfel, procesul de dezvoltare a localităților din România”, a mai arătat ministrul Dezvoltării.
O altă noutate a reglementărilor adoptate astăzi de Guvern este avizarea tacită în cazul în care o instituție nu răspunde la termen sau nu respinge cererea de aviz, iar, pentru instituțiile publice care nu respectă noile reguli, actul normativ prevede sancțiuni.
Respingerea nefondată a documentațiilor este contravenție și se sancționează de către Inspectoratul de Stat în Construcții, aflat în subordinea Ministerului Dezvoltării.
Totodată, conform proiectului de act normativ, documentația va fi evaluată de un singur funcționar public pe tot parcursul procedurii de avizare și autorizare, asigurând, astfel, coerență între solicitările formulate către beneficiar.
”În patru luni, cel mult șase luni și jumătate, se pot obține toate avizele necesare autorizării unei construcții private sau finanțate din bani publici. Până acum, acest proces dura ani. Procesul de adoptare a planurilor urbanistice generale și zonale, necesare pentru dezvoltarea localităților, va fi, de asemenea, mai rapid. În prezent, avem investiții în execuție, în comunitățile locale, în valoare de 234 de miliarde de lei în România, iar execuția acestora este o prioritate a mandatului meu și al Guvernului”, a conchis ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
ROMÂNIA
Ministrul Apărării: România, ca membru al NATO și al UE, beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie și de oportunități de consolidare a capacităților de apărare fără precedent
Published
2 hours agoon
April 30, 2025By
Andreea Radu
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat, la Craiova, că România, în calitate de membru al NATO și al Uniunii Europene, beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din întreaga sa istorie, precum și de oportunități fără precedent pentru consolidarea capacităților sale de apărare.
Tîlvăr a menționat că, în 2024, execuția bugetară a fost de aproape 100%, iar anul acesta bugetul pentru apărare se ridică la 2,24% din PIB, din care circa 30 de procente vor fi destinate achiziționării de echipamente majore de ultimă generație și activităților de cercetare, scrie Agerpres.
„Din păcate, regiunea Mării Negre, până nu demult un spațiu al comerțului liber și al cooperării, a devenit un teatru de război, în care agresivitatea Federației Ruse se manifestă prin acțiuni pe care le credeam rămase doar în cărțile de istorie. România, ca membru al NATO și al Uniunii Europene, beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din întreaga sa istorie și de oportunități de consolidare a capacităților de apărare fără precedent, atât prin eforturi proprii, cât și în cadrul unor proiecte de cooperare europene”, a spus ministrul.
Acesta a evidențiat că decizia, luată în urmă cu aproape un deceniu, de a crește alocările bugetare pentru apărare la cel puțin 2% din PIB își demonstrează astăzi „valabilitatea și înțelepciunea”, întrucât a permis realizarea de investiții în modernizarea forțelor armate și a infrastructurii strategice, „de mare importanță în ecuația securității regionale”.
Angel Tîlvăr a mai adăugat că o armată modernă, puternică și eficientă în îndeplinirea misiunilor sale nu poate funcționa fără oameni motivați.
„Dar cel mai important, investim în resursa umană și ne străduim să găsim cele mai bune soluții pentru rezolvarea problemelor cu care vă confruntați dumneavoastră și camarazii dumneavoastră din Armata României. Știm că o armată modernă, puternică și eficientă în îndeplinirea misiunilor sale nu poate funcționa fără oameni motivați, foarte bine instruiți și mai ales respectați pentru eforturile pe care le fac. Traversăm o perioadă solicitantă, motiv pentru care ne bazăm pe fiecare militar, indiferent de grad și funcție. Am convingerea că pregătirea dumneavoastră la standardele cele mai ridicate și experiența noastră în domeniul în care ne desfășurăm activitatea ne vor ajuta să răspundem din plin la provocările care ne așteaptă”, a mai spus el.
SĂNĂTATE
Săptămâna Europeană a Imunizării. Cum sprijină Comisia Europeană statele UE să crească rata de vaccinare
Published
2 hours agoon
April 30, 2025By
Diana Zaim
În perioada 27 aprilie – 3 mai se desfășoară Săptămâna Europeană a Imunizării, prilej cu care Comisia Europeană reamintește instrumentele de care dispună să vină în ajutorul statelor membre pentru a crește rata de vaccinare în rândul populației.
„Vaccinarea este unul dintre cele mai eficiente instrumente de sănătate publică de care dispunem. Ea a revoluționat sănătatea publică și se estimează că a salvat peste 154 de milioane de vieți doar în ultimii 50 de ani, inclusiv cele aproximativ 1,4 milioane de vieți din regiunea europeană a OMS care au fost salvate datorită vaccinării COVID-19”, a transmis Marianne Takki, șefa interimară a unității pentru prevenirea bolilor și promovarea sănătății din cadrul Comisiei Europene.
Executivul Europeană semnalează ca rata de vaccinare pentru boli precum rujeola, poliomelita și variola continuă să scadă: „Numărul cazurilor de rujeolă raportate în Europa, de exemplu, s-a dublat din 2023 până în 2024.”
Ce face Comisia Europeană pentru îmbunătății imunizarea în rândul statelor UE?
Executivul European colaborează cu statele membre pentru a îmbunătăți rata de vaccinare, pentru a promova programe de vaccinare durabile și pentru a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, astfel încât toți cei care doresc să fie vaccinați să poată fi vaccinați.
- Informațiile bazate pe dovezi privind vaccinarea, ușor accesibile prin intermediul Portalului European de Informații privind Vaccinarea. În baza acestora, statele membre își pot construi propriile campanii de vaccinare prin intermediul setului de instrumente #UnitedinProtection.
- Comisia Europeană reduce barierele structurale în calea vaccinării prin acțiuni finanțate în cadrul programului EU4Health. Proiectul „Depășirea obstacolelor în calea vaccinării”, care identifică și pilotează cele mai bune practici, este un prim exemplu în acest sens.
- Profesioniștii din domeniul sănătății și asociațiile de studenți pot colabora în cadrul Coaliției UE pentru vaccinare, care, printre altele, sprijină acțiunile legate de comunicarea privind vaccinarea.
- Planul european de luptă împotriva cancerului promovează, de asemenea, vaccinarea împotriva HPV, care provoacă cancer de col uterin și alte tipuri de cancer, și a virusului hepatitei B, care poate duce la cancer hepatic.
Reamintim că în 2024, miniștrii sănătății din UE au adoptat o recomandare a Consiliului privind cancerele care pot fi prevenite prin vaccinare, la propunerea Comisiei.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Siegfried Mureșan a fost reales vicepreședinte al Partidului Popular European pentru un al treilea mandat consecutiv: Voi continua să apăr interesele României

Premierul Estoniei afirmă că țara sa este pregătită să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina: „Securitatea Ucrainei este securitatea Europei”

Guvernul a adoptat actul normativ de eliminare a birocrației în domeniul construcțiilor pentru a accelera dezvoltarea țării

Social-democrații germani aprobă acordul de coaliție cu CDU/CSU, deschizând calea pentru ca Friedrich Merz să devină noul cancelar. Co-liderul SPD Lars Klingbeil va deveni vicecancelar și ministru de finanțe

PPE a adoptat o rezoluție prin care cere ca agricultura să fie finanțată în mod adecvat, iar sprijinul să fie distribuit echitabil între țările UE, anunță Dan Motreanu

Ministrul Apărării: România, ca membru al NATO și al UE, beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie și de oportunități de consolidare a capacităților de apărare fără precedent

Săptămâna Europeană a Imunizării. Cum sprijină Comisia Europeană statele UE să crească rata de vaccinare

Trump l-a felicitat pe Carney pentru victoria electorală după ce premierul canadian a numit SUA un vecin “uneori ostil”: Vom colabora ca națiuni independente și suverane

Comisia Europeană va prezenta propuneri pentru ca ”oamenii de știință și cercetătorii din întreaga lume să aleagă Europa” și pentru a descătușa potențialul excepțional al pieței unice europene

Comisia Europeană mobilizează 910 milioane de euro pentru a stimula apărarea europeană și a elimina lacunele în materie de capabilități

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA1 week ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA5 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice