Cerinţele Autorităţii Bancare Europene vor afecta creditarea în Europa Centrală şi de Est

Noile cerinţe privind capitalul vor afecta în mod negativ creditarea în Europa Centrală şi de Est deoarece cerinţele Autorităţii Bancare Europene (EBA) sunt foarte dure şi vor fi parţial îndeplinite printr-o presiune pe activitatea de creditare”, a afirmat Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank România, într-un interviu acordat Agerpres, preluat de Capital.ro.

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a cerut băncilor europene să ajungă la o rată de adecvare a capitalului Tier 1 (un indicator al solvabilităţii unei bănci) de 9% până la mijlocul acestui an.

“Consider că Europa şi-a creat singură o problemă, deoarece dacă cerinţele Basel III cereau un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 4,5% până în 2015, EBA vrea ca până în iunie băncile să ajungă la 9%”, a explicat Ionuţ Dumitru. Acesta apreciază că fiecare bancă are propria poziţie privind majorarea capitalului, că situaţia este diferită de la o ţară la alta şi că vor fi favorizate statele în care profitabilitatea este mai bună.

România este bine poziţionată faţă de alte ţări din regiune, consideră economistul şef al Raiffeisen, suntem într-o situaţie favorabilă, deşi contextul european este dificil.

Sursa: Capital.ro
Foto: nuestrascharlasnocturnas.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.