Connect with us

U.E.

CFM 2021-2027: Comisia Europeană alocă peste 132 mld. de euro pentru acțiune externă, o creștere cu 8% față de propunerea din 2018

Published

on

© European Union, 2020

Comisia Europeană propune un buget de 118,2 miliarde EUR pentru acțiuni externe – prețuri pentru 2018 (132,6 miliarde EUR în prețuri curente) – în următorul cadru financiar multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027, inclusiv 15,5 miliarde EUR în cadrul Instrumentului de Relansare Next Generation EU. Aceasta reprezintă un plus de 16,5 miliarde de euro în comparație cu propunerea președintelui Consiliului European din februarie 2020.

În cadrul pachetului revizuit privind bugetul pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, Comisia Europeană a propus un buget de 118,2 miliarde de euro pentru acțiuni externe, cu 15,5 miliarde de euro în plus față de propunerea din 2018, pentru a-și susține partenerii, în special în Balcanii de Vest, vecinătatea extinsă a UE și Africa sub-sahariană – în eforturile lor de a lupta și de a se recupera în urma pandemiei de COVID-19. În exercitarea rolului său de actor global, UE va coopera cu parteneri precum instituțiile financiare internaționale, ONU și Organizația Mondială a Sănătății. Garanția de Acțiune Externă și Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă Plus (EFSD +) vor fi instrumentele cheie în acest sens.

Totodată, instrumentele pentru acțiunea externă a UE propuse în propunerea CFM pentru 2018 sunt menținute, respectiv un Instrument de Vecinătate, Dezvoltare și Cooperare Internațională, completat de un Instrument European pentru Siguranța Nucleară; un Instrument de Asistență Pre-aderare; un Instrument de Ajutor Umanitar; un buget comun pentru politica externă și de securitate; și un Instrument de Cooperare cu țările și teritoriile de peste mări și Groenlanda. În plus și în afara bugetului UE, Înaltul Reprezentant, cu sprijinul Comisiei, a propus crearea unei Facilități Europene pentru Pace.

Instrumentul de Vecinătate, Dezvoltare și Cooperare Internațională (NDICI), principalul instrument pentru cooperarea și dezvoltarea relațiilor UE cu țările partenere, va fi majorat la 86 de miliarde de euro în prețurile din 2018 (96,4 miliarde de euro în prețuri curente), din care 10,5 miliarde de euro provin din Instrumentul Next Generation EU. 12,9 miliarde de euro vor fi menținute pentru asistență de preaderare (14,5 miliarde EUR în prețuri curente), iar ajutorul umanitar va fi majorat la 14,8 miliarde EUR (16,5 miliarde EUR în prețuri curente), din care 5 miliarde de euro de la Next Generation EU. 2,4 miliarde de euro vor fi furnizate pentru politica externă și de securitate comună (2,7 miliarde EUR în prețuri curente)

În general, noua propunere de CFM crește fondurile NDICI cu peste 8% în comparație cu propunerea din 2018, dublând astfel capacittea Garanției de acțiune externă, un instrument de implementare puternic care vizează atragerea fondurilor din sectorul privat și public și promovarea investițiilor în țările partenere și astfel multiplicarea efectului asistenței UE.

Ca parte a NDICI prezentat în 2018, Comisia a propus înființarea Fondului European pentru Dezvoltare Durabilă Plus („EFSD +”), brațul de finanțare al unui Plan de investiții externe consolidat, care este susținut de Garanția de Acțiune externă, și care include nu numai garanții, ci și subvenții oferite printr-un amestec de subvenții UE cu împrumuturi bancare, precum și asistență tehnică pentru a ajuta la îmbunătățirea calității proiectelor și a implementării reformelor și a altor tipuri de sprijin.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European critică autoritățile din Belarus: ”Violența împotriva protestatarilor nu este răspunsul”

Published

on

© European Union 2020

 

Președintele Consiliului European, Charles Michel, critică autoritățile din Belarus pentru violența manifestată împotriva protestarilor care au ieșit în stradă în urma alegerilor prezidențiale, care l-au desemenat pe Aleksandr Lukașenko pentru a șasea oară în funcția de șef al statului.

„Violența împotriva protestatarilor nu este răspunsul. Trebuie să se mențină libertatea de exprimare, libertatea de întrunire, drepturile fundamentale ale omului”, a scris oficialul european într-un mesaj pe contul de Twitter.

Forțele de ordine au intervenit ieri seară în Belarus după ce mai mult proteste au început în urma rezultatului alegerilor prezidențiale, care a prezentat cea de-a șasea victorie pentru Aleksandr Lukaşenko,  obținând un scor copleștior de aproximativ 79,7%.

Forţe de poliţie şi ale Ministerului de Interne au fost desfăşurate duminică în număr mare pe străzile capitalei Minsk, blocând numeroase căi de acces şi clădiri oficiale, în timp ce autorităţile îi invitau pe belaruşi să nu iasă în stradă la manifestaţii.

Continue Reading

U.E.

Spania intră pe lista galbenă. Din 11 august, carantină de 14 zile este obligatorie la sosirea în România

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Institutul Național de Sănătate Publică și-a actualizat lista țărilor incluse în zona galbenă, iar Spania intră de marți, pe 11 august, pe această listă.

Astfel, începând cu 11 august, ora 0.00, toate zborurile vor fi anulate, iar toți cei care se intră în România venind din Spania, indiferent de naționalitate, vor intra în auto-carantină, timp de 14 zile, potrivit Digi24.

Pentru stabilirea acestei liste galbene criteriul de care se ține cont este ca rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile, raportată la 100.000 de locuitori, să fie mai mare decât cea înregistrată în România în perioada similară. 

România și Spania sunt statele membre ale Uniunii Europene care au înregistrat un număr crescut de cazuri în ultimele trei săptămâni, față de restul blocului comunitar. 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisarul european pentru sănătate: Un vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi disponibil până la sfârșitul anului 2020

Published

on

© Ministerul Sănătății/ Facebook

Un vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi disponibil până la sfârşitul anului 2020, a declarat duminică comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, potrivit dpa, informează Agerpres.

“Chiar dacă este riscant în acest moment să facem predicţii, avem nişte indicii bune că un vaccin candidat ar putea fi disponibil până la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor”, a declarat Kyriakides pentru ediţia online a Handelsblatt.

Un vaccin nu ar rezolva toate problemele dintr-o dată, dar ar permite revenirea treptată la normalitate odată cu vaccinarea unei “mase critice de cetăţeni, în special a celor din grupurile de risc”, a spus ea.

Comisarul european pentru sănătate a remarcat de asemenea un număr crescând de focare mai mici sau mai mari de coronavirus în mai multe state membre ale UE.

Stella Kyriakides a recomandat guvernelor să procedeze la “izolarea rapidă a sursei de infecţie la nivel local cu ajutorul testelor, urmărirea contactelor şi izolarea imediată a persoanelor contaminate”. 

Comisia Europeană a încheiat luni, 3 august, discuțiile preliminare cu o companie farmaceutică pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19Contractul avut în vedere cu Sanofi-GSK ar oferi posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul. Se preconizează că, odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE.

În acest context, România a solicitat Comisiei Europene zece milioane de doze de vaccin pentru COVID-19 când acesta va fi disponibil.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending