Parlamentul European propune un compromis de 39 mld. de euro în plus la programele emblematice ale UE pentru următoarea perioadă de programare bugetară 2021-2027 și așteaptă o „ofertă reală” din partea Comisiei și Consiliului, care nu au reușit să înainteze decât soluții „vagi” în negocieri, transmite purtătorul de cuvânt al Legislativului de la Bruxelles, Jaume Duch.
„Să fie clar: Oferta de compromis a Parlamentului este de 39 miliarde de euro. 39 de miliarde de euro în plus la programele emblematice: pentru a implementa Pactul Verde, a sprijini tranziția digitală, a consolida capacitățile sanitare și rețelele noastre.Echipa de negociere a PE se menține pe poziție și apără suplimentarea cu 39 mld. de euro a programelor emblematice”, transmite oficialul european. „Le-o datorăm cetățenilor, tinerilor, cercetătorilor, lucrătorilor sanitari și companiilor noastre”, adaugă el.
De asemenea, Duch precizează că „Parlamentul este angajat să ajungă la un acord privind bugetul pe termen lung al UE cât mai curând, dar încă așteaptă o ofertă reală din partea președinției Consiliului pentru a putea finanța prioritățile cheie ale UE”. Potrivit acestuia, „Comisia Europeană și Președinția Consiliului au prezentat mai multe scenarii de flexibilitate, în termeni vagi și ipotetici, însă nicio ofertă reală privind echiparea acelor programe cu fondurile necesare pentru a fi eficiente în următorii șapte ani”.
Mai mult decât atât, purtătorul de cuvânt subliniază că „negociatorii din partea PE nu acceptă artificii bugetare pentru suplimentarea programelor de politici de bază cum ar fi obținerea banilor din alte resurse ale CFM prevăzute pentru acele programe dincolo de perioada de recuperare și pentru evenimente neprevăzute”.
Cei 27 de lideri europeni au aprobat în iulie pachetul uriaș de relansare economică a Uniunii Europene în urma crizei provocate de coronavirus care cuprinde un plan de 1.824 de miliarde de euro compus dintr-un fond de redresare de 750 de miliarde de euro (Next Generation EU) și un Cadru Financiar Multianual 2021-2027 (CFM) de 1.074 de miliarde de euro.
Liderii europeni au căzut de acord astfel asupra ultimului document de negociere propus de președintele Consiliului European, Charles Michel. Din fondul de recuperare economică Next Generation EU (NGEU), statele membre vor putea beneficia de granturi nerambursabile în valoare totală de 390 de miliarde de euro și de împrumuturi de 360 de miliarde de euro. Această distribuție reprezintă o victorie pentru grupul statelor frugale – Austria, Danemarca, Olanda și Suedia -, care nu au fost de acord cu alocarea inițială a acestui fond: 500 de miliarde de euro sub formă de granturi și 250 de miliarde de euro sub formă de credite.
Facilitatea de redresare și de reziliență – considerată nucleul instrumentului NGEU – va fi dotată cu 312,5 miliarde de euro sub formă de granturi, iar inițiativa REACT-EU va fi diminuată cu 2,5 miliarde de euro, ajungând la 47,5 miliarde de euro.
Printre ajustări se numără și reducerea Fondului pentru o tranziție justă cu 20 de miliarde de euro, tăieri de 8,5 miliarde de euro de la programul de cercetare Horizon Europe și o eliminare totală a alocărilor de 7,7 miliarde pentru programul de sănătate EU4Health.
Fondul pentru o tranziție justă va fi finanțat cu numai 10 miliarde de euro din NGEU, iar obiectivele de neutralitate climatică sunt păstrate ca deziderat politic. Noul program de sănătate va rămâne cu o finanțare de 1,7 miliarde de euro la nivelul CFM, iar programul de cercetare va beneficia de 5 miliarde de euro din cadrul NGEU și de 75,9 miliarde de euro din CFM.
Programul Europa Digitală va fi finanțat cu 6,8 miliarde de euro, deși Comisia Europeană a propus un buget de 8,2 miliarde de euro pentru acest program.
Documentul aprobat conține o alocare de 21,38 miliarde euro pentru infrastructura de transport prin intermediul Mecanismului de Interconectare a Europei, dintre care 10 miliarde de euro provin de la Fondul de Coeziune, precum și o alocare de 13,2 miliarde de euro pentru programele spațiale ale UE.
Documentul bugetar al lui Charles Michel a redus la jumătate – de la 15 la 7,5 miliarde de euro – Fondul pentru dezvoltare rurală propus de Comisia Europeană în cadrul NGEU, însă a mai adăugat aproximativ 4,6 miliarde de euro la nivelul CFM. De asemenea, există și stipulări privind reducerea decalajelor de plăți directe pentru fermieri între statele membre, proces cunoscut sub denumirea de convergență externă. “Toate statele membre vor avea un nivel de minim 200 de euro/ hectar în anul 2022 și toate statele membre vor atinge un nivel de cel puțin 215 euro/ hectar până în 2027”, precizează documentul.
Cuantumurile din cadrul NGEU sunt alocate pentru programe individuale după cum urmează:
– Mecanismul de redresare și reziliență: 672,5 miliarde de euro din care împrumuturi 360 de miliarde de euro din care granturi 312,5 miliarde de euro
– REACT-EU: 47,5 miliarde de euro
– Orizont Europa: 5 miliarde de euro
– InvestEU: 5,6 miliarde de euro
– Dezvoltare rurală: 7,5 miliarde de euro
– Fondul pentru o tranziție justă: 10 miliarde de euro
– rescEU: 1,9 miliarde de euro
Total: 750 de miliarde de euro
În ce privește Cadrul Financiar Multianual, bugetul de 1.074 de miliarde de euro este distribuit astfel:
1) piața unică, inovație și piața digitală (132,78 miliarde de euro);
2) coeziune și valori (377,76 miliarde de euro);
3) resurse naturale și mediu (355,37 miliarde de euro);
4) migrație și gestiunea frontierelor (22,67 miliarde de euro);
5) securitate și apărare (13,18 miliarde de euro);
6) vecinătatea și politica globală (98,41 miliarde de euro);
7) administrația publică europeană (73,1 miliarde de euro).