CONSILIUL EUROPEAN
Charles Michel: Calea viitoarei ordini mondiale va fi stabilită în regiunea Indo-Pacific, iar Uniunea Europeană și India sunt parteneri cheie
Published
4 years agoon
By
Andreea RaduCombaterea schimbărilor climatice și stoparea pierderii biodiversității necesită implicarea marilor economii, acestea fiind motivele pentru care Uniunea Europeană dorește să obțină un parteneriat cu India pentru creșterea economiei și a energiei curate, care sunt necesare în întreaga lume și vor crea locuri de muncă și oportunități economice.
„UE a fost prima care s-a angajat să respecte neutralitatea climatică până în 2050. Acesta este un angajament față de poporul nostru, dar și pentru restul lumii. Acordul nostru ecologic european, împreună cu Agenda noastră digitală, se află în centrul strategiei de redresare economică”, a transmis președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un discurs la dialogul Raisina 2021.
Dialogul Raisina este o conferință multilaterală, ce are loc anual în New Delhi, India. De la înființarea sa în 2016, conferința a apărut drept conferința emblematică a Indiei privind geopolitica și geo-economia.
Calea viitoarei ordini mondiale va fi stabilită în regiunea Indo-Pacific, regiune ce a devenit un centru de gravitate economic și politic global, iar UE este strâns legată de acesta, prin comerț și investiții. „Fiind cele mai mari două democrații din acest peisaj provocator, India și Uniunea Europeană sunt parteneri cheie. Putem și ar trebui să facem mai mult împreună”, a punctat președintele Consiliului European.
Acesta a amintit că în trei săptămâni, un important summit UE-India va avea loc în Portugalia, ambele părți pregătind intens această întâlnire.
„India apare adesea în dezbaterile Consiliului European, chiar și atunci când nu se află pe ordinea de zi. Prețuim drepturile omului, egalitatea de șanse, egalitatea de gen și statul de drept. Împărtășim același ADN multilateralist. Suntem uniți de voința noastră de a ne uni forțele și de a coopera, pe baza unor norme convenite de comun acord”, a declarat președintele Consiliului European.
Acesta subliniat necesitatea unui interes reciproc de a maximiza potențialul neexploatat al comerțului și al investițiilor dintre cele două economii majore, propunând concentrarea pe patru aspecte de cooperare: COVID-19, schimbările climatice, cooperare economică, securitate și pace.
Charles Michel a afirmat că cea mai mare provocare este pandemia de COVID-19 și producerea de vaccinuri, cât și livrarea acestora în toate regiunile și țările lumii. Atât India, cât și Europa sprijină prin COVAX țările cu venituri mici și medii în eforturile lor de vaccinare. Datorită eforturilor comune, COVAX a livrat peste 38 de milioane de doze în 100 de țări din întreaga lume.
„Știm cu toții că accelerarea producției de vaccinuri este o provocare enormă. Trebuie să ne asigurăm că lanțurile noastre de aprovizionare rămân deschise și rezistente”, a adăugat acesta.
Michel a amintit, de asemenea, ideea unui tratat internațional privind pandemiile, care ar urma să fie ancorat în Organizația Mondială a Sănătății. „Cu Dr. Tedros Ghebreyhesus, am adunat deja sprijinul a 26 lideri de pe cele 5 continente”.
Mai mult, în discursul său, președintele Consiliului European a subliniat faptul că UE este primul partener comercial și investitor străin din India, declarând că Uniunea este pregătită să dezvolte potențialul imens pentru mai mult comerț, mai multe locuri de muncă, făcând astfel economiile mai rezistente.
Făcând trimitere la securitatea regiunii Indo-Pacific, Michel a afirmat că Uniunea Europeană nu este doar un partener economic, fiind angajată să asigure pacea în Afganistan, solicitând și restabilirea procesului democratic din Myanmar. În ceea ce privește Iranul, UE a jucat un rol-cheie și rămâne un apărător puternic al JCPOA.
„Prietenia noastră și parteneriatul cu India reprezintă o piatră de temelie a strategiei noastre geopolitice. Suntem hotărâți să dezvoltăm în continuare legăturile dintre popoarele noastre. Este în interesul nostru comun să arătăm că modelul democratic este cel mai puternic pentru a aborda provocările lumii”, a conchis președintele Consiliului European.
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".
You may like
Borrell: Viitorul UNRWA este un test al umanității noastre. Legislația adoptată de Israel va face aproape imposibilă salvarea de vieți în Gaza
Ministrul Economiei arată „progresul evident” al schimburilor comerciale România-Turcia: Am avut o țintă de 10 miliarde de dolari, iar acum suntem deja la 11,5 miliarde de dolari
Sprijinul „material și diplomatic” al Chinei pentru Rusia este o „amenințare directă” pentru securitatea Europei, avertizează șeful diplomației UE
UE și Japonia încheie un parteneriat de apărare și securitate, primul de acest fel al Uniunii în regiunea Indo-Pacifică
Reacția platformei Temu la decizia Comisiei Europene de a investiga încălcarea normelor digitale ale UE: Ne luăm în serios obligațiile și vom coopera pe deplin
Emisiile de gaze cu efect de seră din UE, scădere de peste 8% în 2023, după creșterea impresionantă a producției de energie verde (raport)
CONSILIUL EUROPEAN
Charles Michel intenționează să includă situația din Georgia pe ordinea de zi a reuniunii informale a Consiliului European de la Budapesta: Vom stabili următorii pași în relațiile noastre cu Georgia
Published
5 days agoon
October 28, 2024By
Teodora IonPreședintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că intenționează să includă situația din Georgia pe ordinea de zi a reuniunii informale a Consiliului European de la Budapesta, care va avea loc pe 7 noiembrie, în paralel cu întâlnirea Comunității Politice Europene.
În egală măsură, acesta a solicitat ”Comisiei Electorale Centrale și altor autorități relevante” din Georgia să ”își îndeplinească datoria de a investiga și de a soluționa rapid, transparent și independent neregulile electorale și acuzațiile în acest sens”, apel după ce observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au constant situație de coerciție asupra unor alegători în cadrul scrutinului parlamentar care a avut loc în acest weekend, esențial pentru parcursul european al țării.
Following the parliamentary elections in Georgia, I intend to put Georgia on the agenda of the informal #EUCO in Budapest.
We note the OSCE/ODIHR preliminary assessment and call on the Central Election Commission and other relevant authorities to fulfil their duty to swiftly,…
— Charles Michel (@CharlesMichel) October 27, 2024
”Aceste presupuse nereguli trebuie să fie clarificate și abordate cu seriozitate. Reiterăm apelul UE adresat conducerii georgiene de a-și demonstra angajamentul ferm față de parcursul UE al țării, de asemenea în conformitate cu concluziile Consiliului European din iunie și octombrie. Dialogul constructiv și favorabil incluziunii în întregul spectru politic este acum primordial”, a subliniat Charles Michel.
El a dezvăluit că reuniunea șefilor de stat sau de guvern din noiembrie ”va evalua situația și va stabili următorii pași în relațiile noastre cu Georgia”.
Partidul Visul Georgian, aflat la putere în Georgia, a câștigat alegerile parlamentare de sâmbătă, obținând mai mult de 54% din voturi, a anunțat duminică Comisia Electorală Centrală, informează Deutsche Welle.
Rezultatul reprezintă un eșec pentru georgienii care ar dori ca țara lor să se integreze în UE, deoarece partidul Visul georgian este văzut ca tinzând mai mult spre Rusia decât spre Occident, în ciuda declarațiilor contrare.
Partidele de opoziție pro-europene au respins rezultatul preliminar și au anunțat proteste, președintele Salome Zourabichvili afirmând că țara a fost victima unei ”operațiuni speciale” rusești.
Societatea Internațională pentru Alegeri Corecte și Democrație (ISFED), un ONG cu sediul la Tbilisi, a afirmat într-o declarație că ”incidente și încălcări au fost înregistrate în întreaga țară în timpul procesului de votare”.
Unul din zece observatori electorali ai săi a raportat probleme, inclusiv acuzații de transport cu autobuzul al alegătorilor de către coordonatorii partidului Visul Georgian, a declarat acesta.
În același timp, Visul Georgian a acuzat partidele de opoziție de ”încălcări” și a declarat că poliția investighează acuzațiile potrivit cărora un politician din opoziție l-a ”pălmuit” pe unul dintre coordonatorii partidului de guvernământ în afara unei secții de votare.
O coaliție de 2 000 de observatori electorali, denumită My Vote (Votul meu), a declarat că, având în vedere amploarea fraudei și a violențelor electorale, nu crede că rezultatele preliminare ”reflectă voința cetățenilor georgieni”.
Visul UE
Georgia a primit statutul de țară candidată la Uniunea Europeană în luna decembrie a anului trecut, însă procesul de aderare la blocul european a fost înghețat după adoptarea unor legi de inspirație rusească, care restricționează drepturile politice și societatea civilă.
În mai, Visul Georgian a forțat adoptarea unui proiect de lege care califică drept ”agenți străini” ONG-urile, mass-media și grupurile pentru drepturile omului susținute de Occident și a adoptat o lege care interzice efectiv orice referire publică la comunitatea LGBTQ+, obligând radiodifuzorii să cenzureze conținutul și interzicând evenimentele Pride.
Autoritățile au folosit gaze lacrimogene și bastoane pentru a dispersa protestele față de această măsură, despre care criticii au spus că seamănă cu tacticile folosite de Kremlin pentru a înăbuși disidența în Rusia, iar organizatorii au fost reținuți și bătuți în arest. Statele Unite au impus sancțiuni politicienilor din partidul de guvernământ din cauza represiunii.
Opoziția și experții dau vina pentru îndepărtarea bruscă a Georgiei de UE și apropierea de Rusia pe Ivanishvili, cel mai bogat om din țară și fondatorul partidului Visul Georgian, care exercită un control semnificativ asupra partidului, sistemului judiciar și statului.
CONSILIUL EUROPEAN
Viitorul UE nu ar trebui să depindă de rezultatul alegerilor din SUA, subliniază Charles Michel: Vreau ca ai mei copii să-şi controleze destinul pentru că în Europa decidem asupra destinului nostru
Published
1 week agoon
October 25, 2024By
Teodora IonAlegerile Uniunii Europene nu trebuie să depindă de rezultatul alegerilor din Statele Unite, consideră președintele Consiliului European, Charles Michel, care a acordat un interviu pentru European Newsroom, din care fac parte mai multe agenții de știri europene, între care și AFP, conform Agerpres.
În cadrul acestui interviu, oficialul european observă că ”există diferenţe între (Kamala) Harris şi (Donald) Trump”.
”Pe termen scurt, va fi diferit. Dar pe termen mediu, pe termen lung, suntem siguri că va fi fundamental diferit?”, s-a întrebat el.
Din punctul său de vedere, europenii nu trebuie ”să gândească cu frică de cel care va fi următorul preşedinte al SUA”.
Recurgând la o afirmație cu încărcătură personală, Charles Michel a dezvăluit că vrea ca ai săi copii ”să-şi controleze destinul, pentru că în Europa decidem în privinţa viitorului şi a destinului nostru”.
”Nu vreau ca ai mei copii să depindă de cine va fi următorul preşedinte al SUA, cine va fi următorul preşedinte al Chinei sau al Rusiei”, a continuat președintele Consiliului European.
Uniunea Europeană așteaptă cu emoție rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, programate în prima marți din luna noiembrie, adică pe 5, în care democrata Kamala Harris, actuala vicepreședinte a SUA sub administrația Biden, îl va întâlni în cursa pentru fotoliul de la Casa Albă pe republicanul Donald Trump, fost președinte american în perioada 2017-2021.
În acest interval, relațiile transatlantice au trecut prin vreme potrivnică, de la deciziile lui Donald Trump de a impune tarife suplimentare asupra importurilor de produse europene, adică declanșarea unui război comercial între democrații și între unele dintre cele mai importante piețe la nivel mondial, angajarea SUA pe o o traietorie separată de UE în chestiuni fierbinți pe scena internațională, precum conflictul israeliano-palestinian care arată, odată cu atacul organizației teroriste Hamas din 7 octombrie 2023 și inflamarea situației în Orientul Mijlociu, nevoia unei abordări coordonate și comune în vederea stingerii tensiunilor, până la reținerea fostului președinte american de a-și exprima sprijinul pentru Articolul 5 al NATO.
CONSILIUL EUROPEAN
R. Moldova: Charles Michel consideră “alegerea pro-europeană a cetățenilor în pofida interferențelor externe” drept un semnal al angajamentului față de UE
Published
2 weeks agoon
October 22, 2024Președintele Consiliului European Charles Michel a salutat luni alegerea pro-europeană a cetățenilor Republicii Moldova în urma referendumului privind UE, denunțând interferențele externe evidente, cu referire la tacticile hibride ale Federației Ruse.
“Acesta este un semnal care reafirmă angajamentul dumneavoastră față de un parcurs european și față de continuarea reformelor necesare care vă vor transforma țara. UE este pregătită să sprijine Moldova și să depună eforturi pentru a asigura viitorul nostru european comun în beneficiul tuturor“, a spus Charles Michel.
I welcome the pro-European choice of the citizens of Moldova following the EU referendum despite evident external interference.
This is a signal that reaffirms your commitment to a European path and to continue with the necessary reforms that will transform your country.
The EU…
— Charles Michel (@CharlesMichel) October 21, 2024
Cetățenii Republicii Moldova au ales calea europeană. După numărarea tuturor voturilor exprimate la referendumul republican constituțional privind integrarea europeană, 50,39% dintre cetățenii prezenți la urne au votat pentru modificarea Constituției și înscrierea integrării europene ca obiectiv strategic în legea fundamentală a țării, în timp ce la primul tur al scrutinului prezidențial, cetățenii au decis că președinta în funcție, Maia Sandu, și candidatul socialist pro-rus, Alexandr Stoianoglo, se vor confrunta în turul al doilea al scrutinului prezidențial, programat pe data de 3 noiembrie.
Într-o reacție la rezultatul votului, Comisia Europeană a declarat luni că votul la referendumul din Republica Moldova privind integrarea europeană a țării și alegerile prezidențiale au fost marcate de “interferența și intimidarea fără precedent” din partea Rusiei, iar președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a elogiat “curajul” Republicii Moldova și al Maiei Sandu.
Un mesaj similar a avut și prim-ministrul polonez Donald Tusk, care a precizat că Maia Sandu a reușit “să înfurie Moscova, să impresioneze Europa, să-și salveze încă o dată țara“.
În același timp, președintele Klaus Iohannis a salutat votul pentru integrarea europeană la referendumul din Republica Moldova și pentru susținerea populară exprimată în favoarea președintei Maia Sandu și a valorilor democratice.
Ce au votat, concret, moldovenii? Cum va fi modificată Constituția?
Cetățenii de peste Prut au fost chemați duminică la vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, dar și pentru un referendum istoric în care să-și exprime opțiunea pentru modificarea Constituției în vederea integrării țării în UE. Cu o prezență la urne de 49,8%, plebiscitul a fost validat, depășind pragul de validare de 33%. Alegătorii au răspuns la întrebarea: “Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Referendumul are ca scop declararea prin Constituție a faptului că integrarea în UE este “obiectivul strategic” al țării și că identitatea poporului moldovean este “europeană”. Odată ce majoritatea cetățenilor ar vota “da” la referendum preambulul Constituției va fi completat cu două alineate noi în care va fi scris că identitatea poporului Republicii Moldova este europeană, iar integrarea în Uniunea Europeană este obiectivul strategic al țării. Totodată, Constituția va fi completată și cu un nou titlu, numit integrarea în Uniunea Europeană.
Republica Moldova a solicitat aderarea la UE în luna martie 2022 și i s-a acordat statutul de candidat la UE în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare, tratative care au debutat în iunie 2024.
Sprijinul UE și al României pentru Republica Moldova către un viitor european și împotriva ingerințelor Rusiei
În perioada premergătoare scrutinului prezidențial și plebiscitului republican, Uniunea Europeană a întreprins o serie de acțiuni menite să sprijine Republica Moldova în campania de contracarare a ingerințelor electorale și tacticilor hibride ale Federației Ruse în a preveni racordarea țării pe traiectoria europeană.
Consiliul Uniunii Europene a adoptat pe 14 octombrie, în debutul săptămânii care s-a încheiat cu primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și cu referendumul constituțional pentru aderarea la UE, măsuri restrictive împotriva a cinci persoane și a unei entități responsabile de acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Printre cei vizați sunt bașcanul Găgăuziei, alte patru persoane și o entitate cu sediul în Rusia. Anterior, Parlamentul European a votat o rezoluție politică cu privire la Republica Moldova în care eurodeputații au transmis un avertisment puternic împotriva încercărilor constante ale Rusiei de a deraia traiectoria europeană a Republicii Moldova prin ingerințe electorale ale Moscovei. De asemenea, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a efectuat pe 10 octombrie o vizită la Chișinău, unde a anunțat un plan de creștere și reformă de 1,8 miliarde de euro destinat Republicii Moldova pentru perioada 2025-2027. Nu în ultimul rând, pe 17 octombrie, cu trei zile înainte de votul din Republica Moldova, liderii celor 27 de state membre ale UE, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, au subliniat sprijinul lor ferm și al întregii Uniuni Europene pentru Republica Moldova și pentru procesul său de aderare. Reuniți în cadrul Consiliului European de toamnă, șefii de stat sau de guvern au discutat, la solicitarea României și a președintelui Klaus Iohannis, situația din Republica Moldova în contextul ingerințelor electorale ale Rusiei în raport cu alegerile prezidențiale de duminică și a referendumului constituțional pentru aderarea țării la Uniunea Europeană.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a generalului Lucian Pahonțu, care va rămâne în funcția de director al SPP
Borrell: Viitorul UNRWA este un test al umanității noastre. Legislația adoptată de Israel va face aproape imposibilă salvarea de vieți în Gaza
Depozitele de gaze din UE sunt pline în proporție de 95%, anunță Comisia Europeană: Ne oferă posibilitatea de a menține aprovizionarea și prețurile stabile în această iarnă
Ministrul Economiei arată „progresul evident” al schimburilor comerciale România-Turcia: Am avut o țintă de 10 miliarde de dolari, iar acum suntem deja la 11,5 miliarde de dolari
ICI București participă la InnopRo Summit 2024, arătându-și astfel angajamentul de a contribui activ la dezvoltarea ecosistemului de inovație digitală din România
Ministrul Luminița Odobescu: Participarea universităților românești în alianțe universitare europene constituie o prioritate strategică pentru stimularea educației și promovarea diplomației culturale și academice în Europa
Sprijinul „material și diplomatic” al Chinei pentru Rusia este o „amenințare directă” pentru securitatea Europei, avertizează șeful diplomației UE
UE și Japonia încheie un parteneriat de apărare și securitate, primul de acest fel al Uniunii în regiunea Indo-Pacifică
Josep Borrell subliniază nevoia unui ”răspuns contondent și unit” la desfăşurarea de trupe nord-coreene în Rusia
Emmanuel Macron, mesaj în română pentru moldoveni înainte de turul 2 al prezidențialelor: “Calea europeană este cea a libertății și democrației”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Viktor Orban a sfidat din nou UE, devenind primul oaspete oficial al președintelui de extremă-dreapta al Parlamentului Austriei, în vreme ce Szijjarto susținea discurs în rusă în Belarus despre ”cooperarea eurasiatică”
România va avea un hub unic de cercetare în Europa, la Murighiol, care va avea un impact în dezvoltarea economică, a ecosistemului din Delta Dunării, dar și în domeniul transferului tehnologic
Țările nordice își consolidează cooperarea împotriva crimei organizate și în ceea ce privește imigrația, fenomene legate
NATO confirmă prezența trupelor nord-coreene în Rusia: Cooperarea militară dintre Moscova și Phenian, o amenințare pentru securitatea euro-atlantică și indo-pacifică
Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE
Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu califică drept ”ofensă la adresa României” afirmația contracandidatului său conform căreia R. Moldova nu a realizat cu țara noastră ”niciun proiect” care să o apropie de UE
Victor Negrescu, negociator-șef pentru bugetul UE pentru 2025, le-a prezentat eurodeputaților prioritățile în cadrul negocierilor cu țările membre: Trebuie să le arătăm cetățenilor europeni că suntem alături de ei
PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința intitulată ”Dezvoltarea Moldovei – proiectul – cheie pentru valorificarea potențialului de dezvoltare a României”, organizată în parteneriat cu BNR
Marcel Ciolacu își lansează Planul pentru România, axat pe investiții de 155 miliarde de euro și reindustrializare: Putem fi a 10-a economie a UE în următorii cinci ani
INTERVIU | Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE: Cu 1% din PIB nu rezolvăm problema competitivității UE. Trebuie să reformăm structurile și să generăm investiții
Trending
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago
Victor Negrescu, negociator-șef pentru bugetul UE pentru 2025, le-a prezentat eurodeputaților prioritățile în cadrul negocierilor cu țările membre: Trebuie să le arătăm cetățenilor europeni că suntem alături de ei
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago
Bugetul UE pentru 2025. Gheorghe Falcă a reușit să includă în poziția de negociere a PE ”priorități strategice” pentru dezvoltarea infrastructurii de transport: Pentru România, beneficiile vor fi semnificative
- INTERVIURI7 days ago
INTERVIU Corina Crețu: Politica de coeziune trebuie să sprijine zonele metropolitane și rurale din UE, nu să fie o cutie din care se pot lua bani pentru alte priorități
- SĂNĂTATE2 days ago
ARPIM aduce în prim-plan România inovatoare: Drumul către un stat membru rezilient și competitiv în UE și OCDE prin parteneriat cu industria farmaceutică
- REPUBLICA MOLDOVA5 days ago
Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE