Connect with us

MEDIU

Charles Michel: Dezvoltarea sectorului spațial va ajuta UE să-și întărească autonomia strategică și să atingă obiectivele climatice și digitale

Published

on

© European Union, 2020

Dezvoltarea sectorului spațial european va ajuta UE să-și întărească autonomia strategică și să atingă obiectivele privind tranzițiile climatică și digitală, a transmis președintele Consiliului European, Charles Michel, luni, 11 ianuarie, în cadrul celei de-a 13-a Conferințe privind Spațiul.

A 13-a Conferință privind Spațiul din 2021 oferă dezbateri la nivel înalt între actorii-cheie din domeniul spațial european în problemele esențiale cu care se confruntă astăzi Europa în acest context fără precedent: redresare, dezvoltare a telecomunicațiilor publice sigure, reziliență, tranziție digitală și verde.

„Vrem să conducem în materie de climă și digital. Și dorim o autonomie strategică mai mare într-un mediu deschis și global. Politica noastră spațială – împreună cu un sector spațial puternic și dinamic – este esențială pentru implementarea strategiilor noastre climatice și digitale”, a afirmat Charles Michel. 

Potrivit acestuia, noul program spațial european are prevăzut un buget de 14,9 miliarde de euro – reprezentând o creștere semnificativă față de bugetul anterior. „Acest lucru va ajuta la intensificarea sprijinului pentru o bază industrială spațială care este deja extrem de competitivă pe piețele private, cu un potențial mare de creștere. De la date la Internetul obiectelor, bandă largă, observarea Pământului și, desigur, sisteme de lansare”, a explicat președintele Consiliului European. 

El a adăugat că UE este hotărâtă să facă tot posibilul „pentru a sprijini și a facilita accesul la finanțare în aceste domenii, în special pentru start-up-uri și IMM-uri,  lucru care este valabil pentru sectorul spațial și pentru sectorul digital, care va stimula economia spațială”. 

De asemenea, spațiul are un impact direct asupra obiectivului geopolitic de autonomie strategică a UE, a mai spus oficialul european.

„Europa este deja un jucător important în spațiu. Dacă vrem să fim mai puternici și mai încrezători în noi în peisajul global, trebuie să fim și mai puternici în spațiu. Trebuie să asigurăm accesul autonom, sigur si fiabil la spațiu”. Totuși, a recunoscut Charles Michel, și alți actori doresc același lucru, ceea ce duce la creșterea concurenței în spațiu. Astfel, pentru o activitate spațială inovatoare și durabilă, „trebuie să ne folosim greutatea de actor global pentru a contribui la construirea unei guvernanțe globale solide”. „Un sector spațial european robust este esențial pentru o Europă robustă”, a mai subliniat președintele Consiliului European. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

MEDIU

S-a lansat seria de conferințe ”Building our Sustainable Future”. Mircea Abrudean: Guvernul, implicat în găsirea de soluții sustenabile pentru mediul de construit

Published

on

© Secretariatul General al Guvernului

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a lansat, ieri, 24 septembrie, un proiect important în ceea ce privește eficiența energetică a clădirilor, un domeniu cheie al sustenabilității din România. În parteneriat cu Asociația Română pentru Dezvoltare Locală Durabilă (ARDLD) a fost prezentată, la Palatul Victoria, seria de conferințe Building our Sustainable Future – soluții sustenabile pentru mediul construit, proiect ce oferă soluții tuturor celor interesați de aplicarea standardelor europene în această arie a dezvoltării durabile. 

Potrivit Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, scopul proiectului este acela de a agrega masa critică de competență necesară pentru schimbarea paradigmei în felul în care se proiectează și se construiesc clădirile pe teritoriul țării. Totodată vor fi identificate soluții prin care mediul construit poate fi transformat în așa fel încât să devină parte integrantă a unui viitor sustenabil.

Coordonatorul departamentului, consilierul de stat László Borbély a subliniat faptul că punerea în practică a celor cuprinse în noul proiect necesită o schimbare de mentalitate, iar pentru ca aceasta să se realizeze, este nevoie de soluții viabile: „În 2006, în calitate de ministru, am inițiat un proiect de izolare termică a clădirilor, iar evoluția domeniului până în acest moment este una spectaculoasă, drept care, în 2023, am avut onoarea de a fi nominalizat de mediului privat din România la premiul Forumului pentru Eficiență Energetică din Europa Centrală și de Est, la Bratislava” – a mai adăugat consilierul de stat. 

Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, a menționat în cadrul evenimentului că autoritățile române, împreună cu sectorul privat și societatea civilă, au „responsabilitatea de a construi astăzi orașele de mâine, orașe care să fie sustenabile, reziliente și prietenoase cu mediul”: „Proiectarea de clădiri verzi, promovarea tehnologiilor inteligente și reutilizarea materialelor sunt pași esențiali pentru a transforma mediul construit într-unul sustenabil. La fel de importante sunt colaborarea dintre Guvern, sectorul privat și societatea civilă, precum și investițiile în cercetare și educație care pot stimula dezvoltarea de soluții inovatoare, alături de reglementări clare.”

În încheiere, Mircea Abrudean a felicitat Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și pe domnul consilier de stat Laszlo Borbely pentru această inițiativă: „Cred că este foarte important ca semnalul nevoii de a identifica soluții pentru mediul construit către un viitor sustenabil să plece de la Centrul Guvernului“.

Continue Reading

ENERGIE

Lucian Rusu, secretarul general adjunct al Guvernului: Este esențial să ne concentrăm pe îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și pe reducerea amprentei de carbon

Published

on

© Secretariatul General al Guvernului

Lucian Rusu, secretarul general adjunct al Guvernului, a participat ieri la o nouă ședință a Comitetului de coordonare pentru monitorizarea implementării Strategiei naționale de renovare pe termen lung, prilej cu care a reiterat importanța reducerii amprentei de carbon prin îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. 

„Am discutat astăzi cu reprezentanții celorlalte ministere despre urgentarea sprijinirii renovării parcului național de clădiri rezidențiale și nerezidențiale. Este impotant că avem ocazia să renovăm clădiri vechi, cu pierderi mari de energie, în unele mai eficiente și sustenabile. Este esențial să ne concentrăm pe îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și pe reducerea amprentei de carbon, având în vedere importanța acestui demers pentru viitorul României”, a transmis Lucian Rusu într-o postare a Secretariatului General al Guvernului postată pe pagina de Facebook. 

Comitetul, format din reprezentanți ai Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene și Ministerul Finanţelor, este înființat ca parte a implementării Strategiei naționale de renovare pe termen lung pentru sprijinirea renovării parcului național de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, atât publice cât și private și transformarea sa treptată într-un parc imobiliar cu un nivel ridicat de eficiență energetică și decarbonat până în 2050.

Strategia de renovare are ca obiectiv principal îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor existente, reducerea consumului de energie și emisiilor de carbon, și extinderea utilizării surselor regenerabile de energie în clădiri. În plus, strategia urmărește să îmbunătățească siguranța clădirilor și calitatea arhitecturală. Planul include valori țintă orientative pentru anii 2030, 2040 și 2050, contribuind la atingerea obiectivelor de eficiență energetică stabilite de Uniunea Europeană. Până în 2030, se estimează că vor fi necesare investiții de aproximativ 5 miliarde de euro, finanțate din bugetul de stat și fonduri europene.

Continue Reading

MEDIU

Schimbări climatice | Administrația Prezidențială recomandă alinierea investițiilor din fonduri europene cu obiectivele climatice naționale

Published

on

© Alexandra Maria Bocșe - Facebook

Alexandra Maria Bocșe, consilier prezidențial, a participat la reuniunea plenară din iulie a Comitetului Interministerial privind Schimbările Climatice, CISC,  prilej cu care a prezentat măsurile Administrației Prezidențiale privind provocările meteorologice din această vară, dar și cu privire la combaterea schimbărilor climatice. 

Administrația prezidențială recomandă alinierea investițiilor din fonduri europene cu obiectivele climatice naționale. De asemenea, „necesitatea de a asuma și de a implementa măsuri de adaptare la schimbările climatice care vor duce la locuințe, infrastructură de transport și energetică, precum și o agricultură mai rezistente la schimbările climatice și mai puțin expuse la pagube”.

O altă măsură reamintită de Adminstrația prezidențială se referă la implicarea adițională a mediului academic și de cercetarea în formularea politicilor publice referitoare la schimbările climatice. 

„Dezvoltarea seturilor de date relevante pentru politicile climatice și a platformelor dedicate creșterii accesului la astfel de date, inclusiv referitoare la riscurile asociate schimbărilor climatice”, a mai fost recomandarea făcută de Administrația Prezidențială. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

ROMÂNIA6 hours ago

Nicolae Ciucă: Indiferent de rezultatul alegerilor americane, parteneriatul România-SUA va continua să se dezvolte și răspundă provocărilor comune

SUA6 hours ago

LIVE UPDATE | Alegeri SUA 2024 | Donald Trump vs. Kamala Harris: Americanii își aleg președintele într-o cursă considerată existențială pentru viitorul țării

ROMÂNIA8 hours ago

Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE11 hours ago

Luca Niculescu: Dacă lucrurile evoluează în ritmul actual, România ar trebui să fie membră a OCDE în 2026. Nu avem nicio întârziere, până acum suntem în grafic

ROMÂNIA12 hours ago

ARPIM: Pentru o Românie productivă și competitivă în UE și OCDE, autoritățile și industria farmaceutică inovatoare trebuie să implementeze modele de stimulare a investițiilor

ROMÂNIA12 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Spitalele inteligente vor deveni realitate în România de anul viitor, cu 207 unități digitalizate și interconectate

PARLAMENTUL EUROPEAN13 hours ago

Comisarul desemnat al României, Roxana Mînzatu, despre portofoliul pe care îl primește: Răspunde de aproape 20% din bugetul multianual al UE

ROMÂNIA13 hours ago

Digitalizarea sistemului medical nu înseamnă doar investiţii, ci şi pregătirea personalului medical, subliniază ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

ROMÂNIA14 hours ago

Luminița Odobescu a discutat cu omologul francez despre domeniul apărării și a reiterat aprecierea României pentru contribuția Franței la consolidarea securității Flancului Estic

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Ekaterina Zaharieva, comisarul desemnat al Bulgariei pentru portofoliul Start-upuri, Cercetare și Inovare, promite un nou impuls pentru competitivitatea UE 

ROMÂNIA17 hours ago

INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative

ROMÂNIA17 hours ago

Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac

ROMÂNIA2 days ago

Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră

ROMÂNIA2 days ago

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 days ago

Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Alegeri R. Moldova: Maia Sandu le mulțumește cetățenilor, în special tinerilor și moldovenilor din diaspora, pentru participarea record la vot și face apel la numărarea corectă a voturilor

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță o vizită în Valencia în următoarele zile: Vom avea un centru logistic pentru a-i ajuta pe românii din Spania care au suferit în urma inundațiilor

Trending