Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel îi invită pe liderii europeni la o discuție „strategică” despre rolul UE în plan extern înaintea Summitului cu Balcanii de Vest

Published

on

© European Union 2021

Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a invitat vineri, 1 octombrie, pe liderii europeni la o discuție „strategică” despre rolul UE în plan extern înaintea Summitului cu liderii din Balcanii de Vest, de pe 6 octombrie, potrivit scrisorii pe care acesta o trimite în mod tradițional șefilor de stat și de guvern înaintea unei reuniuni a Consiliului European.

„Am plăcerea de a vă invita la dineul nostru informal de lucru din Slovenia, care va avea loc la 5 octombrie, precum și la summitul UE privind Balcanii de Vest din 6 octombrie, găzduit cu amabilitate de prim-ministrul (Janez) Janša (președinția slovenă a Consiliului UE, n.r.). În timpul dineului nostru de lucru din 5 octombrie, aș dori să purtăm o discuție strategică despre rolul Uniunii pe scena internațională, având în vedere evoluțiile recente din Afganistan, parteneriatul de securitate AUKUS și evoluția relațiilor noastre cu China”, le transmite președintele Consiliului European șefilor de stat și de guvern din UE. 

Făcând trimitere la Agenda strategică 2019-2024, Charles Michel amintește despre necesitatea UE de a urma un curs de acțiune strategic și de a-și spori capacitatea de a acționa în mod autonom „pentru a ne proteja interesele, a ne susține valorile și modul de viață și a contribui la modelarea viitorului global”. Totodată, acesta face apel la unitate și la o poziție comună în rândul statelor membre privind abordarea provocărilor globale

„Pentru aceasta este necesar ca UE să devină mai asertivă și mai eficientă. Relațiile cu partenerii strategici, inclusiv cu partenerii noștri transatlantici, și cu puterile emergente trebuie să fie o componentă-cheie a unei politici externe solide. Obiectivele noastre în aceste privințe nu s-au schimbat, însă evoluțiile recente ne impun să reflectăm asupra modului cel mai bun de a le atinge. Ca întotdeauna, unitatea rămâne cel mai important atu al nostru”, a subliniat liderul european. 

Summitul UE-Balcanii de Vest

De asemenea, reuniunea liderilor europeni va fi urmată pe 6 octombrie, de reuniunea la nivel înalt UE-Balcanii de Vest, pe care Charles Michel o consideră o „ocazie oportună de a reaminti importanța strategică a Balcanilor de Vest pentru Uniune și de a discuta despre angajamentul nostru față de regiune”.

Potrivit acestuia, agendă prioritară va fi împărțită în două sesiuni.

În cadrul primei sesiuni, sunt invitate principalele părți interesate din regiune – Consiliul de cooperare regională, Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Mondială – să își prezinte punctele de vedere.

„Accentul va fi pus pe intensificarea angajamentului nostru în vederea promovării redresării socio-economice și a dezvoltării durabile a regiunii, precum și pe refacerea unei situații mai bune după pandemie, pe baza Planului economic și de investiții pentru Balcanii de Vest. Președintele Parlamentului European va participa, de asemenea, la această sesiune”, precizează președintele Consiliului European. 

În cadrul celei de-a doua sesiuni, rezervată liderilor din UE și din Balcanii de Vest, va fi abordat „modul în care putem aprofunda în continuare dialogul nostru politic, cooperarea în materie de securitate și angajamentul strategic, reafirmând angajamentul nostru comun de a acționa pentru o Europă puternică, stabilă și unită”. Aceasta ar fi, de asemenea, „o ocazie importantă de a discuta despre modul în care putem asigura stabilitatea regiunii, consolida cooperarea regională și soluționa conflictele regionale”, mai spune Charles Michel. 

Amintim că președinta Comisiei Europene a întreprins în ultima săptămână din septembrie un turneu în Balcanii de Vest, unde a exprimat sprijinul instituției pentru parcursul european al Serbiei, Macedoniei de Nord și Albaniei, punctând însă necesitatea continuării reformelor în cazul celei dintâi și continuarea dialogului Belgrad-Pristina pentru normalizarea relațiilor. 

În context, menționăm că Uniunea Europeană a facilitat, la 30 septembrie, un acord între Belgrad și Pristina pentru a rezolva tensiunile din nordul Kosovo și pentru a lucra la o soluție durabilă care să permită libertatea de circulație pentru toate persoanele. 

Între timp, pregătirile pentru Summitul UE-Balcanii de Vest sunt umbrite de incertitudinea care ar exista în rândul statelor membre de a garanta partenerilor din regiune o perspectivă europeană, potrivit declarațiilor unor diplomați de la Bruxelles și a unui text consultat joi de Reuters. 

Potrivit unui proiect de declarație a Summitului, datat 11 septembrie, și consultat de Reuters, UE ar planifica să reitereze promisiunea făcută în urmă cu 18 ani de a oferi „sprijinul său fără echivoc pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest”.  Această declarație a fost supusă la cel puțin două runde de discuții fără niciun acord, au declarat diplomații.

Statele UE nu și-au dezvăluit pozițiile, dar țările bogate din nord-vest, precum Danemarca, Franța și Olanda, se tem de o repetare a aderării pripite a României și Bulgariei în 2007 și de migrația prost gestionată a muncitorilor est-europeni în Marea Britanie, care i-a întors pe mulți britanici împotriva UE.

Pe de altă parte, Bulgaria se opune aderării Macedoniei de Nord la UE din cauza unei dispute lingvistice, în timp ce Germania consideră că statele din această regiune mai au un „drum lung de parcurs până să adere la UE.”

Totuși, România consideră că „proiectul european va fi cu adevărat împlinit doar după aderarea la Uniunea Europeană a statelor din Balcanii de Vest, iar stabilitatea și securitatea Europei depind într-o măsură semnificativă de acest demers”, potrivit unei declarații a Ministerului Afacerilor Externe, din aprilie. 

Macedonia de Nord şi Albania ar fi trebuit să lanseze negocierile de aderare la sfârşitul anului trecut, dar procesul este îngreunat de Bulgaria în cazul primei țări, în timp ce Comisia Europeană insistă că Albania şi Macedonia de Nord trebuie să avanseze împreună în procesul de aderare, astfel că disputa dintre Sofia şi Skopje afectează şi Albania.

Negocierile de aderare cu Serbia şi Muntenegru, cele două state considerate a fi cele mai avansate în procesul de accedere către UE, au încetinit de asemenea, în timp ce Bosnia şi Kosovo încă nu au fost desemnate oficial drept candidate la aderarea la Uniunea Europeană. 

 

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European subliniază ”rolul esențial” al societății civile din țările Parteneriatului Estic: Responsabilizează guvernele și deschid calea către viitorul european

Published

on

© European Union

Societatea civilă reprezintă legătura esențială cu cetățenii, iar respectarea drepturilor omului, a statului de drept, combaterea corupției și a discriminării și celebrarea libertății de exprimare sunt valorile care ne definesc, a transmis președintele Consiliului European, Charles Michel, prin discursul său susținut la Forumul societății civile din cadrul Parteneriatului Estic, eveniment care are loc cu doar două săptămâni înainte de summitul acestei inițiative.

”Dumneavoastră, reprezentând sute de organizații ale societății civile, vă veți dedica zilele următoare examinării propunerilor pentru agenda post-2020 a Parteneriatului Estic, iar angajamentul dumneavoastră este esențial pentru realizarea progreselor necesare și așteptate în multe domenii critice. Acestea trebuie să genereze beneficii concrete pentru toți cetățenii din toate țările nostră și din cele ale Parteneriatului Estic”, a subliniat Michel.

Acesta a punctat că ”vecinii noștri sunt importanți”, cu care trebuie să colaborăm ”dacă ne dorim pace, stabilitate și prosperitate.”

” Istoria ne-a învățat această lecție. Iar Parteneriatul nostru estic a fost o dovadă a acestui adevăr simplu timp de peste 12 ani. Am făcut progrese în parteneriatul nostru în ciuda provocărilor, de la crize economice la conflicte armate și pandemia COVID. Și s-au înregistrat progrese importante – îmbunătățirea cadrelor electorale, reformarea administrațiilor, promovarea independenței sistemului judiciar și urmărirea penală a corupției. Dar știm cu toții că există în continuare provocări. În abordarea acestora, insistăm și perseverăm. Consolidarea democrației, lupta împotriva corupției, apărarea statului de drept, garantarea unei mass-media libere și combaterea dezinformării – aceasta este o luptă dificilă, dar o luptă esențială și demnă. Este responsabilitatea noastră, a tuturor. Iar dumneavoastră – societatea civilă – ați jucat și jucați un rol crucial. Trebuie să continuați să faceți un pas înainte și să vă faceți vocile auzite”, a mai spus președintele Consiliului European.

Charles Michel a făcut trimitere la Belarus, care provoacă ”îngrijorări” din cauza presiunii la care societatea civilă este supusă.”

”UE a rămas unită în sprijinul pentru populația belarusă și pentru dorința acesteia de schimbare democratică. Am oferit un sprijin financiar substanțial societății civile, jurnaliștilor, presei independente și impunem sancțiuni celor responsabili de falsificarea alegerilor, de răspândirea violenței și a represiunii”, a amintit oficialul european.

Făcând trimitere la recenta criză provocată de regimul Lukașenko prin instrumentalizarea celor vulnerabili, Michel a anunat că un nou pachet de sancțiuni ale UE este pe cale să fie convenit și că sunt luate în calcul acțiuni suplimentare.

”Mesajul nostru către poporul belarus este clar: nu vă vom dezamăgi. Sprijinul nostru economic cuprinzător pentru un Belarus democratic – până la trei miliarde de euro – reprezintă angajamentul nostru european ferm de a sprijini un viitor mai bun și alegerea democratică a poporului belarus”, a dat asigurări președintele Consiliului European.

Într-un apel la unitate, Charles Michel a subliniat că ”Parteneriatul Estic trebuie să facă față provocărilor unice ale vremurilor nostre, în primul rând schimbărilor climatice.”

”UE va sprijini toate inițiativele menite să creeze mai multe sinergii și mai multă cooperare între parteneri – inclusiv între cei trei parteneri asociați: Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Acest lucru va contribui la abordarea provocărilor comune și va deschide calea către o creștere durabilă și stabilitate politică, utilizând toate instrumentele existente pentru a sprijini societățile lor, în timp ce își urmăresc aspirațiile europene, și va încuraja coordonarea între parteneri și Bruxelles. Acest lucru include, de asemenea, agendele de asociere respective cu Uniunea Europeană, iar acest lucru ar trebui să conducă la schimbul de bune practici în materie de reforme și la o agendă mai largă pentru viitor”, a mai spus oficialul european.

În încheiere, acesta a reiterat ”rolul esențial” pe care îl are ”societatea civilă în responsabilizarea guvernelor și în deschiderea drumului către acest viitor european. Noua agendă propusă pentru Parteneriatul Estic post-2020 se concentrează pe redresare, reziliență și reformă. Ea este susținută de un plan economic și de investiții ambițios, care mobilizează peste două miliarde de euro pentru a sprijini redresarea post-pandemică”, a conchis Charles Michel. 

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European îl felicită pe noul prim-ministru Nicolae Ciucă: Aștept cu nerăbdare să cooperăm

Published

on

© Photo Collage (European Union/ MApN)

Președintele Consiliului European, Charles Michel, l-a felicitat joi pe noul prim-ministru al României, Nicolae Ciucă, al cărui guvern a fost învestit de Parlament și a depus jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis.

“Felicitări noului Prim-ministru al României Nicolae Ciucă și mult succes!”, a scris Michel, pe Twitter, în limba română.

“Aștept cu nerăbdare să cooperăm”, a conchis el.

Guvernul PNL – PSD – UDMR condus de prim-ministrul Nicolae Ciucă a fost învestit joi de Parlamentul României cu o majoritate covârșitoare de 318 de voturi pentru din partea deputaților și senatorilor, iar ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a avut loc la Palatul Cotroceni.

Coaliția PSD-PNL-UDMR poartă numele de Coaliția pentru Reziliență, Dezvoltare și Prosperitate.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat joi, în plenul Parlamentului, că Guvernul pe care îl va conduce va oferi predictibiltate şi va garanta stabilitatea şi dezvoltarea României prin toate măsurile pe care le va lua. Viitorul șef al Executivului de la Palatul Victoria a prezentat direcțiile de acțiune ale noii coaliții guvernamentale, reafirmând că Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă “axul principal” în îndeplinirea obiectivelor. Premierul desemnat a adăugat că prin programul de guvernare propus sunt puse pe primul loc interesele românilor. Ciucă a vorbit despre digitalizarea serviciilor publice, dezvoltarea unui program echitabil privind serviciile medicale, reziliența sistemului de sănătate, accelerarea și încurajarea vaccinării. El a asigurat că un domeniu cheie ce reprezintă o prioritate pentru Guvern este cel al educației.

În virtutea aceleiași bune colaborări între instituțiile statului, a spus Ciucă, “este necesar să asigurăm respectarea statului de drept și independența justiției”, având în vedere mai ales prioritățile care decurg din obligațiile României ca stat membru al Uniunii Europene.

“În aceeași ordine de idei, ne propunem ca politica externă a României să fie una coerentă, predictibilă și bazată pe trei piloni fundamentali: consolidarea rolului României în cadrul Uniunii Europene, întărirea profilului în NATO și consolidarea parteneriatului strategic cu SUA”, a asigurat el.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel a încurajat din nou comunitatea globală să susțină un tratat internațional privind pandemiile în cadrul Forumului pentru pace de la Paris

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a efectuat ieri o vizită de lucru în Paris, unde a participat la Forumul pentru pace de la Paris în cadrul dezbaterii privind pregătirea statelor lumii în cazul unor pandemii viitoare.

„Un tratat internațional privind pandemiile, împreună cu OMS, va asigura o mai bună prevenire, detectare, pregătire și reacție. Împreună trebuie să ne asigurăm că nu ne vom mai confrunta niciodată cu o pandemie atât de devastatoare”, a transmis oficialul european. 

În decembrie 2020, președintele Consiliului European, Charles Michel, în mod oficial, un tratat internațional privind pandemiile în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, în cadrul unui mesaj video adresat la sesiunea specială a Adunării Generale a ONU, reuniunea având ca temă răspunsul la pandemia COVID-19.

“Numărul epidemiilor s-a înmulțit în ultimele decenii”, a spus președintele Michel.

“Am știut că lumea nu este imună la o pandemie majoră. Cu toate acestea, am fost luați prin surprindere. Aceasta este o formă de eșec și va trebui să învățăm lecțiile și să tragem concluziile“, a completat el

Atunci când se confruntă cu viitoare pandemii, un tratat internațional, ancorat în mobilizare colectivă și solidaritate, ar permite comunității internaționale să anticipeze mai bine, să se pregătească și să gestioneze viitoarele pandemii.

În urmă cu trei săptămânie, președintele Consiliului European, Charles Michel, a încurajat din nou comunitatea globală să susțină un tratat internațional privind pandemiile, în cadrul Summitului Mondial al Sănătății, în vederea dezvoltării de mecanisme și soluții comune la nivel global, regional și local.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Vlad Nistor4 hours ago

Vlad Nistor: Concentrarea excesivă a SUA asupra regiunii Indo-Pacific poate duce la creșterea gradului de agresivitate a Federației Ruse

Vlad Nistor5 hours ago

Vlad Nistor: Din perspectiva guvernanților din Republica Moldova, viitorul poporului de pe ambele maluri are Prutului este în UE

Vlad Nistor7 hours ago

Vlad Nistor, concluzii după vizita în R. Moldova: Opțiunea pentru Europa, sprijinită de o largă majoritate parlamentară, iar viteza cu care se încearcă schimbările, extrem de mare

U.E.9 hours ago

Înaintea părăsirii funcției de cancelar, Angela Merkel face un ultim apel la germani să se vaccineze împotriva COVID-19

U.E.9 hours ago

Global Gateway: UE și partenerii din G7 stabilesc o nouă abordare și măsuri concrete pentru reducerea decalajului în materie de investiții în infrastructura de la nivel mondial

U.E.12 hours ago

Emmanuel Macron anunță eforturi concertate la nivelul UE pentru deschiderea unei misiuni diplomatice comune în Afganistan

SUA12 hours ago

UE și SUA au agreat o abordare coordonată privind implicarea în Indo-Pacific după primele consultări la nivel înalt cu privire la această regiune

Gheorghe Falcă14 hours ago

Gheorghe Falcă, despre concluziile Consiliului Energie: România a susținut importanța îmbunătățirii cadrului legislativ al pieței de energie electrică și gaze naturale

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană: Aprobarea cererii de plată de 10 mld. euro către Spania trimite „un semnal de încredere” privind implementarea PNRR-ului său ambițios

SUA17 hours ago

SUA și UE au decis să lanseze la începutul anului viitor dialogul strategic privind securitatea și apărarea: Statele Unite vor fi implicate în inițiativele de apărare ale UE

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE4 days ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ4 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.5 days ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA6 days ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

Team2Share

Trending