Connect with us

U.E.

Charles Michel și Ursula von der Leyen au prezentat concluziile Consiliului European în plenul PE: Asumarea de către statele membre a obiectivului neutralității climatice până în 2050, cel mai mare câștig

Published

on

© European Union, 2019 - Source: newsroom.consilium.europa.eu/

Cel mai mare câștig al Consiliului European de iarnă a fost asumarea, din partea statelor membre, a obiectivului neutralității climatice până în 2050, a fost mesajul transmis atât de șeful instituției, Charles Michel, cât și de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul ședinței plenare de la Strasbourg a Parlamentului European, pe marginea dezbaterii concluziilor reuniunii din 12-13 decembrie.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a subliniat în intervenția sa faptul că ambiția europeană de a încheia ,,un tratat de pace cu natura” a fost îndeplinită săptămâna trecută, când șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană și-au asumat obiectivul privind atingerea țintei de 0% emisii de CO2 până în 2050, la o zi după prezentarea de către Comisia Europeană a Pactului Ecologic European, în plenul Parlamentului de la Bruxelles.

,,Schimbările climatice reprezintă o amenințare, iar Europa vrea să fie un lider în ceea ce privește combaterea acestora”, a amintit acesta. În acest context, ,,Consiliul European a încheiat un acord cu privire la obiectivul de neutralitate climatică până în 2050! Cu excepția unei țări europene care are nevoie de mai mult timp pentru a implementa acest acord”,  a spus Charles Michel cu referire la  Polonia, un stat membru al cărui economie se bazează pe activități cu degajare mare de emisii de dioxid de carbon, dar care a dat asigurări că va atinge acest obiectiv „în propriul său ritm”, într-un mod care este ,,sigur și în beneficiul economic al Poloniei”.

La rândul său, președintele Comisiei Europene a amintit că „umanitatea a pierdut foarte multe resurse în lupta cu mediul”, iar în acest sens, „Pactul Ecologic European se bazează pe un model de creștere care dă planetei mai mult decât ia”.

Uniunea Europeană și-a asumat rolul de lider al tranziției spre neutralitatea climatică prin prezentarea Pactului Ecologic European, inițiativa ambițioasă istorică a noului executiv european de a transforma Europa în primul continent nentru din punct de vedere climatic până la orizontul anului 2050. Planul reprezintă o foaie de parcurs cu 50 de obiective pentru anul 2050 care transformă acțiunea climatică într-un instrument care aduce creștere economică, îmbunătățește calitatea vieții și a sănătății cetățenilor, promovează grija pentru natură și să se asigură că ,,nu lasă pe nimeni în urmă”.

În acest sens, von der Leyen a atras atenția că este, însă, „nevoie de investiții foarte mari” având în vedere că „toate statele membre au puncte de pornire diferite”, a adăugat șefa Executivului European cu privire la circumstanțele naționale diferite care cer instituirea unui cadru favorabil, care să aducă beneficii tuturor statelor membre și să includă instrumente, stimulente, sprijin și investiții adecvate pentru a asigura o tranziție eficientă din punctul de vedere al costurilor, precum și echitabilă și echilibrată din punct de vedere social.

Amintim, astfel, că Ursula von der Leyen a anunțat, în contextul prezentării foii de parcurs a Pactului Ecologic European, că va fi implementat un mecanism de tranziție echitabilă pentru regiunile care se bazează în mare măsură pe activități cu intensitate mare a emisiilor de dioxid de carbon.

,,Am început să lucrăm la acest pact acum 5 luni, iar în lunile viitoare, planul nostru va căpăta substanță. Consiliul a adoptat deja acest pact. Dacă cele trei instituții sunt împreună, vom câștiga”, a precizat aceasta.

În intervențiile sale, cei doi lideri de la Bruxelles au vorbit și despre celelalte subiecte de pe agenda Consiliului European de iarnă, precum criteriul condiționalității în alocarea de fonduri europene pentru statele membre, fie legat de respectarea statului de drept, fie de implementarea principiului solidarității în gestionarea migrației; flexibilizarea bugetului multianual al UE; începerea negocierilor privind viitoarele relații cu Regatul Unit post-Brexit de îndată ce retragerea se va fi produs la 31 ianuarie sau agenda digitală a UE, a cărei implementare va rămâne o prioritate în continuare.

 

 

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

U.E.

Ministrul francez al finanțelor, Bruno Le Maire: Statul se va asigura că Renault nu va lua decizii care să afecteze locurile de muncă din Franța

Published

on

© Bruno Le Maire/ Twitter

Ministrul francez al finanțelor, Bruno Le Maire, a avertizat marți producătorul de automobile Renault împotriva  închiderii unor uzine din Franța și a reducerii locurilor de muncă din această țară, după ce producătorul auto a anunțat reduceri de costuri săptămâna trecută, informează Agerpres.

Renault a raportat săptămâna trecută prima sa pierdere anuală într-un deceniu care a declanșat un angajament de reducere a costurilor cu 2 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) în următorii trei ani, în cadrul unui plan care ar putea afecta și fabricile din Franța,  potrivit directorului general interimar al companiei Clotilde Delbos, care a anunțat că nu există „tabuuri” cu privire la posibila închidere a fabricilor în Franța.

Zguduit de scandalul în care este implicat fostul CEO al partenerului strategic Nissan, Carlos Ghosn, și slăbit de schimbările în curs în industria auto, grupul francez a înregistrat o pierdere netă de 141 milioane de euro în 2019, o premieră din 2009 încoace. Nici pentru 2020, Renault nu este mai optimistă și preconizează noi scăderi. Prognozele au fost parțial confirmate de cifrele pentru ianuarie: grupul (care include Alpine, Dacia, Lada) a înregistrat livrări în scădere cu 16,3%.

În plus, Delbos a recunoscut că Renault şi aliatul său japonez Nissan dispun de capacităţi de producţie excedentare şi a promis că în luna mai a acestui an va fi făcut un anunţ în acest sens. Renault şi Nissan încearcă să îşi îmbunătăţească performanţele prin punerea în comun a tehnologiilor şi uzinelor lor.

Cu toate acestea, Le Maire a avertizat că „statul își va juca rolul de acționar al Renault pentru a se asigura că alegerile care vor fi făcute nu vor afecta negativ locurile de muncă și fabricile din Franța”, le-a spus Le Maire jurnaliștilor aflați la Bruxelles.

Guvernul francez este principalul acționar al Renault, cu o participație de 15%  și două poziții în consiliul director.

Ministrul a mai spus, de asemenea, că guvernul va discuta cu producătorul auto și va rămâne „foarte vigilent” cu privire la strategia sa de reducere a costurilor.

Le Maire a discutat duminică despre planul industrial al Renault într-un apel telefonic cu președintele companiei Jean-Dominique Senard și a punctat că dialogul va continua. Deși a recunoscut nevoia Renault de a se adapta pentru a face față noilor provocări de pe piață, ministrul de finanțe a subliniat că că schimbările ar trebui să țină seama de interesele pe termen lung ale companiei în Franța.

 

Continue Reading

U.E.

Noul președinte croat Zoran Milanovic promite să lupte împotriva corupției: Sistemul judiciar şi mass-media trebuie să lucreze la dezvoltarea mecanismelor împotriva corupţiei din interiorul propriilor rânduri

Published

on

© Zoran Milanovic/ Facebook

Noul președinte croat, Zoran Milanovic, a depus marți jurământul și a promis să lupte împotriva corupției, anunță DPA, citat de Agerpres.

În primul său discurs în calitate de șef al statutul care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, Milanovic a cerut tuturor partidelor croate să lucreze împreună împotriva corupției ce afectează toate sferele vieții, inclusiv împotriva eforturilor de a ascunde problema schimbărilor climatice.

Cred că există o singură cale adecvată – sprijinul complet şi activ pentru comunitatea ştiinţifică şi pentru sistemul judiciar independent şi mass-media”, a declarat Zoran Milanovic după preluarea oficială a funcţiei.

”Dar oamenii de ştiinţă, sistemul judiciar şi mass-media trebuie să lucreze continuu la dezvoltarea mecanismelor împotriva necinstei şi corupţiei din interiorul propriilor rânduri”, a completat acesta.

Zoran Milanovic, în vârstă de 53 de ani, fost premier social-democrat al Croației până în ianuarie 2016 care a lucrat în Ministerul de Externe croat înainte de a intra în politică, a înfrânt-o pe Kolinda Grabar-Kitarovic, candidata Uniunii Democrate Croate (HDZ), reușind să obțină 53.25%.

Funcţia de preşedinte este în mare parte ceremonială în Croaţia, dar şeful statului are un cuvânt de spus în apărare şi diplomaţie.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) a fost numit vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) a fost numit vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European, informează europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

”Am fost numit vicepreședinte al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European, poate cea mai importantă comisie a acestui mandat, având în vedere competențele exclusive pe majoritatea propunerilor legislative din cadrul Pactului Ecologic European care va stabili un nivel ridicat de protecție a mediului, tranziția către o economie curată și o bună calitate a vieții pentru cetățeni”, a scris Motreanu.

 

În perioada 2017-2019, Comisia ENVI a fost condusă de fostul europarlamentar și actual comisar european Adina Vălean, aceasta fiind primul român președinte de comisie europarlamentară. 

Anterior numirii lui Motreanu, una din funcțiile de vicepreședinte al Comisiei ENVI a fost deținută de eurodeputatul Cristian Bușoi, însă acesta a fost ales președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE).

Dan Motreanu se află la primul mandat de deputat în Parlamentul European, unde activează ca membru plin în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor și ca membru supleant în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și în Comisia pentru cultură și educație. De asemenea, eurodeputatul face parte și din trei delegații parlamentare: Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile, Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană și Delegația pentru relațiile cu Japonia.

Anterior mandatului de europarlamentar, Dan Motreanu a fost deputat între anii 2004-2016.

Între anii 2006-2007 a fost ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, în perioada crucială care a precedat aderarea României la UE.

În prezent, este vicepreședinte PNL pentru politici în Educație, Cercetare, Tineret, Sport, Cultură, Culte și Minorități.

La alegerile prezidențiale din 2019 a fost șeful de campanie al PNL pentru susținerea candidaturii președintelui Klaus Iohannis pentru un nou mandat.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending