Connect with us

INTERNAȚIONAL

Charles Michel, Ursula von der Leyen și premierul Japoniei au discutat despre Parteneriatul Strategic și au adoptat Alianța Verde UE-Japonia

Published

on

©Newsroom European Council

Președintele Consiliului European, Charles Michel împreună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și cu premierul Japoniei, Yoshihide Suga, s-au întâlnit joi prin intermediul unei videoconferințe, cu ocazia celui de-al 27-lea Summit UE-Japonia, pentru a consolida Parteneriatul Strategic și pentru a adopta Alianța Verde, informează comunicatul oficial.

„Ne-am reunit pentru a continua parteneriatul nostru, bazat pe interesele  și valorile comune ale libertății, respectării drepturilor omului, democrației, statului de drept, comerțului liber și echitabil, multilateralismului eficient și ordinii internaționale bazate pe reguli”, au transmis aceștia.

Liderii au subliniat că, Acordul de parteneriat economic UE-Japonia și Acordul de parteneriat strategic consolidează capacitatea de a aduce beneficii concrete cetățenilor. În prezent, pandemia COVID-19 și impactul tot mai mare al schimbărilor climatice și noile provocări de securitate în Indo-Pacific și în întreaga lume fac cooperarea lor mai necesară ca niciodată. 

„Ne unim forțele pentru a învinge pandemia de COVID-19 și ne dorim să construim un mediu mai rezilient, mai incluziv, mai rezistente ecologic și digital, să facilităm comerțul, să intensificăm activitatea comună privind conectivitatea și să ne intensificăm cooperarea în domeniul cercetării, al inovării și al cooperării industriale și să ne aprofundăm colaborarea în ceea ce privește promovarea păcii și securității internaționale, a democrației, drepturile omului, egalitatea de gen și statul de drept”, au punctat ei.

De asemenea, liderii au transmis că învingerea pandemiei de COVID-19 rămâne prioritatea cea mai mare, susținând accesul universal și echitabil la vaccinuri, diagnostice și tratamente sigure și eficiente, dorindu-și, totodată, consolidarea sistemelor de sănătate. 

„În acest scop, am făcut contribuții substanțiale pentru mecanismul COVAX și depunem eforturi pentru a extinde producția de vaccinuri  în întreaga lume. Vom coopera pentru succesul Summitului COVAX AMC din 2 iunie, care va fi găzduit în comun de Japonia și Gavi. Salutăm rolul de lider al UE ca furnizor de vaccinuri la nivel mondial, inclusiv pentru Japonia. Vom depune eforturi în vederea extinderii producției de vaccinuri și a menținerii lanțurilor de aprovizionare deschise”, au mai spus ei. 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a transmis pe contul său de Twitter că UE și Japonia vor stimula comerțul bilateral și vor colabora în cadrul OMC pentru a promova comerțul multilateral bazat pe norme.

„Vom colabora pentru Deceniul digital. Ne unim forțele în lupta împotriva COVID-19”, a declarat aceasta.

Mai mult, în cadrul videoconferinței aceștia au transmis că vor consolida cooperarea Indo-Pacific, care trebuie să fie inclusivă și bazată pe statul de drept, cât și pe valorile democratice. Vor intensifica consultările privind securitatea și combaterea amenințărilor hibride și vor extinde cooperarea practică în domenii precum securitatea cibernetică, securitatea maritimă sau gestionarea crizelor.

„Recunoaștem importanța unor relații transparente, fiabile și bazate pe fapte pentru reziliența societăților și democrațiilor noastre și vom continua dialogurile privind combaterea dezinformării. Ne reiterăm angajamentul de a promova un mediu deschis, liber, stabil și sigur al spațiului cibernetic”, au adăugat liderii. 

De asemenea, cu ocazia celui de al 27-lea Summit UE-Japonia a fost adoptată Alianța Verde UE-Japonia, prin care ambele părți își reafirmă hotărârea fermă de a crea un mediu neutru din punct de vedere climatic și favorabil biodiversității, până în 2050, deoarece pentru ambele părți neutralitatea climatică este strategia de creștere a locurilor de muncă. 

Tot în acest sens, președintele Consiliului European, Charles Michel a transmis că Parteneriatul strategic cu Japonia a atins o nouă etapă, prin adoptarea Alianței . „Este bine pentru UE și pentru Japonia. Este bine pentru pentru planeta noastră”, a punctat acesta.

 

O tranziție ecologică reprezintă cea mai bună oportunitate de a declanșa o redresare ecologică în urma impactului pandemiei COVID-19 asupra economiilor, iar în cadrul Alianței Verzi, ambele părți ar trebui să se asigure că pachetele de stimulare economică puse în aplicare ca răspuns la pandemia de COVID-19 sunt în conformitate cu aceste obiective, în vederea unei redresări ecologice și durabile. 

Potrivit Alianței, UE și Japonia intenționează să facă schimb de cunoștințe și experiențe cu privire la modul în care vor aborda provocările societale legate de tranziția către neutralitatea climatică, și intenționează să colaboreze pentru a promova acțiuni la nivel mondial în vederea recunoașterii, sprijinirii și accelerării acțiunilor subnaționale în domeniul climei. Se va pune accentul pe regiunile și sectoarele cele mai vulnerabile, precum și pe asigurarea faptului că tranziția nu lasă pe nimeni în urmă. 

ROMÂNIA

Secretarul pentru comerț al SUA a discutat cu premierul Florin Cîțu despre tehnologia 5G, climă și energie: Aștept cu nerăbdare să aprofundăm cooperarea SUA – România

Published

on

© Secretary Gina Raimondo/ Twitter

Premierul Florin Cîţu a avut o convorbire telefonică cu secretarul american pentru comerț, Gina Raimondo, în care a subliniat angajamentul României faţă de agenda comună de “prosperitate şi democraţie” dintre țara noastră și Statele Unite

“Am discutat despre oportunităţi strategice în contextul investiţiilor în România şi al agendei de reforme bazate pe piaţă. Am exprimat angajamentul României faţă de agenda noastră comună de prosperitate şi democraţie”, a scris Florin Cîţu, marţi pe Twitter. 

“Mulțumesc premierului Florin Cîţu pentru oportunitatea de a discuta aspecte bilaterale cheie, cum ar fi de exemplu tehnologia  5G, climă și energie. Aștept cu nerăbdare să aprofundăm cooperarea SUA – România, partenerul nostru solid și aliat, și îl apreciez pe Florin Cîţu pentru leadershipul său”, a scris și Gina Raimondo, tot pe Twitter, după discuția cu premierul român.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

FMI speră că inflația este temporară, dar avertizează în legătură cu o serie de riscuri ce ar putea transforma creșterea prețurilor într-o problemă persistentă

Published

on

© IMF/ Twitter

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat marţi că speră ca actuala inflaţie să fie un fenomen temporar, o consecinţă a pandemiei, dar a avertizat în legătură cu o serie de riscuri care ar putea transforma această creştere a preţurilor într-o problemă mai persistentă, informează Agerpres

„În majoritatea economiilor avansate se estimează că inflaţia va reveni la nivelurile pre-pandemie anul viitor”, a declarat într-o conferinţă de presă economistul şef al FMI, Gita Gopinath.

Pentru organismul financiar internaţional, o bună parte din majorările de preţuri înregistrate într-o serie de ţări, precum Statele Unite ale Americii, sunt „ceva tranzitoriu”, rezultat al impactului crizei provocate de COVID-19 în unele sectoare şi al cifrelor scăzute înregistrate anul trecut după izbucnirea pandemiei.

Mai mut Gopinath a subliniat că nivelurile privind ocuparea forţei de muncă vor continua să fie mult sub cele anterioare crizei şi că, deşi au fost văzute creşteri importante de salarii în anumite domenii, majorarea salariilor rămâne în general normală.

În cazul SUA, inflația a urcat la 5,4% în luna iunie, fiind cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani. Gita Gopinath a menţionat, de asemenea, că se preconizează o inflaţie de 4% în 2021, dar că în 2022 va reveni la un nivel mai normal, de circa 2,4%.

În plus, FMI se aşteaptă ca inflaţia să rămână ridicată anul viitor într-o serie de economii emergente şi în curs de dezvoltare, în parte din cauza scumpirii alimentelor şi a deprecierii monedelor.

În ceea ce privește evoluția economiei românești, Fondul Monetar Internațional și-a îmbunătățit semnificativ estimările, economia românească urmând să înregistreze în acest an un avans de 6%, iar în Europa va fi devansată doar de Spania, care va avea anul acesta o creștere de 6,4%. 

Continue Reading

CHINA

Joe Biden descrie Rusia și China drept “posibili concurenți mortali în viitor”: Dacă ne vom afla într-un război, acesta va fi din cauza unui atac cibernetic

Published

on

© The White House/ Flickr

Dacă Statele Unite se vor afla în viitor într-un adevărat război armat cu o altă mare putere acesta va fi din cauza unui atac cibernetic, a afirmat marți președintele american Joe Biden, în cadrul unui discurs pe care l-a susținut la Biroul Directorului de informaţii naţionale, lângă Washington, referindu-se în majoritatea timpului la provocările reprezentate de Rusia și China pe care le-a descris “viitori competitori mortali”.

Preşedintele SUA şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la intensificarea atacurilor cibernetice, inclusiv prin ”ransomware”, care constă în introducerea în reţele a unui program pentru a-i cripta datele, cerând apoi o răscumpărare, cel mai adesea în bitcoin, în schimbul decriptării, relatează și Agerpres.

“Dacă ne aflăm în război, într-un adevărat război armat, cu o altă mare putere, aceasta va fi din cauza unui atac cibernetic”, a spus preşedintele SUA.

El a reproşat Rusiei că încearcă să perturbe alegerile legislative din 2022 din Statele Unite prin răspândirea ”dezinformării”, subliniind că situația în care se află Moscova îl face și mai periculos pe liderul rus Vladimir Putin.

“Când am fost cu domnul Putin, care are o problemă reală – el este – el stă în vârful unei economii care are arme nucleare și puțuri de petrol și nimic altceva. Nimic altceva. Economia lor este – ce? – a opta cea mai mare din lume? El știe – știe că are probleme reale, ceea ce îl face și mai periculos, din punctul meu de vedere”, a spus Biden, îndreptându-și apoi atenția spre China.

Aruncați o privire la China. Am petrecut mai mult timp cu Xi Jinping ca lider mondial decât oricine altcineva. Am petrecut 25 de ore singur cu el când eram vicepreședinte, deoarece era important ca, potrivit președintelui Obama, cineva să știe cine este noul tip care vine la bord, iar acesta nu putea fi președintele. (…) El este extrem de serios în privința devenirii celei mai puternice forțe militare din lume, precum și a celei mai mari – cea mai proeminentă economie din lume până la mijlocul anilor 2040″, a avertizat liderul de la Casa Albă.

El s-a arătat îngrijorat de faptul că Statele Unite sunt pe locul al optulea în lume la capitolul investiții în cercetare și dezvoltare ca procent din PIB, în timp ce China ocupă poziția a doua.

Deși a descris atât China, cât și Rusia drept “posibili concurenți mortali în viitor“, Biden a indicat că SUA trebuie să coopereze cu cele două națiuni pentru a face față amenințărilor existențiale precum schimbările climatice.

Încălzirea dramatică a Arcticii deschide competiția pentru resurse care altădată erau greu accesibile. Am avut – așa cum se spune în sudul Delaware – am avut o întâlnire “Vino la Iisus”, o “chemare la altar” cu domnul Putin despre ceea ce crede el că este proprietatea Rusiei în Arctica“, a criticat el.

“China se uită foarte atent și ea la asta”, a completat președintele american.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
ROMÂNIA14 mins ago

Secretarul pentru comerț al SUA a discutat cu premierul Florin Cîțu despre tehnologia 5G, climă și energie: Aștept cu nerăbdare să aprofundăm cooperarea SUA – România

CONSILIUL EUROPEAN25 mins ago

Charles Michel salută numirea lui Mark Gitenstein drept viitor ambasador al Statelor Unite la Uniunea Europeană

FONDURI EUROPENE49 mins ago

Ministrul Cristian Ghinea anunță lansarea unui proiect în valoare de 11 milioane de euro, care va permite numărarea populației de urs brun din România

Corina Crețu54 mins ago

Eurodeputatul Corina Crețu atenționează din nou Guvernul: România începe cu cel puțin 6 luni mai târziu folosirea banilor prin PNRR

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Mai mulți eurodeputați condamnă Acordul SUA-Germania privind Nord Stream 2: Nu este un acord european

INTERNAȚIONAL2 hours ago

FMI speră că inflația este temporară, dar avertizează în legătură cu o serie de riscuri ce ar putea transforma creșterea prețurilor într-o problemă persistentă

ROMÂNIA3 hours ago

Premierul Florin Cîțu: Ținta mea este să avem PNRR-ul aprobat în jur de 15 septembrie

U.E.3 hours ago

Josep Borrell: UE continuă să tragă la răspundere Turcia pentru situația din Varosha

CHINA3 hours ago

Joe Biden descrie Rusia și China drept “posibili concurenți mortali în viitor”: Dacă ne vom afla într-un război, acesta va fi din cauza unui atac cibernetic

POLITICĂ3 hours ago

PMP solicită Ministerului Mediului decontaminarea și ecologizarea siturilor poluate: Există infringement declanșat de Comisia Europeană

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL4 days ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI6 days ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA1 week ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană publică al doilea raport privind situația statului de drept în toate țările membre UE: Progresele au fost neuniforme și există motive serioase de îngrijorare determintate de mai multe țări

Team2Share

Trending