Cheltuieli record pentru vizita lui Obama la Bruxelles

Obama-BarrosoCapitală europeană, Bruxelles-ul este un oraş obişnuit cu ample desfăşurări ale forţelor de securitate, care asigură de cel puţin patru ori pe ani bunul mers al consiliilor şi summiturilor ce reunesc şefii de stat ai ţărilor UE, dar şi alţi lideri mondiali.

Cu toate acestea, vizita preşedintelui american, Barack Obama, a depăşit orice aşteptare, sporind cheltuielile autorităţilor belgiene cu suma-record de 10 milioane euro. Prin comparaţie, summiturile organizate la Bruxelles costă în medie 500.000 euro fiecare, notează Adevarul.ro.

Pentru cele 24 de ore petrecute de liderul american pe teritoriul Belgiei, vor fi detaşaţi 350 de poliţişti şi militari pe motociclete pentru a securiza ruta pe care o va parcurge preşedintele la sediile Parlamentului European şi NATO miercuri.

În paralel, un convoi de nouă elicoptere americane îl va duce pe Obama la cimitirul eroilor americani căzuţi în Primul Război Mondial. După ce va ateriza pe aerodromul Wevelgem, 30 de vehicule blindate îl vor transporta pe Obama la cimitirul american, unde va fi însoţit de regele Philippe şi de premierul belgian, Elio Di Rupo

Aflat la prima vizită în capitala UE, Obama se va întoarce la Bruxelles pentru a lua prânzul alături de preşedintele Consiliului European,Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. El va merge apoi la sediul NATO pentru o întâlnire cu Secretarul General al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen

Vizita preşedintelui american a îngreunat traficul în oraş, din cauza măsurilor excepţionale de securitate. Bruxelles-ul are reputaţia unui oraş cu probleme de trafic mai mari decât Londra sau Los Angeles, însă directorul regiei de transport public, Brigitte Grouwels, a preferat să observe partea plină a paharului, declarând că vizita prezidenţială le oferă oamenilor şansa de face mai multe plimbări pe jos sau cu bicicleta. „Avem o oportunitate excelentă: experienţa unui oraş nesufocat de maşini“, a mai spus Grouwels.

Turneul european al preşedintelui Obama, care a petrecut ziua de luni în Amsterdam şi la Haga, se continuă după oprirea în Bruxelles cu o vizită la Vatican, unde va fi primit de Suveranul Pontif.

 

 

.

One Response to Cheltuieli record pentru vizita lui Obama la Bruxelles

  1. Pingback: LIVE VIDEO. A început Summitul UE – SUA. Obama, Rompuy și Barroso vor face declarații de presă | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.