GENERAL
China și SUA, între confruntare și parteneriat
Published
14 years agoon
By
REDACTIAChinezii au profitat de criza economică pentru a-și mări influența la nivel mondial. Mențin un nivel scăzut al yuanului pentru a stimula exporturile, acordă credite ieftine statelor cu resurse naturale, deschid sau cumpără companii în alte țări … Aceste acțiuni și nu numai fac parte din planul chinezilor de a-și internaționaliza moneda și de a “fura” locul Statelor Unite ale Americii de primă economie mondială.
Foto : Președintele Chinei, Hu Jintao și omologul său american, Barack Obama
Deficitul bugetar al SUA, finanțat de Beijing?
Președintele chinez, Hu Jintao, și-a început pe 19 ianuarie vizita de patru zile la omologul său american, Barack Obama, pentru a discuta despre viitoarele colaborări în domeniul energetic, al aviației și al tehnologiilor aero-spațiale. Se încearcă o redobândire a încrederii de ambele părți pentru a dezvolta cea mai importantă relație comercială bilaterală din lume.
SUA reprezintă una dintre principalele piețe pe care exportă chinezii. În plus, americanii au nevoie de banii Beijingului pentru a-și finanța uriașul deficit bugetar. În cadrul vizitei președintelui chinez în SUA, vor mai fi atinse teme precum situația din Coreea de Nord și din Iran și dominația militară în Oceanul Pacific.
În 2010, relațiile dintre SUA și China au devenit tensionate odată cu declanșarea “războiului valutelor”. Ambele țări se acuzau reciproc că practică politici monetare imorale. Chinezii au acuzat americanii că deprecierea dolarului, datorată infuziei de capital de 600 miliarde de dolari, va avea efecte negative grave asupra stabilității financiare a piețelor emergente.
De cealaltă parte, Banca Populară din China, controlată de guvern, a fost acuzată că menține artificial yenul scăzut, pentru a obține un avantaj competitiv la export. Acest lucru subminează producătorii americani și duce la desființarea locurilor de muncă. “Moneda Chinei este ca o cizmă pe gâtul recuperării economice a Americii”, spune senatorul american, Charles Schumer, citat de BBC News.
Conform unor date oficiale, în octombrie 2010, SUA luase de la creditori străini peste 4.000 de miliarde de dolari, din suma totală datorată de 14.000 de miliarde de dolari.
Statul căruia americanii îi datorează cei mai mulți bani este China, cu peste 906,9 miliarde de dolari, în scădere față de 2009, când era de 938,3 miliarde de dolari. Urmează Japonia, care a acordat Washingtonului un credit de 877 miliarde de dolari, în creștere cu 100 de miliarde față de 2009. Printre creditorii americanilor se mai numără și Marea Britanie, cu 477,6 miliarde de dolari și exportatorii de petrol, cu 213 miliarde de dolari. Lista continua cu țări precum Israel (17,9 miliarde de dolari), Coreea de Sud (41,1 miliarde de dolari), Brazilia, Hong-Kong, Rusia, Taiwan, Canada, Elveția, Germania, India sau așa numitele “paradisuri fiscale” ( Bahamas, Bermuda, Insulele Cayman, Antilele Olandeze și Panama).
Criza financiară globală – șansă pentru consolidarea influenței chinezilor la nivel global
In ultimii doi ani, Beijingul şi-a propus să-şi consolideze influenţa la nivel mondial. Şi a mers la sigur. A profitat de situaţia statelor emergente, care aveau nevoie urgentă de bani şi a devenit un finanţator important principal al acestora, depăşind chiar Banca Mondială (BM). Circa 110 miliarde de dolari au fost virate în 2009 şi 2010 de chinezi în conturile guvernelor şi firmelor din ţările în curs de dezvoltare, potrivit publicaţiei Financial Times. Asta în timp ce BM, organism special creat pentru a ajuta țările sărace să se dezvolte, a oferit împrumuturi în valoare de 100,3 miliarde de dolari
Beijingul a acordat credite ieftine în schimbul influenței în țările cu resurse naturale
Din 2009, chinezii au început să sprijine din ce în ce mai mult companiile publice. Băncile de stat, precum China Development Bank, Export-Import Bank of China sau Bank of China, au acordat credite cu condiţii ”mai preferenţiale”, aşa cum le numesc jurnaliştii de la Financial Times, faţă de contractele cu BM. Ce aşteaptă la schimb ? Să-și asigure un stoc cât mai mare de resurse naturale, fiind cei mai mari consumatori de petrol, oțel și cereale la nivel mondial.
Printre ţările care au apelat la ajutorul lor se numără şi Ghana sau Argentina, care au primit finanţare pentru proiecte de infrastructură. Și producătorii de petrol și gaze din Rusia, Venezuela și Brazilia s-au împrumutat de la Beijing. În cazul Venezuelei, jumătate din împrumutul de 20 de miliarde de dolari a fost denominat în yuani. Banii vor ajunge tot în China prin cumpărarea de echipamente și bunuri produse în țară. In aceste condiţii, Băncii Mondiale nu-i rămâne decât să caute modalităţi de a colabora cu Beijingul. In caz contrar, s-ar putea ”duela” cu un rival puternic pentru acordarea de împrumuturi.
Chinezii “atacă” și sistemul bancar internațional
În plus, odată cu declanșarea crizei financiare mondiale, firmele chinezești s-au extins la nivel global ca ciupercile după ploaie. Iar băncile din țară, deși temătoare din cauza lipsei de experiență internațională și a restricțiilor cu care se pot înfrunta în diferite țări, încearcă să le urmeze exemplul. Astfel, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), cea mai mare bancă din lume după capitalizare, are în plan să deschidă cinci noi filiale în Europa, potrivit The Wall Street Journal. Cu toate acestea, chinezii mai au mult până să ajungă din urmă numărul băncilor americane la nivel mondial.
În 2010, investițiile străine directe ale companiilor chinezești au crescut cu 36,3% față de 2009, până la 59 de miliarde de dolari. 40% dintre acestea au fost reprezentate de achiziții de companii sau de investiții în proiecte noi.
Un sfert din rezerva valutară a Chinei, plasată în euro
Zona euro trece prin cea mai grea perioadă de la înfiinţare, iar China este gata să-i dea o mână de ajutor, dar … în interesul ei. Potrivit viceguvernatorului Băncii Chinei, Yi Gang, republica vrea să participe la stabilizarea zonei euro.
Dovadă sunt angajamentele Chinei de a cumpăra obligaţiuni emise de Grecia, Spania şi Portugalia. Acestea au adus un plus în procesul de stabilizare a pieţelor financiare şi a monedei unice europene, potrivit Reuters. Totuși, o analiză AFP arată că promisiunile Beijingului nu vor rezolva problema datoriilor suverane din Europa, ci vor servi doar interesului strategic şi economic al acestui stat.
China se gândeşte să investească în fondul de urgenţă de 440 de miliarde de euro, înfiinţat de ţările care aparţin uniunii monetare. Acesta a fost creat cu scopul de a sprijini statele din zona euro aflate în impas din cauza datoriilor mari.
Chinezii sunt alături de Europa în această perioadă grea pentru că aduce un beneficiu intereselor lor pe termen scurt şi mediu. Beijingul are cele mai mari rezerve valutare din lume, de circa 2.800 de miliarde dolari. Din acestea, aproximativ un sfert sunt plasate în euro. Decizia Rezervei Federale a SUA de a tipări bani, pentru a”evita deflaţia”, ca să cităm argumentul oficial, îi aduce o mare problemă : inflaţia. Ce soluţie le rămâne chinezilor ? Să investească o parte din rezerve. Iar piaţa europeană este cea mai indicată.
Pe termen lung, euro nu mai constituie o necesitate de vreme ce China nu poate cumpăra nimic din zona blocului comunitar, având excedent comercial. Anul trecut, acesta a ajuns la 183,1 miliarde de dolari.
Beijingul – “la vânătoare de ruble, dolari australieni și reali brazilieni”
Chinezii sunt cu ochii țintă pe monedele unor ţări bogate în resurse, precum Rusia, Australia sau Brazilia, și-a exprimat părerea jurnalistul Lucian Davidescu pe www.realitatea.net. Le doresc, dar în cantitate limitată, pentru a evita întărirea lor. În plus, niciuna dintre ele nu este suficient de lichidă pentru a putea fi folosită pe piaţa internaţională şi astfel, există riscul acumulării de rezerve inutile (cum este rezerva actuală în dolari a Chinei). Atât timp cât monedele acestor ţări bogate vor continua să se aprecieze, economia chineză va avea de suferit. Şi nici devalorizarea monedei unice europene sau a dolarului nu joacă în favoarea Chinei, afectându-i economia bazată pe export. Mai ales că în prezent, Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al Chinei.
Ce-i rămâne Beijingului de făcut ? O soluție exprimată oficial de chinezi ar fi folosirea Drepturile Speciale de Tragere (DST – moneda virtuală a FMI şi principalul instrument de rezervă al Sistemului Monetar Internaţional), în locul dolarului în tranzacţiile comerciale internationale. Insă de la zis până la făcut e cale lungă şi … anevoioasă, în cazul de faţă.
Aşadar, Banca Centrală a Chinei trebuie să se concentreze pe eforturile de gestionare a acestei situaţii. Care este strategia Beijingului ? Mecanisme camuflate de conversie, contracte la termen şi opţiuni ferme de hedging şi arbitraj valutar, crede jurnalistul Lucian Davidescu. Ţinta principală rămâne dolarul, pentru că americanii vor să-şi păstreze moneda ca etalon internaţional, pentru a se finanţa ieftin. Potrivit Financial Times, înaintea vizitei oficiale în SUA, președintele Hu Jintao a pus la îndoială acest rol actual al monedei americane.
De altfel, în decembrie, anul trecut, Banca Centrală Chineză, citată de Reuters, spunea că, în maxim doi ani, dolarul se va prăbuși. Încă un motiv în plus pentru a crede într-o intenție de internaționalizare a yuanului.
În 20 de ani, China ar putea detrona SUA din vârful economiei mondiale
Să se îndrepte China vertiginos spre a deveni cea mai mare economie din lume ? Răspusul este afirmativ dacă luăm în calcul un raport al PricewaterhouseCoopers, citat de Bloomberg. Potrivit companiei de consultanţă, în 2032, China va ”fura” Statelor Unite titlul de ”cea mai mare economie din lume”.
Previziunea devine credibilă dacă luăm în calcul faptul că anul trecut, economia Republicii Populare Chineze a devansat Japonia şi a trecut pe locul al doilea, după SUA. Ultimii zece ani au însemnat o creștere anuală medie de 10% pentru chinezi, adică de aproape șase ori mai mare față de evoluția PIB-ului american. În plus, ei au cea mai mare piață auto din lume (circa 13,8 milioane de automobile au fost vândute în 2010), cea mai mare bancă din lume după capitalizare (ICBC – 174,6 miliarde euro), au creat cel mai rapid computer, un avion de vânătoare invizibil și au devenit cei mai mari consumatori de energie. Binecunoscut este și faptul că Republica Populară Chineză este principalul exportator din lume. Anul trecut, exporturile au avansat cu 31,3%, ajungând la 1.580 miliarde dolari.
De asemenea, China este o țară atractivă pentru investitori. În 2010, a atras investiții străine de 106 miliarde de dolari, cu 17,4% mai mare față de 2009. Cifra situează China pe locul al doilea, după SUA, în topul țărilor în care au investit cel mai mult străinii, potrivit unui raport al Conferinței ONU pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD).
Raluca Știrbeț
You may like
COMISIA EUROPEANA
Semestrul european. Comisia Europeană anunță propunerea de Raport comun privind ocuparea forței de muncă. Roxana Mînzatu: Deficitul generalizat de competențe și de forță de muncă necesită acțiuni ambițioase
Published
1 month agoon
December 18, 2024By
Andreea RaduComisia Europeană a prezentat miercuri a doua parte a pachetului de toamnă al semestrului european. Prima parte, prezentată la 26 noiembrie, a marcat lansarea ciclului de punere în aplicare în temeiul noului cadru de guvernanță economică. Această a doua parte se bazează pe prima parte și include următoarele elemente: propunerea Comisiei de recomandare privind politica economică a zonei euro pentru 2025, Raportul privind mecanismul de alertă pentru 2025 și propunerea Comisiei de raport comun privind ocuparea forței de muncă pentru 2025.
Propunerea de Raport comun privind ocuparea forței de muncă
Propunerea de Raport comun privind ocuparea forței de muncă confirmă faptul că piața forței de muncă din UE rămâne remarcabil de rezilientă. Rata de ocupare a forței de muncă în UE a atins un nivel record de 75,3 % în 2023 și a continuat să crească până la 75,8 % în al doilea trimestru al anului 2024.
În același timp, rata șomajului a scăzut la un nivel minim istoric de 6,1 % în 2023, tendință care a continuat în 2024. Productivitatea muncii a continuat să încetinească în 2023, după o scădere semnificativă între 2010 și 2019. Acest lucru ar putea afecta capacitatea UE de a concura la nivel mondial și de a susține creșterea economică, crearea de locuri de muncă și îmbunătățirea nivelului de trai.
Salariile au început să se redreseze în a doua jumătate a anului 2023, pe măsură ce presiunile inflaționiste s-au atenuat. Totuși, aceste câștiguri nu au restabilit încă integral puterea de cumpărare pierdută în anii precedenți. Salariile minime adecvate rămân esențiale pentru a proteja persoanele cu venituri salariale mici și a reduce sărăcia persoanelor încadrate în muncă, stimulând cererea și consolidând stimulentele pentru muncă.
„Raportul publicat astăzi și tendințele identificate constituie bazele acțiunii noastre politice în anii următori. În pofida rezultatelor bune obținute pe piața forței de muncă, inclusiv a unei redresări a salariilor reale, există în continuare probleme în ceea ce privește distribuția locurilor de muncă, în special pentru grupurile vulnerabile și subreprezentate, deficitul generalizat de competențe și de forță de muncă și tendințele stagnante în materie de sărăcie, care necesită acțiuni ambițioase. O strategie ambițioasă în materie de competitivitate necesită garantarea dezvoltării competențelor, promovarea locurilor de muncă de calitate și o strategie globală de combatere a sărăciei”, a declarat Roxana Mînzatu, vicepreședinta executivă a Comisiei Europene pentru oameni, competențe și pregătire pentru situații de criză.
Deficitul generalizat de forță de muncă și de competențe constituie în continuare blocaje în calea creșterii productivității, a inovării și a competitivității. În martie 2024, Comisia a prezentat un plan de acțiune în vederea remedierii deficitului de forță de muncă și de competențe, care se bazează pe inițiativele existente și stabilește noi măsuri ce urmează a fi puse în aplicare de UE, de statele membre și de partenerii sociali.
Raportul comun privind ocuparea forței de muncă pentru 2025 continuă să pună un accent puternic pe situația fiecărei țări în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, competențele și aspectele sociale, pe baza principiilor cadrului de convergență socială, astfel cum se prevede în noul cadru de guvernanță economică.
Raportul monitorizează, de asemenea, progresele înregistrate în direcția atingerii obiectivelor stabilite pentru 2030 în Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale. UE este pe cale să își atingă, până în 2030, obiectivul principal privind o rată de ocupare a forței de muncă de 78 %. Cu toate acestea, sunt încă necesare progrese semnificative pentru a se asigura că 60 % dintre adulți participă la activități de învățare în fiecare an și pentru a se reduce cu cel puțin 15 milioane numărul persoanelor expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială.
Recomandarea privind zona euro oferă statelor membre din zona euro consiliere strategică cu privire la aspecte care au impact asupra funcționării zonei euro în ansamblul ei, iar Raportul privind mecanismul de alertă (RMA) servește drept instrument de identificare a potențialelor dezechilibre macroeconomice care ar putea avea un impact asupra economiei statelor membre sau a UE în ansamblu. În 2025, vor fi elaborate bilanțuri aprofundate pentru cele nouă state membre în cazul cărora s-au constatat dezechilibre sau dezechilibre excesive în 2024: Cipru, Germania, Grecia, Italia, Ungaria, Țările de Jos, România, Slovacia și Suedia.
CONSILIUL UE
Statele membre adoptă o poziție fermă împotriva persoanelor care introduc ilegal migranți în Uniunea Europeană
Published
1 month agoon
December 13, 2024By
Andreea RaduConsiliul UE a convenit asupra poziției sale referitoare la un act legislativ al UE privind prevenirea și combaterea introducerii ilegale de migranți. Obiectivul propunerii respective este de a armoniza dreptul penal al statelor membre cu privire la aspecte precum definirea și sancționarea introducerii ilegale de migranți. Poziția convenită astăzi va servi drept bază pentru viitoarele negocieri cu Parlamentul European.
Potrivit comunicatului oficial, lupta împotriva introducerii ilegale de migranți este o prioritate a UE și un element esențial în abordarea migrației ilegale.
„Dacă dorim să dăm dovadă de seriozitate în ceea ce privește protejarea frontierelor noastre, trebuie să intensificăm lupta împotriva introducerii ilegale de migranți. Incriminarea uniformă a acestei infracțiuni în întreaga UE ar juca un rol esențial în domeniul respectiv. Adoptând o poziție fermă împotriva persoanelor care introduc ilegal migranți, putem proteja populația împotriva exploatării sale de către infractori”, a declarat ministrul ungar al justiției.
Infracțiunea de introducere ilegală de migranți
În conformitate cu textul convenit, statele membre trebuie să se asigure că asistarea intenționată a unui resortisant al unei țări terțe în vederea intrării, tranzitării sau a șederii pe teritoriul oricăruia dintre statele membre ale Uniunii Europene în schimbul unui beneficiu financiar sau material constituie o infracțiune în dreptul lor intern.
Sancțiuni
În ceea ce privește sancțiunile, țările UE trebuie să ia măsuri astfel încât infracțiunea de introducere ilegală de migranți să fie sancționată cu o pedeapsă maximă cu închisoarea de cel puțin trei ani. Nivelurile maxime ale sancțiunilor ar trebui să se extindă la cel puțin opt ani atunci când persoanele care introduc ilegal migranți își desfășoară activitatea ca parte a unei organizații criminale sau când recurg la acte grave de violență împotriva migranților. În cazul în care infracțiunea provoacă decesul unui migrant, durata maximă a pedepsei cu închisoarea ar trebui să fie de cel puțin zece ani. Statele membre pot decide să impună sancțiuni maxime mai mari.
Textul prevede, de asemenea, norme privind sancțiunile aplicabile persoanelor juridice: fie un procent din cifra de afaceri totală la nivel mondial, fie o sumă fixă de până la 40 de milioane de euro
Clauza umanitară
Statele membre au menținut propunerea inițială a Comisiei de a introduce, într-un considerent al propunerii, o așa-numită clauză umanitară. Scopul clauzei umanitare este de a specifica faptul că este posibil ca anumite tipuri de asistență acordată migranților aflați în situație ilegală, în special asistența acordată membrilor apropiați ai familiei sau sprijinul pentru asigurarea nevoilor umane de bază, să nu se califice drept infracțiune de introducere ilegală de migranți.
Deoarece această clauză va fi menținută în considerente, rămâne la latitudinea statelor membre să decidă modul de abordare a chestiunii sus-menționate în legislația națională. Textul accentuează, de asemenea, faptul că statele membre sunt libere să adopte sau să mențină o legislație națională care prevede măsuri mai stricte.
Etapele următoare
Poziția de astăzi a Consiliului va servi drept bază pentru viitoarele negocieri cu Parlamentul European, care încă lucrează la definirea poziției sale cu privire la proiectul de lege. Consiliul și Parlamentul European vor trebui să convină asupra unui text final.
În 2023, la frontierele externe ale UE au fost detectate aproximativ 380 000 de treceri ilegale ale frontierei. Europol estimează că peste 90 % dintre migranții aflați în situație ilegală care ajung în UE utilizează serviciile persoanelor care introduc ilegal migranți.
Introducerea ilegală de migranți este, de asemenea, o activitate infracțională foarte profitabilă. Pe baza cifrelor ONU, rețelele de persoane care introduc ilegal migranți obțin profituri anuale cuprinse între 4,7 și 6 miliarde de dolari.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Dan Motreanu: Intrarea în spațiul Schengen este un semn de respect față de români și un câștig pentru companiile românești
Published
1 month agoon
December 12, 2024By
Andreea RaduIntrarea în spațiul Schengen este un semn de respect față de români și un câștig pentru companiile românești, care nu mai trebuie să piardă timp prin vămi, a declarat europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), după ce la Bruxelles a fost luată decizia privind aderarea țării noastre și cu frontierele terestre la spațiul Schengen, cu aplicare din 1 ianuarie 2025.
„România va adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025. Românii vor putea circula fără controale în spațiul Schengen. Decizia vizează eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu România și Bulgaria și între acestea. Românii nu vor mai fi supuși controlului de frontieră pentru verificarea documentelor. Intrarea în spațiul Schengen este un semn de respect față de români și este un câștig pentru companiile românești, care nu mai trebuie să piardă timp prin vămi”, a scris deputatul european, pe Facebook.
Dan Motreanu a reamtit că intrarea României în spațiul Schengen este rezultatul eforturilor depuse de miniștrii liberali: Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne și Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe.
„Guvernările PNL au acordat o atenție deosebită integrării României în spațiul Schengen, un exemplu elocvent în acest sens fiind închiderea MCV, obținută în urma reformelor realizate de un ministru liberal al Justiției. Toți reprezentanții PNL care au condus ministerele Afacerilor Interne, Justiției și al Afacerilor Externe în ultimii patru ani de zile au considerat dosarul Schengen o prioritate”, a adăugat eurodeputatul.
Potrivit acestuia, în fața amânărilor repetate a deciziei, mulți români s-au simițit dezamăgiți, iar rezultatul de astăzi demonstrează că soluția „este reprezentată de continuarea negocierilor în interiorul UE, nu de amințări la televizor și de izolaționism”.
„Partidul Popular European, formațiunea europeană din care face parte PNL, susține aderarea României la spațiul Schengen, fapt reafirmat cu prilejul Congresului PPE desfășurat în luna martie la București”, a conchis Dan Motreanu.
Potrivit deciziei, România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025, și cu frontierele terestre, după ce au intrat în zona de liberă circulație la 31 martie 2024.
Ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, a declarat joi, la Bruxelles, înainte de reuniunea Consiliului JAI că România va adera în totalitate la Schengen din 1 ianuarie 2025, iar pentru o perioadă de șase luni în care vor exista controale aleatorii la frontierele terestre, făcute pe baza analizelor de risc.
Joi, 12 decembrie, miniștrii afacerilor interne au luat decizia cu privire la data eliminării controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România și între acestea, se arată într-o informare a Consiliului UE, la o zi după ce Austria a anunţat că renunţă la opoziţia faţă de aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o aşteptare îndelungată. De asemenea, și Parlamentul Olandei a votat miercuri ca guvernul de la Haga să susțină aderarea deplină a celor două țări la Schengen.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
ICI București găzduiește International Conference on Virtual Learning în aprilie, în cadrul celei de-a doua ediții a Digital Innovation Summit Bucharest
INTERVIEW | 62 years after the Élysée Treaty, France and Germany’s ambassadors assure that the Franco-German engine for Europe will not fail and express confidence that Romania will remain a valuable NATO and EU member
INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE
Germania dorește ca UE să adopte o poziție mai fermă față de amenințările hibride ale Rusiei, extinzând regimul de sancțiuni și limitând misiunile diplomatice ale Moscovei în Europa
UE vrea să devină un actor de securitate și un ”partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO”
Donald Trump amenință UE cu taxe vamale: ”Ne tratează foarte rău”. Este ”singura modalitate” ca SUA ”să fie tratate corect”
Victor Negrescu susține noi norme de transparență în Parlamentul European pentru ca instituția să devină un model de excelență
Este esențial să accelerăm absorbția fondurilor din Politica de Coeziune 2021-2027, le-a transmis Marcel Boloș directorilor Autorităților de Management
Gabriela Firea, mesaj din plenul PE: Programele UE pentru tineret trebuie să includă fonduri și pentru locuințe accesibile
Ministrul Finanțelor, întâlnire cu Valdis Dombrovskis, comisar european pentru economie și productivitate: Vom primi un sprijin semnificativ pe plan financiar și tehnic pentru a restabili echilibrul macroeconomic
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE
Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Trending
- SUA1 week ago
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump
- ROMÂNIA6 days ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
- SUA6 days ago
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
- ROMÂNIA1 week ago
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
1 Comment