Connect with us

CHINA

China a testat cu succes o aeronavă supersonică care ar putea păcăli orice sistem de apărare antiaeriană existent

Published

on

China a anunțat testarea cu succes a unei noi aeronave supersonice care ar putea fi utilizată în viitor pentru a transporta rachete la viteze de până la șase ori mai mari decât viteza sunetului, informează Digi24.

Starry Sky-2, care are un design experimental cunoscut sub denumirea de wavediver (capacitatea de a merge pe undele de șoc pe care le generează), a fost testat recent într-o zonă secretă din nord-vestul Chinei, au menționat luni reprezentanții Academiei chineze de Aerodinamici Aerospațiale, potrivit publicației South China Morning Post.

În timpul zborului, aeronava Starry Sky-2 a efectuat manevre extreme de rotire, atingând o viteză maximă de Mach 6.

După ce va depăși faza de testare, aeronava supersonică ar putea fi utilizată pentru transportul de focoase la o viteză capabilă să înșele orice sistem de apărare antiaeriană existent.

China a reușit să construiască ”un sistem hipersonic destul de matur”, susține Mike Griffin, subsecretarul de apărare al Pentagonului.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

Mark Rutte a discutat cu Xi Jinping despre ”preocupările” UE potrivit cărora Beijingul ”pune obstacole nedrepte companiilor europene care doresc să facă afaceri” pe piața chineză

Published

on

© Mark Rutte/ X

Premierul olandez Mark Rutte a declarat miercuri că a discutat în timpul întâlnirii sale cu președintele chinez Xi Jinping despre un incident de spionaj cibernetic pentru care Olanda a învinovățit Beijingul, informează Reuters.

Agenția de informații MIVD a susținut luna trecută că spioni cibernetici sprijiniți de statul chinez au obținut acces la o rețea militară anul trecut, calificând gestul ca fiind parte a unei tendințe de spionaj politic practicat de Beijing asupra Olandei și a aliaților săi, mărturie în acest sens stând recentele acuzații venite din partea SUA, Marii Britanii și Noii Zeelande

”Desigur, discutăm toate subiectele dificile”, inclusiv atacurile cibernetice, a declarat Rutte reporterilor după discuțiile de la Beijing.

”Desigur, acest lucru a fost atribuit foarte deschis Chinei de către Țările de Jos. A fost un atac asupra Ministerului Olandez al Apărării pe care agenția noastră de informații l-a identificat și, de asemenea, atribuit Chinei. Deci, da, desigur, am discutat despre asta”, a continuat Rutte.

De altfel, într-un scurt mesaj de reflecție asupra vizitei sale în China, premierul olandez a recunoscut că ”din calitatea sa de putere geopolitică, China joacă un rol crucial în lume când vine vorba de stabilitatea economică, securitatea internațională și tranziția la o economie verde. În plus, China este un partener comercial important. Din toate aceste motive, Țările de Jos trebuie să colaboreze și să se angajeze în dialog cu China.

”Există, de asemenea, spațiu pentru discuții sincere și de fond pentru a aborda preocupări, cum ar fi poziția Chinei față de Ucraina. Aici, în Europa, dorim ca China să-și folosească influența pentru a-l forța pe Putin să pună capăt războiului său de agresiune fără sens. Am avut, de asemenea, o conversație sinceră despre relațiile noastre economice – despre cooperare, dar și despre preocupările că China pune obstacole nedrepte pentru companiile europene care doresc să facă afaceri aici. Și, bineînțeles, am vorbit despre sectorul semiconductorilor, în care Țările de Jos și China sunt ambele jucători majori. Mi-am exprimat încă o dată îngrijorarea cu privire la situația drepturilor omului. De exemplu, poziția uigurilor și lipsa libertății presei. Pe scurt, am avut o conversație deschisă și sinceră nu numai despre tot ceea ce ne leagă, ci și despre problemele asupra cărora avem opinii foarte diferite”, a spus Rutte pe platforma X, fostă Twitter.

Revenind la acuzațiile de spionaj, este pentru prima dată când Olanda acuză public China pentru spionaj cibernetic, în contextul în care tensiunile legate de securitate au cunoscut un trend ascendent între cele două țări.

Acestea sunt alimentate și de restricțiile impuse de guvernul olandez asupra companiei ASML, un important furnizor de echipamente pentru producătorii de cipuri, care nu mai are autorizație pentru a exporta către China sistemele sale pentru fabricarea de microcipuri, conform AFP, citat de Agerpres.

”Ceea ce vă pot spune legat de sectorul nostru de semiconductori şi de companii ca ASML (companie din Ţările de Jos care este un important furnizor de echipamente pentru producătorii de cipuri) este că atunci când trebuie să luăm măsuri ele nu vizează niciodată o ţară anume”, a spus Rutte.

Recent, Olanda s-a alăturat Statelor Unite şi Japoniei şi a impus limite exportului de echipamente de vârf pentru producerea de cipuri.

Ea a dat astfel curs avertismentelor lansate de Comisia Europeană pe finalul anului trecut, care recomanda țărilor membre să evalueze riscurile în patru domenii tehnologice esențiale pentru securitatea economică a UE, printre aceste domenii aflându-se și semiconductorii.

Conștientă de dependența de China în materie de cipuri, Uniunea Europeană a făcut pași în desprinderea de a doua economie a lumii și a lansat Actul european privind cipurile, lansându-se în cursa globală pentru a fi o putere industrială în sectorul semiconductorilor.

Iar acest lucru îl face în strânsă colaborare cu parteneri care gândesc la fel, precum Statele Unite.

Recent, la Washington, a avut loc cea de-a cincea reuniune a Consiliul pentru comerț și tehnologie UE – SUA în vederea intensificării coordonării în ceea ce privește asigurarea disponibilității materiilor prime esențiale pentru producția de semiconductori.

Cât privește preocupările de care amintea Rutte, potrivit cărora Beijingul pune obstacole companiilor europene pe piața chineză, acestea au contribuit la erodarea încrederii dintre Uniunea Europeană și China, fiind nevoie de muncă pentru a o reclădi.

De altfel, concurența echitabilă a dominat agenda discuțiilor din timpul summitului UE-China, desfășurat la începutul lunii decembrie între președinții Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Consiliului European, Charles Michel,  pe de o parte, și președintele Chinei, Xi Jinping, și premierul chinez Li Qiang, pe de altă parte

Toate aceste aspecte, dar și ancheta deschisă de Uniunea Europeană în ceea ce privește subvențiile acordate de statul chinez producătorilor de mașini electrice, precum și îndemnul Comisiei Europene la adresa țărilor membre de a restricționa sau de a exclude Huawei și ZTE din rețelele 5G, după ce a concluzionat că deciziile adoptate de unele state membre în această direcție au fost justificate, s-ar putea regăsi pe agenda dilaogului dintre președintele Xi Jinping și un alt lider european, Emmanuel Macron, cu ocazia vizitei pe care liderul chinez ar urma să o efectueze la începutul lunii mai. 

Continue Reading

CHINA

Xi Jinping, așteptat să efectueze o vizită în Franța la începutul lunii mai, fiind prima sa călătorie în Europa după pandemie

Published

on

© Minister of Foreign Affairs of the People's Republic of China

Președintele chinez Xi Jinping se va întâlni cu omologul său Emmanuel Macron la Paris, la începutul lunii mai, marcând astfel prima sa călătorie în Europa de la declanșarea pandemiei, au declarat pentru Politico mai mulți oficiali din capitala franceză și din Bruxelles.

Vizita liderului chinez coincide cu cea de-a 60-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre China și Franța, în condițiile în care Beijingul urmărește să refacă relațiile cu Europa, afectate de ”parteneriatul fără limite” al lui Xi cu Vladimir Putin, încheiat în pofida războiului ilegal declanșat de Moscova în Ucraina și care va cunoaște o nouă manifestare tot în luna mai, când Putin este așteptat să viziteze China, fiind prima sa călătorie în străinătate după securizarea unui nou mandat la Kremlin, informează surse familiare cu acest subiect citate de Reuters, conform Agerpres

Este posibil însă ca atmosfera din Franța să fie diferită față de festivitățile care au marcat ce-a de-a 50-a aniversare a relațiilor bilaterale dintre cele două țări, a declarat o persoană familiarizată cu pregătirile pentru această călătorie.

”Va fi mai puțin festivă și mai serioasă, având în vedere mizele economice și geopolitice actuale”, a declarat această persoană, căreia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta un subiect sensibil.

”Cerem reciprocitate în relațiile cu China, în special în domeniul cheie al tranziției ecologice”, a spus acesta, cu referire la dezbaterea privind modul în care Europa ar trebui să reducă riscurile în relație cu China.

Călătoria, care a fost planificată de luni de zile, va fi urmărită îndeaproape la Washington și în capitalele europene, mai ales că există o coordonare între UE și SUA privind reducerea riscurilor în relație cu Beijingul. Cancelarul german Olaf Scholz se va deplasa, de asemenea, în luna aprilie, în China.

Oficialii au declarat recent pentru Politico că Beijingul depune eforturi pentru a convinge UE să lase Rusia să stea la masa viitoarelor discuții de pace privind conflictul pe care Moscova l-a declanșat în Ucraina, amenințând că va boicota astfel de discuții în caz contrar.

Acest mesaj a fost amplificat, spun ei, în timpul turneului european al trimisului special chinez Li Hui la începutul acestei luni pentru a discuta despre viitorul Ucrainei. În spațiul public, ministerul chinez de externe a declarat că Li a promis ”sprijin (pentru) convocarea în timp util a unei conferințe de pace cu participarea egală a tuturor părților”.

Citiți și: Reprezentanții serviciului diplomatic al UE i-au reamintit trimisului special al guvernului chinez că poziția Beijingului privind războiul din Ucraina afectează relația cu blocul

China a reacționat furibund la decizia fără precedent a UE de luna trecută de a include companiile chineze pe lista neagră a sancțiunilor din cauza legăturilor lor cu Rusia. La acest aspect se adaugă ancheta deschisă de Uniunea Europeană în ceea ce privește subvențiile acordate de statul chinez producătorilor de mașini electrice.

Să nu uităm că executivul european a îndemnat țările membre să restricționeze sau să excludă Huawei și ZTE din rețelele 5G, după ce a concluzionat că deciziile adoptate de unele state membre în această direcție au fost justificate.

Pe de altă parte, Beijingul este dornic să se asigure că investițiile europene rămân pe piața chineză, în condițiile în care economia locală suferă o presiune imensă și este zguduită de o piață imobiliară instabilă.

Întâlnirea Xi-Macron de la Paris are loc la un an după ce președintele francez a vizitat Beijingul și Guangzhou.

În timpul acestei vizite, Macron și-a dublat eforturile pentru autonomie strategică. Europa, a declarat el pentru Politico în timpul călătoriei, trebuie să își reducă dependența față de Statele Unite și să evite să se lase antrenată într-o confruntare între China și SUA pe tema Taiwanului. El a spus că ”marele risc” cu care se confruntă Europa este că ”se lasă prinsă în crize care nu sunt ale noastre, ceea ce o împiedică să-și construiască autonomia strategică”.

De asemenea, se așteaptă ca Macron să viziteze din nou China în acest an, după ce s-a angajat să viziteze această țară în fiecare an în 2018. Palatul Elysee nu a confirmat această călătorie.

Oricum, încrederea dintre Uniunea Europeană și China s-a ”erodat”, fiind nevoie de muncă pentru a o reclădi, printre principalele preocupări ale Bruxelles-ului fiind asigurarea concureței echitabile, temă care a dominat agenda discuțiilor din timpul summitului UE-China, desfășurat la începutul lunii decembrie între președinții Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Consiliului European, Charles Michel,  pe de o parte, și președintele Chinei, Xi Jinping, și premierul chinez Li Qiang, pe de altă parte

Continue Reading

CHINA

China și-a exprimat deschiderea de a sprijini Ungaria în domeniul securității într-un moment în care UE își reconsideră relațiile cu cea de-a doua economie a lumii

Published

on

© Viktor Orban/ Facebook

China și-a exprimat deschiderea de a sprijini Ungaria, extinzând relațiile comerciale și de investiții și la aspectele legate de securitatea publică, în timpul unei rare întâlniri între premierul ungar Viktor Orban și ministrul securității publice din China, Wang Xiaohong, aflat într-o vizită la Budapesta, anunță Reuters, citat de Agerpres.

În timpul unei vizite la Budapesta, Wang și-a exprimat speranța ca astfel de eforturi să fie ”un nou punct culminant al relaţiilor bilaterale” în domenii precum combaterea terorismului şi a criminalităţii transnaţionale.

Acest lucru ar presupune consolidarea capacităților de securitate și de aplicare a legii în cadrul Iniţiativei ”Noul Drum al Mătăsii” (”Belt and Road Initiative”) a preşedintelui Xi Jinping, care urmăreşte să conecteze China de restul lumii prin legături comerciale şi de infrastructură.

Pactul de securitate cu Ungaria reprezintă o victorie diplomatică pentru China în Uniunea Europeană, în contextul în care aceasta din urmă își revizuiește legăturile cu cea de-a doua economie a lumii, pe care o descrie drept ”partener, concurent și rival sistemic”.

De altfel, într-o rezoluție adoptată la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, Parlamentul European a solicitat Uniunii Europene să reacționeze la eforturile Chinei de a schimba ordinea mondială bazată pe reguli prin instrumente precum grupul BRICS și inițiativa Belt and Road.

În viziunea legislativului european, acest lucru poate fi posibil printr-o mai mare implicare cu partenerii internaționali și prin promovarea propriei strategii Global Gateway a UE.

Uniunea Europeană este conștientă că Beijingul are o opinie divergentă de a sa cu privire la ordinea mondială, fapt reflectat și în declarațiile președinților Consiliului European și Comisiei Europene, Charles Michel și Ursula von der Leyen, cu ocazia summitului UE-China de la începutul aceleiași luni decembrie, dar, în egală măsură, are o abordare pragmatică cu privire la relația comercială cu această țară asiatică, dorind o legătură echilibrată.

Revenind la Ungaria, afinitatea din ce în ce mai mare a acestei ţări central-europene faţă de Beijing a creat deja o breşă în frontul comun al UE, mai notează Reuters.

Să nu uităm că Ungaria găzduieşte cea mai mare bază logistică şi de producţie a Huawei Technologies din afara Chinei, deși Comisia Europeană a concluzionat că deciziile unor state membre de a restricționa sau a exclude Huawei și ZTE din rețelele 5G sunt justificate, fapt ce a determinat instituția europeană să îndemne și restul țărilor membre să recurgă la măsuri similare

În plus, Ungaria va găzdui în curând prima fabrică din Europa a producătorului auto chinez BYD. Și în acest caz Budapesta face notă discordantă, având în vedere că Uniunea Europeană a demarat deja o anchetă privind subvențiile acordate de Beijing producătorilor chinezi de automobile, existând temeri de practici anticoncurențiale.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL43 mins ago

Ultima convorbire telefonică cu Putin a fost în decembrie 2022, spune Olaf Scholz, reiterând mesajul de atunci: Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar

RUSIA2 hours ago

Prieten cu Putin, fostul cancelar german Gerhard Schröder se oferă să ajute pentru o “soluție negociată” între Rusia și Ucraina

U.E.2 hours ago

Din Brazilia, Emmanuel Macron cere revizuirea propunerii acordului UE-Mercosur, pe care o consideră ”foarte proastă” pentru ambele părți: A fost negociată în urmă cu 20 de ani. Este învechită

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu ministrul Finanțelor din R. Moldova despre aderarea acestei țări la UE: Vă vom fi alături cu orice aveți nevoie pentru implementarea eficientă a proiectelor finanțate din bani europeni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Siegfried Mureșan, vice-liderul grupului PPE: Susținem ca profiturile din activele înghețate ale rușilor să fie utilizate pentru ca ucrainenii să scoată agresorul din țară

CHINA4 hours ago

Mark Rutte a discutat cu Xi Jinping despre ”preocupările” UE potrivit cărora Beijingul ”pune obstacole nedrepte companiilor europene care doresc să facă afaceri” pe piața chineză

NATO4 hours ago

Șeful diplomației SUA vine în Europa: Întâlnire cu Macron la Paris, urmată de reuniunea miniștrilor de externe NATO cu ocazia a 75 de ani de la înființarea Alianței

U.E.5 hours ago

Cehia a demascat o rețea finanțată de Rusia care descuraja țările din UE să continue sprijinul pentru Ucraina și a cărei activitate ajungea până în Parlamentul European

ROMÂNIA21 hours ago

Luminița Odobescu speră că Misiunea economică și comercială a Francofoniei în Europa Centrală și de Est va contribui la promovarea oportunităților de afaceri între companiile românești și cele din țările membre OIF

U.E.23 hours ago

Comisia Europeană elaborează planuri pentru instituirea unei diplome europene în învățământul superior

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI1 day ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE2 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Celine Gauer, responsabil în cadrul Comisiei Europene pentru implementarea PNRR, cere României să accelereze ritmul reformelor: Mesajul meu este unul al urgenţei. 2024 ”va stabili succesul sau eșecul țării”

Trending