China acuză SUA de provocare și îi cere marinei americane să nu mai navigheze în apele sale teritoriale

O navă militară americană s-a apropiat la mai puțin de 12 mile marine de insula Triton, insulă aflată în arhipelagul Paracel din Marea Chinei de Sud, ceea ce a stârnit nemulțumirea Beijingului, informează Agerpres citând AFP.

Sursă foto: en.wikipedia.org

Insula se află într-o zonă disputată de China, Taiwan și Vietnam, aceasta fiind cea de-a doua operațiune de demonstrare a „libertății navigației” sprijinită de către Donald Trump, oprațiune ce a urmat uneia din luna mai în care o navă americană de război a navigat la mai puțin de 12 mile marine de o insulă artificială contruită de China în marea Chinei de Sud.

Ministerul de externe de la Beijing a reacționat printr-un comunicat al purtătorului de cuvânt Lu Kang: „Partea chineză face un apel viguros la partea americană să înceteze astfel de operațiuni provocatoare, care încalcă suveranitatea Chinei și amenință securitatea Chinei”.

Limita de 12 mile marine este pentru a demarca apele teritoriale ale unui stat, acestă limită fiind recunoscută la nivel internațional. Faptul că navele SUA au intrat în apele teritoriale ale Chinei demonstrează că aceastea nu recunosc revendicările teritoriale chineze.

Insulele Paracel sunt revendicate de Tiwan și de Vietnam, ele fiind ocupate cu forța în 1974 când au constrâns marina vietnameză să părăsească bazele din insule.

După întâlnirea celor doi șefi de stat de la începutul lui aprilie, la Mar-a-Lago, în Florida, relațiile chino-americane par să devină ceva mai tensionate. Săptămâna trecută, guvernul de la Washington a aprobat o vânzare de armament către Taiwan, în valoare de 1,4 miliarde de dolari. Marți, SUA au adăugat China pe lista neagră a traficului de persoane, alături de Siria, Coreea de Nord și Venezuela. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.