Connect with us

CHINA

Resursele din Marea Chinei de Sud

Published

on

Situatia din zona Marii Chinei de Sud mereu a fost tensionata, dar ultimele evolutii, dupa Summit-ul ASEAN de la Phnom Penh, trag mari semnale de alarma.

In timpul Summit-ului, cand se discuta problemele din zona Marii Chinei de Sud o fregata chineza a intrat in apele maritime aflate in litigiu. Actiunea Beijingului a fost intrepretata ca un semn de intensificare a pretentiilor in regiune.

In acest an, tarile cu pretentii din regiune si-au intarit manifestarile si solicitarile – China a anuntat ca insulele Paracel si Spratly au devenit domeniu administrativ chinez. ASEAN nu a reusit sa gestioneze aceasta problema regionala, esuand in misiunea sa de a genera o integrare mai profunda.

Cel mai disputat aspect este accesul la resursele energetice, iar pentru acest lucru China National Offshore Oil Company a deschis o licitatie pentru a explora in apropierea Vietnamului, folosindu-si si navele non-militare pentru a-si evidentia prezenta. Intre timp a anuntat ca isi va extinde flota navelor de pescuit in apele disputate.

Balanta de puteri din regiune este inegala, iar consensul nu este o prioritate. Exista temeri din partea unor state din Asia de Sud-Est, precum Filipine, Vietnam si Brunei ca statele Cambodgia, Laos si Thailanda vor deveni pioni ai Chinei.

Nu este greu de crezut avand in vedere ca aceste state sunt din ce in ce mai dependente de China. Schimburile comerciale intre China si Cambodgia sunt estimate pentru perioada 2012-2017 la 5 miliarde dolari, China fiind pe de alta parte si cel mai mare donator pentru Cambodgia.

SUA in Marea Chinei de Sud

Pentru SUA scenariul unui conflict nu o avantajeaza, nu isi doreste sa fie “politistul” Marii Chinei de Sud. In spiritul traditiei relatiilor cu statele din regiune, cel mai probabil le va acorda ajutor, dar acest gest nu va calma spiritele, ci din contra, va genera mai multa tensiune.

Momentan nu sunt semne ferme ca SUA sunt un jucator pe acest teren. Nu isi doreste o implicare intr-un conflict cu potential de escaladare , cu toate ca resursele energetice nu pot fi de neglijat.

Politica Chinei in regiune

Politica Chinei este de dominare intr-un spatiu in care detine avantajul de putere regionala. De asemenea si tari precum India si Japonia au interese in Marea Chinei de Sud si vor ramane acolo chiar daca exista pericolul unor incidente. Exista o motivatie política la baza eforturilor de exploatare ale acestor tari, suficiente pentru a aduce finantarea si parteneriatele necesare pentru a inclina balanta.

China este singura tara cu pretentii teritoriale si care detine tehnologia necesara de exploatare la adancimi mari.

Rezervele de petrol si gaze sunt estimate la 21,6 miliarde de barili si 8,5 trilioane de metri cubi, dar incertitudinea mentinuta de situatia política din zona determina investitorii sa nu se implice.

China este favorizata de aceasta perceptie si va continua sa produca confuzie si tensiuni. Semnalele Beijingului  nu arata o disponibilitate de a negocia un nou cod de conduita marítima. China are nevoie de resursele din Marea Chinei de Sud si atat timp cat SUA nu are o atitudine ferma in zona iar statele implícate nu au o strategie comuna, Beijingul are unda verde!

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CHINA

Raport al Comunității de informații din SUA: Washingtonul susține că Beijingul ascunde bilanțul real al cazurilor și deceselor provocate de noul coronavirus

Published

on

© The White House/ Flickr

Statele Unite au ajuns la concluzia că Beijingul a minţit în legătură cu bilanţul noului coronavirus, cu mult subevaluat, potrivit unui raport al serviciilor americane de informaţii comentat miercuri în faţa presei de mai mulţi congresmeni, notează AFP.

Întrebat despre acest subiect în cursul briefingului său de presă cotidian, preşedintele american, Donald Trump, s-a arătat destul de evaziv, precizează Agerpres.

“Datele lor sunt poate puţin subestimate şi sunt amabil când spun asta”, a declarat el. “În ce priveşte problema de a şti dacă datele lor sunt corecte, nu sunt un contabil chinez”, a adăugat el puţin mai târziu.

Bloomberg s-a referit miercuri la acest raport confidenţial remis săptămâna trecută Casei Albe. Serviciile de informaţii au subliniat în document că numărul morţilor şi al cazurilor de contaminare afişate de Beijing sunt false, intenţionat sub nivelul real. 

Michael McCaul, un influent republican din Comisia pentru afaceri externe a Camerei, a dezvăluit, de asemenea pe baza acestui raport, că autorităţile chineze au “ascuns adevăratul bilanţ al persoanelor contaminate de maladie”.

De altfel, Washingtonul și Beijingul au purtat un dialog aprins de la distanță, atât președintele Donald Trump, cât și secretarul de stat Mike Pompeo referindu-se la noul coronavirus drept “virusul Wuhan” sau “virusul chinez”. În replică, China a solicitat Statelor Unite să înceteze cu această denumire, însă mai multe publicații de presă chineze au căutat să arată că virusul ar fi venit din SUA.

Pe de altă parte, președinții Donald Trump și Xi Jinping au avut săptămâna trecută o convorbire telefonică în care cei doi lideri au afirmat că Statele Unite și China ”lucrează strâns împreună” în lupta pandemiei de coronavirus.

China, unde primul bolnav de coronavirus a fost detectat oficial în decembrie în orașul Wuhan, capitala provinciei Hubei, a înregistrat 3.312 morţi şi 81.554 de cazuri, potrivit datelor prezentate public.

Mai puţin decât în Statele Unite, unde COVID-19 a făcut până în prezent peste 5.100 de morţi şi a contaminat mai mult de 215.000 persoane.

Pandemia cu virusul Sars-CoV-2 a izbucnit în Wuhan, iar de atunci s-a extins la nivel global. Au fost înregistrate deja peste 936.000 de cazuri și peste 47.000 de decese.

Continue Reading

CHINA

Președintele american Donald Trump, discuție telefonică cu omologul chinez Xi Jinping ”despre coronavirusul care devastează mari părți ale planetei noastre”

Published

on

Președintele american Donald Trump a a afirmat, în urma unei discuții telefonice cu omologul chinez, Xi Jinping, că Statele Unite și China ”lucrează strâns împreună” în lupta pandemiei de coronavirus, care a provocat deja la nivel gobal mai bine de 24.000 de decese, informează Reuters, citat de Agerpres.

Conversația telefonică dintre cei doi are loc după ce Statele Unite au depășit China la numărul de persoane infectate cu SARS-CoV2.

În cadrul unei postări pe pagina sa de Twitter, Trump a transmis că a avut o ”conversație foarte bună” cu Xi, cu care a discutat ”în mare detaliu despre coronavirusul care devastează mari părți ale planetei noastre”.

”China a trecut prin multe şi a dezvoltat o puternică înţelegere a virusului”, a scris Trump. ”Lucrăm strâns împreună. Mult respect!”, a adăugat preşedintele american.

Donald Trump, care a insistat până recent să numească coronavirusul ”virus chinezesc”, a declarat joi că ”nu ştim care sunt cifrele în China”.
”Nu poţi spune ce testează China sau nu testează”, a afirmat Trump într-un briefing de presă înaintea convorbirii telefonice cu omologul său chinez.

Discuția dintre președintele american Donald Trump și omologul chinez Xi Jinping are loc la aproape doi ani distanță de la escaladarea tensiunilor comerciale, soluționate parțial odată cu semnarea, în luna ianuarie 2020, a unui acord preliminar, dar și după un summit de urgență al G20, convocat de Arabia Saudită, care deține președinția rotativă, în cadrul căruia liderii primelor 20 de economii mondiale au promis să injecte peste 5.000 de miliarde de dolari în economia globală și să facă ”tot ce este nevoie” în fața noului coronavirus, care riscă să producă o nouă recesiune.

Virusul SARS-CoV2, care a fost semnalat pentru prima dată în luna decembrie a anului trecut în regiunea chineză Wuhan și care s-a răspândit cu rapiditate în aproape toată lumea, a provocat până în prezent peste 23.000 de decese, mai mult de 500.000 de persoane fiind infectate.

Continue Reading

CHINA

COVID-19: Ambasadorul SUA la Londra Woddy Johnson acuză China că a pus lumea în pericol prin faptul că a ”încercat să ascundă informaţiile”

Published

on

Ambasadorul Statelor Unite la Londra, Woody Johnson, a acuzat China că a pus lumea în pericol prin faptul că a ascuns informațiile privind izbucnirea pandemiei de coronavirus și a permis astfel să se răspândească mult dincolo de granițele republicii comuniste, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Într-un articol publicat de ziarul The Times, ambasadorul Woody Johnson a scris că ”mai întâi, au încercat să ascundă informațiile”, după care Beijingul a difuzat apoi selectiv informațiile critice în timp ce a obstrucționat autoritățile internaționale din domeniul sănătății.

Dacă China ar fi făcut lucrurile potrivite la momentul potrivit, mulţi din rândul propriei populaţii şi restul lumii ar fi putut fi cruţaţi de cel mai grav impact al acestei boli”, a notat ambasadorul.

”Când criza se va domoli în cele din urmă, ar trebui să facem un bilanţ şi să evaluăm costurile acestei sincope în colaborarea internaţională”, a completat acesta.

Critici la adresa Chinei au venit și din partea Reporteri fără Frontiere, care au precizat că noul coronavirus nu ar fi devenit pandemia dacă presa chineză ar fi fost liberă.

RSF demonstrează că, fără controlul şi cenzura impuse de autorităţi, presa chineză ar fi informat mult mai devreme publicul despre gravitatea epidemiei de coronavirus, salvând mii de vieţi şi evitând – poate – pandemia.

Pandemia de coronavirus, izbucnită în luna decembrie a anului trecut în regiunea chineză Wuhan, a infectat peste 450.000 de persoane la nivel global, în vreme ce peste 20.000 de oameni și-au pierdut viața. Un sfert din populația planetei trăiește acum sub o formă de restrângere a libertății de circulație.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Advertisement
Advertisement

Trending