Connect with us

CHINA

China speră că discuțiile cu UE privind tarifele vamale asupra mașinilor electrice chineze se vor solda cu ”o soluţie reciproc acceptabilă” pentru a evita ”escalarea fricţiunilor comerciale”

Published

on

© European Union, 2022

China speră că negocierile cu Uniunea Europeană se vor solda cu ”o soluție reciproc acceptabilă” în cazul tarifelor suplimentare asupra vehiculelor electrice din cea de-a doua economie a lumii, a declarat joi Ministerul Comerțului de la Beijing, conform Reuters, citat de Agerpres.

”În prezent, echipele de lucru ale celor două părţi sunt în strânsă legătură şi îşi accelerează consultările. Se speră că China şi UE vor lucra în aceeaşi direcţie … şi vor ajunge la o soluţie reciproc acceptabilă, pentru a evita escalarea fricţiunilor comerciale care afectează negativ relaţiile comerciale şi economice dintre China şi UE”, a declarat la o conferinţă de presă He Yadong, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerţului.

Comisia Europeană a anunțat stabilirea unor taxe vamale suplimentare de până la 38% pentru importul de mașini electrice din China, care ar urma să intre în vigoare din 4 iulie în cazul în care în cele două părți nu ajung la o soluționare a ceea ce Uniunea Europeană acuză a fi practici neloiale.

Citiți și: Comisia Europeană stabilește taxe vamale de până la 38% pentru vehiculele electrice din China care ar urma să intre în vigoare din 4 iulie dacă autoritățile chineze nu cooperează pentru a identifica o soluție

Drept răspuns, China a decis, la rândul său, să pornească o investigație anti-dumping cu privire la importurile de carne de porc și la produsele derivate din UE, fapt ce a tensionat și mai mult relațiile dintre cele două părți. 

Să nu uităm că recent, Comisia Europeană a deschis o investigație privind subvențiile de care ar fi beneficiat furnizorii chinezi de turbine eoliene destinate unor parcuri eoliene din România și alte patru state membre, urmată de o investigație privind piața chineză a achizițiilor publice de dispozitive medicale care discriminează în mod inechitabil companiile și produsele europene.

În ceea ce privește investigaţia privind ofertele unor firme chinezeşti pentru un parc fotovoltaic din România, UE a anunțat că o va închide deoarece companiile respective s-au retras din licitație, potrivit Bloomberg, citat de Agerpres.

Ultima astfel de acțiune a Uniunii în relație cu China are legătură cu importurile de produsele de oțel ce provin din a doua economie a lumii.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

NATO adoptă, la Washington, cea mai dură poziție din istorie cu privire la China, acuzând Beijingul că stimulează “decisiv” războiul Rusiei în Ucraina prin parteneriatul “fără limite” cu Moscova

Published

on

© NATO

Corespondență din Washington

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat miercuri China, la finalul primei zile a summitului aliat la Washington, că este un “facilitator” al agresiunii Rusiei în Ucraina, în timp ce Declarația finală de la Washington tratează Beijingul în cea mai dură formulă de când China este inclusă în comunicatele finale ale summit-urilor NATO, de la summitul aniversar de 70 de ani de la Londra, din 2019.

China este un facilitator decisiv al războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei… China furnizează echipamente cu dublă utilizare, microelectronică, o mulțime de alte instrumente care permit Rusiei să construiască rachete, să construiască bombe, să construiască avioane, să construiască armele pe care le folosesc pentru a ataca Ucraina și faptul că acest lucru este acum clar declarat, convenit de toți aliații NATO, este un mesaj important pentru China”, a spus el.

Atestând competiția strategică globală, liderii aliați încadrează în continuare China la statutul de “provocare sistemică pentru securitatea euro-atlantică” și afirmă că Beijingul a devenit un facilitator (stimulator) decisiv al războiului Rusiei împotriva Ucrainei prin așa-numitul său parteneriat “fără limite” cu Moscova și prin sprijinul său pe scară largă pentru baza industrială de apărare a Rusiei, în ceea ce reprezintă cea mai dură linie politico-diplomatică adoptată vreodată de NATO la adresa Chinei.

Parteneriatul fără limite sino-rus a fost confirmat în ajunul Olimpiadei de iarnă de la Beijing din februarie 2022, între președinții Xi Jinping și Vladimir Putin, înainte ca președintele rus să declanșeze ofensiva armată la scară largă împotriva Ucrainei. De atunci, aliații NATO au avertizat China cu represalii dacă va susține efortul de război al Moscovei.

“Declarația pe care am convenit-o astăzi este cel mai puternic mesaj trimis vreodată de aliații NATO cu privire la contribuțiile Chinei la războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Prin urmare, acesta este în sine un mesaj puternic”, a confirmat Stoltenberg.

Citiți și La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

Secretarul general al NATO a apreciat că această poziţie cuprinsă în comunicatul final de la Washington nu este una “temporară”, ci “o schimbare mare şi strategică”.

El a avertizat NATO trebuie să fie atent la “ameninţări” şi afirmă că războiul lui Putin este susţinut de cei “care nu ne împărtăşesc valorile”, respectiv Iran, Coreea de Nord şi China.

Stoltenberg a asigurat că “cea mai rapidă cale de a pune capăt războiului este de a-l pierde, dar asta nu va aduce pace, numai ocupaţie. Aşa că, dacă nu vrem ca Ucraina să piardă, dacă nu vrem să ne înclinăm, trebuie să dăm dovadă de angajament şi hotărâre”.

Astfel, la Washington, liderii NATO au aprobat planurile secretarului general Jens Stoltenberg privind înființarea misiunii NATO de asistență de securitate și instruire pentru Ucraina, un angajament financiar de 40 de miliarde de euro pentru anul următor și decizia de a înființa o poziție de Înalt Reprezentant al NATO pentru Ucraina. 

Liderii euro-atlantici au stabilit că Alianța va prelua coordonarea și furnizarea majorității asistenței internaționale în materie de securitate pentru Ucraina, cu un comandament condus de un general cu trei stele și aproximativ 700 de persoane care vor lucra la un comandament dedicat acestei misiuni, cu sediul în Germania și la punctele logistice ce vor fi amplasate în partea de est a Alianței, unele dintre aceste structuri urmând a fi create și în România.

În conformitate cu Conceptul Strategic de la Madrid din 2022, și în Declarația finală de la Washington Rusia rămâne “cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților”, drept pentru care au consolidat postura de descurajare și apărare “pentru a preveni orice posibilitate de agresiune din partea oricărui potențial adversar” prin cea mai mare consolidare a apărării colective după finalul Războiului Rece, prin planurile regionale de apărare de nouă generație, prin desfășurarea de forțe pregătite de luptă pe întreg flancul estic și printr-o apărare antiaeriană integrată.

Continue Reading

CHINA

Viktor Orban se întâlnește cu Xi Jinping ca „emisar al păcii”: China este o putere-cheie în crearea condițiilor pentru pace în războiul Rusia-Ucraina

Published

on

HU24EU

Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit luni la Beijing cu liderul Chinei, Xi Jinping, curtând un alt partener autoritar după discuțiile purtate săptămâna trecută la Moscova cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, relatează AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

Anunțând vizita lui Orban la Beijing, agenția oficială de presă chineză Xinhua a declarat doar că Xi va purta o „discuție aprofundată cu premierul pe teme de interes reciproc”. Cei doi liderii s-au întâlnit ultima dată în urmă cu două luni, când Xi a vizitat Budapesta ca parte a unei campanii de restabilire a influenței chineze în Europa.

Televiziunea chineză de stat a declarat că Xi și Orban au purtat discuții în Diaoyutai State Guesthouse, dar nu a oferit alte detalii.

Această întâlnire le va oferi lui Xi și lui Orban, un personaj izolat în Uniunea Europeană în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina și alte probleme, o șansă de a îndemna blocul să se distanțeze de Washington. Ungaria și-a început luna aceasta președinția semestrială prin rotație a Consiliului Uniunii Europene, ceea ce îi conferă lui Orban o vizibilitate mai mare, deși nu o influență mult mai mare, în afacerile europene în sens larg.

„Cele două țări ale noastre, China și Ungaria, au filosofii similare și ambele prețuiesc independența și acțiunea din proprie inițiativă”, i-a spus Xi lui Orban în mai, potrivit unui rezumat oficial chinez al discuțiilor lor.

Orban a descris călătoria sa la Beijing ca o continuare a misiunii pentru „pace” în Ucraina, un termen folosit de Ungaria pentru a descrie o înțelegere bazată pe capitularea Ucrainei în fața cererilor Rusiei. Vizita sa în Rusia de săptămâna trecută a marcat prima deplasare a unui lider al Uniunii Europene pentru discuții oficiale cu Putin de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

„China este o putere-cheie în crearea condițiilor pentru pace în războiul dintre Rusia și Ucraina. Acesta este motivul pentru care am venit să mă întâlnesc cu președintele Xi la Beijing, la doar două luni după vizita sa oficială la Budapesta”, a transmis acesta, luni, într-un mesaj pe X.

 

Înainte de a vizita Moscova, Orban s-a întâlnit la Kiev cu Zelenski, întâlnire pe care observatorii au perceput-o ca o încercare a liderului maghiar de a pune capăt izolării sale în Europa din cauza Ucrainei. Vizitele sale în Ucraina, Rusia și China nu au fost anunțate în prealabil.

Vizita lui Orban în China are loc înaintea unui summit NATO de trei zile la Washington, care începe marți. În cadrul acestor discuții, este probabil ca președintele Biden și alți lideri occidentali să ofere Ucrainei mai mult sprijin în războiul împotriva invaziei rusești, dar nu și aderarea la NATO pe care a solicitat-o președintele său, Volodimir Zelenski.

Liderii vest-europeni distanțati deja de multă vreme de Orban, au subliniat că premierul ungar nu a reprezentat Uniunea Europeană în discuțiile cu Vladimir Putin. Este de așteptat ca aceștia să adopte o atitudine la fel de sceptică față de discuțiile lui Orban cu Xi la Beijing.

 

 

Continue Reading

CHINA

Comisia Europeană impune taxe vamale provizorii de până la 37,6% pentru vehiculele electrice din China. Odată ce țările membre vor fi luat o decizie finală, tarifele vor deveni definitive pentru următorii cinci ani

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Comisia Europeană a instituit taxe compensatorii provizorii la importurile de vehicule electrice alimentate cu baterii (BEV) din China, la nouă luni după ce a decis să deschidă o anchetă anti-subvenții din oficiu.

În urma anchetei, Comisia a concluzionat că lanțul valoric al BEV din China beneficiază de subvenții neloiale, ceea ce reprezintă o amenințare cu prejudicii economice pentru producătorii de BEV din UE.

Potrivit unui comunicat al instituției, Comisia a examinat, de asemenea, consecințele și impactul probabile ale acestor măsuri asupra importatorilor, utilizatorilor și consumatorilor de BEV din UE.

Consultările cu guvernul chinez s-au intensificat în ultimele săptămâni, în urma unui schimb de opinii între vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis și ministrul chinez al comerțului Wang Wentao.

”Continuă contactele la nivel tehnic pentru a se ajunge la o soluție compatibilă cu OMC, care să răspundă în mod adecvat preocupărilor exprimate de Uniunea Europeană. Orice rezultat negociat al anchetei trebuie să fie eficient în abordarea formelor prejudiciabile de subvenționare identificate”, precizează executivul european.

Taxele individuale aplicabile celor trei producători chinezi incluși în eșantion sunt următoarele:

  • BYD: 17,4%;
  • Geely: 19,9%;
  • SAIC: 37,6%.

Ceilalți producători de BEV din China, care au cooperat la anchetă, dar nu au fost incluși în eșantion, sunt supuși unei taxe medii ponderate de 20,8%. Taxa pentru alte societăți care nu au cooperat este de 37,6%.

Comparativ cu nivelurile comunicate anterior la 12 iunie 2024, taxele provizorii au fost ajustate ușor în jos pe baza observațiilor privind acuratețea calculelor prezentate de părțile interesate. Toate concluziile detaliate ale anchetei sunt reflectate în regulamentul de punere în aplicare care este publicat în prezent în Jurnalul Oficial.

Aceste taxe provizorii se vor aplica de la 5 iulie 2024, pentru o perioadă maximă de patru luni. În acest interval de timp, trebuie luată o decizie finală privind taxele definitive, prin votul statelor membre ale UE.

Odată adoptată, această decizie va face ca taxele să devină definitive pentru o perioadă de cinci ani.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ1 hour ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

U.E.4 hours ago

UE prelungește măsurile restrictive împotriva Iranului în contextul sprijinului militar pentru războiul Rusiei în Ucraina și pentru grupurile și entitățile armate din Orientul Mijlociu și regiunea Mării Roșii

U.E.5 hours ago

Care este viziunea pentru politică externă a noii șefe a diplomației UE, Kaja Kallas, potrivit experților (DW)

ROMÂNIA5 hours ago

Sebastian Burduja dă asigurări că Ministerul Energiei face tot ”posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur” și sugerează populației o serie de măsuri pentru a evita supraîncărcarea rețelei

ROMÂNIA6 hours ago

Guvernul a semnat cu Google un memorandum pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României și a obiectivelor Deceniului Digital al Europei

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a demisionat pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat. Responsabilitățile sale în materie de transport vor fi preluate temporar de comisarul Wopke Hoekstra

ROMÂNIA8 hours ago

Sebastian Burduja va discuta cu omologii din UE despre rolul energiei geotermale în mixul energetic european și implementarea cadrului politic privind energia în 2030

ROMÂNIA8 hours ago

Directorul general Adrian-Victor Vevera, mesaj la ceas aniversar: ICI București celebrează 54 de ani de excelență. Ne vom continua misiunea de a inova și de a contribui la transformarea digitală a societății

SUA10 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO3 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO3 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI3 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO3 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE4 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending