Connect with us

CHINA

China vrea să se ancoreze în centrul Europei și promite investiții suplimentare

Published

on

victor-ponta-keqiang-belgradBeijingul dorește să promoveze o cooperare extinsă cu cele 16 țări din Europa Centrală și de Est, în cadrul summitului economic de marți, la Belgrad, unde România a fost reprezentată de premierul Victor Ponta și vicepremierul Liviu Dragnea, scrie AFP, potrivit Hotnews.ro.

Proiectele care vor fi examinate la Belgrad fac parte din strategia demarată în urmă cu șase ani în Grecia prin cesionarea către gigantul chinez Cosco a două terminale ale portului Pireu, în condițiile în care 80% din comerțul celei de-a doua economii mondiale cu batrânul continent se face pe mare.

“Propunem construirea unei căi rapide, terestre și maritime, bazată pe calea ferata Budapesta – Belgrad și portul grec Pireu pentru a îmbunătăți conectivitatea regională”, a declarat premierul chinez Li Keqiang, într-un interviu acordat presei locale cu ocazia celui de-al treilea summit economic anual între China și țările din centrul si estul Europei.

Acordul pentru construcția căii ferate Budapesta – Belgrad pentru trenuri de mare viteză urmează să fie semnat în cadrul summitului de la Belgrad.

China, care dispune de importante rezerve de valute, este interesată în mod special de infrastructuri, energie, agricultură și industrie.

Majorarea volumului investițiilor, rămas sub așteptările afișate la precedentele summit-uri, în 2012 la Varșovia și în 2013 la București, când China a promis linii de credit de 10 miliarde de euro, rămâne în centrul acestui summit.

Cu excepția Ungariei și a Serbiei, unde investițiile chineze se cifrează la miliarde de dolari, în alte țări precum Cehia, Slovacia sau țările baltice aceste sume sunt mai degrabă simbolice.

În Polonia, ele se ridicau în 2013 la aproape 300 de milioane de euro, iar în România au scăzut, trecând de la 114 milioane euro în 2013 la 45 milioane în 2014.

La finele lui octombrie, China a acordat un credit de 687 milioane euro pentru Muntenegru pentru finanțarea unui tronson de autostradă și a încheiat un acord preliminar cu Bosnia pentru construcția a 62 km de autostradă.

Beijingul s-a arătat interesat și de porturile de la Adriatică, în special în Croația și Albania, dar niciun acord nu a fost încheiat.

Summitul va evoca și schimburile comerciale, care sunt în creștere la 48 miliarde euro în 2014, cu 3,9 miliarde mai mult decât in 2013. Gigantul asiatic înregistrează un excedent net în raport cu cei 17 parteneri europeni.

Unele țări, precum Polonia, speră să-și majoreze exporturile spre China pentru a atenua efectele negative ale sancțiunilor impuse de Moscova.

În marja acestui summit, Li, primul șef de guvern care vizitează Serbia după 28 de ani, va inaugura un pod de 1,5 km peste Dunăre în Belgrad, în valoare de 136,5 milioane euro.

 

.

CHINA

Donald Trump prezintă joi strategia de apărare antirachetă a SUA, pe fondul noilor arme hipersonice ale Rusiei și Chinei și în contextul anunțului retragerii din Tratatul INF

Published

on

Președintele american Donald Trump este așteptat să prezintă joi noua strategie de apărare antirachetă a SUA, destinată să răspundă ameninţărilor reprezentate de noile arme ale Rusiei şi Chinei, dar şi de cele ale Iranului şi Coreei de Nord, document strategic ce apare la scurt timp după ce negocierile dintre Washington și Moscova pentru păstrarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare au eșuat, iar Statele Unite au anunțat că vor începe retragerea din acest acord de echilibru strategic în Europa ce datează din 1987.

Liderul american va fi prezent la sediul Pentagonului, unde va prezenta această analiză comandată în 2017 şi aşteptată de mai multe luni, conform unor responsabili de la Washington, citați de France Presse, scrie Agerpres.

FOTO: Donald Trump/ Twitter

Prezentarea acestui document nu coincide numai cu avertismentul și intenția SUA de a se retrage din Tratatul INF, ci și cu afirmarea, în premieră, a poziției americane cu privire la noile rachete hipersonice pe care China și Rusia le dezvoltă. Reamintim că la finalul anului trecut, președintele rus Vladimir Putin anunța că Rusia va desfășura în 2019 primul său regiment de rachete hipersonice care pot fi echipate cu focoase nucleare, ceea ce înseamnă că țara sa are acum un nou tip de armă strategică.

De altfel, tema echilibrului strategic nuclear s-a numărat și printre temele de discuție la primul și singurul summit Trump-Putin, de anul trecut de la Helsinki (Citiți și Sistemul antirachetă al SUA, inclusiv scutul din România, printre țintele lui Vladimir Putin la summit-ul cu Donald Trump: ”Este o situație periculoasă”)

În ceea ce privește Coreea de Nord, detensionarea parțială a relațiilor prin organizarea primului summit Trump – Kim în 2018 nu a fost un demers suficient pentru ca Phenian-ul să nu mai prezinte riscuri în această dimensiuni. Referitor la Iran, reamintim că administrația Trump a denunțat Acordul nuclear încheiat în 2015 cu Teheranul în formatul P5+1.

Ce este așteptat să conțină strategie de apărare antirachetă a SUA?

Potrivit fragmentelor extrase din acest document de peste 80 de pagini care au fost difuzate presei, Pentagonul detaliază noile proiecte pe care intenţionează să le dezvolte pentru a apăra SUA, în special, de noile rachete hipersonice dezvoltate de China şi Rusia. Aceste rachete, capabile să dezvolte o viteză de peste 5.000 km/oră, de patru ori viteza sunetului şi manevrabile, sunt aproape imposibil de interceptat odată lansate.

Noua strategie de apărare vizează totodată rachetele balistice dezvoltate de către două ţări pe care SUA le consideră drept cei mai răi inamici ai săi: Iranul şi Coreea de Nord.

Pentru a se apăra împotriva rachetelor lor, mai puţin sofisticate decât cele ale Rusiei şi Chinei, dar care îi ameninţă în mod direct pe aliaţii SUA, în special Europa şi Japonia, Pentagonul vizează o altă pistă de cercetare: distrugerea lor la lansare.

Sistemele actuale antirachetă sunt toate focalizate pe distrugerea rachetelor în zbor. Ţintindu-le încă de când se află în faza de accelerare, Statele Unite ar consolida apărarea aliaţilor lor şi ar descuraja ţările respective, subliniază documentul.

Totodată, noua strategie de apărare antirachetă prevede creşterea numărului de interceptori la 64 până în 2023. 

România și sistemul antirachetă global, printre beneficiarii bugetului american Apărării

Precizăm, în context, că în bugetul militar al SUA pentru anul 2019, aprobat la mijlocul anului trecut, sistemul antirachetă global al Statelor Unite se numără printre beneficiarii acestui cadru bugetar.

Bugetul militar al Pentagonului pentru anul 2019, care se ridică la 716,3 miliarde de dolari și care a fost adoptat cu o largă majoritate bipartizană, conține alocări de 12,9 miliarde pentru Agenția de Apărare Antirachetă a SUA și pentru modernizarea sistemului de apărare antirachetă global al Statelor Unite, din care face parte și facilitatea antibalistică Aegis Ashore de la Deveselu, din România.

 

.

Continue Reading

CHINA

VIDEO China a reușit prima aselenizare realizată vreodată pe faţa nevăzută a Lunii

Published

on

China a efectuat joi cu succes prima aselenizare realizată vreodată pe faţa nevăzută a Lunii, au informat mass-media de stat, conform AFP, potrivit Agerpres.

Modulul de explorare Chang’e-4, lansat pe 8 decembrie, a aselenizat în siguranţă la ora 10:26 ora Beijingului (02:26 GMT), a informat China New News Agency. El a trimis o fotografie a suprafeţei lunare către satelitul Queqiao, aflat pe orbită în jurul Lunii, a precizat televiziunea publică CCTV.

Spre deosebire de faţa Lunii aflată cel mai aproape de Pământ, care este întotdeauna îndreptată spre planeta noastră, nicio sondă sau modul de explorare nu au atins vreodată solul celeilalte părţi.

Faţa ascunsă a satelitului natural al Terrei este montană şi accidentată, presărată cu cratere, în timp ce faţa vizibilă oferă multe suprafeţe plane, care permit aselenizarea.

 

.

Continue Reading

CHINA

Forumul la nivel înalt Europa-Africa. Sebastian Kurz și Jean-Claude Juncker, mesaj comun: Nu trebuie să predăm Chinei continentul african

Published

on

Uniunea Europeană trebuie să își dezvolte relațiile economice cu statele din Africa și să prindă din urmă eforturile Chinei pe acest continent, au transmis liderii europeni în cadrul unei conferințe privind investițiile în tehnologie între UE și Uniunea Africană, desfășurată la Viena, anunță DPA, citat de Agerpres.

Foto: www.eu2018.at

”Nu trebuie să predăm Chinei continentul african”, a spus cancelarul austriac Sebastian Kurz, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Deşi asigură mai mult de jumătate din ajutorul global pentru dezvoltare, blocul comunitar a rămas în urmă la investiţiile pe piaţa liberă în ţările emergente, a afirmat Kurz.

Conform statisticilor UE, blocul comunitar este al treilea partener comercial al Africii, după China şi Japonia.

Ţările din Africa şi din UE nu ar trebui doar să vorbească despre ajutor şi migraţie, ci ar trebui să încerce să ajungă şi la un ”parteneriat de pe poziţii egale”, a spus președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Întâlnirea între peste 50 de înalţi oficiali guvernamentali din Uniunea Europeană şi Uniunea Africană are loc la jumătate de an după ce liderii din UE au convenit la un summit că pentru combaterea migraţiei este nevoie de schimbări sociale şi economice semnificative în ţările africane.

Conferinţa, care se concentrează pe investiţiile în tehnologia digitală, este găzduită de cancelarul austriac Sebastian Kurz şi de preşedintele Rwandei, Paul Kagame, care este liderul Uniunii Africane.

Aproximativ 800 de companii, printre care şi start-up-uri africane, sunt reprezentate la conferinţă.

Printre participanţi se numără preşedinţii şi premierii din Egipt, Etiopia, Ghana, Guinea, Kenya şi Mauritius, precum şi 12 şefi de guvern din UE.

România este reprezentantă de președintele României, Klaus Iohannis.

Totuşi, economii puternice precum Germania, Franţa şi Italia sunt reprezentante de oficiali sub nivel de ministru, conform listei de participanţi.

Continue Reading

Trending