Chișinău, gazda unei conferințe interparlamentare Republica Moldova-Georgia-Ucraina. Teritoriile ocupate și propaganda rusă, printre subiectele discutate

Chișinăul va găzdui o conferință interparlamentară pe tema securității, la care vor participa reprezentanții Georgiei și Ucrainei, având în vedere că cele trei state se confruntă cu provocări similare, numitorii comuni fiind teritoriile ocupate de Moscova ( Transnistria, Osetia de Sud și Abhazia, Donbas și Crimeea), dar și propaganda rusă.

În cadrul evenimentului care va avea loc pe 2 februarie, organiazat la inițiativa Parlamentului de la Chișinău, Kiev, și Tbilisi, în parteneriat cu Atlantic Council, delegațiile parlamentare vor dezbate ”aspirațiile comune privind integrarea europeană și securitatea regională”, anunță ABC News. 

Cele trei state se confruntă cu aceleași provocări și amenințări în materie de securitate”, este precizat în cadrul unei declarații, deși aceasta nu face o trimitere explicită la Rusia.

Republica Moldova, Georgia și Ucraina au semnat Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeană în anul 2014, în pofida profundelor critici venite din partea Moscovei. În baza acestor acorduri, cele trei țări ale Parteneriatului Estic beneficiază de liberalizarea regimului de vize în raport cu UE, dar și de asistență macro-financiară.

Georgia și Ucraina, front comun în fața Rusiei

În luna iulie a anului trecut, președintele Georgiei, Gheorghi Margvelașvili, și omologul său ucrainean Petro Poroșenko au creat la Tbilisi un Înalt Consiliu bilateral ce are drept obiectiv principal eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia și integrarea Georgiei și a Ucrainei în NATO și UE.

”Ucraina și Georgia au în fața lor aceleași provocări. Nu vom permite nimănui să ne spună ce viitor trebuie să ne construim” a spus în timpul primei sale vizite în Georgia președintele Poroșenko, el descriind popoarele georgian și ucrainean drept ”victime ale agresiunii Rusiei”.

Ucraina și Georgia erau considerate la începutul anului 2008 și chiar în cadrul summitului NATO de la București drept țări cu potențial de integrare europeană și euro-atlantică, parcursuri deloc agreate de Rusia care a criticat întotdeauna direcția pro-vest adoptată la Kiev și la Tbilisi.

Citiți și Patru ani de la Revoluția Demnității din Ucraina. Petro Poroșenko a adoptat o lege prin care autorizează folosirea forței militare pentru descurajarea ”agresiunii Rusiei ” în Donbas

De altfel, relațiile ruso-georgiene încă suferă de pe urma războiului din 2008 în urma căruia provinciile separatiste georgiene Abhazia și Osetia de Sud au rămas sub controlul armatei ruse, devenind conflicte înghețate, în vreme ce raporturile Moscova-Kiev s-au deteriorat ca urmare a Euromaidanului, anexarea ilegală a Crimeii de către Federația Rusă și sprijinirea de către Moscova a mișcărilor separatiste din estul Ucrainei din bazinul Donbas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.