Cine este Robert Mueller, procurorul special care va ancheta presupusa implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA

Fostul director al FBI Robert Mueller a fost numit procuror special în ancheta asupra presupusei implicări a Rusiei în alegerile prezidențiale americane, a informat Departamentul Justiției.

”Ținând cont de circumstanțele actuale deosebite, am considerat că interesul public cere plasarea acestei anchete sub autoritatea unei persoane care exercită un grad de independență față de ierarhia actuală”, a declarat numărul doi din Departamentul Justiției, Rod Rosenstein, într-un comunicat pentru a anunța numirea lui Robert Mueller în această funcție, relatează Agerpres.

”Decizia mea nu înseamnă că au fost comise infracțiuni sau că sunt necesare puneri sub acuzare”, a precizat oficialul. 

Anunțul vine la o săptămână după ce Donald Trump a decis demiterea directorului FBI James Comey, iar presa americană a relatat că liderul de la Casa Albă i-ar fi cerut acestuia să oprească ancheta ce îl viza pe Michael Flynn. După demiterea lui James Comey, opoziția democrată a cerut numirea unui procuror special, mai independent de putere, pentru a supraveghea ancheta în curs a FBI.

Generalul Flynn a fost nevoit să demisioneze, la 13 februarie, după ce presa a dezvăluit că acesta s-a întâlnit cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak, iar ulterior l-a indus în eroare pe vicepreședintele Mike Pence cu privire la discuțiile purtate.  Solicitarea președintelui SUA cu privire la oprirea anchetei ar fi fost formulată în luna februarie, cu ocazia unei întâlniri în Biroul Oval, şi este menţionată într-un memo scris de Comey la puţin timp după aceea. Acest scandal ameninţă președinţia lui Donald Trump, întrucât asemenea note scrise de un agent FBI sunt acceptate de justiţia americană drept dovezi credibile ale discuţiei, relatează cotidianul american.

Cine este Robert Mueller

Numit în fruntea poliției federale americane cu doar o săptămână înaintea atentatelor din 11 septembrie 2001, Robert Mueller a ocupat acest post timp de 12 ani. Longevitatea sa în fruntea poliției federale nu a fost depășită decât de cea a lui Edgard Hoover, fondatorul FBI, care a asigurat conducerea instituției timp de 48 de ani, până la moartea sa, notează CNN.

Robert Mueller a apărat vastul program de supraveghere a comunicațiilor NSA, dezvăluit de Edward Snowden, ca fiind de o ”importanță capitală” pentru a împiedica atacurile teroriste. 

Înainte de a ajunge în fruntea FBI, Robert Swan Mueller al III-lea a deținut funcții importante in sistemul judiciar american: a fost procuror federal în San Francisco, procuror federal și numărul doi în cadrul departamentului Justiției sub președintia lui George Bush-tatăl. Mueller a supervizat procesul fostului dictator din Panama Manuel Antonio Noriega, condamnat în SUA pentru trafic de droguri și spălare de bani, precum și ancheta privind explozia unui Boeing 747 al companiei americane Pan Am deasupra localității scoțiene Lockerbie, în care au murit 270 de oameni în 21 decembrie 1988.

Robert Mueller este în prezent membru al unui cabinet juridic privat, din care va demisiona.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.