Liderul partidului de centru-dreapta din Austria (ÖVP) și cel mai tânăr ministru de externe din Europa, Sebastian Kurz va deveni, ca urmare a alegerilor legislative de duminică, cel mai tânăr lider politic european și internațional și va conduce țara care va asigura președinția rotativă a Consiliului UE între 1 iulie 2018 – 31 decembrie 2018 înaintea României.
La 31 ani, Kurz a condus partidul său – afiliat celei mai mari familii politice europene (Partidul Popular European) – spre victorie în alegerile generale din Austria, scrutin care marchează sfârșitul unei conduceri social-democrate și transformă extrema dreapta în a doua forță politică a țării.

Sursă foto: Faceboo.com/Sebastian Kurz
”Sebastian Kurz este pe cale să devină cel mai tânăr lider din lume”, titrează Euronews despre actualul șef al diplomației austriece, poziție preluată în urmă cu patru ani la vârsta de 27 de ani, devenind cel mai tânăr deţinător al unui portofoliu guvernamental din istoria postbelică a ţării sale.
Sebastian Kurz s-a născut la Viena la 27 august 1986 și este implicat în politică încă din adolescență, acesta fiind și motivul pentru care a fost nevoit să își întrerupă studiile în drept la Universitatea din Viena.
Conform prezentării sale generale de pe pagina Parlamentului austriac, cariera politică de până acum a lui Kurz însumează poziția de secretar de stat în Ministerul de Interne (2011-2013), deputat în Consiliul Național, camera inferioară a Parlamentului de la Viena (2013) și ministru al afacerilor externe și integrării europene (2013-prezent).
Începând cu anul 2014, Kurz este și co-președinte al reuniunii miniștrilor de externe din țările PPE (Partidul Popular European).
După ce va forma o coaliție pentru viitorul guvern ca urmare a alegerilor de duminică în care ÖVP a obținut 30.2% din voturi, fiind urmat Partidul Libertății (FPÖ) – 26.8% și Partidul Social-Democrat (SPÖ) – 26.3%, Sebastian Kurz va avea de pregătit viitoarea președinție rotativă a Consiliului UE pe care Austria o va deține anul viitor.
Mai mult decât atât, președinția austriacă la Consiliul UE va închide trio-ul format din Estonia, Bulgaria și Austria și va fi urmată de prima președinție română la Consiliul UE, cea care deschide trio-ul alcătuit împreună cu Finlanda și Croația.
Kurz și cooperarea româno-austriacă la nivel de afaceri europene
Deși s-a remarcat negativ în trecut printr-o afirmație la adresa României – cerând ca Austria să plătească copiilor români rezidenți echivalentul alocației pe care o au în țara de proveniență – Sebastian Kurz va preda la 1 ianuarie 2019 ștafeta la președinția Consiliului UE țării noastre.
Cooperarea româno-austriacă în materie de afaceri europene s-a remarcat în ultimul deceniu prin inițierea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, al cărei obiectiv este dezvoltarea economică şi socială a regiunii dunărene, prin implementarea de proiecte de interconectare, protejarea mediului, transporturi, administrație, cultură și turism.
România coordonează împreună cu Austria sectorul de transport naval.
Conform MAE, Austria este unul dintre principalii parteneri economici ai României, situându-se ȋn ultimii ani pe locul II în clasamentul investitorilor străini, după capitalul investit, şi printre principalii partenerii comerciali. România ocupă poziția a 18-a în topul partenerilor comerciali ai Austriei cu un volum al schimburilor comerciale de 3,22 mld. euro (1,22% din total).
Ultimele date statistice existente la 30.06.2016 arată că valoarea schimburilor comerciale româno-austriece a fost de 1,8 miliarde Euro din care export 703,23,68 milioane Euro şi import 1,1 miliarde Euro, în creștere față de aceeași perioadă a anului 2015, cu 6,42%, respectiv 4,58%.
Potrivit statisticilor din aprilie 2016, 82.971 români se află oficial în Austria, ceea ce reprezintă 0,95% din populația țării.
.
1 Comment