Connect with us

INTERNAȚIONAL

Cine sunt cele 5 femei aspirante la funcția de Secretar General al ONU

Published

on

După șapte decenii în care funcția de Secretar General a Națiunilor Unite a fost ocupată exclusiv de bărbați, este timpul pentru o schimbare, consideră Ban Ki-moon, cel ce o ocupă în prezent.

Aflat la sfârșitul celui de-al doilea mandat de 5 ani, Ban a declarat că este datoria Consiliului de Securitate, format din 15 membri, să propună persoane care să ocupe această funcție, recomandându-le că aceastea să fie femei. Astfel, dintre toți cei 11 candidați, 5 sunt femei, potrivit World Economic Forum

Așadar, cine sunt cele 5 femei care aspiră să devină funcția de Secretar General? 

Irina Bukova, Bulgariairina bukova

Aceasta este în prezent director general al UNESCO și este fluentă în patru din cele șase limbi oficiale ale Națiunilor Unite, fiind aleasă de două ori Director General al UNESCO prin vot direct de către statele membre.

Bukova dorește să vadă o „Organizație a Națiunilor Unite mai eficientă”.

Helen Clark, Noua Zeelandă

helen clark

Helen Clark este Director al Programului de Dezvoltare al Națiunilor Unite (UNDP) începând cu anul 2009, fiind prima femeie ce a condus organizația. Totodată aceasta a fost timp ce 3 mandate premierul Noii Zeelande între 1999 și 2008.

Christina Figueres, Costa Ricachristina figueres

Aceasta este Secretar Executiv al Convenției-Cadru a Organizației Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice. Clark este cunoscută pentru ajutarea reenergizării acțiunii privind schimbării climatice  din Paris la sfârșitul anului 2015 după ce reuniunea din 2009 din Copenhaga a fost una dezastruoasă. În eventualitatea în care va câștiga mandatul, aceasta promite să aducă un nou model de „diplomație colaborativă”.

Natalia Gherman, Republica Moldova

natalia-gherman-mfa.gov.md

Gherman a deținut funcția de Ministru al Afacerilor Externe și al Integrării Europene al Republicii Moldova între 2013 și 2016, fiind diplomat de carieră. Aceasta vorbește patru limbi și a fost negociatorul-șef al Moldovei pentru semnarea Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Moldova și pentru Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

Susana Malcorrasusana malcorra

Actualul ministru de externe al Argentinei, Malcorra a fost în trecut Șeful Cabinetului Biroului executin al Națiunlor Unite, numită de către Ban Ki-moon. Aceasta vorbește patru limbi și a lucrat la IBM înainte de a deveni președinte al Telecom Argentina.

Numirea prin rotație

Prin tradiție, postul de Secretar General a fost deținut de către oficiali din Asia, Africa, America Latină și Europa de Vest. Națiunile Europei de Est, printre care și Rusia, consideră că acum este rândul lor. 

Un grup de 56 de state s-au declarat în favoarea numirii unei femei pentru această funcție importantă.  Candidatul final va fi selectat în luna octombrie și își va prelua atribuțiile în ianuarie 2017.

INTERNAȚIONAL

Cancelarul german Olaf Scholz consideră că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german Chemnitz, relatează dpa, potrivit Agerpres.

„Nimeni nu ar putea spune dacă acest război nu va dura încă 5 ani, de exemplu”, a spus cancelarul german.

Mai mult, Olaf Scholz a apărat sprijinul militar al Germaniei pentru Ucraina. „În plus, diplomaţia trebuie cultivată”, a adăugat el.

„De la începutul războiului însă, preşedintele rus Vladimir Putin nu a dat semne de mişcare. O pace dictată este inacceptabilă. Nu trebuie să i se permită să scape cu asta”, a sublinait cancelarul german.

Scholz a fost vineri seară invitatul unui panel de discuţii organizat de ziarul Freie Presse cu titlul „Germania sub presiune. Cum poate acţiona coaliţia de guvernare în noile condiţii?”.

Săptămâna trecută, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au stabilit , la Bruxelles, în cadrul unui summit extraordinar că este necesar să fie furnizată urgent apărare antiaeriană Ucrainei, muniție de artilerie și rachete, cu cancelarul german Olaf Scholz solicitându-le europenilor să urmeze exemplul Germaniei, care a anunţat trimiterea unui sistem suplimentar de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, și cu președintele român Klaus Iohannis pledând pentru  că intensificarea eforturilor coordonate la nivel european “pe palierul de sprijin militar” pentru Ucraina.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Emmanuel Macron l-a asigurat pe premierul libanez că Franța va face „tot ce îi stă în putere” pentru a preveni creșterea violențelor între Liban și Israel

Published

on

© Najib Mikati official website

Emmanuel Macron i-a dat asigurări vineri premierului libanez, Najib Mikati, primit la Paris, în legătură cu „angajamentul Franţei de a face tot ce îi stă în putere pentru a preveni creşterea violenţelor între Liban şi Israel”, a raportat Palatul Elysée, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele francez, care s-a întâlnit şi cu şeful armatei libaneze, Joseph Aoun, „şi-a exprimat hotărârea de a continua să ofere forţelor armate libaneze sprijinul de care au nevoie”, au adăugat serviciile sale într-un comunicat.

Potrivit Palatului Elysée, Emmanuel Macron „continuă să acţioneze pentru stabilitatea Libanului în aşa fel încât să fie protejat de riscurile legate de escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu”.

„În acest context, el a reamintit angajamentul Franţei în cadrul Forţei Interimare a Naţiunilor Unite în Liban (UNIFIL) şi a subliniat responsabilitatea tuturor faţă de aceasta, astfel încât să îşi poată exercita pe deplin responsabilităţile”, a adăugat textul.

Potrivit comunicatului, Franţa va acţiona în acest sens cu toţi cei care sunt gata să îşi asume un angajament mai mare, în special partenerii săi europeni, în urma concluziilor Consiliului European extraordinar, care a avut loc miercuri şi joi la Bruxelles.

Şeful statului francez, care a discutat la telefon cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Nabih Berri, a cerut din nou „liderilor politici să găsească în sfârşit o cale de ieşire din criza instituţională care slăbeşte Libanul”.

Najib Mikati, în fruntea unui guvern demisionar cu puteri reduse, conduce de facto Libanul, care se teme să nu fie angrenat într-un conflict de mare amploare cu Israelul.

Preşedintele Macron, după ce a încercat de două ori să facă să se mişte lucrurile deplasându-se el însuşi la Beirut, a încredinţat în 2023 o misiune în acest sens fostului său ministru de externe Jean-Yves Le Drian.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg: Nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu. Facem apel la toate părțile să dea dovadă de reținere

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat vineri preocuparea privind situaţia din Orientul Mijlociu după lovitura aeriană atribuită Israelului asupra Iranului, relatează dpa, potrivit Agerpres.

„Este vital ca conflictul să nu scape de sub control şi de aceea facem apel la toate părţile să dea dovadă de reţinere”, a afirmat Stoltenberg vineri, la Bruxelles.

„Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu”, a adăugat el.

Tensiunile în Orientul Mijlociu par să crească după ce Iranul a atacat direct Israelul cu drone și rachete la mijlocul acestei luni, ca formă de retorsiune față de bombardamentele asupra unui consultat iranian din Damasc, deși Israelul a negat orice formă de implicare în această acțiune. 

Conform AFP, citat de Agerpres, vineri dimineața, Iranul a raportat „explozii puternice” în provincia Isfahan (centru) și trei explozii în apropierea unei baze militare şi doborârea unor drone, deși domnește confuzia în jurul autorului.

Miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell au condamnat „în cei mai puternici termeni atacul direct și fără precedent al Iranului asupra Israelului”, din 13-14 aprilie, și au anunțat că sunt pregătiți „să adopte noi sancțiuni sau să adopte alte măsuri” contra Teheranului, ca răspuns la inițiativele curente sau viitoare ale acestuia de stabilizare a regiunii.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Corina Crețu16 mins ago

Eurodeputatul Corina Crețu: PNRR este o șansă istorică pentru România. Toate proiectele trebuie implementate până în anul 2026

ROMÂNIA59 mins ago

Gabriela Firea: 6 din 10 români sunt interesați de alegerile europarlamentare. Românii au înțeles care sunt beneficiile că suntem membrii cu drepturi egale în UE

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Cancelarul german Olaf Scholz consideră că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Emmanuel Macron l-a asigurat pe premierul libanez că Franța va face „tot ce îi stă în putere” pentru a preveni creșterea violențelor între Liban și Israel

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg: Nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu. Facem apel la toate părțile să dea dovadă de reținere

PARLAMENTUL EUROPEAN6 hours ago

Parlamentul European se reunește într-o nouă sesiune plenară centrată pe combaterea violenței împotriva femeilor, revizuirea politicii agricole a UE și combaterea spălării banilor

NATO17 hours ago

Candidatura lui Iohannis la NATO, pe agenda convorbirii cu Erdogan. Liderul turc susține că următorul secretar general trebuie să consolideze unitatea și solidaritatea Alianței

NATO18 hours ago

Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Recep Tayyip Erdogan despre rolul NATO în regiune și contribuția României și a Turciei la unitatea transatlantică

U.E.1 day ago

Viktor Orban: Nu vom interveni de nicio parte a războiului ruso-ucrainean

G71 day ago

Miniștrii de externe din G7 reafirmă ”angajamentul față de securitatea Israelului” și avertizează că sunt gata ”să adopte noi sancțiuni” contra Iranului, cerând părților să evite o escaladare

ROMÂNIA2 days ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA3 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA3 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ4 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ4 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO1 week ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending