Connect with us

Candidati

Cine sunt românii din elita marilor familii politice europene

Published

on

La alegerile europarlamentare ce au avut loc în luna mai, fiecare dintre românii  cu drept de vot şi-au putut alege reprezentanţii în UE . În total, 572 de candidaţi s-au aflat printre opţiunile votanţilor, de pe listele propuse de partide sau alinaţe, la care s-au adăugat şi cei opt independenţi.

Cu toate acestea,  prezenţa la vot a fost una scăzută. Lipsa de informare a alegătorilor cu privire la Parlamentul European, lipsa de interes (în special a tinerilor) pentru sistemul politic şi neîncrederea în sistemul public,sunt doar câteva dintre cauzele acesteia.

Aproape o treime din români nu cunosc faptul că sunt reprezentanți la nivelul PE (33%) iar şi mai mulţi români consideră că votul lor nu este suficient pentru a face o schimbare.

Însă România şi românii sunt reprezentanţi de 32 de europarlamentari, iar aceştia, din poziţiile-cheie în care se află, pot influenţa deciziile ce se iau la nivel european.

CORINA CREŢU, votată vicepreşedinte al PE

Eurodeputata Corina Creţu (PSD) a fost desemnată luni de Grupul socialiştilor şi democraţilor (S&D) din Parlamentul European, alături de alţi doi europarlamentari, drept candidată pentru funcţia de vicepreşedinte al legislativului european.

corina cretu“Odată cu desemnarea candidaţilor noştri pentru funcţiile cheie de vicepreşedinţi şi de chestor, am trimis un semnal puternic Parlamentului European propunând reprezentanţi din Est, din Vest şi din Europa de Sud. Totodată, am respectat paritatea bărbaţi/femei”, a declarat preşedintele grupului, germanul Martin Schulz, citat de Antena3.ro.

La 1 iulie, în urma votului din Parlamentul European, europarlamentarul Corina Creţu

“Mulțumesc tuturor colegilor și tuturor susținătorilor mei. 406 voturi în favoarea candidaturii mele pentru funcția de Vicepreședinte al PE înseamnă enorm, este cel mai mare scor dintre candidații Grupului SD. Este prima data cand Romania are un Vicepreședinte social democrat în structura de conducere a Parlamentului European. Mulțumesc din tot sufletul. Doamne Ajută!” a scris eurodeputatul.

Corina Creţu, vicepreşedintă a Grupului Aliant­ei Progresiste a Socialistilor si Democratilordin Parlamentul European si vicepresedinta a Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, a fost aleasa europarlamentar din partea Partidului Social Democrat la alegerile din 7 iunie 2009 si, anterior, la cele din 25 noiembrie 2007. Corina Cretu este, de asemenea, membra a Delegatiei Europarlamentare pentru Relatiile cu Congresul SUA din Parlamentul European.

 ADINA VĂLEAN, aleasă vicepreşedinte al PE

Europarlamentarul PNL Adina Vălean a fost desemnată săptămâna trecută, în grupul PPE, pentru poziţia de vicepreşedinte al Parlamentului European, alături de alţi cinci europarlamentari ai grupului.

La 1 iulie, plenul Parlamentului European a votat presedintele si vice-presedintii Parlamentului pentru noul mandat. Adina Vălean, europarlamentar PNL, a fost aleasa vice-presedinte PE, din primul tur, cu 394 de voturi.

adina valean fb b“Sunt mandra si onorata de increderea si sustinerea colegilor din Parlamentul European. Votul de astazi este unul istoric si de o semnificatie extraordinara pentru romani, care primesc inca o data asigurarea ca sunt apreciati si respectati in Uniunea Europeana”, a declarat Adina Valean la iesirea din sala de plen.

“Romania este de astazi reprezentata cu adevarat in biroul de conducere al Parlamentului European. Este un mandat care presupune foarte multa munca si responsabilitate dar care aduce, iata, un plus de imagine si prestigiu pentru Romania”, a adaugat europarlamentarul PNL.

“As vrea sa le multumesc, in mod special, colegilor din delegatia Romaniei in PPE pentru toata sustinerea lor. Am demonstrat ca suntem o delegatie puternica si sunt convinsa ca vom reusi sa promovam cu succes interesele romanilor in interiorul Grupului PPE si in Parlamentul European”, a conchis Valean.

Adina Vălean (MEP) este, totodată, vice-preşedinte al grupului politic ALDE din Parlamentul European şi deţine titlul de cel mai puternic deputat în Parlamentul European (conform unui raport  VoteWatch.eu). Adina Vălean este co-preşedinte PPE al delegaţiei deputaţilor PPE din România, alături de Theodor Stolojan (PDL).

În perioada 2009-2014 Vălean este membră a Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE), Comisiei pentru petiţii (PETI) şi supleant în Comisia pentru bugete (BUDG). Activitatea ei este axată pe industrie, telecomunicatii si energie, precum si pe cetăţenie şi libertăţile civile, protecţia datelor şi securitatea cibernetică.

Rolul vicepreședinților PE

Atât Corina Creţu, cât şi Adina Vălean vor ocupa câte una dintre cele 14 funcţii de vicepreşedinte al PE pentru următorii doi ani şi jumătate. 

Vicepreședinții îl pot înlocui pe Președinte în exercitarea sarcinilor sale, atunci când este necesar, inclusiv la prezidarea ședințelor plenare. Ei sunt membrii ai Biroului Parlamentului European. Biroul este organismul care stabilește regulile Parlamentului, elaborând propunerea de buget și decizând asupra chestiunilor administrative, organizaționale și de personal.

Lista noilor vicepreședinți în ordinea alegerii:

Antonio Tajani (PPE, IT) – 452 voturi, turul 1

Mairead McGuinness (PPE, IR) – 441 voturi, turul 1

Rainer Wieland (PPE, DE) – 437 voturi, turul 1

Ramón Luis Valcárcel Siso (PPE, ES) – 406 voturi, turul 1

Ildikó Gáll-Pelcz (PPE, HU) – 400 voturi, turul 1

Adina Ioana Valean (PPE, RO) – 394 voturi, turul 1

Silvye Guillaume (S&D, FR) – 406 voturi, turul 2

Corina Creţu (S&D, RO) – 406 voturi, turul 2

David Sassoli (S&D, IT) – 394 voturi, turul 2

Olli Rehn (ALDE, FI) – 377 voturi, turul 3

Alexander Graf Lambsdorff (ALDE, DE) – 365 voturi, turul 3

Ulrike Lunacek (Verzi/ALE, AT) – 319 voturi, turul 3

Dimitris Papadimoulis (GUE/NGL, GR) – 302 voturi, turul 3

Ryszard Czarnecki (ECR, PL) – 284 voturi, turul 3

victor bostinaruEurodeputatul PSD VICTOR BOŞTINARU, ales vicepreședinte al Grupului S&D

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru a fost ales la sfârşitul lunii iunie, cu 116 voturi „pentru” dintr-un total de 152 de voturi valabil exprimate, vicepreședinte al Grupului Social-Democraților (S&D) din Parlamentul European.

Victor Boștinaru a obținut al treilea cel mai mare număr de voturi la alegerile din interiorul Grupului S&D după cele 126 de voturi în favoarea alegerii eurodeputatului italian Gianni Pittella ca unul dintre vicepreședinți și cele 123 de voturi în susținerea eurodeputatului spaniol Enrique Guerrero Salom, din totalul de 9 vice-preşedinţi.

Europarlamentarul a mai ocupat funcţia de prim-vicepreşedinte al delegaţiei pentru relaţiile cu China. Victor Boştinaru face parte din Comisia pentru Dezvoltare Regională, Comisia pentru Petiţii (Coordonatorul Grupului S&D), Delegaţia pentru relaţiile cu Albania, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Muntenegru şi Kosovo, Grupul informal „Prietenii europeni ai Israelului” din Parlamentul European  şi este preşedinte al Grupului informal „Prietenii Serbiei” din Parlamentul European.

Marian-Jean MarinescuMARIAN-JEAN MARINESCU, vicepreședinte al Grupului PPE

Europarlamentarul român Marian-Jean Marinescu a fost reales la începutul lunii iunie,  vicepreședinte al Grupului PPE, după ce a deținut funcția și în legislatura precedentă. 

Eurodeputatul PDL a obținut 126 de voturi, fiind ales alături de alți 9 vicepreședinți. La aceeaşi reuniune, germanul Manfred Weber a fost ales preşedinte al grupului PPE cu 190 de voturi “pentru” şi 2 “împotrivă”.

Marinescu este responsabil pentru grupul de lucru “Buget si politici structurale”, coordonând lucrările grupului PPE in cadrul comisiilor de buget (BUDG), de control bugetar (CONT), de dezvoltare regionala (REGI), de agricultura (AGRI), de pescuit (PECH) si de provocări politice (SURE).

Eurodeputatul PDL a fost desemnat europarlamentarul anului la categoria ‘Cercetare și inovare’, în cadrul galei anuale a MEP Awards, organizată de revista The Parliament, în luna martie a acestui an.

 

 

 

.

 

 

Candidati

Viorica Dăncilă: Fermierii români trebuie să beneficieze de susţinerea europeană şi guvernamentală pentru dezvoltare

Published

on

viorica dancilaEuroparlamentarul PSD, Viroica Dăncilă, vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, este de părere că fermierii români trebuie sprijiniţi atât de politica guvernamentală din ţara noastră cât şi de cea europeană.

„Fermierii români trebuie să fie în continuare beneficiarii unei acţiuni duble de susţinere: europene, prin reducerea suprafeţelor minime subvenţionate şi prin creşterea valorii subvenţiilor şi guvernamentale prin măsuri concrete pentru stimularea asocierii prin comasare şi pentru modernizarea fermelor de familie”, a declarat Viorica Dăncilă, vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

“Este adevărat că Guvernul şi-a făcut datoria faţă de fermieri în ultimii ani, rezultatele economice ale acestui sector vorbesc de la sine, dar avem în continuare nevoie de garanţii că susţinerea Executivului faţă de fermierii români va continua”, a continuat Viorica Dăncilă care este de părere că “ne-am ţinut promisiunile faţă de fermieri, faţă de toţi agricultorii şi eu cred foarte mult că şi după 16 noiembrie, când România va avea un nou preşedinte, fermierii vor continua să fie sprijiniţi şi ajutaţi să facă pasul către agricultura modernă şi competitivă pe care România o merită”, a mai declarat vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă.

 

 

.

 

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Mircea Diaconu, ales vicepreşedinte al Comisiei de cultură în PE: Vrea să termine un proiect “fabulos”

Published

on

mircea diaconuEuroparlamentarul independent Mircea Diaconu, membru al grupului ALDE din Parlamentului European, a fost ales luni vicepresedinte al Comisiei de cultura si educatie a legislativului european (CULT).

Din aceasta pozitie, eurodeputatul afirma ca se va ocupa de mai multe proiecte ramase nefinalizate, printre care “unul fabulos” privind cinematografia.

“Am parcurs rapid proiectele legislaturii trecute, unele neterminate inca, subiecte interesante venite de la Comisie si am notat cel putin patru subiecte fabuloase acolo care ma incanta. Incep cu cinematografia, e un proiect pe cinematografie fenomenal. Problema nu este sa faci filme, ci sa le vinzi, iar noi asta nu stim; noi facem filme geniale, dar nu le vindem si asta e ceea ce ma pasioneaza la nivel european cu adevarat”, a declarat Diaconu, citat de Ziare.com.

El s-a declarat foarte incantat din noua pozitie ca fiind un punct strategic din care “poate sa miste niste roti pentru cultura europeana”.

“Asa trebuie pusa problema, cultura romana facand parte din cultura europeana, asa trebuie gandit ca un tot. Singura problema care a aparut astazi a fost ca in echipa de conducere a Comisiei de cultura a PE sunt singurul barbat si au fost ingrijorari intre ceilalti membri ai comisiei legate de cum o sa ma descurc eu singur barbat intre acele doamne minunate. Am promis ca o sa ma descurc”, a mai spus europarlamentarul roman.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Corina Creţu, nou vicepreşedinte al PE: „Nu este vina României că Franţa este în criză economică sau că Marea Britanie nu reuşeşte să-şi rezolve problemele”

Published

on

corina-cretuEurodeputatul român Corina Creţu, aleasă ieri pentru una dintre cele 14 funcţii de vicepreşedinte al Parlamentului European (PE), a vorbit într-un interviu acordat Adevărul despre grupările extremiste din legislativul european, despre discursul anti-imigraţionist din UE şi incidentele violente îndreptate împotriva românilor. Europarlamentarul spune că se aşteaptă ca românii să fie folosiţi în continuare drept „ţapi ispăşitori”.
„Adevărul”: Sunteţi vicepreşedinte al celui mai eurosceptic PE de până acum. Cum credeţi că va afecta asta activitatea parlamentului?
 
Corina Creţu: Este o responsabilitate mai mare datorită faptului că avem acest grup extremist, uneori xenofobic, aproape a treime din PE o reprezintă aceste forţe radicale şi aceste înţelegeri care s-au făcut între grupurile politice s-au făcut în ideea de a izola aceste forţe radicale.
Aşa că eu mă bucur că doamna Le Pen a reuşit să-şi formeze un grup propriu, eu cred că reprezintă o victorie pentru activitatea viitoare a Parlamentului, dar cred că numeric e o pondere importantă. Este clar că trebuie să ne luptăm în continuare pentru apărarea românilor care trăiesc şi muncesc în străinătate pentru că sunt convinsă că ei vor fi şi de acum înainte ţapi ispăşitori şi sunt foarte multe provocări cărora trebuie să le facem faţă din acest punct de vedere.
Dincolo de grupările extremiste, asistăm la acutizarea discursului antiimgraţionist şi din partea partidelor moderate în tot mai multe ţări din UE. Cum intenţionaţi să combateţi acest curent?
 
E o competiţie în privinţa acestui discurs radical. Faptul că aceste forţe extremiste au câştigat atât de mult în campania electorală în baza acestui discurs, inclusiv grupări politice care se numesc moderate preiau accese ale acestui discurs radical. Este datoria noastră să apărăm aceste libertăţi pe care lucrătorii români le-au câştigat în ultimii ani, este datoria noastră în primul rând să facem acest lucru, să apărăm drepturile românilor. Am făcut-o şi până acum în PE, o vom face şi de acum înainte, doar că probabil vor veni şi cu propuneri legislative, dar care sunt împotriva tratatelor de aderare a României la UE. Sunt drepturi câştigate şi obţinute prin Tratat şi este evident că trebuie să le apărăm.
Românii sunt cetăţeni europeni, au aceleaşi drepturi şi obligaţii ca toţi ceilalţi cetăţeni europeni – dreptul la libera circulaţie, dreptul la muncă, sunt valori fundamentale pentru România şi pentru cetăţenii europeni. Din păcate, sunt subminate exact aceste valori care au stat la baza construcţiei UE şi din acest punct de vedere a fost nevoie şi este nevoie în continuare ca forţele democratice din PE şi din Europa să se unească în faţa acestui discurs antiimigraţionist.
Găsiţi vreo legătură între acest discurs şi tentativa de linşare a unui tânăr român în Franţa?
Sigur că da, este clar că discursul violent naşte şi violenţă fizică. Din acest punct de vedere, este foarte clar că trebuie să delimităm şi că condamnăm foarte ferm aceste acte, au făcut-o şi autorităţile franceze, este deplorabil ca o minoritate să fie atacată doar pentru că aparţine unei naţionalităţi şi, din păcate, se încearcă acest lucru des, de a-i blama pe conaţionalii noştri doar pentru că sunt români, de a-i blama pe romi doar pentru că aparţin acestei etnii. Este foarte periculos ce se întâmplă.
Există, în multe ţări bogate din vestul şi nordul UE, campanii rasiste îndreptate împotriva romilor. Mulţi pun semnul egal între romi, români şi infractori. Este asta o problemă pentru România?
Sigur că este o problemă şi trebuie să ne luptăm în primul rând pentru îmbunătăţirea imaginii României. Cred că asta se poate face în primul rând prin creşterea economică şi prin găsirea a cât mai mulţi aliaţi, prieteni. Sigur, relaţiile externe trebuie cultivate de fiecare om care are o funcţie publică, de la preşedintele ţării, prim-ministru, ministru de externe, iar noi, ca europarlamentari, trebuie să ne facem datoria în a ne lupta pentru îmbunătăţirea imaginii României. Ceea ce aţi ridicat este o problemă foarte serioasă şi foarte gravă, sigur că au fost câteva incidente, dar în primul rând, nicio ţară şi nicio etnie nu pot fi blamate pentru fapte individuale, pentru care trebuie să răspundă indivizii respectivi în faţa legii. Ştiţi foarte bine că noi îl avem, în grupul nostru, pe Damian Drăghici, este singurul român care a luat un premiu Grammy şi care poate fi dat ca exemplu pozitiv pentru această etnie.
Este datoria noastră să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a îmbunătăţi pe de-o parte imaginea României şi pe de altă parte să milităm pentru solidaritate. Vorbeaţi despre ţările bogate şi într-adevăr, este foarte trist că aceste egoisme naţionale se acutizează, solidaritatea a fost una din valorile fundamentale în baza căreia s-a extins UE şi de această valoare am beneficiat şi noi. Cred că trebuie să vedem cum putem face ca această noţiune să revină din nou în limbajul şi mai ales în ceea ce facem noi ca ţări. Solidaritatea nu mai există şi, aşa cum spuneam, egoismele naţionale devin din ce în ce mai puternice.
Nu este vina noastră, ca români, pentru faptul că Franţa traversează o criză economică, nu este vina noastră că Marea Britanie nu reuşeşte să-şi rezolve problemele, nu românii care trăiesc şi muncesc acolo sunt de vină pentru problemele cu care se confruntă societatea britanică, din contră, toate studiile arată că cei care muncesc şi trăiesc în străinătate sunt oameni care îşi aduc contribuţia la Produsul Intern Brut din ţările respective, muncesc din greu şi chiar s-au impus şi sunt oameni valoroşi. A pune o etichetă şi a lansa injurii la adresa unei naţiuni este foarte trist.
Interviul integral, disponibil AICI.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO9 mins ago

Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea la NATO: Apartenența României la Alianță asigură românilor stabilitatea și siguranța pentru dezvoltarea țării

NATO15 mins ago

Șeful diplomației SUA felicită România la 20 de ani de la aderarea la NATO: De la Marea Baltică la Marea Neagră și peste Atlantic, NATO este mai unit și capabil ca niciodată

NATO28 mins ago

O scurtă istorie: 20 de ani de la aderarea la NATO și de la așezarea României sub umbrela de securitate și apărare a celei mai puternice alianțe politico-militare

U.E.15 hours ago

Premierul Poloniei a discutat cu omologul din Ucraina despre disputa legată de importurile de produse agricole ucrainene. Donald Tusk: ”Sunt aproape de o soluție”

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, pregătește lansarea programelor Start-Up Nation, Femeia Antreprenor și româno-elvețian pentru o ”dezvoltare durabilă a României”

NATO17 hours ago

România și SUA au lansat campania “Born in NATO” pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică

Dan Motreanu17 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: Intrarea României în Schengen, rezultatul eforturilor președintelui Iohannis și miniștrilor PNL

EDUCAȚIE17 hours ago

Universitatea din București, singura universitate din România implicată strategic în proiectul Comisiei Europene de instituire a diplomelor europene în învățământul superior

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Ultima convorbire telefonică cu Putin a fost în decembrie 2022, spune Olaf Scholz, reiterând mesajul de atunci: Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending