Connect with us

POLITICĂ

Ciolacu, la întâlnirea cu Netanyahu: Suntem promotori ai păcii, dar alături necondiționat de prietenii noștri. Premierul israelian cere lumii “să fie unită în spatele Israelului în a distruge Hamas”

Published

on

© Marcel Ciolacu/ Facebook

În prima vizită a unui oficial român în Israel după începerea războiului în urma atacurilor Hamas, premierul Marcel Ciolacu a declarat, într-o conferință de presă alături de omologul Benjamin Netanyahu, că Israelul are dreptul să se apere în deplin respect cu dreptul umanitar, în timp ce liderul israelian a declarat că “lumea trebuie să fie unită în spatele Israelului în a distruge Hamas”.

 

“În cadrul întrevederii cu premierul Benjamin Netanyahu, am transmis un mesaj de solidaritate poporului israelian și am condamnat cu fermitate atacurile teroriste, antisemitismul și discursul care incită la ură. Protejarea valorilor democratice și respectarea drepturilor omului sunt esențiale pentru rezolvarea rapidă a acestor violențe care provoacă suferințe teribile populației civile. Guvernul român își dorește o pace durabilă în această regiune, în care trăiește și o importantă comunitate de români cu care suntem în contact permanent. Suntem pregătiți să oferim asistență de urgență, în orice moment, dacă va fi necesar”, a transmis premierul.

Șeful Guvernului a subliniat că România a condamnat cu fermitate cele întâmplate în Israel, în ultimele zile, nivelul atrocităţilor comise de Hamas, o grupare teroristă care ţine ostatică populaţia palestiniană pentru a satisface interesele sale extremiste.

“Domnule premier, România rămâne un stat consecvent în cadrul relaţiilor sale din Orientul Mijlociu. De aceea, suntem extrem de îngrijoraţi de spirala crescândă a violenţelor cu consecinţe teribile asupra populaţiei civile, atât israeliene, cât şi palestiniene. Vreau să îi asigur pe românii din ţara noastră că ne menţinem atitudinea de promotori ai păcii, dar vom fi alături, necondiţionat, în momentele dificile, de aliaţii şi prietenii noştri”, a precizat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

El a făcut și un apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza. “Sunt convins că întreaga comunitate internaţională se va implica pentru deschiderea colidoarelor umanitare şi pentru a oferi asistenţă necesară refugiaţilor”, a mai spus Ciolacu.

Premierul i-a mulţumit premierului Netanyahu pentru implicarea autorităţilor israeliene şi pentru sprijinul acordat pentru repatrierea românilor. La rândul său, Benjamin Netanyahu a declarat că “lumea trebuie să fie unită în spatele Israelului în a distruge Hamas”.

Vizita lui Ciolacu în Israel continuă cu reprezentanții comunității românești din această țară afectați de deteriorarea situației de securitate din zonă. De asemenea, aceasta are loc în timp ce în Israel sunt așteptați, tot marți, și președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, iar miercuri președintele american Joe Biden.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Ministrul muncii a discutat cu omologul austriac despre aderarea României la Schengen și o mai bună protecție a româncelor care lucrează în domeniul îngrijirii la domiciliu în Austria

Published

on

© Simona Bucura-Oprescu/ Facebook

Ministrul muncii Simona Bucura-Oprescu a avut luni, la Bruxelles, o întrevedere bilaterală cu Johannes Rauch, ministrul federal austriac al afacerilor sociale, sănătății, îngrijirii și protecției Consumatorului, pe agenda discuțiilor figurând aderarea României la spațiul Schengen și reforma asistenței sociale din Austria cu implicații asupra drepturilor românilor care lucrează în această țară.

Discuțiile bilaterale au avut loc în marja reuniunii Consiliului Uniunii Europene la nivelul formațiunii Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori, unde se reunesc miniștrii de resort ai statelor UE.

“Plecând de la faptul că numeroși români lucrează în Austria, dar și în contextul relațiilor economice dintre cele două țări, am discutat despre o mai bună protecție a româncelor care lucrează în domeniul îngrijirii la domiciliu (24-Stunden-Betreuung), dar și despre aderarea României la Spațiul Schengen. Mă bucură faptul că domnul Johannes Rauch se declară un susținător al aderării României la Schengen și că reforma asistenței sociale din Austria implică și drepturi mai bune pentru lucrătoarele românce din domeniul îngrijirii la domiciliu din Austria”, a scris Simona Bucura-Oprescu, pe Facebook.

Continue Reading

POLITICĂ

Ciolacu afirmă că lipsa digitalizării afectează eficiența Guvernului: Ca prim-ministru n-am informațiile atât de repede ca să fiu eficient și să iau decizii care se impun în timp real

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că una dintre marile provocări în perioada următoare se referă la digitalizare, dând ca exemplu faptul că, în calitate de şef al Guvernului, nu primeşte informaţiile atât repede pentru a fi eficient şi a lua decizii în timp real.

“Multă lume a râs când am spus că ar trebuit o ‘Românie ordonată’, fiindcă nu avem digitalizare. Aici este marea provocare. Eu, ca şi prim-ministru, n-am informaţiile atât de repede ca să pot să fiu eficient şi să iau deciziile care se impun în timp real, pentru că nu am digitalizare. Încă nu am digitalizare la ANAF, încă nu am digitalizare în sistemul de sănătate, nu pot vedea eficienţa, nu pot vedea unde se risipesc banii în sistem”, a explicat Ciolacu, la Conferinţa de lansare a proiectului “RO 3.0. – Viziunea Viitorului”, informează Agerpres.

Prim-ministrul a insistat că statul român trebuie să combată evaziunea fiscală şi una dintre măsuri este digitalizarea ANAF.

“Statul român trebuie să combată evaziunea fiscală, să fie mult mai eficient în colectare şi toată lumea să-şi plătească impozitele. Asta înseamnă digitalizarea ANAF-ului. Să vadă unde sunt sursele bugetare de cheltuieli majore şi să termine odată cu tot ce înseamnă birocraţia, fiindcă toate proiectele cer anumite avize. Fiecare minister, în acest moment, îşi va crea un serviciu unic de avizare. Că vorbim de companii, că vorbim de autorităţi centrale, autorităţi locale, de persoane fizice care vor să aibă acces la fondurile europene trebuie să fie un singur serviciu. Şi atunci, cumva, împingi, forţezi această digitalizare”, a completat premierul, conform transcrierii difuzate de Guvern.

Marcel Ciolacu a vorbit şi despre schimbările care vor avea loc la orizontul anului 2030 şi despre necesitatea ca România să aibă un plan de dezvoltare, care să ţină cont de contextul regional şi internaţional.

“Când există un război, întotdeauna există şi un spionaj economic, care ajunge în alte limite când este pace. Totul se dezvoltă cu rapiditate mult mai mare. A apărut inteligenţa artificială, noi vedem lucrurile minore pe TikTok, pe Facebook, cum fake-news-urile… Dar fondul este mult mai mare şi provocarea este mult mai mare decât o cuantificăm în acest moment. Trebuie să avem un plan care să ţină cont de contextul regional şi global, cu crizele de securitate pe care le avem în acest moment, şi să sperăm că se vor limita la acestea, şi trebuie să avem un plan al nostru, al României. Vom avea investiţii majore în energie. (…) Odată cu gazul din Marea Neagră, odată cu investiţiile de la reactoarele 3 şi 4 (…) Este un mix de energie şi ne vom transforma categoric într-un hub regional, urmând pe urmă să dezvoltăm şi toată infrastructura şi interconectarea şi cu Republica Moldova, să creştem gradul de interconectare cu Europa. Va fi o provocare a viitorului energia şi se vede. Am avut investiţii directe în ultimii doi ani, cele mai mari din istoria României. Se vede faptul că România devine şi are o perspectivă stabilă în ceea ce priveşte energia. Altfel nu vin investitorii mari. (…) Va fi reconstrucţia Ucrainei şi trebuie să ne transformăm într-un hub, de aceea insist foarte mult pe dezvoltarea producţiei materialelor de construcţii, unde încă importăm 50% din necesarul pe care-l are România. Haideţi să ne vedem ce va urma odată cu reconstrucţia Ucrainei”, a precizat Ciolacu.

Continue Reading

POLITICĂ

Ministrul apărării s-a întâlnit cu militarii români din misiunea UE în Bosnia: Stabilitatea Balcanilor de Vest va rămâne o prioritate de importanţă strategică şi pentru securitatea euro-atlantică

Published

on

© MApN

Stabilitatea Balcanilor de Vest va rămâne o prioritate de importanţă strategică şi pentru securitatea euro-atlantică, a afirmat, luni, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, care, alături de şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, s-a întâlnit cu militarii români participanţi la misiunea Uniunii Europene EUFOR ALTHEA din Bosnia şi Herţegovina.

Potrivit unui comunicat al MApN, cei doi s-au întâlnit cu comandantul forţei UE din acest teatru de operaţii, generalul-maior Helmut Habermayer şi cu comandantul Comandamentului NATO din Sarajevo, generalul de brigadă Pamela McGaha. Discuţiile au vizat situaţia de securitate din Bosnia şi Herţegovina şi perspectivele de viitor privind prezenţa militarilor români în cadrul NATO KFOR şi EUFOR ALTHEA.

“Stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest rămâne o prioritate pentru România, aceasta fiind de importanţă strategică pentru securitatea euro-atlantică. Implicarea operaţională a României în această regiune, atât în cadrul misiunii NATO KFOR, cât şi în cadrul misiunii UE EUFOR ALTHEA reprezintă o dovadă a angajamentului nostru ferm în Balcani”, a reiterat ministrul Apărării în cadrul discuţiilor oficiale.

Ministrul Tîlvăr a evidenţiat că România este unul dintre principalii contributori la EUFOR ALTHEA. “Rămânem ferm angajaţi în cadrul acestei operaţii, care are un rol-cheie în sprijinirea autorităţilor locale în menţinerea unui mediu stabil şi sigur”, a arătat ministrul.

Generalul Daniel Petrescu a evidenţiat că “în Bosnia şi Herţegovina, militarii români reprezintă una dintre cele mai lungi prezenţe în efortul internaţional pentru securitate şi una dintre cele mai vizibile prezenţe ale forţei Uniunii Europene în acest stat”.

În cea de-a doua parte a vizitei, conducerea MApN s-a întâlnit cu militari români din structura de forţe a EUFOR ALTHEA.

“Militari ca dumneavoastră, prin profesionalism, dăruire şi dragoste de ţară, plasează Armata în topul încrederii pe care românii o au în instituţiile statului”, a spus ministrul Apărării.

La rândul său, generalul Daniel Petrescu a apreciat angajamentul profesional al militarilor români în acest teatru de operaţii. El a detaliat că Armata română participă cu structuri de manevră, de stat major şi deservire, de informaţii, personal de legătură şi cu un element naţional distinct de sprijin logistic.

“Este un efort militar complex şi integrat care contribuie semnificativ la atingerea obiectivelor EUFOR ALTHEA în Bosnia şi Herţegovina”, a declarat şeful SMAp.

Generalul Petrescu a subliniat şi faptul că, prin nivelul crescut de efective dislocate în teatrele de operaţii, România demonstrează că îşi onorează angajamentele asumate în domeniul securităţii.

“Contribuim la toate misiunile de asistenţă şi pregătire desfăşurate sub egida UE, având comanda unei astfel de operaţii în Republica Centrafricană şi suntem la un nivel crescut al contribuţiei în Balcanii de Vest. Dislocarea simultană a două companii din forţele de rezervă în Kosovo şi Bosnia, însumând aproape 300 de militari, în termenele şi la standardele prevăzute în documentele de activare, reprezintă un succes important pentru armata noastră, care probează maturitatea sistemului de planificare şi de conducere a operaţiilor militare”, a subliniat generalul Petrescu.

Operaţia EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia şi Herţegovina a fost lansată în decembrie 2004, în baza mandatului Consiliului de Securitate al ONU. Misiunea succedă operaţiilor SFOR şi IFOR, desfăşurate sub comandă NATO. Din anul 2012, EUFOR ALTHEA se concentrează pe antrenarea şi consolidarea capacităţii forţelor armate ale Bosniei-Herţegovina. În prezent, la operaţia EUFOR ALTHEA participă 22 de state: Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Chile, Republica Cehă, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Macedonia de Nord, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia şi Ungaria.

Din luna mai, funcţia de şef de stat major al EUFOR ALTHEA este îndeplinită de generalul de brigadă Ovidiu Lungu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ENERGIE4 hours ago

Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă

ENERGIE5 hours ago

COP28. Klaus Iohannis: România va deveni lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare ca sursă stabilă de energie

ROMÂNIA24 hours ago

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

EDITORIALE1 day ago

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

ROMÂNIA1 day ago

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

ROMÂNIA1 day ago

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

ROMÂNIA1 day ago

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO5 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending