Connect with us

SCHENGEN

Ciolacu reafirmă că România va da în judecată Austria dacă va mai bloca aderarea la Schengen: “Să iasă din Schengen dacă spațiul de liberă circulație e așa distrus”

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu, lider al social-democraţilor, a declarat luni că, în cazul în care Austria va vota, la Consiliul JAI din luna decembrie, împotriva aderării României la Schengen, va ataca decizia la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), demers în care va dori să aibă instituţiile europene drept parteneri.

“Sunt două momente. În octombrie este prima şedinţă JAI, în decembrie avem a doua şedinţă JAI – amândouă sunt sub preşedinţia Spaniei şi ţin legătura cu prim-ministrul Spaniei în ceea ce priveşte trecerea pe ordinea de zi. Există toată deschiderea din partea prim-ministrului Pedro Sánchez şi toată susţinerea ca România să adere la Spaţiul Schengen. În acest moment, cu Reprezentanţa şi cu Ministerul de Externe, vedem care sunt paşii cei mai buni. Există şi un vot împotriva Bulgariei, exercitat de către Olanda. Între timp s-a ridicat MCV-ul. Aşteptăm şi o decizie a Olandei în ceea ce priveşte Bulgaria, să vedem dacă putem merge în continuare la pachet. (…) Eu cu certitudine, dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spaţiul Schengen, voi ataca la CJUE. Mai mult, eu doresc ca în acest demers – şi e un atac al statului român, nu al unei persoane fizice – eu vreau să am partener în acest atac pe care îl fac la CJUE Consiliul European, care ne susţine şi a declarat, Parlamentul European, care susţine România şi a declarat, şi Comisia Europeană, care ne susţine şi a declarat. Deci lucrurile nu sunt chiar aşa de comode pentru domnul cancelar Nehammer “, a afirmat Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei conducerii PSD, relatează Agerpres.

Şeful Executivului a dat asigurări că va folosi cu certitudine toate mijloacele pe care le are la îndemână, tot ce este legat de acest subiect şi tot ce este legal de făcut, fiindcă locul României este în Schengen.

“Eu n-am să fiu niciodată ipocrit, nu pot să spun (…) că Spaţiul Schengen este depăşit. Atunci de ce am votat anul trecut cu Croaţia? E o întrebare legitimă a românilor pentru prim-ministrul Nehammer. Nu pot să am această abordare. Dacă e aşa de distrus Schengen-ul, eu n-am nicio problemă ca Austria să iasă din Spaţiul Schengen, să-şi facă ziduri kilometrice cu sârmă ghimpată şi electrice, n-am nicio problemă. Dacă Austria doreşte această abordare, cu garduri, să şi le plătească, să iasă din Schengen, şi noi o să ne descurcăm în interiorul Schengen fără probleme”, a susţinut Marcel Ciolacu. 

Premierul Marcel Ciolacu a declarat săptămâna trecută într-un interviu pentru publicația austriacă Der Standard că România va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție pentru despăgubiri dacă Viena își va menține veto-ul privind aderarea României la spaţiul Schengen.

Drept reacție, ministrul austriac al afacerilor europene, Karoline Edtstadler (Partidul Popular, ÖVP, al cancelarului), a reiterat preocupările Austriei legate de o extindere a spaţiului Schengen.

“Veto-ul austriac în privinţa Schengen nu este îndreptat împotriva României, ci împotriva unui sistem care nu mai funcţionează”, a declarat Karoline Edtstadler, răspunzând unei solicitări a APA. Ministrul austriac a arătat totuşi înţelegere faţă de poziţia Bucureştiului. “Respectăm poziţia şi înţelegem intereselor partenerilor noştri români. În acelaşi timp, nu putem însă să închidem ochii şi să extindem un sistem deja defect”, a subliniat ea.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Klaus Iohannis consideră că inițiativa premierului Ciolacu de a da în judecată Austria dacă își menține veto-ul pe Schengen este “abordare care trebuie foarte bine analizată”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a apreciat, miercuri, că inițiativa premierului Marcel Ciolacu de a acționa Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în cazul în care Viena mai exercită încă o dată votul împotriva aderării României la spațiul Schengen reprezintă o “abordare care trebuie foarte bine analizată”.

“Această abordare trebuie foarte bine analizată și dacă este posibilă o soluționare pe această cale, atunci cu siguranță vom ști care este această posibilitate”, a susținut președintele Iohannis, în cadrul unor declarații de presă susținute la New York, în marja participării la lucrările Adunării Generale a ONU.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat săptămâna trecută într-un interviu pentru publicația austriacă Der Standard că România va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție pentru despăgubiri dacă Viena își va menține veto-ul privind aderarea României la spaţiul Schengen.

Drept reacție, ministrul austriac al afacerilor europene, Karoline Edtstadler (Partidul Popular, ÖVP, al cancelarului), a reiterat preocupările Austriei legate de o extindere a spaţiului Schengen, precizând că “veto-ul austriac în privinţa Schengen nu este îndreptat împotriva României, ci împotriva unui sistem care nu mai funcţionează”.

Cu toate acestea, premierul Ciolacu și-a întărit afirmația inițială la debutul acestei săptămâni, declarând că, în cazul în care Austria va vota, la Consiliul JAI din luna decembrie, împotriva aderării României la Schengen, va ataca decizia la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), demers în care va dori să aibă instituţiile europene drept parteneri.

Mai mult, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu conducerea companiei austriece OMV, premierul a precizat că speră că opoziția Austriei privind aderarea României la Schengen nu va afecta imaginea OMV în România.

Continue Reading

SCHENGEN

Austria dă vina pe UE după ce România a avertizat că va da în judecată Viena pentru despăgubiri: “Veto-ul privind Schengen nu este împotriva României, ci a unui sistem defect”

Published

on

© Karoline Edtstadler/ Facebook

Ministrul austriac al afacerilor europene, Karoline Edtstadler (Partidul Popular, ÖVP), a reiterat vineri preocupările Austriei legate de o extindere a spaţiului Schengen, după ce guvernul de la Bucureşti a ameninţat că va da în judecată Viena dacă aceasta nu va renunţa la vetoul său în privinţa aderării României la Schengen, transmite agenţia austriacă APA.

“Veto-ul austriac în privinţa Schengen nu este îndreptat împotriva României, ci împotriva unui sistem care nu mai funcţionează”, a declarat vineri Karoline Edtstadler, răspunzând unei solicitări a APA, potrivit Agerpres.

Ministrul austriac a arătat totuşi înţelegere faţă de poziţia Bucureştiului. “Respectăm poziţia şi înţelegem intereselor partenerilor noştri români. În acelaşi timp, nu putem însă să închidem ochii şi să extindem un sistem deja defect”, a subliniat ea.

Uniunea Europeană ar trebui “să îşi facă temele şi să asigure o protecţie a graniţelor UE care să funcţioneze. Doar frontiere sigure la exterior fac posibilă viziunea noastră a unei Europe fără frontiere la interior”, a adăugat Edtstadler.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat într-un interviu pentru publicația austriacă Der Standard că România va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție pentru despăgubiri dacă Viena își va menține veto-ul privind aderarea României la spaţiul Schengen.

Marcel Ciolacu a precizat că România a pierdut două procente din PIB din cauza veto-ului Austriei și a declarat că România va ataca Austria la Curtea Europeană de Justiție dacă va folosi din nou veto-ul pe Schengen în octombrie sau decembrie, când această temă va fi din nou pe ordinea de zi a Consiliului miniştrilor de interne ai UE.

“Cancelarul federal Karl Nehammer ne-a informat abia cu câteva zile înaintea întâlnirii Consiliului UE că nu va susţine aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităţilor şi al populaţiei române. Ceea ce nu pot nici eu accepta este declaraţia conform căreia veto-ul ar avea legătură cu campania electorală din Austria”, a spus șeful Guvernului.

El a indicat că Spania, în calitate de preşedinte al Consiliului UE, susţine aderarea României la spaţiul Schengen şi că va pune această temă din nou pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie în cadrul Consiliului miniştrilor de interne ai UE.

“Toate celelalte state – în afara Austriei – susţin aderarea României. Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă. De asemenea, am introdus, împreună cu Serbia, controale comune pentru a scoate din centrul discuţiilor acest subiect”, a subliniat înaltul oficial român.

Însă, în cazul în care cancelarul Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto, va trebui ca, în calitate de prim ministru, să atac decizia Austriei la Curtea Europeană, pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare“, a anunțat Ciolacu.

Întrebat dacă se va adresa Curții de Justiție a UE în cazul în care Nehammer spune din nou “nu”, premierul a răspuns: “Categoric, da!”. El a adăugat că o asemenea plângere va fi “suficient” de scumpă pentru Austria.

“Potrivit calculelor noastre, paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB. Însă cel mai rău este faptul că Austria a instituit un precedent. În mod normal, statele membre urmează recomandările instituţiilor UE. Croaţia a solicitat aderarea în urmă cu aproximativ 4-5 ani. România şi Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar noi nu am făcut acest lucru”, a conchis Marcel Ciolacu.

România și Bulgaria au dovedit că fac parte din spațiul Schengen și trebuie să adere la zona de liberă circulație “fără nicio altă amânare”, a cerut miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul discursului său privind Starea Uniunii Europene, ultimul înainte de alegerile europene de anul viitor și intitulat “Răspundem la chemarea istoriei”.

Vorbind de la pupitrul democrației europene – hemiciclul Parlamentului European din Strasbourg, șefa Comisiei Europene a mulțumit României și Bulgariei pentru bunele practici pe care le-au demonstrat în materie de migrație și azil.

“Au dovedit-o”, a exclamat von der Leyen, adăugând că “Bulgaria și România fac parte din spațiul nostru Schengen”, și lansând îndemnul: “Așa că haideți să le aducem în sfârșit în spațiul Schengen – fără nicio altă amânare”.

Pledoaria ei a fost salutată de premierul Ciolacu și de ministrul de externe Luminița Odobescu, însă respinsă de ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ciolacu anunță, în presa austriacă, că România va da în judecată Austria dacă Viena își menține veto-ul privind aderarea țării noastre la Schengen: “Categoric, da!”

Published

on

© European Union, 2023

Premierul Marcel Ciolacu a declarat într-un interviu pentru publicația austriacă Der Standard că România va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție pentru despăgubiri dacă Viena își va menține veto-ul privind aderarea României la spaţiul Schengen.

Marcel Ciolacu a precizat că România a pierdut două procente din PIB din cauza veto-ului Austriei și a declarat că România va ataca Austria la Curtea Europeană de Justiție dacă va folosi din nou veto-ul pe Schengen în octombrie sau decembrie, când această temă va fi din nou pe ordinea de zi a Consiliului miniştrilor de interne ai UE.

“Cancelarul federal Karl Nehammer ne-a informat abia cu câteva zile înaintea întâlnirii Consiliului UE că nu va susţine aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităţilor şi al populaţiei române. Ceea ce nu pot nici eu accepta este declaraţia conform căreia veto-ul ar avea legătură cu campania electorală din Austria”, a spus șeful Guvernului, potrivit Hotnews.

El a indicat că Spania, în calitate de preşedinte al Consiliului UE, susţine aderarea României la spaţiul Schengen şi că va pune această temă din nou pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie în cadrul Consiliului miniştrilor de interne ai UE.

“Toate celelalte state – în afara Austriei – susţin aderarea României. Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă. De asemenea, am introdus, împreună cu Serbia, controale comune pentru a scoate din centrul discuţiilor acest subiect”, a subliniat înaltul oficial român.

Însă, în cazul în care cancelarul Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto, va trebui ca, în calitate de prim ministru, să atac decizia Austriei la Curtea Europeană, pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare“, a anunțat Ciolacu.

Întrebat dacă se va adresa Curții de Justiție a UE în cazul în care Nehammer spune din nou “nu”, premierul a răspuns: “Categoric, da!”. El a adăugat că o asemenea plângere va fi “suficient” de scumpă pentru Austria.

“Potrivit calculelor noastre, paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB. Însă cel mai rău este faptul că Austria a instituit un precedent. În mod normal, statele membre urmează recomandările instituţiilor UE. Croaţia a solicitat aderarea în urmă cu aproximativ 4-5 ani. România şi Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar noi nu am făcut acest lucru”, a conchis Marcel Ciolacu.

România și Bulgaria au dovedit că fac parte din spațiul Schengen și trebuie să adere la zona de liberă circulație “fără nicio altă amânare”, a cerut miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul discursului său privind Starea Uniunii Europene, ultimul înainte de alegerile europene de anul viitor și intitulat “Răspundem la chemarea istoriei”.

Vorbind de la pupitrul democrației europene – hemiciclul Parlamentului European din Strasbourg, șefa Comisiei Europene a mulțumit României și Bulgariei pentru bunele practici pe care le-au demonstrat în materie de migrație și azil.

“Au dovedit-o”, a exclamat von der Leyen, adăugând că “Bulgaria și România fac parte din spațiul nostru Schengen”, și lansând îndemnul: “Așa că haideți să le aducem în sfârșit în spațiul Schengen – fără nicio altă amânare”.

Pledoaria ei a fost salutată de premierul Ciolacu și de ministrul de externe Luminița Odobescu, însă respinsă de ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
POLITICĂ56 mins ago

Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament privind pachetul fiscal-bugetar: Singura cale prin care România se poate dezvolta este un parteneriat Guvern – mediul de afaceri

INTERNAȚIONAL1 hour ago

OSCE: Ministrul Odobescu a condamnat atacurile Rusiei asupra Ucrainei, inclusiv cele din imediata vecinătate a granițelor României

ROMÂNIA1 hour ago

Klaus Iohannis i-a primit pe noii ambasadori ai Belgiei, Estoniei, Finlandei, Lituaniei, Olandei și Sloveniei, cu care a discutat despre coordonarea în cadrul NATO și UE

ROMÂNIA15 hours ago

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții Commit Global, o inițiativă internațională demarată de Code for Romania: Este o oportunitate de a profila România ca actor important

REPUBLICA MOLDOVA15 hours ago

Premierul R. Moldova, vizită la Berlin. Dorin Recean va participa la Forumul de Afaceri Germania – România alături de premierul Marcel Ciolacu

U.E.16 hours ago

Comisia Europeană propune o sumă suplimentară de 15 miliarde de euro pentru țările care primesc un număr mare de refugiați, inclusiv ucraineni

U.E.17 hours ago

Prin Declarația de la Cáceres, miniștrii culturii din UE se angajează să depună eforturi pentru recunoașterea culturii ca nou obiectiv de dezvoltare durabilă

U.E.17 hours ago

Emmanuel Macron introduce un nou plan de stimulente pentru combaterea schimbărilor climatice: Politica ecologică a Franței nu ar trebui să fie punitivă

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Comisia Europeană pune la dispoziție 7 miliarde de euro pentru proiecte de transport, inclusiv cele care facilitează exporturile și importurile Ucrainei și R. Moldova. În premieră, Kievul și Chișinăul pot cere direct finanțare din partea UE

NATO17 hours ago

Ministrul Odobescu: Reacția rapidă a NATO, la solicitarea României, la incidentele cu drone demonstrează capacitatea de a apăra fiecare centimetru al teritoriului aliat

U.E.20 hours ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA20 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA2 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA3 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA5 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU5 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu6 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE6 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

Trending