Ministrul austriac al afacerilor europene, Karoline Edtstadler (Partidul Popular, ÖVP), a reiterat vineri preocupările Austriei legate de o extindere a spaţiului Schengen, după ce guvernul de la Bucureşti a ameninţat că va da în judecată Viena dacă aceasta nu va renunţa la vetoul său în privinţa aderării României la Schengen, transmite agenţia austriacă APA.
“Veto-ul austriac în privinţa Schengen nu este îndreptat împotriva României, ci împotriva unui sistem care nu mai funcţionează”, a declarat vineri Karoline Edtstadler, răspunzând unei solicitări a APA, potrivit Agerpres.
Ministrul austriac a arătat totuşi înţelegere faţă de poziţia Bucureştiului. “Respectăm poziţia şi înţelegem intereselor partenerilor noştri români. În acelaşi timp, nu putem însă să închidem ochii şi să extindem un sistem deja defect”, a subliniat ea.
Uniunea Europeană ar trebui “să îşi facă temele şi să asigure o protecţie a graniţelor UE care să funcţioneze. Doar frontiere sigure la exterior fac posibilă viziunea noastră a unei Europe fără frontiere la interior”, a adăugat Edtstadler.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat într-un interviu pentru publicația austriacă Der Standard că România va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție pentru despăgubiri dacă Viena își va menține veto-ul privind aderarea României la spaţiul Schengen.
Marcel Ciolacu a precizat că România a pierdut două procente din PIB din cauza veto-ului Austriei și a declarat că România va ataca Austria la Curtea Europeană de Justiție dacă va folosi din nou veto-ul pe Schengen în octombrie sau decembrie, când această temă va fi din nou pe ordinea de zi a Consiliului miniştrilor de interne ai UE.
“Cancelarul federal Karl Nehammer ne-a informat abia cu câteva zile înaintea întâlnirii Consiliului UE că nu va susţine aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităţilor şi al populaţiei române. Ceea ce nu pot nici eu accepta este declaraţia conform căreia veto-ul ar avea legătură cu campania electorală din Austria”, a spus șeful Guvernului.
El a indicat că Spania, în calitate de preşedinte al Consiliului UE, susţine aderarea României la spaţiul Schengen şi că va pune această temă din nou pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie în cadrul Consiliului miniştrilor de interne ai UE.
“Toate celelalte state – în afara Austriei – susţin aderarea României. Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă. De asemenea, am introdus, împreună cu Serbia, controale comune pentru a scoate din centrul discuţiilor acest subiect”, a subliniat înaltul oficial român.
“Însă, în cazul în care cancelarul Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto, va trebui ca, în calitate de prim ministru, să atac decizia Austriei la Curtea Europeană, pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare“, a anunțat Ciolacu.
Întrebat dacă se va adresa Curții de Justiție a UE în cazul în care Nehammer spune din nou “nu”, premierul a răspuns: “Categoric, da!”. El a adăugat că o asemenea plângere va fi “suficient” de scumpă pentru Austria.
“Potrivit calculelor noastre, paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB. Însă cel mai rău este faptul că Austria a instituit un precedent. În mod normal, statele membre urmează recomandările instituţiilor UE. Croaţia a solicitat aderarea în urmă cu aproximativ 4-5 ani. România şi Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar noi nu am făcut acest lucru”, a conchis Marcel Ciolacu.
România și Bulgaria au dovedit că fac parte din spațiul Schengen și trebuie să adere la zona de liberă circulație “fără nicio altă amânare”, a cerut miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul discursului său privind Starea Uniunii Europene, ultimul înainte de alegerile europene de anul viitor și intitulat “Răspundem la chemarea istoriei”.
Vorbind de la pupitrul democrației europene – hemiciclul Parlamentului European din Strasbourg, șefa Comisiei Europene a mulțumit României și Bulgariei pentru bunele practici pe care le-au demonstrat în materie de migrație și azil.
“Au dovedit-o”, a exclamat von der Leyen, adăugând că “Bulgaria și România fac parte din spațiul nostru Schengen”, și lansând îndemnul: “Așa că haideți să le aducem în sfârșit în spațiul Schengen – fără nicio altă amânare”.
Pledoaria ei a fost salutată de premierul Ciolacu și de ministrul de externe Luminița Odobescu, însă respinsă de ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner.