Ciprian Nicolae: Falimentul fondurilor europene în România

Ciprian Nicolae, fost angajat la Institutul National de Administraţie, acum antreprenor şi manager de proiect, scrie pe blogul său, despre incapacitatea României de a atrage fondurile UE:

“De ce Romania nu reuseste sa cheltuie decat o mica parte din fondurile structurale si de coeziune? Care sunt cauzele pentru capacitatea redusa de absorbtie sau pentru incompetenta multora dintre angajatii din sistemul de gestionare a acestor fonduri? De ce esueaza multe dintre proiecte?

Din ce am vazut in ultimii 5 ani, concluzionez ca totul se reduce la natura romanilor… anume romanii nu sunt finalizatori! si prea putin implementatori. Romanii sunt, in genere, buni la toate: la politica, la fotbal, la talk-show-uri… dar nu sunt finalizatori. (…)

Cand am aflat care sunt sumele repartizate Romaniei si disponibile de utilizat din fonduri structurale si de coeziune, respectiv din fonduri pentru dezvoltare rurala si pescuit, am fost cu totii incantati: peste 30 miliarde de Euro. Toata lumea exulta si se bucura de norocul care ne-a lovit. 4-5 miliarde de Euro pe an de cheltuit pentru o economie in curs de dezvoltare este mana cereasca.

Din mai toate zonele politice, administrative, ong-iste si altele au inceput sa-si dea cu parerea creativii, investigatorii de resurse, monitori, specialistii… Nu prea se vedeau implementatorii, care aveau inca de lucru cu fondurile de pre-aderare. Si nimeni nu se gandea la finalizatori.

Din 2007 si pana in prezent putem nota realizari precum:

  • autoritatile au lansat cu tam-tam diverse linii de finantare, de multe sute de milioane de Euro fiecare, dar inca nu au finalizat vreuna…
  • consultantii au facut mii de proiecte, dar putine dintre acestea au primit finantare. Si mai putine au fost finalizate cu succes…
  • beneficiarii au facut demersuri pentru o multime de proiecte, dar putini le-au finalizat cu rezultate utile pentru societate: locuri de munca, crestere economica, valoare adauagata. Ba multi dintre ei au renuntat la proiecte desi castigasera finantarea…
  • rata de absorbtie pe fondurile structurale si de coeziune la nivel de tara este de circa 5,5%

Cheltuirea fondurilor europene in Romania poate fi asemuita unui iceberg: ne place partea vizibila (treimea de deasupra apei), nu ne place restul… adica munca, piguleala, hartiile… Ne place sa gandim si sa scriem proiecte, dar prea putin sa le ducem la bun sfarsit. Proiectele cu finantare europeana inseamna hartii, inseamna sa faci lucrurile corect, nu functioneaza pe principiul “las’ ca merge asa”. Proiectele cu finantare europeana inseamna, in primul rand, implementare si finalizare.

Imaginea POS DRU din ultimele saptamani pare a fi una a neputintei. Comisia Europeana a anuntat suspendarea platilor catre Romania, iar autoritatile au reactionat prompt: au schimbat persoana responsabila. (…)

Dar ceea ce se intampla in ultimele saptamani chiar ca ar trebui sa ne puna pa ganduri legat de capacitatea decidentilor de a face lucrurile mai bine. Directia Generala POS DRU a emis comunicate de presa si instructiuni cel putin hilare. Spre exemplu: „Ca o masura anti-frauda, toti beneficiarii trebuie sa declare pe propria raspundere, ca nu au oferit si nu au acordat, direct sau indirect, niciun fel de foloase necuvenite, nici unui functionar public din cadrul AM POSDRU si OIR, in legatura cu depunerea aplicatiilor de proiecte si pentru procesarea cererilor de rambursare”.

Oare conducerea POS DRU se asteapta sa fie si oameni care nu vor da aceasta declaratie si vor admite ca au dat mita? Si daca vor da declaratia ceruta – ca nu au dat mita – se schimba ceva legat de proiectele pentru care s-au facut aranjamente? Rezolva aceasta declaratie problema cu decontarea cererilor de rambursare in 6 sau 9 luni de zile?

In loc se imbunatateasca ceea ce exista, POS DRU cere hartii in plus. Le mai cere beneficiarilor sa declare, pe propria raspundere, ca „grupul tinta incarcat in aplicatia Actionweb este selectat respectand criteriile de eligibilitate stabilite conform ghidului solicitantului… ”. Oare va fi cineva care sa nu declare asta?

In loc de concluzii

Daca aveti proiecte in implementare, incercati sa faceti lucrurile cat mai bine. E usor sa castigi finantare intr-un proiect, e cu mult mai greu sa il duci la bun sfarsit.

Sa lasam autoritatile sa-si faca treaba asa cum stiu ele mai bine , in timp ce noi sa ne concentram pe implementarea proiectelor. Sa le finalizam si sa le finalizam eficient si eficace.

Romania are nevoie de oameni care sa finalizeze lucrurile incepute, inclusiv proiectele cu fonduri europene”, concluzionează Ciprian Nicolae pe blogul său.

Carte de vizita Ciprian Nicolae:
– Manager de proiect la S.C. Constrain
– Manager de proiect la Asociatia Institutul Roman de Training  (2005 – 2007)
– Sef serviciu la Institutul Național de Administratie  (2004 – 2005)
– Consilier Ministerul Administratiei Publice / Ministerul Administratiei si Internelor  (2002 – 2004)
– Licentiat in drept (Universitatea Bucuresti) si in stiinte administrative (ASE)​

Sursa articol: http://www.cipriannicolae.ro
Sursa foto: http://www.cipriannicolae.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.