Cipru face noi încercări de unificare a insulei după ce negocierile au eșuat anul trecut

Nikos Christodoulides, ministrul de externe al Ciprului, a anunțat că noul reprezentat special al ONU, Jane Holl Lute, va întreprinde o vizită în Cipru pentru a începe o nouă rundă de negocieri pentru a rezolva problema divizării insulei, notează EUObserver.

Negocierile de anul trecut au eșuat după ce cele două părți nu au reușit să ajungă la un acord asupra traseului noilor frontiere interne din Cipru, fiecare considerând „inacceptabilă” propunerea celeilalte părți.

Țara este divizată din 1974 când armata turcă a invadat partea de nord a insulei ca reacție la o lovitură de stat ce viza alipirea Ciprului la Grecia, situație ce a îngrijiorat minoritatea turcofonă din insulă. Invazia a fost urmată de importante deplasări de populații, zeci de mii de persoane fiind obligate să își abandoneze bunurile de pe o zi pe alta.

De atunci, Republica Cipru, membră a UE din 2004, își exercită autoritatea numai asupra părții de sud, unde trăiesc ciprioții greci. Ciprioții turci trăiesc în nord, unde a fost autoproclamată Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută numai de Ankara.

În virtutea tratatelor internaționale, Turcia, Grecia și Marea Britanie, care dispun de baze militare pe insulă, sunt garanții securității insulei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.