Connect with us

INTERNAȚIONAL

Circa 30 de muncitori români exploataţi în Cipru au protestat la Nicosia

Aproximativ 30 de muncitori români, presupuse victime ale exploatării în Cipru, au protestat vineri în piaţa Eleftheria din capitala Nicosia, unde au acuzat Guvernul că i-a abandonat, relatează Cyprus Mail, în ediţia electronică de sâmbătă.

Published

on

Aproximativ 30 de muncitori români, presupuse victime ale exploatării în Cipru, au protestat vineri în piaţa Eleftheria din capitala Nicosia, unde au acuzat Guvernul că i-a abandonat, relatează Cyprus Mail, în ediţia electronică de sâmbătă.

Link:
Circa 30 de muncitori români exploataţi în Cipru au protestat la Nicosia

REPUBLICA MOLDOVA

R. Moldova: Maia Sandu și Ursula von der Leyen au discutat la Bruxelles despre deschiderea în 2025 a primelor capitole de negociere pentru aderarea la UE

Published

on

© presedinte.md

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a fost primită marți la Bruxelles de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu care a discutat despre reformele care apropie Moldova de Uniunea Europeană, în aceeași zi Comisia anunțând că va acorda o asistență macrofinanciară de 50 de milioane de euro Chișinăului.

“Mergem spre Uniunea Europeană pentru că ne dorim o viață mai bună pentru fiecare dintre noi, iar prietenii noștri europeni ne sunt alături în acest efort. Azi, la Bruxelles, am discutat cu Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre reformele care apropie Moldova de UE și am convenit să accelerăm reforma justiției. Evaluarea integrității judecătorilor și procurorilor rămâne prioritară. Am discutat, de asemenea, despre investițiile europene care îmbunătățesc viața moldovenilor prin crearea de locuri de muncă, modernizarea drumurilor, dezvoltarea satelor și consolidarea securității energetice. Împreună, construim o Moldovă europeană, ca fiecare cetățean să simtă o schimbare în bine”, a scris Maia Sandu, pe Facebook, după întrevedere.

De cealaltă parte, șefa Comisiei Europene a elogiat-o pe Maia Sandu, despre care a spus că “luptă din suflet pentru viitorul european al Moldovei”.

“Suntem pe deplin alături de dumneavoastră. Așteptăm cu nerăbdare să deschidem un cluster esențial de negocieri de aderare în 2025”, a spus von der Leyen, referindu-se la deschiderea concretă a unor capitole de negociere.

Negocierile de aderare a noilor state membre la UE sunt organizate în 35 de capitole grupate în 6 clustere, care sunt deschise unul câte unul. Comisia Europeană a recomandat în raportul său anual privind extinderea “să se ajungă rapid, la începutul anului 2025, la deschiderea” grupurilor de negocieri de aderare.

În perioada 10-11 decembrie, Maia Sandu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles pentru întâlniri cu noua conducere a instituțiilor europene, inclusiv cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, António Costa, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Kaja Kallas.

Vizita reflectă angajamentul reînnoit al Republicii Moldova de a avansa pe calea aderării la Uniunea Europeană, și de a crește nivelul de trai al cetățenilor printr-o cooperare strânsă cu partenerii europeni.

În cadrul vizitei, a avut loc și întrevedere cu secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Mark Rutte, unde au fost abordate relațiile dintre Republica Moldova și NATO, un parteneriat de 30 de ani, precum și aspecte legate de securitatea regională. Vizita Maiei Sadu la NATO a reflectat și o premieră, fiind pentru prima dată când președinta Republicii Moldova s-a adresat unei reuniuni a Consiliului Nord-Atlantic, organismul decizional aliat care reunește ambasadorii celor 32 de state membre ale Alianței.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Situația din Ucraina și sprijinul occidental pentru Kiev, pe agenda discuțiilor premierului polonez cu președintele francez și liderul opoziției germane

Published

on

© Kancelaria Premiera/ Flickr

Situaţia din Ucraina şi sprijinul occidental pentru Kiev în războiul contra Rusiei se află pe agenda discuţiilor pe care premierul polonez Donald Tusk le are prevăzute, la Varşovia, marţi cu liderul opoziţiei germane, Friedrich Merz, şi joi cu preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează Reuters şi DPA, potrivit Agerpres

Friedrich Merz, candidat la funcţia de cancelar federal la viitoarele alegeri parlamentare anticipate din Germania, a sosit marţi la Varşovia venind de la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a transmis angajamentul Berlinului de a sprijini Ucraina în conflictul ce opune această ţară Rusiei. De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre integrarea Ucrainei în UE, asigurarea unității în Europa și rolul acesteia în consolidarea Ucrainei.

Lider al blocului conservator CDU-CSU (Uniunea Creştin-Democrată şi aliatul său bavarez Uniunea Creştin-Socială), Merz este văzut favorit pentru a-l înlocui pe cancelarul Olaf Scholz după alegerile anticipate programate pentru 23 februarie.

La Varşovia, Friedrich Merz a vizitat marţi dimineaţă Castelul Regal care găzduieşte o expoziţie de lucrări de artă de la Muzeul Naţional de Artă al Ucrainei, ce au fost transportate în Polonia pentru păstrare şi conservare în urma atacurilor forţelor ruse asupra Ucrainei.

Întrevederea Tusk-Merz urmează să aibă loc marţi după-amiază.

Joi, Emmanuel Macron îi va rezuma lui Donald Tusk discuţiile avute la Paris, la finalul săptămânii trecute, cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Preşedintele Macron va fi aici poimâine, el va dori să ne informeze despre rezultatele discuţiilor de la Paris, unde a avut loc o întâlnire cu preşedintele (ales) Trump şi cu preşedintele Zelenski”, a spus premierul Tusk într-o şedinţă a guvernului său.

Donald Trump, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski au purtat discuții sâmbătă la Paris, reuniți în cadrul unei ceremonii grandioase pentru a marca redeschiderea Catedralei Notre-Dame, Macron convocând reuniunea trilaterală înaintea unui eveniment de seară pe care îl găzduia pentru a sărbători restaurarea catedralei la cinci ani după ce aceasta a fost devastată de un incendiu.

Donald Trump, a subliniat, în cadrul întâlnirii tripartite, că „ar trebui să existe o încetare imediată a focului și ar trebui să înceapă negocierile” pentru că ”prea multe vieți sunt irosite inutil, prea multe familii sunt distruse și, dacă se continuă, se poate transforma în ceva mult mai mare și mult mai rău”.

La 1 ianuarie 2025, Polonia va prelua președinția semestrială a Consiliului UE. Ca parte a președinției, Polonia va găzdui aproape 400 de consilii, reuniuni și conferințe cu participarea reprezentanților din cele 27 de țări membre UE.

Săptămâna trecută, Donald Tusk a reafirmat intenția ca președinția poloneză a Consiliului UE să fie una proactivă și a susținut că Uniunea Europeană ar trebui să devină un organism capabil nu numai de „supravieţuire”, dar şi de „ofensivă politică”. 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ziua Internațională a Drepturilor Omului. MAE: Respectul pentru drepturile omului este indispensabil pentru pace, democrație și dezvoltare durabilă

Published

on

© MAE

Ziua Internaţională a Drepturilor Omului reprezintă o ocazie de a aminti că drepturile omului sunt universale, indivizibile și inalienabile, iar promovarea și apărarea lor reprezintă un imperativ pentru menținerea demnității umane. În același timp, respectul autentic pentru drepturile omului și este  indispensabil pentru pace, democrație și dezvoltare durabilă, a transmis marți Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit unui comunicat al ministerului, ziua de 10 decembrie are o semnificaţie cu atât mai profundă cu cât și anul acesta suntem martorii unor atacuri deosebit de grave la adresa drepturilor omului, la scară largă, de la războiul de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus și continuă să ducă la suferințe umane de neconceput, până la încălcările grave ale drepturilor omului în diferite zone ale globului.

Ziua Internaţională a Drepturilor Omului este menită să contribuie la conștientizarea faptului că drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului trebuie să fie protejate la toate nivelurile de un sistem de drept, dar și de către toţi participanţii la viaţa publică, punctează MAE. 

Ministerul român precizează că ansamblul de acțiuni de politică externă ale României a dovedit, de-a lungul timpului, atașamentul profund al ţării noastre la valorile democrației, statului de drept și drepturilor omului, fiind inseparabil de apartenența României la spațiul de libertăți și drepturi euro-atlantic.

„Aceste valori garantează pacea, securitatea și prosperitatea tuturor cetățenilor români, oriunde s-ar afla”, subliniază MAE. 

În calitate de membru în Consiliul Drepturilor Omului pentru perioada 2023-2025, România îşi confirmă angajamentul de a contribui la răspunsul global la aceste provocări prin promovarea coordonării în toate forurile multilaterale relevante, inclusiv în cadrul ONU,  Consiliul Europei, OSCE și alte organizații regionale.


Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat, la 10 Decembrie 1948, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, urmată și de alte documente: Convenţia privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (1965), Pactul Internaţional privind Drepturile Civile și Politice (1966), Convenţia pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor (1979), Convenţia Împotriva Torturii (1984), Convenţia împotriva Apartheid-ului (1985), Convenţia Drepturilor Copilului (1989) şi altele. Disponibilă în peste 500 de limbi, Declarația pentru Drepturile Omului este, în prezent, cel mai tradus document din lume.

Instituirea oficială a Zilei Drepturilor Omului a avut loc pe 4 decembrie 1950, când Adunarea Generala a ONU a adoptat o rezoluție prin care invită toate statele membre, precum și orice alte organizații interesate să sărbătorească ziua așa cum consideră potrivit.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
REPUBLICA MOLDOVA6 minutes ago

R. Moldova: Maia Sandu și Ursula von der Leyen au discutat la Bruxelles despre deschiderea în 2025 a primelor capitole de negociere pentru aderarea la UE

U.E.16 minutes ago

Polonia aderă la Parchetul European pentru a spori controlul asupra fondurilor din partea UE

U.E.49 minutes ago

Spațiul cibernetic al Europei este mai sigur și mai protejat. A intrat în vigoarea Legea privind reziliența cibernetică

ROMÂNIA56 minutes ago

ICI București și Agerpres extind proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” la nivel regional, un demers ce marchează extinderea utilizării inteligenței artificiale în fluxurile de știri regionale

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Situația din Ucraina și sprijinul occidental pentru Kiev, pe agenda discuțiilor premierului polonez cu președintele francez și liderul opoziției germane

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Ziua Internațională a Drepturilor Omului. MAE: Respectul pentru drepturile omului este indispensabil pentru pace, democrație și dezvoltare durabilă

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Roxana Mînzatu, după ce un studiu OCDE arată o scădere sau stagnare a competențelor adulților în materie de citire, scriere și calcul: Este nevoie de o schimbare transformatoare în abordarea europeană a competențelor

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Republica Moldova primește 50 milioane de euro asistență macrofinanciară de la Comisia Europeană

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII4 hours ago

Banca Europeană de Investiții oferă împrumuturi în valoare de 3 miliarde de euro pentru agricultură în întreaga Europă, cu accent pe tinerii fermieri, egalitatea de gen și investițiile verzi

ROMÂNIA5 hours ago

ICI București și InfoCons au lansat primul proiect european la nivel global pentru conștientizarea, educarea și informarea pieței cu privire la securitatea și securizarea conceptelor vizuale

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI6 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII6 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ1 week ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending