Astăzi, vicepreședintele executiv Frans Timmermans, care conduce negocierile internaționale ale UE în domeniul climei, și emisarul prezidențial special al SUA pentru climă, John Kerry, au găzduit o reuniune ministerială virtuală pentru a mobiliza și mai mult sprijin pentru Angajamentul Global privind Metanul, potrivit unui comunicat. Coordonatorii și directorul executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, Inger Andersen, au afirmat importanța crucială a reducerii rapide a emisiilor de metan ca fiind cea mai eficientă strategie pentru a reduce încălzirea globală pe termen scurt și pentru a menține obiectivul de limitare a încălzirii la 1,5 grade Celsius.
După ce Argentina, Ghana, Indonezia, Irak, Italia, Mexic și Regatul Unit și-au anunțat inițial sprijinul în cadrul MEF, 24 de noi țări au anunțat astăzi că se vor alătura Angajamentului Global privind Metanul. Noii susținători sunt Canada, Republica Centrafricană, Congo-Brazzaville, Costa Rica, Coasta de Fildeș, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, Statele Federate ale Microneziei, Franța, Germania, Guatemala, Guineea, Israel, Japonia, Iordania, Republica Kârgâzstan, Liberia, Malta, Maroc, Nigeria, Pakistan, Filipine, Rwanda, Suedia și Togo. Prin aceste angajamente, 9 dintre cei mai mari 20 de emițători de metan din lume participă în prezent la Angajament, reprezentând aproximativ 30% din emisiile globale de metan și 60% din economia mondială.
În plus, peste 20 de organizații filantropice au anunțat angajamente combinate de peste 200 de milioane de dolari pentru a sprijini punerea în aplicare a Angajamentului Global pentru Metan.
În cadrul Forumului Principalelor Economii privind Energia și Clima (Major Economies Forum on Energy and Climate – MEF) din 17 septembrie 2021, președintele Ursula von der Leyen și președintele Joe Biden au anunțat, cu sprijinul a încă șapte țări, Angajamentul Global privind Metanul – o inițiativă care va fi lansată în cadrul Summitului Liderilor Mondiali de la cea de-a 26-a Conferință a ONU privind Schimbările Climatice (COP26), care va avea loc în luna noiembrie a acestui an la Glasgow, Regatul Unit.
Metanul este un gaz cu efect de seră puternic și, conform ultimului raport al Grupului Interguvernamental de Experți privind Schimbările Climatice, este responsabil pentru aproximativ jumătate din creșterea netă de 1,0 grade Celsius a temperaturii medii globale din epoca preindustrială, ceea ce face ca acțiunile împotriva metanului să fie o completare esențială a procesului de decarbonizare a sectorului energetic.
Țările care aderă la Angajamentul Global privind Metanul se angajează să atingă obiectivul colectiv de a reduce emisiile globale de metan cu cel puțin 30% față de nivelurile din 2020 până în 2030 și să se orienteze către utilizarea metodologiilor de inventariere a bunelor practici IPCC la cel mai înalt nivel pentru a cuantifica emisiile de metan, acordând o atenție deosebită surselor cu emisii ridicate. Punerea în aplicare cu succes a Angajamentului ar reduce fenomenul de încălzire cu cel puțin 0,2 grade Celsius până în 2050.
Uniunea Europeană, Statele Unite și alți susținători din prima etapă vor continua să convingă alte țări să se alăture Angajamentului Global privind Metanul, înainte de lansarea sa oficială la COP26.