FONDURI EUROPENE
Coaliţia Naţională pentru Absorbţia Fondurilor Structurale – întâlnire de lucru la sediul MADR cu ministrul Daniel Constantin
Published
9 years agoon
Coaliția Națională pentru Absorbția Fondurilor Structurale a avut ieri, 22 iulie 2015, prima întâlnire de lucru la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu domnul Ministru Daniel Constantin şi echipa sa, pe tema absorbției fondurilor europene destinate agriculturii şi dezvoltării rurale, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.
În cadrul acestei întâlniri au fost abordate următoarele teme:
1. Debirocratizarea sistemului de evaluare, implementare şi control a proiectelor finanţate prin FEADR;
2. Transparentizarea procesului de absorbţie a fondurilor europene destinate agriculturii;
3. Creşterea responsabilităţii atât a funcţionarilor din cadrul autorităţii de management, cât şi a beneficiarilor în ceea ce priveşte respectarea termenelor de rambursare;
4. Motivarea financiară a personalului implicat în derularea proiectelor (contabili, juriști, personal responsabil cu achizițiile publice, alte categorii de personal din structurile de suport).
De asemenea, domnul Ministru a adus în atenția celor prezenţi o serie de simplificări care să conducă la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor destinate agriculturii, şi anume:
– În cazul beneficiarilor privați: simplificarea procedurilor de achiziții private prin introducerea unei baze de date cu preţuri de referinţă; posibilitatea depunerii proiectelor exclusiv on-line; punerea la dispoziţia solicitanţilor a unor proiecte tip pentru anumite măsuri; sesiunile de depunere a proiectelor vor fi continue în perioada ianuarie-octombrie a fiecărui an cu evaluări lunare în funcţie de un prag de calitate stabilit; verificările pe teren nu vor mai fi efectuate la fiecare tranşă de plată în parte.
– În cazul beneficiarilor publici: simplificarea procedurilor de obținere a acordurilor și avizelor de la diferite instituții; solicitarea avizelor si acordurilor la momentul contractării proiectelor şi nu la momentul depunerii cererilor de finanţare; acordarea avansurilor în cuantum de 50% după finalizarea unei singure achiziţii; decontarea TVA încă de la prima cerere de plată;
O altă problemă extrem de importantă subliniată în cadrul întâlnirii de către domnul Ministru a fost cea legată de necesitatea existenței unor pachete de creditare pentru asigurarea cofinanţării beneficiarilor.
Din Coaliția Națională pentru Absorbţia Fondurilor Structurale fac parte peste 30 organizaţii nonguvernamentale, sindicate,patronate şi reprezentanţi ai mediului de afaceri de la nivel central și local. Dintre acestea enumerăm doar câteva dintre cele care au participat la întâlnire: Asociaţia pentru Implementarea Democrației (AID)(foto), Asociaţia Română pentru Evaluare şi Strategie (ARES), Confederaţia Sindicală Naţională Meridian, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Calea Europeană, Asociaţia pentru Bună Guvernare, Federaţia Naţională Sindicală Alma Mater, LAPAR, SINDALIMENTA-FSIA şi Academia Leaders4Romania.
Coaliţia Naţională pentru Absorbţia Fondurilor Structurale va continua seria întâlnirilor de lucru cu miniştrii responsabili de absorbţia fondurilor structurale în efortul său de a aduce la cunoştinţa decidenţilor problemele cu care se confruntă beneficiarii, dar şi de a identifica de comun acord soluţii care să flexibilizeze sistemul de acordare a fondurilor structurale către beneficiari.
.
You may like
Comisia Europeană a aprobat României deblocarea a 373 de milioane de euro, fonduri europene, pentru proiecte destinate incluziunii sociale
Numărul unic național 119, destinat copiilor, se modernizează cu fonduri europene
Klaus Iohannis consideră “imperativ” ca decidenții să înțeleagă și pe mai departe importanța fondurilor UE: În ultimii zece ani, PIB-ul României a crescut de la 150 la 350 de miliarde de euro
PNL: România a absorbit sume record din fondurile UE în timpul guvernului Ciucă. Blocajul absorbției din prezent, o problemă de voință politică
Ministrul Adrian Câciu anunță că peste 22 de miliarde de euro din perioada de programare 2021-2027 au fost deja contractate: Confirmă angajamentul de a maximiza beneficiile aduse de fondurile europene
Nicolae Ciucă: România primește 1,5 miliarde de euro din Fondul de Coeziune al UE pentru refacerea infrastructurii și a gospodăriilor afectate de inundații
FONDURI EUROPENE
Numărul unic național 119, destinat copiilor, se modernizează cu fonduri europene
Published
3 days agoon
October 1, 2024Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) dezvoltă un proiect de modernizare din fonduri europene a numărului unic național 119 destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului, se arată într-un comunicat.
Proiectul „Sistem Next Generation 119” va presupune dezvoltarea și modernizarea instrumentelor digitale de alertare, identificare și intervenție pentru copii, asociate numărului unic național 119, număr destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului.
Proiectul se implementează în perioada septembrie 2024 – februarie 2027 și este cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027, P2.Digitalizare în administrația publică centrală și mediul de afaceri. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 66.874.370,41 lei.
„Vorbim despre un proiect de importanță națională, implementat de ANPDCA în colaborare cu STS, menit să îmbunătățească protecția și sprijinul oferite copiilor din România. Obiectivul principal îl reprezintă facilitarea accesului pentru toți copiii care au nevoie de sprijin și ajutor atât la linia de suport pentru copii 119, cât și la platforma care se va dezvolta în paralel. Concret, vor fi create și modernizate soluții digitale avansate care să permită raportarea eficientă a cazurilor de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violență asupra copilului. Prin intermediul numărului unic național 119, care este deja o resursă importantă în protecția copiilor, vom facilita intervenția promptă și coordonată a autorităților responsabile, vom reuși să-i consiliem, să-i îndrumăm și să-i sprijinim rapid pe toți copiii și tinerii care vor suna la acest număr pentru a cere un sfat, o informație sau chiar ajutor. Felicit specialiștii ANPDCA și STS pentru efortul și implicarea în găsirea de soluții de dezvoltare a acestui proiect esențial pentru sprijinirea copiilor care au nevoie de noi”, a declarat Natalia Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
„Serviciul de Telecomunicații Speciale participă în calitate de partener în acest proiect complex atât cu soluții digitale și tehnologii avansate, cât și cu cei mai buni specialiști. De aceea, punem resursele tehnice și umane, precum și expertiza noastră IT&C și de administrare a Serviciului de urgență 112 la dispoziția partenerului nostru, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, pentru a sprijini cea mai însemnată valoare a unei națiuni: copiii. Sistemul Next Generation 119 va fi dezvoltat utilizând soluții IT&C sigure și de generație nouă, iar în același timp inginerii și specialiștii STS vor implementa funcționalități moderne care să permită gestionarea eficientă a cazurilor, analiza acestora în scopul îmbunătățirii calității apelurilor, asistarea operatorilor de către tehnologii avansate, structurarea coerentă a datelor, îmbunătățirea fluxurilor și acordarea rapidă a sprijinului de care au nevoie copiii. Modernizarea infrastructurii hardware și software a numărului național 119 se va baza pe bunele practici pe care le-am dobândit din experiența noastră în administrarea serviciului dedicat urgențelor. Acest proiect reprezintă încă un pas spre calea transformării digitale înspre care se îndreaptă statul român, dar care are, însă, beneficii directe către o categorie extrem de vulnerabilă – copiii. Am încredere că parteneriatul de succes dintre ANPDCA și STS își va îndeplini obiectivul de a consolida climatul de siguranță al copiilor”, a declarat General Ing. Ionel-Sorin Bălan, directorul STS.
În cei doi ani și jumătate de implementare, proiectul urmărește extinderea facilităților oferite de serviciul 119 prin dezvoltarea unor noi aplicații și platforme necesare asigurării asistenței pentru copiii care sunt victime ale abuzului, neglijării, exploatării și oricărei alte forme de violență, asigurarea unor aplicații și programe suport pentru specialiștii implicați în gestionarea numărului unic 119, precum și asigurarea unor sesiuni de formare a angajaților din instituțiile din domeniul protecției copilului.
FONDURI EUROPENE
Ministrul Adrian Câciu anunță că peste 22 de miliarde de euro din perioada de programare 2021-2027 au fost deja contractate: Confirmă angajamentul de a maximiza beneficiile aduse de fondurile europene
Published
1 week agoon
September 24, 2024By
Teodora IonMinistrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că peste 22 de miliarde de euro din actuala perioadă de programare multianuală 2021-2027 au fost deja contractate pentru diverse proiecte, ”iar cifrele confirmă angajamentul nostru de a continua pe această traiectorie de succes și de a maximiza beneficiile aduse de fondurile europene”.
Acesta a participat la Comitetul de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat, reuniune în cadrul căreia a prezentat bilanțul absorbției fondurilor europene în România și a conturat perspectivele pentru viitorul apropiat.
”Sunt mândru să anunț că România a atins un nivel record de absorbție a fondurilor europene în perioada 2014-2020, depășind pragul de 99%. Această performanță demonstrează capacitatea noastră de a gestiona eficient aceste resurse și de a le transforma în proiecte concrete care aduc beneficii semnificative pentru cetățenii noștri”, a reiterat Adrian Câciu.
Adrian Câciu a subliniat, de asemenea, importanța reașezării priorităților în contextul noilor provocări la nivel global.
”În următoarea perioadă, ne vom concentra pe proiecte care contribuie la consolidarea rezilienței economice, la tranziția verde și digitală, precum și la dezvoltarea infrastructurii. Vom acorda o atenție deosebită sprijinirii IMM-urilor, a cercetării și inovării, precum și a educației și formării profesionale”, a declarat oficialul MIPE.
Dacă luăm drept element comparativ exercițiul financiar multianual 2007-2013, observăm o îmbunătățire a performanței României când vine vorba de absorbția fondurilor europene.
Potrivit documentelor publicate de ministerul de resort, stadiul absorbției fondurilor UE pentru programele operaționale 2007-2013 la 31 martie 2017 a fost de 90,44%.
FONDURI EUROPENE
EU4Health și apărare europeană: Comisia Europeană pune la dispoziție 490 de milioane de euro pentru investiții în domeniul sănătății și cel al apărării
Published
2 months agoon
August 9, 2024Comisia Europeană a lansat apeluri de proiect în valoare de aproximativ 490 milioane de euro pentru finanțarea investițiilor STEP prin programul “UE pentru sănătate” (EU4Heath) și prin Fondul European pentru Apărare, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Potențialii beneficiari din Uniunea Europeană pot accesa finanțări pentru dezvoltarea tehnologiilor strategice pentru Europa (STEP) în valoare de aproximativ 130 milioane de euro pentru investiții în domeniul sănătății și de aproximativ 360 milioane euro în domeniul apărării.
Proiectele din cadrul Programului UE pentru Sănătate (EU4Health) au termen limită de aplicare pe 5 septembrie 2024 în domeniul de investiții al biotehnologiilor, cu trei apeluri deschise, al căror ghid poate fi accesat la EU4Health – Action Grants 2024 (HERA).
Apeluri deschise EU4Health:
- Apel de propuneri privind Hubul european pentru dezvoltarea vaccinurilor (HERA) – CP-g-24-10
- Buget: 102 milioane EUR
- Obiectiv: Crearea unui hub european pentru dezvoltarea vaccinurilor relevante pentru sănătatea publică, combinând excelența în dezvoltarea vaccinurilor cu studiile clinice și activitățile de scalare a producției.
- Apel pentru propuneri de sprijinire a dezvoltării de antivirale noi (HERA) – CP-g-24-105
- Buget: 10 milioane EUR
- Obiectiv: Dezvoltarea de antivirale noi, cu spectru larg, care să poată fi utilizate pentru pregătirea și răspunsul la pandemii.
- Apel pentru propuneri de sprijinire a tehnologiilor și proceselor inovatoare de fabricație în Uniune pentru producția de medicamente (HERA) – CP-g-24-12
- Buget: 17 milioane EUR
- Obiectiv: Susținerea tehnologiilor și proceselor de fabricație inovatoare în Uniune pentru producția de medicamente.
Proiectele ce intră sub incidența Fondului European pentru Apărare (European Defence Fund) au termen limită de aplicare pe 5 noiembrie 2024. 12 dintre apeluri sunt deschise în domeniul de investiții ce vizează tehnologiile digitale și inovația în tehnologiile de vârf, iar un apel în domeniul de investiții al tehnologiilor curate și eficiente din punct de vedere al resurselor. Ghidul aferent celor 13 apeluri deschise în domeniul apărării poate fi accesat la Call for EDF development actions implemented via actual cost grants.
Apeluri deschise:
- Sisteme de aeronave de luptă colaborative fără pilot (U-CCA)
- Buget: 15 milioane EUR
- Obiectiv: Dezvoltarea și implementarea de noi tehnologii și sisteme pentru aeronave de luptă colaborative fără pilot, care să îmbunătățească capabilitățile operaționale și eficiența acestora.
- Comunicații subacvatice securizate și adaptive pentru UUS-uri
- Buget: 24 milioane EUR
- Obiectiv: Crearea de soluții de comunicare subacvatică securizate și adaptive pentru utilizarea în vehiculele subacvatice autonome.
- Metode pentru reducerea decalajelor de realitate
- Buget: 15 milioane EUR
- Obiectiv: Dezvoltarea de tehnologii pentru reducerea decalajelor de realitate, îmbunătățind astfel simulările și antrenamentele militare.
- Componente electronice
- Buget: 25 milioane EUR
- Obiectiv: Producerea și dezvoltarea componentelor electronice electronice avansate pentru a sprijini noile sisteme de apărare.
- Tehnologii cuantice
- Buget: 24 milioane EUR
- Obiectiv: Cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor cuantice aplicabile în domeniul apărării, cum ar fi calculul cuantic și senzorii cuantici.
- Apertură multifuncțională și transceiver bazate pe AI
- Buget: 45 milioane EUR
- Obiectiv: Dezvoltarea de soluții de apertură multifuncțională și transceiver bazate pe inteligență artificială pentru utilizare militară.
- Standard de comunicare multidimensională pentru apărare
- Buget: 25 milioane EUR
- Obiectiv: Crearea unui standard de comunicare multidimensională pentru a îmbunătăți interoperabilitatea sistemelor de apărare.
- Sisteme UAS europene mici și îmbunătățite
- Buget: 11 milioane EUR
- Obiectiv: Dezvoltarea de sisteme UAS mici, îmbunătățite pentru a sprijini misiunile tactice și operaționale.
- Next-Generation Cooperative Cyber Range
- Buget: 48 milioane EUR
- Obiectiv: Crearea de medii de simulare cibernetică de generație următoare pentru antrenament și testare, îmbunătățind capabilitățile de apărare cibernetică.
- Waveform securizat pentru comunicații prin satelit
- Buget: 25 milioane EUR
- Obiectiv: Dezvoltarea de soluții de comunicații prin satelit securizate pentru utilizare în operațiuni militare.
- Sisteme terestre fără pilot multifuncționale
- Buget: 50 milioane EUR
- Obiectiv: Dezvoltarea de sisteme terestre fără pilot multifuncționale pentru a spijini diverse misiuni de apărare.
- Simulare și antrenament pentru urgențe medicale
- Buget: 10 milioane EUR
- Obiectiv: Crearea de soluții de simulare și antrenament pentru gestionarea urgențelor medicale în contexte militare.
- Sistem energetic independent și eficient pentru tabere militare
- Buget: 40 milioane EUR
- Obiectiv: Dezvoltarea de sisteme energetice independente și eficiente pentru alimentarea taberelor militare.
Concrete & Design Solutions
Raportul Draghi privind competitivitatea Europei regăsește motorul franco-german gripat în gândirea geopolitică “franco-franceză” și “priorități diferite”
Taxarea importurilor de mașini electrice chinezești divizează UE: După Germania și Spania, Ungaria avertizează în legătură cu declanșarea unui război economic și comercial cu China
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Maia Sandu la Chișinău: România va continua să sprijine fără echivoc parcursul european al R. Moldova
România ajută cu produse alimentare populația civilă din Liban
România obține la CJUE anularea prevederii din Pachetul Mobilitate I privind obligația întoarcerii la sediu a vehiculelor de transport rutier la 8 săptămâni
Lumea devine din ce în ce mai divizată, iar ”Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine”, atrage atenția noul premier al Japoniei, care sprijină crearea unei alianțe militare regionale
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
ICI București este prezent la RePatriot Summit 2024 pentru a facilita accesul antreprenorilor la cele mai noi tehnologii și soluții digitale
Comisia Europeană a reușit să obțină sprijinul țărilor membre UE de a impune taxe vamale suplimentare de până la 35,3% asupra importurilor de mașini electrice din China
Maia Sandu a discutat cu Giorgia Meloni: Italia ne susține ferm pe drumul nostru european
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”
Trending
- ONU1 week ago
Un discurs cât pentru o moștenire de cinci decenii în arena globală. Joe Biden, pentru ultima oară la tribuna ONU: Oamenii sunt mai importanți decât a rămâne la putere
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Războiul din Ucraina și integrarea europeană – impactul asupra separatismului nistrean
- U.E.4 days ago
Virajul electoral al Austriei: În premieră după 1945, un partid de extremă-dreaptă anti-migrație și cu rădăcini în nazism câștigă alegerile. Quo vadis “Schengen terestru” pentru România?
- CONSILIUL DE SECURITATE1 week ago
Consiliul de Securitate al ONU. Ministrul britanic de externe, discurs vehement îndreptat către Putin: Imperialismul? Îl recunosc când îl văd. Invazia voastră este pentru a vă extinde statul mafiot într-un imperiu mafiot
- EDITORIALE4 days ago
Iulian Chifu: America și Lumea – izolaționism versus leadership în viziunea Condoleezzei Rice