Formațiunea naționalistă austriacă Partidul Libertății (FPOe), care guvernează alături de conservatorii din Partidul Popular Austriac (OeVP), a anunțat marți adeziunea la alianța partidelor eurosceptice lansată luni de liderul Ligii din Italia, vicepremierul Matteo Salvini, cu mai puțin de o lună și jumătate înainte de alegerile europene din mai, anunță Politico Europe.
”Eurodeputaţii din FPOe se vor alătura, cu plăcere, desigur, alianţei reformiste prezentate de Matteo Salvini la Milano”, a anunţat pe Twitter Harald Vilimsky, care este cap de listă al FPOe la alegerile pentru Parlamentul European, el postând şi un document prin care este oficializată ”intenţia” partidului său de a se alătura ”proiectului patriotic comun”.
Liderul partidului Alternativa pentru Germania (AfD), Joerg Meuthen, a anunţat luni, la Milano, că această formaţiune va forma un nou grup în Parlamentul European împreună cu Liga, condusă de vicepremierul italian Matteo Salvini, şi cu alte formaţiuni de extremă dreapta, precum Partidul Finlandezii şi Partidul Danez al Poporului.
Noul grup parlamentar se va numi Alianţa Europeană a Popoarelor şi Naţiunilor (EAPN) – a precizat Joerg Meuthen, într-o conferinţă de presă alături de Matteo Salvini.
Noua mișcare a lui Salvini urmărește să aducă împreună eurosceptici din trei grupuri din Parlamentul European: Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), Europa Libertății și Democrației Directe (EFDD) și Grupul Națiunilor și Libertăților (ENF).
Potrivit celor mai recente sondaje, EAPN ar putea înghiți până la 150 de locuri din cele 705 existene în Parlamentul European, în cazul în care Brexit-ul se va produce până la alegerile europene din mai, și va include unele dintre cele mai mari partide naționale existente în Legislatiul european.
Anunțul AfD vine în contextul în care, în luna februarie, un studiu al European Council on Foreign Relations (ECFR) releva că partidele anti-europene se îndreaptă către un drum sigur în câștigarea unui număr cât mai mare de locuri în Parlamentul European, în urma alegerilor europarlamentare din 2019, mai mult de o treime din numărul total de locuri, acest lucru ar putea ”submina și provoca daune ireparabile” în domenii precum comerțul, securitatea și apărarea, potrivit unui studiu publicat luni.
European Council on Foreign Relations (ECFR), a avertizat că alegerile ar putea să se confrunte ”cu un grup de partide politice naționaliste anti-europene care susțin o revenire la o Europă a națiunilor” în Parlamentul European.
În cadrul unui discurs susținut la Berlin cu ocazia unui turneu de promovare a fundației sale, fostul președinte american Barack Obama a avertizat că ”naţionalismul, îndeosebi cel de extremă dreapta, este în plină ascensiune. Ştim unde duce acest lucru. Europa ştie mai bine decât oricine. Duce la conflict, vărsare de sânge şi catastrofă”, a atras atenția fostul lider american, aflat în capitala Germaniei, unde a revenit la aproape șase ani de la celebrul său discurs susținut în calitate de ”cetățean al lumii”.
Dovadă a ascensiunii naționalismului de extremă dreapta este recentul anunț al lui Caio Giulio Cesare Mussolini, strănepot al dictatorului Benito Mussolini, care a spus că va candida în alegerile europene din luna mai pe lista formațiunii Fratelli d’Italia, un mic partid de extremă dreapta.
Nu este prima oară când un urmaş al lui Benito Mussolini intră într-o competiţie electorală în Italia. Caio Giulio Cesare este nepotul de văr al Alessandrei Mussolini, nepoată a Ducelui, membră a Parlamentului European din 2014 după ce a fost senatoare şi deputată în legislativul de la Roma.
Acesta a mai spus că la Strasbourg va ”apăra interesul național în fiecare din acțiunile și din voturile mele”, în conformitate cu linia ultra-suveranistă urmată de Fratelli d’Italia.