Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Un proiect portughez, castigatorul concursului european “Lumea pe care o vrei”

Published

on

Comisia Europeană a anunțat câștigătorul marelui premiu al concursului World You Like (Lumea pe care o vrei) pentru cele mai bune soluții în domeniul schimbărilor climatice.

Pasture_Park wikipediaProiectul portughez intitulat Sown Biodiverse Pastures (pășuni semănate bogate în biodiversitate) a fost declarat câștigător pentru soluția inovatoare propusă cu privire la reducerea emisiilor de CO2, eroziunea solului și riscul producerii de incendii ale vegetației, în același timp propunând soluții pentru creșterea productivității pășunilor, informează Comisia Europeană, într-un comunicat.

Proiectul Sown Biodiverse Pastures implică peste 1 000 de agricultori portughezi, cărora le oferă amestecuri de semințe adaptate unor soluri specifice, de natură să contribuie la creșterea capacității de reziliență a solului la instabilitatea condițiilor de mediu. Proiectul, promovat de organizația Terraprima, a avut drept efect îmbunătățirea fertilității solului, a retenției de apă și a rezistenței la eroziune și, de asemenea, a contribuit la creșterea productivității pășunilor în multe zone din Portugalia.

Concursul Lumea pe care o vrei face parte din campania paneuropeană a Comisiei Europene de sensibilizare a publicului, denumită ”Lumea pe care o vrei, cu clima care îți place”, care promovează soluții practice, inovatoare și eficiente în domeniul schimbărilor climatice.

Proiectul Sown Biodiverse Pastures va beneficia de șansa de a înregistra un video profesionist, precum și de sprijin pentru promovarea proiectului în mass media europeană.

Comisarul european pentru politici climatice, Connie Hedegaard, a anunțat câștigătorul în cadrul ceremoniei de decernare a premiului Sustainia, care a avut loc în Copenhaga. Doamna Connie Hedegaard a declarat: „Felicitări pentru proiectul Sown Biodiverse Pastures! Acest proiect este un exemplu perfect al modului în care soluțiile practice pentru combaterea schimbărilor climatice pot economisi bani și, de asemenea, pot crea locuri de muncă și pot stimula creșterea economică. A fost cu adevărat încurajator să vedem numărul de proiecte inovatoare din întreaga Uniune Europeană care au fost prezentate la concursul Lumea pe care o vrei. Este timpul să se multiplice aceste soluții climatice, astfel încât să construim lumea pe care o vrem, cu clima care ne place.”

De asemenea, în cadrul ceremoniei au fost premiate proiectele care s-au clasat pe locurile doi și trei în cadrul concursului Lumea pe care o vrei:

  • Airport Carbon Accreditation (acreditarea nivelurilor de CO2 pentru aeroporturi): acest proiect european, conceput în Bruxelles, reprezintă cooperarea dintre 75 de aeroporturi europene care urmăresc îmbunătățirea propriei eficiențe energetice, concomitent cu reducerea emisiilor de CO2. Programul a fost lansat în 2009 de ACI EUROPE, un organism european al aeroporturilor;
  • Low Energy Houses for Everyone (case cu consum energetic redus pentru toți): acest proiect propus de organizația Dworek Polski din Polonia construiește case conform tradiției poloneze, care sunt convenabile din punct de vedere al prețului și, în același timp, au un consum energetic redus.

Câștigătorul concursului a fost selectat de către Comitetul de premiere Sustainia, din care au făcut parte Connie Hedegaard, comisarul european pentru politici climatice, Arnold Schwarzenegger, fostul guvernator al statului California, Gro Harlem Brundtland, fostul prim-ministru al Norvegiei și Dr. Rajendra Pachauri, președintele grupului pentru schimbări climatice al ONU.

Sustainia, un partener al campaniei, reprezintă o inițiativă internațională în materie de sustenabilitate, al cărei președinte este Arnold Schwarzenegger.

Concursul și campania Lumea pe care o vrei

Concursul Lumea pe care o vrei a reunit oameni creativi din întreaga UE, care și-au pus la încercare inovațiile în domeniul emisiilor reduse de carbon. Publicul a avut posibilitatea de a vota online proiectele favorite din rândul celor 269 de proiecte depuse. În continuare, cele mai bune proiecte au fost prezentate Comitetului de premiere Sustania.

De la lansarea acesteia în octombrie 2012, campania Lumea pe care o vrei, cu clima care îți place a ajuns la milioane de europeni. Campania a fost urmărită pe rețelele de socializare de peste 65 000 de susținători și s-a bucurat de sprijinul a peste 230 de organizații partenere din UE și al mai multor personalități, printre care Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, precum și premiatul actor Colin Firth.

Sursa:  CE

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen, promisiune fermă: Nu va exista niciun compromis din partea Comisiei Europene în ce privește apărarea statului de drept

Published

on

© European Parliament

Ursula von der Leyen, candidata propusă de Consiliul European pentru a deveni prima femeie președintă a Comisiei Europene, și-a asumat un angajament ferm pentru apărarea statutul de drept în Uniunea Europeană, în primul său discurs în fața plenului Parlamentului European în urma căruia speră să devină prima femeie președintă a Comisiei Europene.

Făcând referire la originile Europei – civilizația greacă și legislața romană – von der Leyen a arătat că, timp de secole, europenii s-au luptat pentru câștigarea libertății și a democrației.

Statul de drept este instrumentul cel mai puternic pe care îl avem la dispoziție pentru a ne apăra valorile. De aceea nu putem face compromis în ce privește apărarea statului de drept. Nu va exista niciun compromis din partea Comisiei Europene”, a spus Ursula von der Leyen, în aplauzele eurodeputaților

”De aceea, propun un mecanism european privind statul de drept. Acest instrument nu este o alternativă, ci un instrument suplimentar. Comisia va fi întotdeauna gardianul Tratatelor. Statul de drept este fundamental”, a mai spus ea.

Anterior dezbaterii din plen, ce va fi urmată de un vot marți seară, Ursula von der Leyen a promis că va adopta măsuri în spiritul solicitărilor pe care le-a primit de la grupurile S&D și Renew Europe în Parlamentul European pentru ca cele două formațiuni din hemiciclu să îi acorde votul pentru a deveni prima femeie președintă a Comisiei Europene.

În scrisorile către S&D și Renew Europe, ministrul german al Apărării a promis că dacă va fi validată în funcția de președinte al Comisiei Europene, ea va propune revizuirea modului în care este monitorizată respectarea statului de drept în ţările UE.

Ea a promis reformarea modului în care UE monitorizează respectarea statului de drept în țările membre”, scrie Reuters, în condițiile în care Comisia Europeană a propus un mecanism de condiționare a acordării fondurilor UE de statul de drept, iar țări precum România și Bulgaria sunt monitorizate sub Mecanismul de Cooperare și Verificare, prevăzut în tratatele de aderare ale celor două state. Deși o temă de actualitate, propunerea nu este una inovatoare, Comisia Europeană publicând în 2014, pentru prima și singura dată, rapoarte anti-corupție în fiecare țară UE, evaluări ale căror publicări au fost ulterior sistate.

Propunerea unui mecanism european privind statul de drept a venit din partea grupului Renew Europe condus de Dacian Cioloș și a fost formulată de eurodeputații Alianței USR PLUS.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen, în discursul de candidatură la șefia Comisiei Europene: ”Dacă vrem să alegem calea europeană, trebuie să ne redescoperim unitatea”

Published

on

© European Parliament/ Facebook

Ursula von der Leyen, candidata Consiliului European la șefia Comisiei Europene, a făcut marți un apel la unitatea europenilor pentru alegerea căii europene și la apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli și multilateralism, în primul său discurs în fața plenului Parlamentului European în urma căruia speră să devină prima femeie președintă a Comisiei Europene.

Acum exact 40 de ani, prima președintă a Parlamentului European, Simone Veil, a fost aleasă și și-a prezentat viziunea unei Europe mai unite și mai echitabile. 40 de ani mai târziu, este cu mare mândrie să vă pot spune că o femeie este candidată la postul de președinte al Comisiei Europene. Sunt aici datorită tuturor celor care au trecut peste bariere și convenții”, a spus von der Leyen, în debutul discursului său, în aplauzele sălii.

von der Leyen, care și-a început discursul în franceză, continuând ulterior în germană și în engleză, a făcut recurs la memoria integrării europene.

”Sunt aici datorită tuturor celor care au construit o Europă a păcii, o Europă a valorilor. Această convingere europeană este cea care m-a ghidat în toată cariera, ca mamă, ca medic și ca politician. Acesta va fi și spiritul care va ghida și Comisia pe care am intenția să o prezidez. Părinții fondatori au reușit să ridice Europa din cenușa războaielor mondiale”, a mai afirmat ea.

Arătând că 500 de milioane de europeni trăiesc între Riga și Limassol și între Lisabona și Atena, von der Leyen a spus că ”trebuie să ne ridicăm pentru această Europă a noastră”.

Candidata susținută de liderii europeni la capătul unor negocieri europeni a făcut referire și la spectrul global, precizând că ”întreaga lume este provocată să facă față unor unor schimbări disruptive. 

”Niciuna din aceste provocări nu va dispărea. Unii se îndreaptă spre regimuri autoritare. Alții își creează dependență globală, investind în timp ce alții se întorc spre protecționism”, a afirmat ea, referindu-se la Rusia, China sau SUA, fără a le nominaliza.

”Niciuna din aceste opțiuni nu sunt pentru noi. Noi susținem multilateralismul și apărăm o ordine bazată pe reguli. Trebuie să alegem calea europeană. Dar dacă vrem să alegem calea europeană, trebuie să ne redescoperim unitatea. Dacă noi suntem uniți în interior, nimeni nu ne poate dezbina”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Citiți și Sesiune plenară// Toate privirile spre Parlamentul European: Eurodeputații decid marți dacă Ursula von der Leyen va fi prima femeie președintă a Comisiei Europene

Citiți și Ursula von der Leyen susține monitorizarea respectării statului de drept în toate țările UE. Ce reforme le mai promite eurodeputaților în schimbul alegerii sale la șefia Comisiei Europene

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen susține monitorizarea respectării statului de drept în toate țările UE. Ce reforme le mai promite eurodeputaților în schimbul alegerii sale la șefia Comisiei Europene

Published

on

© European Parliament/ Facebook

Ursula von der Leyen, candidata Consiliului European la șefia Comisiei Europene, a promis luni că va adopta măsuri în spiritul solicitărilor pe care le-a primit de la grupurile S&D și Renew Europe în Parlamentul European pentru ca cele două formațiuni din hemiciclu să îi acorde votul pentru a deveni prima femeie președintă a Comisiei Europene.

von der Leyen le-a transmis două scrisori deputaților europeni socialiști și liberal-centriști după ce liderii celor două grupuri, Iratxe Garcia și Dacian Cioloș, i-au formulat acesteia condiții pentru ca eurodeputații S&D și Renew Europe să îi dea un vot favorabil în plenul Parlamentului European.

În scrisorile către S&D și Renew Europe, ministrul german al Apărării promite că dacă va fi validată în funcția de președinte al Comisiei Europene, ea va propune salarii minime garantate pentru toţi lucrătorii europeni, o schemă de asistenţă pentru şomaj, reformarea politicii de azil pentru migranţi în sensul împărţirii poverii între statele UE, revizuirea modului în care este monitorizată respectarea statului de drept în ţările UE, precum şi susţinerea reducerii emisiilor de carbon cu 55% până în anul 2030, relatează agenţiile Reuters și DPA și publicația The Guardian.

Ea a promis reformarea modului în care UE monitorizează respectarea statului de drept în țările membre”, scrie Reuters, în condițiile în care Comisia Europeană a propus un mecanism de condiționare a acordării fondurilor UE de statul de drept, iar țări precum România și Bulgaria sunt monitorizate sub Mecanismul de Cooperare și Verificare, prevăzut în tratatele de aderare ale celor două state. Deși o temă de actualitate, propunerea nu este una inovatoare, Comisia Europeană publicând în 2014, pentru prima și singura dată, rapoarte anti-corupție în fiecare țară UE, evaluări ale căror publicări au fost ulterior sistate.

În scrisorile transmise celor două grupuri politice, Ursula von der Leyen se mai declară în favoarea acordării Parlamentului European a dreptului de iniţiativă legislativă, scrie și Agerpres. În prezent, doar Comisia Europeană are dreptul să propună legi aplicabile la nivelul UE

Mai mult, pentru a contracara acuzațiile privind modul ”în culise” în care ea a fost propusă de șefii de stat sau de guvern pentru a-i succeda lui Jean-Claude Juncker la șefia Comisiei Europene, Ursula von der Leyen promite să îmbunătățească procesul Spitzenkandidat, procedura candidaților cap de listă prin care favoriți la președinția executivului european erau Manfred Weber (PPE) și Frans Timmermans (S&D).

Cât despre Brexit, ea s-a arătat dispusă să ofere Regatului Unit mai mult timp pentru negocierea retragerii din UE. De asemenea, Ursula von der Leyen a susţinut ca pentru deciziile de politică externă ale UE să se renunţe la regula unanimităţii şi aceste decizii să fie luate prin majoritate calificată.

Citiți și Sesiune plenară// Toate privirile spre Parlamentul European: Eurodeputații decid marți dacă Ursula von der Leyen va fi prima femeie președintă a Comisiei Europene

Prin aceste scrisori, von der Leyen depune eforturi să își securizeze o majoritate în votul prevăzut marți, în plenul de la Strasbourg, și unde are nevoie de cel puțin 374 de voturi (50% + unul) din totalul membrilor Parlamentului European. În prezent, candidata propusă de Consiliul European în fruntea unui pachet de nume pentru mai multe instituții ale UE beneficiază doar de susținerea grupului PPE (182 de membri), ea provenind din CDU-ul Angelei Merkel, cea mai mare formațiune națională afiliată Partidului Popular European.

Promisiunea susţinerii reducerii emisiilor de carbon cu 55% până în anul 2030 făcută de von der Leyen ar putea fi îndeptată și către grupul Verzilor din Parlamentul European, care deja a anunțat că nu o va vota pe von der Leyen la plenara din 15-18 iulie.

Tabloul politic este însă întregit de poziții prudente în rândul celor două grupuri politice care pot înclina decisiv balanța – S&D (154 de eurodeputați) și Renew Europe (108 europarlamentari). După discuțiile cu von der Leyen, liderii ambelor grupuri menționate i-au transmis scrisori ministrului german al Apărării în care i-au formulat condiții pentru a-i da un vot favorabil în plenul Parlamentului European.

Scrisorile semnate de Iratxe Garcia (S&D) și Dacian Cioloș (Renew Europe) relevă o abordare inflexibilă a celor două grupări politice, sugerând că cei 262 europarlamentari S&D (154) și Renew Europe (108) nu vor vota favorabil numirea Ursulei von der Leyen dacă ea nu acceptă cererile formulate.

În scrisoarea sa, grupul lui Cioloș i-a transmis lui von der Leyen că un mecanism european pentru statul de drept, Conferința privind viitorul Europei propusă de Renew Europe, atribuirea unei poziții ”pe picior de egalitate” cu Frans Timmermans (S&D) lui Margrethe Vestager (ALDE/ Renew Europe) și realizarea unui echilibru geografic în distribuția portofoliilor de la nivelul Comisiei Europene sunt condițiile pe care al treilea grup politic din PE i le impune pentru a-i acorda votul prin care aceasta are șansa de a deveni prima femeie președinte din istoria Comisiei Europene.

Scrisoarea celor de la Renew Europe a fost urmată de un gest similar din partea grupului S&D, care îi cere ministrului german al Apărării angajamente în scris privind dezvoltarea durabilă, schimbările climatice, bugetul UE, politica de azil pentru migranţi, statul de drept şi politica externă a UE pentru a decide dacă îi acordă sau nu votul la sesiunea plenară de la Strasbourg din 15-18 iulie.

Ursula von der Leyen este numele de vârf din pachetul agreat de Consiliul European după un summit cu negocieri maraton și încheiat cu respingerea candidaților instituiți prin intermediul principiului Spitzenkandidat, lui Manfred Weber fiindu-i reproșată lipsa de experiență executivă la nivel înalt, iar Frans Timmermans întâmpinând opoziția țărilor grupului de la Vișegrad, a Italiei, dar și a liderilor PPE care nu au fost de acord ca popularii europeni să cedeze șefia Comisiei Europene. Din acest pachet mai fac parte Charles Michel (ALDE) – ales președinte al Consiliului European, Josep Borrell (S&D) – propus pentru poziția de Înalt Reprezentant și Christine Lagarde (Franța, PPE) – pentru șefia Băncii Centrale Europene. 

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending