Comandantul forțelor strategice ale SUA, despre un posibil atac nuclear ordonat de Donald Trump: ”Nu suntem proști”

Generalul Forțelor Aeriene din SUA, John Hyten, a anunțat că se poate opune președintelui dacă acesta i-ar ordona, în mod ”ilegal”, să lanseze arme nucleare, potrivit The Guardian, informează Adevarul.ro. 

Foto: Wikipedia

Aflat în Canada la un forum internaţional de securitate internaţională, John Hyten, şeful Comandamentului Strategic al Statelor Unite (Stratcom) a declarat că s-a pus de multe ori pe gânduri ce ar răspunde în faţa unui astfel de ordin.

Întrebat despre un asemenea scenariu, generalul a precizat că „nu suntem proşti. Ne gândim des la lucrurile astea. Cum ai putea altfel atunci când ai această responsabilitate?”.

Responsabil de supravegherea arsenalului nuclear al SUA, acesta din urmă a explicat în cadrul forumului care este procedura în urma unui astfel de ordin, spunând că e însărcinat să ofere sfaturi pentru preşedinte în cazul în care este contactat.

John Hyten a mai răspuns la întrebări legate de autoritatea lui Trump de a porni un război, de a folosi arme nucleare şi de a sfârşi acorduri internaţionale în contextul tensiunilor cu Coreea de Nord.

Donald Trump a amenințat în repetate rânduri că va distruge Coreea de Nord dacă aceasta nu va renunța la programul său balistic, afirmații făcute chiar în primul său discurs la Națiunile Unite.

Astfel, o parte dintre senatori vor să modifice legislaţia care vizează autoritatea nucleară pe care o are preşedintele SUA, marţi având prima întâlnire din ultimele patru decenii pe acest subiect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.