Comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters, a declarat vineri că România joacă “un rol cheie extraordinar pentru întreaga Alianţă”, iar angajamentul NATO pentru apărarea statelor membre rămâne solid.
Aflat într-o vizită în România, în care a fost decorat de președintele Klaus Iohannis, generalul Wolters a avut o întâlnire cu ministrul apărării naționale Nicolae Ciucă și a susţinut o conferinţă de presă alături de şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, la sediul MApN.
Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul Tod D. Wolters, a apreciat că România are un rol cheie pentru Alianța Nord-Atlantică și pentru securitatea din zona Mării Negre, pe toate cele trei componente – terestră, aeriană și maritimă, exemplificând prin rolul important al Brigăzii Multinaționale în cadrul eforturilor Alianței de întărire a părții de sud a flancului estic, prin misiunile navale din Marea Neagră și prin cele de poliție aeriană, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro după întâlnirea dintre generalul Wolters, ministrul Ciucă și generalul Petrescu.
“Suntem foarte mândri de naţiunea dumneavoastră şi de NATO pentru eforturile făcute ca această criză sanitară să nu devină o criză de securitate. După cum ştiţi, România joacă un rol cheie extraordinar pentru întreaga Alianţă. Această mare naţiune este esenţială în ceea ce priveşte contribuţia sa la securitatea regiunii Mării Negre. La sol, prezenţa înaintată a NATO este construită în jurul Brigăzii Multinaţionale conduse de România. În Marea Neagră, participarea ţării dumneavoastră în exerciţii comune şi patrule maritime contribuie la securitatea şi vigilenţa NATO. În aer, misiunea de Poliţie Aeriană Întărită pe teritoriul României întăreşte apărarea colectivă la nivelul NATO, demonstrând coeziunea NATO pentru implementarea conceptelor de apărare şi descurajare”, a spus oficialul aliat, citat de Agerpres, în conferința de presă amintită.
Totodată, el a arătat că “angajamentul NATO pentru apărarea României şi toţi aliaţii rămâne solid”.
“Aș vrea sa mulțumesc României pentru aportul la întărirea întregii Alianțe, contribuind astfel la securitatea europeană și globală, și să precizez, din nou, că NATO va apăra România și pe toți aliații săi”, a concluzionat generalul Wolters.
Potrivit MApN, în cadrul discuțiilor oficiale au fost abordate subiecte de actualitate de pe agenda Alianței Nord-Atlantice, precum consolidarea poziției NATO pe întreg flancul estic al Alianței și situația de securitate din zona Mării Negre. De asemenea, ministrul apărării naționale și șeful SMAp au prezentat obiectivele naționale în planul apărării, în acord cu cele ale NATO, precum și principalele programe de achiziții pentru modernizarea Armatei României.
Ministrul Nicolae Ciucă a apreciat abordarea de către Alianță, a securității “de tip 360 de grade”, și a subliniat importanța continuării procesului de consolidare a posturii NATO, de la Marea Baltică la Marea Neagră, precum și a cooperării aprofundate între aliați.
De asemenea, ministrul apărării naționale a precizat că țara noastră va continua să fie un partener de nădejde în cadrul Alianței și că acest lucru este demonstrat “atât de determinarea cu care militarii românii își îndeplinesc misiunile, cât și de alocarea, pentru al patrulea an consecutiv, a doi la sută din PIB pentru Apărare”.
Șeful Statului Major al Apărării a reiterat determinarea României de a contribui activ la implementarea în totalitate a măsurilor și proiectelor subsumate prezenței avansate adaptate (tFP), inclusiv prin sporirea prezenței aliate pe teritoriul național.
În context, generalul-locotenent Petrescu a spus că “facem toate eforturile pentru consolidarea şi dezvoltarea structurilor multinaționale aliate înființate pe teritoriul României” și a mulțumit generalului Wolters pentru sprijinul constant oferit de structurile Alianței Nord-Atlantice pentru operaționalizarea Unității de Integrare a Forţelor NATO, Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est de la Bucureşti, Comandamentului Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova, respectiv nou înființatului Comandament de nivel Corp care va funcționa la Sibiu.
“Contăm în continuare pe sprijinul NATO şi al aliaţilor în toate demersurile pe care le întreprindem, care au ca obiectiv întărirea securității în regiunea noastră”, a spus șeful SMAp, amintind că, în aceste zile, un detaşament canadian a început misiunile de poliţie aeriană întărită în România, că recent au fost efectuate zboruri de instruire cu bombardierele B-52 ale SUA și că militari români participă la Grupările permanente navale ale NATO.
“Continuăm să ne instruim trupele în exerciţii cu aliaţii noştri, unul dintre ultimele exerciţii fiind Saber Junction 20. Rămânem un aliat robust în misiunile aliate, în Afganistan, Irak și Kosovo”, a concluzionat generalul-locotenent Daniel Petrescu.
Vizita lui Tod Wolters la București a avut loc și în contextul în care vineri s-au împlinit cinci ani de la înființarea Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est de la Bucureşti, la a cărui ceremonia aniversară a participat amiralul Robert P. Blake, șeful Comandamentului Forțelor Întrunite de la Napoli, acesta subliniind că România este un important contributor la securitatea Alianţei.
Generalul Wolters s-a numărat, alături de secretarul Apărării Mark Esper și generalul John E. Hyten, între cei trei oficiali americani care au anunțat decizia retragerii a 11.900 de militari SUA din Germania și repoziționarea a aproape 5.600 de militari americani în alte țări NATO, inclusiv pe flancul estic.
La momentul anunțării deciziei, secretarul american al Apărării a precizat că această decizie presupune “amplasarea unor forțe rotaționale în regiunea Mării Negre în flancul sud-estic al NATO”. Deși nu s-a referit explicit la o țară aliată anume, statele NATO din zona sudică a flancului estic sunt România și Bulgaria.
“Cei aproape 4.500 de membri ai Regimentului 2 Cavalerie se vor întoarce în Statele Unite, deoarece alte unități Stryker încep rotații continue mai departe spre est, în regiunea Mării Negre, pentru a îmbunătăți descurajarea de-a lungul flancului sud-estic al NATO“, a spus Esper, la 29 iulie.
Generalul Tod D. Wolters este al treilea militar american de rang înalt care vizitează România în mai puțin de o lună, după vizita din data de 7 august a şefului Forţelor Terestre ale Armatei SUA, generalul James C. McConville, şi a şefului Forţelor Terestre ale Armatei SUA dislocate în Europa, general-locotenent Christopher G. Cavoli. Cei doi generali amintiți au efectuat o vizită la București la o săptămână distanță după anunțul Pentagonului de relocare a trupelor din Germania.