Comisar european: Ucraina se va putea aproviziona cu gaze naturale din UE

gaze naturale aragazUcraina, foarte dependentă de gazele naturale din Rusia, va putea importa gaze din Uniunea Europeană, a anunţat miercuri comisarul european pentru Buget, Janusz Lewandowski.

“Am ajuns la un acord privind posibilitatea de a furniza Ucrainei gaze naturale provenind din Slovacia şi apoi din Polonia şi Ungaria”, a declarat Lewandowski pentru agenţia poloneză PAP, potrivit Mediafax.

“Acesta este un prim acord foarte important pentru securitate”, a apreciat comisarul după ce a participat miercuri la o şedinţă a Guvernului de tranziţie de la Kiev.

Gazele naturale importate din Rusia reprezintă majoritatea din consumul Ucrainei. În 2006 şi 2009, conflictele dintre Kiev şi Moscova au provocat întreruperi în livrările de gaze naturale din Rusia spre statele din Uniunea Europeană.

Recent, Gazprom a ameninţat că va suspenda livrările, dacă Kievul, confruntat cu grave probleme financiare, nu îşi va achita datoriile acumulate în ultimele luni.

Kievul a decis miercuri să adopte majorarea preţului la gazele naturale furnizate populaţiei, pentru a obţine un ajutor financiar din partea FMI.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.