ALEGERI EUROPENE 2019
Comisarul Corina Crețu exclude posibilitatea aderării Pro România la grupul eurosceptic al conservatorilor din Parlamentul European: Suntem un partid politic mai apropiat de socialiștii europeni, însă cu accente liberale
Published
6 years agoon

Comisarul european Corina Crețu, proaspăt aleasă membru al Parlamentului European pe lista formațiunii Pro România, neagă posibilitatea aderării partidului condus de fostul prim-ministru Victor Ponta la Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, o facțiune eurosceptică a Parlamentului European.
”Pro România este un partid politic mai apropiat de socialiștii europeni, însă cu accente liberale. După validarea mandatelor, alături de președintele partidului, Victor Ponta, vom purta discuții la nivelul grupurilor politice europene, însă categoric este exclusă vreo negociere cu grupul conservatorilor”, a declarat Crețu pentru CaleaEuropeană.ro.
Precizările comisarului european apar în contextul în care și Victor Ponta a declarat recent pentru Euractiv că formațiunea sa respinge ideea aderării la grupul ECR, subliniind că Pro România este apropiat de Grupul Socialiștilor și Democraților Europeni.
”Pro România a primit o invitație oficială din partea lui Udo Bullman pentru a se alătura S&D. Comisarul Corina Crețu și Mihai Tudose sunt social-democrați și ei aparțin S&D-ului”, a spus Ponta, în condițiile în care partidul său a obținut două mandate după alegerile europene, iar fostul premier se va retrage de pe listă.
“Singura dezamăgire a noastră este lipsa de curaj a S&D de a lua o poziție cu privire la îndepărtarea Partidului Social-Democrat de la valorile democratice și socialiste”, a mai spus el.
Euractiv adaugă faptul că în cazul în care S&D nu îi va înlocui pe socialiștii români cu noul partid al lui Ponta, ProRomania s-ar putea orienta către noul grup format de ALDE și partidul președintelui francez Emmanuel Macron
Scenariile privind o eventuală aderare a Pro România la ECR au apărut și pe fondul faptului că, în estimările Parlamentului European, din cei doi eurodeputați ai Pro România, unul figurează ca membru al grupului S&D și altul, la grupul ECR. Potrivit PE, acest lucru este motivat de faptul că din cei doi eurodeputați care fac parte din Pro România in actuala legislatură (2014-2019), unul este membru S&D (Daciana Sârbu), și un altul membru al ECR (Laurențiu Rebega).
Pro România s-a clasat pe locul al patrulea după alegerile europene, cu un procent de 6,55%, în baza căruia va obține două mandate în viitorul Parlament European.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Valorile și libertățile europene suferă o ”deteriorare incontestabilă” în Ungaria, semnalează o delegație a PE
Corina Crețu: AMEPIP a încheiat atelierul OCDE dedicat monitorizării guvernanței corporative a întreprinderilor de stat din România
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Relația cu SUA, una dintre cele mai importante ancore strategice ale României
Comisia Europeană trebuie să vină cu un răspuns strategic în cazul în care SUA impun tarife suplimentare produselor farmaceutice, subliniază eurodeputatul Dan Motreanu
În cadrul discuțiilor de la Cotroceni cu Ilie Bolojan, eurodeputatul Dan Motreanu a subliniat că România trebuie să acționeze rapid pentru a putea folosi în continuare fondurile din Politica de Coeziune
Bolojan și europarlamentarii români au discutat despre prioritățile strategice ale României în UE: Apărarea europeană, relația cu SUA, fondurile UE, PNRR, sprijinul pentru Ucraina și extinderea UE
ALEGERI EUROPENE 2019
Videoclipul care a mobilizat participarea record a cetățenilor la alegerile europene, premiat de mai multe ori la The Lovie Awards
Published
6 years agoon
October 15, 2019
Videoclipul ”Alege-ți viitorul” realizat și promovat de Parlamentul European ca element central al campaniei de stimulare a prezenței cetățenilor la vot pentru alegerile din 23-26 mai 2019 a obținut mai multe premii la The Lovie Awards, o inițiativă care recunoaște și premiază excelența din mediul online și din comunitatea de internet europeană.
Un anunț în acest sens a fost făcut de Jaume Duch, directorul general pentru comunicare și purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, într-un mesaj publicat pe Twitter.
”Spot-ul Parlamentului European #Chooseyourfuture pentru alegerile europene a primit mai multe premii prestigioase la The Lovie Awards: un premiu de aur pentru pentru cea mai bună campanie publică și de activism, două de bronz pentru cea mai virală și integrată campanie și premiul ”People’s choice” la mai multe categorii”, a scris Duch, pe Twitter.
The European Parliament’s #Chooseyourfuture spot for the #EUelections2019 has been awarded a number of prestigious @lovieawards: one gold (best public service and activism campaign), two bronze (best viral and integrated campaign), and the People’s choice in several categories. https://t.co/4eNcAElIIT
— Jaume Duch (@jduch) October 15, 2019
Într-o postare ulterioară, Jaume Duch i-a felicitat pe toți cei care au fost implicați în ”procesul creativ și de producție al acestui spot cu un puternic impact emoțional și de succes care a ajutat la mobilizarea cetățenilor pentru alegerile europene”.
Many congratulations to everyone who was involved in the creative and production process of this emotionally powerful and very successful spot that helped engage and mobilise citizens ahead of the European elections.
— Jaume Duch (@jduch) October 15, 2019
La 23 mai, ziua în care au debutat alegerile pentru Parlamentul European, videoclipul dedicat promovării scrutinului înregistra un număr record de 132 de milioane de vizualizări.
Lansat pe 25 aprilie, videoclipul se apleacă asupra momentelor intense, frumoase și fragile legate de venirea pe lume a copiilor. Toate femeile care apar în film au născut în perioada februarie – martie 2019. Unii dintre cei care apar alături de ele (rude) au fost aleşi pentru a reflecta diversitatea familiilor europene. ”Din secunda în care venim pe această lume, suntem împreună. (…) Fiecare dintre noi poate lăsa o amprentă, dar împreună putem face diferenţa cu adevărat. Alege Europa în care vrei să cresc”, este mesajul pe care fiecare imagine din videoclip dorește să o transmită.
Alegerile europene din 2019, desfășurate la 40 de ani distanță de la primele alegeri pentru Parlamentul European, s-au încheiat cu cea mai mare prezență la vot din ultimii 20 ani în UE – 50,6%, înregistrând totodată și cea mai ridicată prezență națională la europarlamentare din istoria apartenenței României la Uniunea Europeană.
Per total, potrivit unui Eurobarometru publicat de Parlamentul European după scrutinul din luna mai, participarea la alegerile europene din 2019 a crescut cu 8%, până la 50,6%, cea mai semnificativă creştere a participării la vot fiind înregistrată în Polonia (+ 22%), România (+19%), Spania (+17%), Austria (+15%) şi Ungaria (+14 %).
Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, cetățenii români au votat în proporție de 51% la alegerile pentru Parlamentul European, după ce la alegerile din 2007, 2009 și 2014, s-au prezentat la urne între 27,67% și 32,44% dintre cetățeni. Pentru prima dată, România a înregistrat o prezență la vot peste media europeană.
Din 1979 și până în 2014, prezența la vot pentru alegerile europene scăzuse de la 61,99% (1979) la 42,61% (2014), tendința fiind regresivă cu fiecare scrutin din anii 1984, 1989, 1994, 1999, 2004 și 2009.
ALEGERI EUROPENE 2019
Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, implicat recent într-un scandal de corupție, nu își va prelua mandatul de europarlamentar
Published
6 years agoon
June 17, 2019By
Diana Zaim
Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, nu-şi va prelua mandatul în Parlamentul European, potrivit propriilor declaraţii făcute luni, el promiţând totodată să revină în politică imediat ce va descoperi cine i-a înregistrat pe ascuns în Ibiza (Spania) declaraţiile incriminatoare care au dus la demisia sa, luna trecută, transmite dpa, relatează Agerpres.
Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPO), care făcea parte din coaliţia de guvernământ, şi-a dat demisia din funcţie în urma difuzării unei înregistrări video compromiţătoare în care Strache oferă contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic, transmit dpa, AFP şi Reuters, relatează Agerpres.
Potrivit rezultatelor și site-ului Parlamentului European, Partidul Libertății FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) a obținut un procentaj de 17,20%, clasându-se pe locul 3. Acest partid ocupă 3 mandate în Parlamentul European, făcând parte din grupul ID (Identity and Democracy).
După destrămarea coaliţiei de guvernare formate din conservatori şi extrema-dreaptă în urma demisiei vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, Sebastian Kurs, cancelarul conservator a anunțat sâmbătă că vor fi convocate alegeri anticipate, anunță agențiile Reuters și EFE, potrivit Agerpres.
Scandalul a izbucnit când revista Der Spiegel şi ziarul Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video în care Strache pare să ofere, în schimbul susţinerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potenţială donatoare bogată din Rusia.
ALEGERI EUROPENE 2019
Partidul lui Emmanuel Macron, ALDE și Alianța USR PLUS au decis: Grupul lor din Parlamentul European a fost denumit Renew Europe
Published
6 years agoon
June 12, 2019
Partidul președintelui francez Emmanuel Macron și liberalii europeni au ales denumirea pentru noul lor grup în Parlamentul European, al treilea cel mai puternic din hemiciclu și din care face parte și Alianța 2020 USR PLUS, numele noii grupări politice fiind Renew Europe.
Grupul reunește membri ai Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), ai partidului La République En Marche, ai Alianței 2020 USR PLUS și alții.
”Am decis, astăzi, ca numele noului grup din Parlamentul European pe care l-am fondat alături de partenerii noștri din ALDE și En Marche să fie Renew Europe (Reînnoim Europa). Numele grupului reflectă exact intențiile noastre: vrem să construim o Europă modernă, mai puternică, mai aproape de cetățeni. Deviza noastră este: Hotărâți să construim împreună o Europă liberă și echitabilă”, a scris Dacian Cioloș, președintele PLUS și viitor eurodeputat din partea Alianței 2020 USR PLUS.
Potrivit Politico Europe, partidul lui Macron a dorit cu insistență să evite cuvântul “liberal”, care este adesea folosit negativ în Franța ca o reprezentare a ultra-capitalismului.
“Grupul ALDE din Parlamentul European a fost redenumit Renew Europe”, a scris pe Twitter Chris Davies, membru al liberalilor și democraților din Marea Britanie.
The ALDE Group in the European Parliament has been renamed RENEW EUROPE. This should keep our new French partners content, but many of us will continue to refer to it as the Liberal Group.?@LibDems
— Chris Davies Lib Dem (@ChrisDaviesLD) June 12, 2019
Renew Europe a fost printre cele patru nume luate în calcul, alături de The Europeans, Europe Forward și ceva care implică cuvântul “Europa”.
Grupul are un număr total provizoriu de 110 de locuri în noul Parlament – cu 41 mai mult decât vechiul grup ALDE, în mare parte datorită partidului lui Macron, a liberal-democraților din Regatul Unit și a Alianței USR PLUS din România.
Delegația franceză este cea mai mare din noul grup. În cadrul noului grup format în Parlamentul European delegația Alianței 2020 USR PLUS, cu opt eurodeputați, va fi a treia ca mărime după cele ale Franței și Marii Britanii, iar după retragerea Regatului Unit din UE va deveni a doua cea mai importantă forță politică din grupul Renew Europe.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina

Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

Vance și Meloni s-au întâlnit la Roma, pentru a doua zi la rând, după vizita premierului Italiei la Casa Albă. Vicepreședintele SUA a participat la slujba din Vinerea Mare la Vatican

Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, subliniază președintele Andrzej Duda

China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși

Donald Trump declară că ”nu-l consideră pe Zelenski responsabil” pentru războiul din Ucraina, dar continuă criticile la adresa lui: Nu-l învinovățesc, dar nu a făcut cea mai bună treabă din lume

Rubio atenționează că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile

NATO schimbă limbajul referitor la climă, gen și diversitate pentru a evita represaliile din partea administrației Trump

Lituania plănuiește să își modernizeze rutele ”critice pentru securitate și apărare” pentru a descuraja Rusia

“Suflete politice înrudite” pentru un “Occident măreț din nou”: De la Casa Albă, Trump și Meloni sunt 100% încrezători într-un acord comercial UE-SUA

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Secretarul de stat Luca Niculescu subliniază că ”există toate premisele” ca România să finalizeze anul viitor procesul de aderare la OCDE: Vom continua în acest ritm
Trending
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
INTERVIU | R. Moldova vrea să semneze tratatul de aderare la UE până în 2028, spune premierul Recean, avertizând că Rusia vrea să oprească drumul european al țării și subliniind importanța ca România să fie stabilă și pro-europeană
- ROMÂNIA4 days ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
SGG: Adoptarea Strategiei pentru Guvernare Deschisă în România reflectă angajamentul țării noastre în procesul de aderare la OCDE
- ROMÂNIA1 week ago
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian-Streinu Cercel: Lucrăm la un nou design de sănătate în România și la o nouă Lege a Sănătății
- NATO1 week ago
Oficiali ai Pentagonului au discutat cu NATO și aliații despre prezența forțelor SUA în Europa. Emil Hurezeanu: O pace în Ucraina necesită o prezență americană de lungă durată în Europa și un NATO fortificat