Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Comisarul Corina Crețu, vizită la Alba Iulia, Cluj-Napoca și Oradea cu ocazia Centenarului Marii Uniri: Aderarea la UE, una dintre cele mai importante decizii luate de România în ultimii 100 de ani

Published

on

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, efectuează o vizită oficială în România, la Alba Iulia, Cluj-Napoca și Oradea, cu prilejul festivităților organizate cu ocazia Zilei Naționale a României și a celebrării Centenarului Marii Uniri, informează Comisia Europeană.

La Alba Iulia, oficialul european va participa la festivitățile ocazionate de Ziua Națională și de Centenarul Marii Uniri. De asemenea, Crețu va susține un discurs pe tema Zilei Naționale și a Centenarului Marii Uniri în deschiderea unui eveniment festiv organizat la Cluj-Napoca iar luni, 3 decembrie, va vizita, la Oradea, un proiect finanțat cu bani europeni. 

FOTO: European Commission

De altfel, comisarul european Corina Creţu a declarat, în mesajul său privind Centenarul Marii Uniri, faptul că una dintre cele mai importante decizii luate de România în ultima sută de ani a fost aceea de a adera la Uniunea Europeană.

Comisarul european pentru politică regională a atras atenţia că intrarea în UE a permis românilor libera circulaţie în Europa, adică a permis cetăţenilor din ţara noastră de a merge să muncească în ţările Uniunii sau să studieze. 

De asemenea, Corina Creţu a vorbit de activitatea sa de comisar european şi a subliniat faptul că România are mai multe provocări în primele şase luni ale anului 2019, când va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. 

Mesajul integral al Corinei Crețu, conform Adevărul:

Dragi români,

Anul acesta România aniversează 100 de ani de la Marea Unire, un moment istoric pentru noi toţi! În 1918, după încheierea primului Război Mondial, dorinţa poporului român de a avea un stat puternic şi modern a devenit realitate. În urmă cu 100 de ani, toate provinciile istorice locuite preponderent de români au decis să devină un singur stat naţional. Unirea a fost proclamată pe 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, iar de atunci, ţara noastră poartă numele România; iar noi, românii, sărbătorim în prima zi a iernii calendaristice Ziua Naţională sau Ziua  Marii Uniri.

Entuziasmul acelei zile îl regăsim şi astăzi, căci a fost un moment important ce a adus atât de multă bucurie şi speranţă în vieţile românilor, a bunicilor şi a străbunicilor noştri. Mulţi ani mai târziu, în ianuarie 2007, România a devenit în mod oficial parte a familiei europene – Uniunea Europeană – împărtăşind cu celelalte state membre valori precum libertatea, egalitatea şi solidaritatea. Suntem parte a unui proiect politic unic: Uniunea Europeană, care, înainte de orice, a adus Europei 70 de ani de pace. 

Tocmai apartenenţa noastră la marea familie europeană ne garantează faptul că suntem liberi să circulăm oriunde în Europa, avem libertate de exprimare şi de informare, libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie, putem munci şi studia oriunde în Uniunea Europeană. Toate acestea sunt drepturi şi libertăţi la care înaintaşii noştri, cei care au înfăptuit Marea Unire, dar şi noi, înainte de Revoluţia din 1989, poate că nici nu îndrăzneam să sperăm.

În 2018, noi avem şi ne bucurăm de toate aceste drepturi şi cred că e bine să nu uităm că sunt valori indispensabile pentru demnitatea şi prosperitatea noastră, a tuturor cetăţenilor europeni, indiferent în ce ţară ne aflăm.

Pentru mine, ca şi Comisar European pentru Politica Regională, este o onoare şi un privilegiu să fiu în slujba cetăţenilor europeni, inclusiv a celor români. Această politică vine în sprijinul direct al tuturor regiunilor europene, ajutându-le să se dezvolte şi contribuind semnificativ la reducerea disparităţilor dintre acestea. Cred cu tărie că politica de coeziune contribuie semnificativ la dezvoltarea ţării noastre. În anul 2014, când am preluat mandatul de Comisar European pentru Politică Regională, rata de absorbţie a fondurilor politicii de coeziune era în România de 48% dar, ca urmare a eforturilor pe care le-am depus, am reuşit să încheiem perioada de programare 2007 – 2013 cu o rată de absorbţie de 91%. Totodată, fondurile europene au contribuit în mod decisiv la dezvoltarea economică a ţării noastre. Sunt foarte multe exemple care vorbesc despre felul în care Politica de Coeziune a îmbunătăţit viaţa de zi cu zi a românilor: în timpul perioadei de programare 2007-2013, aproximativ 15 000 de IMM-uri au primit sprijin financiar, 51 000 de noi locuri de muncă au fost create, peste 40 000 locuinţe au fost reabilitate energetic, 2 500 de şcoli au fost conectate la internet de mare viteză, iar aproximativ 100 de spitale au fost renovate.

Nu există, aşadar, nicio îndoială că decizia pe care România a luat-o în urmă cu 11 ani – şi anume aceea de a deveni membru al Uniunii Europene –  a fost de departe cea mai bună decizie posibilă. Apartenenţa României la UE nu ar trebui niciodată pusă la îndoială. România trebuie să aibă un rol activ în redefinirea UE 27, din interiorul Uniunii Europene.

Iar anul viitor vine cu o mare oportunitate în acest sens, tocmai pentru că ţara noastră va deţine, pentru prima oară,  Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, având ca motto „Coeziunea, o valoare comună europeană“. Iar acest mandat al României are loc într-un context cu totul special: în prima jumătate a anului viitor vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European, iar ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană  – Brexit-ul – urmează să aibă loc tot primăvara viitoare. Aşa cum spuneam, cred că este o provocare, dar şi o oportunitate, în egală măsură, pentru ca ţara noastră să contribuie activ la creionarea unui viitor mai bun Uniunii Europene, al cetăţenilor europeni, ajutând la reconsolidarea încrederii în proiectul european.

Sunt sigură că România va profita din plin de perioada celor şase luni cât va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi va contribui la consolidarea proiectului european, pentru că ne dorim cu toţii să avem o Uniune Europeană mai unită, mai puternică şi mai solidară!

La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români, oriunde v-aţi afla!“. 

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

CE revine cu precizări asupra declarației comisarului Thierry Breton: Contractul semnat cu AstraZeneca rămâne în vigoare după luna iunie până la îndeplinirea angajamentelor asumate

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Contractul semnat cu compania farmaceutică AstraZeneca pentru achiziția și furnizarea de vaccinuri pentru UE rămâne în vigoare după luna iunie până la îndeplinirea angajamentelor asumate, a clarificat luni Comisia Europeană, după ce o declarație din ziua precedentă a comisarului european Thierry Breton a dat de înțeles că odată cu luna iulie vor înceta livrările din acest ser către statele membre, relatează Agerpres.

Thierry Breton a declarat duminică, la o zi după anunţul unui nou contract semnat de UE cu Pfizer, că blocul nu a reînnoit pentru moment contractul pentru furnizarea vaccinurilor împotriva COVID-19 cu AstraZeneca după luna iunie.

Termenul „reînnoire” a contractului „se pretează confuziei şi ar trebui să-l evităm”, a spus purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene, Eric Mamer. El a precizat că acordul cu AstraZeneca a fost semnat „pe baza distribuirii dozelor prevăzute”, aşadar contractul nu se încheie atât timp cât nu sunt livrate toate dozele cuprinse în document.

La rândul său, purtătorul de cuvânt pentru sănătate al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker, a subliniat că „vaccinul AstraZeneca este foarte important pentru portofoliul nostru’” de vaccinuri anti-COVID-19 şi „este important să primim dozele prevăzute în contract”.

În schimb, cei doi au confirmat anunţul din aprilie al Comisiei Europene, potrivit căruia aceasta nu va opta pentru cumpărarea celor 100 de milioane de doze suplimentare de vaccin AstraZeneca la care are dreptul conform clauzelor contractului.

AstraZeneca a livrat Uniunii Europene în primul trimestru al acestui an numai 29,8 milioane de doze de vaccin şi promite că, până la sfârşitul lunii iunie, numărul dozelor livrate va ajunge la 100 de milioane, adică numai o treime din cele prevăzute în contractul semnat cu Comisia Europeană, care din acest motiv a acţionat în judecată compania farmaceutică britanico-suedeză.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisarul european Adina Vălean anunță că trenul Connecting Europe Express își va începe călătoria de promovarea a transportului feroviar verde în toamnă. Pe 18 septembrie, trenul se va opri și la București

Published

on

© European Union, 2019/Source: EC - Audiovisual Service

Comisarul european Adina Vălean a anunțat pe 9 mai, de Ziua Europei, că trenul Connecting Europe Express își va începe călătoria de promovarea a transportului feroviar verde în toamnă, pe 2 septembrie, și se va opri la Paris, pe 7 octombrie. Pe 18 septembrie, trenul va ajunge și la București.

 

2021 este Anul European al Căilor Ferate, care va promova unul dintre cele mai sustenabile, inovatoare și sigure moduri de transport pe care le avem!

O varietate de activități vor aduce căile ferate în lumina reflectoarelor pe tot parcursul anului 2021 pe întreg continentul, pentru a încuraja utilizarea acestora atât de către călători, cât și de către transportatorii de marfă și pentru a contribui la obiectivul de a atinge neutralitatea climatică până în 2050, în cadrul Pactului Verde al UE.

Expresul Connecting Europe va fi una dintre cele mai emblematice inițiative ale Anului European al Căilor Ferate.

Traversând 26 de țări, cu peste 40 de opriri, acesta va parcurge multe dintre rutele care ne unesc, conectând țări, întreprinderi și oameni. Expressul va pune în evidență forța unificatoare a căilor ferate.

© European Union, 2021/ Source: EC – Audiovisual Service

În acest an, rolul său este de a ne face să înțelegem mai bine provocările pe care căile ferate europene trebuie să le depășească pentru a deveni un mod de transport preferat atât de călători, cât și de întreprinderi.

Companiile feroviare din diferite state membre ale UE vor furniza material rulant pentru configurarea acestui tren cu șase vagoane.

Avantajele transportului feroviar nu se limitează la turiști și navetiști. Întreprinderile și transportatorii de marfă pot alege transportul pe calea ferată și pot beneficia de oferte ieftine și din ce în ce mai competitive pentru a-și transporta mărfurile în toată Europa, reducându-și în același timp amprenta de carbon.

Căile ferate sunt în mare parte electrificate și emit mult mai puțin CO2 decât călătoriile echivalente cu transportul rutier sau aerian. Acestea sunt responsabile pentru doar 0,4 % din emisiile de gaze cu efect de seră generate de transporturile din UE, în timp ce totalul transporturilor din UE reprezintă 25 % din emisiile totale ale UE. În plus, este singurul mijloc de transport care, în perioada 1990-2017, și-a redus în mod constant emisiile și consumul de energie, utilizând în același timp din ce în ce mai mult surse de energie regenerabilă.

De asemenea, este un mijloc de transport accesibil, confortabil și sigur. Fie că sunteți în vacanță sau călătoriți în interes de serviciu, vă puteți baza pe căile ferate pentru a ajunge în siguranță la destinație. Este cel mai sigur mod de transport terestru, având cea mai mică incidență de accidente mortale. Transformați trenul în biroul dumneavoastră mobil sau bucurați-vă pur și simplu de priveliște – și lăsați în urmă călătoriile stresante.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană nu reînnoiește contractul cu AstraZeneca după luna iunie: ”Vom vedea, urmărim ce se întâmplă”

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană nu a reînnoit pentru moment contractul pentru furnizarea vaccinurilor împotriva COVID-19 cu AstraZeneca după luna iunie, a precizat duminică comisarul european Thierry Breton, la o zi după anunţul unui nou contract semnat de UE cu Pfizer, informează AFP și Agerpres.

„Nu am reînnoit contractul (cu AstraZeneca) dincolo de luna iunie. Vom vedea, urmărim ce se întâmplă”, a declarat comisarul european pentru piaţa internă, în cadrul unei intervenţii pentru postul de radio France Inter/France Info.

Cu toate acestea, nu se știe clar dacă nesemnarea unui nou contract în acest moment semnifică încetarea definitivă de a mai primi vaccinuri AstraZeneca.

„Nu s-a făcut încă, aşteptaţi”, a spus acesta. ”Am început” reînnoirile de contract cu Pfizer/BioNTech, dar ”vor mai fi şi altele”, spus acesta. Am început cu Pfizer întrucât suntem pe cale să lucrăm la a doua fază, la vaccinurile de generaţia a doua”, a precizat acesta.

La scurt timp după lansarea campaniei europene de vaccinare, Comisia Europeană a a acordat o autorizație de introducere pe piață condiționată (AIC) pentru vaccinul împotriva COVID-19 creat de AstraZeneca, acesta fiind al treilea vaccin împotriva COVID-19 autorizat în UE.

Pe baza avizului pozitiv al EMA, Comisia a verificat toate elementele care susțin autorizarea introducerii pe piață și a consultat statele membre înainte de a acorda autorizația de introducere pe piață condiționată.

Vaccinul AstraZeneca se bazează pe un adenovirus, un virus inofensiv care transmite „instrucțiunile” virusului care cauzează COVID-19. Acest lucru permite celulelor organismului să producă proteina unică specifică virusului care provoacă COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției COVID-19.

Citiți și: Ursula von der Leyen anunță că UE a încheiat un nou contract cu BioNTech-Pfizer pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19

Continue Reading

Facebook

Team2Share

NATO12 hours ago

Declarația Summitului București 9, adoptată în prezența lui Joe Biden: “NATO rămâne piatra de temelie a securităţii euro-atlantice, iar rolul SUA în securitatea Europei este indispensabil”

NATO13 hours ago

Klaus Iohannis, către Joe Biden, la summitul B9: Pledez pentru o creștere a prezenței militare a SUA în România și sudul flancului estic al NATO

ROMÂNIA13 hours ago

Ludovic Orban, întrevedere cu președintele Poloniei: Vizita este o foarte bună oportunitate pentru menținerea și consolidarea relației bilaterale și pe dimensiunea parlamentară

NATO14 hours ago

Secretarul general al NATO: Participarea lui Joe Biden la Summitul “București 9” demonstrează angajamentul SUA de a întări Alianța Nord-Atlantică

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

CE revine cu precizări asupra declarației comisarului Thierry Breton: Contractul semnat cu AstraZeneca rămâne în vigoare după luna iunie până la îndeplinirea angajamentelor asumate

ROMÂNIA15 hours ago

Anca Dragu, la reuniunea președinților Parlamentelor din UE: Digitalizarea are potențialul de a îmbunătăți modul în care cetățenii se conectează la instituțiile fundamentale ale democrației

POLITICĂ16 hours ago

Cristian Diaconescu, mesaj de Ziua Regalității: Monarhia României s-a aflat întotdeauna de partea bună a istoriei, a domnit întru legea țării și pentru binele nației noastre

ROMÂNIA16 hours ago

Ludovic Orban a transmis președinților parlamentelor din UE că digitalizarea României este unul din pilonii Planului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Raport: Țările G7 trebuie să investească anual 1.000 de miliarde de dolari pentru a asigura o redresare economică solidă în urma pandemiei

Dan Motreanu17 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu, solicitare către statele UE: Agricultorii care aplică practici mai stricte pentru protecția animalelor trebuie să fie sprijiniți financiar

NATO13 hours ago

Klaus Iohannis, către Joe Biden, la summitul B9: Pledez pentru o creștere a prezenței militare a SUA în România și sudul flancului estic al NATO

NATO14 hours ago

Secretarul general al NATO: Participarea lui Joe Biden la Summitul “București 9” demonstrează angajamentul SUA de a întări Alianța Nord-Atlantică

NATO17 hours ago

Klaus Iohannis: Prezența lui Joe Biden și a lui Jens Stoltenberg la summitul B9 arată că am reușit să creștem reziliența și postura de descurajare a NATO pe flancul estic

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisarul european Adina Vălean anunță că trenul Connecting Europe Express își va începe călătoria de promovarea a transportului feroviar verde în toamnă. Pe 18 septembrie, trenul se va opri și la București

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Moment istoric la Strasbourg. Emmanuel Macron și liderii instituțiilor UE au lansat Conferința privind viitorul Europei: Să ne scriem noi înșine noile noastre legende

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Conferința privind viitorul Europei reprezintă oportunitatea de a construi un nou scop comun

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Președintele PE, la lansarea Conferinței privind Viitorul Europei: Dacă reflecțiile cetățenilor implică o actualizare a Tratatelor, să fim curajoși! Nu ar trebui să existe niciun tabu legat de modul în care funcționează UE

Dragoș Pîslaru2 days ago

Dragoș Pîslaru: Prima idee pentru viitorul Europei este legătura dintre economic și social. Europa nu este doar despre milioane de euro, ci despre milioane de cetățeni

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru, înaintea Summitului Social de la Porto: Dacă nu înțelegem că trebuie să integrăm categoriile vulnerabile, ne punem valorile democrației în pericol

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Marian-Jean Marinescu subliniază că cea mai importantă armă a UE împotriva populiștilor este ”conținutul activității noastre” și cere statelor membre să se implice pentru a câștiga ”bătălia comunicării”

Advertisement
Advertisement

Trending