Connect with us

U.E.

Comisarul european Adina Vălean intenționează să prelungească suspendarea normei privind sloturile aeroportuare pentru utilizarea eficientă a capacității aeroporturilor

Published

on

© European Union, 2019/Source: EC - Audiovisual Service

Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean intenționează să prelungească suspendarea normei privind sloturile aeroportuare pentru utilizarea eficientă a capacității aeroporturilor și pentru a împiedica denaturarea competiției, potrivit unei declarații oficiale. 

„Pandemia de coronavirus a avut un impact extraordinar asupra călătoriilor aeriene și a sectorului aviației în ansamblu. Raportul de astăzi arată că nivelul traficului aerian rămâne scăzut și, mai important, este puțin probabil să-și revină în viitorul apropiat. În acest context, lipsa de certitudine asupra utilizării sloturilor face dificilă planificarea orarelor de către companiile aeriene, ceea ce face dificilă, la rândul lor, planificarea de către aeroporturi și pasageri. Pentru a răspunde nevoii de certitudine și de a răspunde la datele de trafic, intenționez să prelungesc renunțarea la sloturi pentru sezonul de iarnă 2020/2021, până la 27 martie 2021”, a transmis oficialul european. 

Un slot de aeroport reprezintă dreptul unei aeronave să decoleze sau să aterizeze pe un aeroport la un anumit moment al zilei. În conformitate cu Regulamentul UE privind sloturile orare (CEE 95/93), companiile aeriene fac obiectul regulii „folosești sau pierzi” și au obligația de a exploata 80 % din sloturile alocate. În caz contrar, își pierd dreptul de slot în sezoanele viitoare.

Totodată, Adina Vălean a apreciat faptul că părțile interesate din industrie – aeroporturi, companii aeriene și coordonatori de sloturi – au ajuns la un acord cu privire la modul de a atenua aceste probleme și aș dori să subliniez importanța acestui acord. Astfel, companiile aeriene vor putea începe acum să planifice și să pună la dispoziție orice capacitate aeroportuară în exces pentru alții.

„Mă aștept ca industria să respecte condițiile convenite în mod voluntar în timpul sezonului de iarnă 2020/2021, în așteptarea adoptării unor condiții pe deplin aplicabile – că se bazează pe această înțelegere referitor la faptul că intenționăm să acordăm imediat derogarea pentru întregul sezon”, a precizat comisarul european.

Suspendarea inițială a normei privind utilizarea sloturilor aeroportuare – adoptată în primele zile ale crizei – a permis companiilor aeriene să ia decizii temeinice din punct de vedere financiar cu privire la efectuarea zborurilor, precum și evitarea zborurilor fantomă. Cu toate acestea, raportul Comisiei Europene la care face referire comisarul Vălean subliniază, de asemenea, anumite probleme legate de derogarea actuală, care împiedică companiile aeriene să utilizeze eficient capacitatea aeroporturilor.

„Sloturile nu sunt întotdeauna eliberate la timp pentru ca alți utilizatori sau aeroporturi să planifice operațiunile așa cum și-ar dori; concurența poate fi, de asemenea, denaturată dacă companiile aeriene încearcă să obțină avantaje prin creșterea prezenței pe piață fără a utiliza sloturile și capacitatea aeroporturilor în mod corect. Un astfel de comportament poate împiedica concurența și, prin urmare, poate dăuna pasagerilor UE și clienților de marfă. Acest lucru trebuie remediat”, a explicat oficialul Comisiei Europene. 

De asemenea, Adina Vălean a transmis că „acum este momentul să începeți să reflectați asupra modului de revenire la un regim normal de sloturi, odată ce traficul aerian se ridică la niveluri mai stabile”.

În prezent, Comisia consultă publicul și părțile interesate cu privire la această inițiativă, iar comisarul european speră să prezinte pe această bază o propunere înainte de sfârșitul anului.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Incendii de vegetație | IGSU: Cei 77 de pompieri români și-au încheiat misiunea în Franța

Published

on

© IGSU - Facebook

Misiunea specială a pompierilor români în Franța, pentru stingerea incendiilor, s-a încheiat astăzi, 19 august. 

Timp de o săptămână, 77 salvatori au participat la misiuni de stingere a incendiilor în sud-vestul Franței, în condiții meteorologice deosebite. Misiunile modulului RO-GFFF-V au constat în identificarea și lichidarea focarelor ascunse, precum și protejarea locuințelor aflate în vecinătate, de posibile alte focare existente, anunță IGSU într-o postare pe pagina de Facebook

Eforturile pompierilor militari români au fost susținute de implicarea extraordinară a autorităților și a voluntarilor din Franța care, în toată această perioadă, au dovedit solidaritate în lupta pentru stingerea incendiilor înregistrate în țara gazdă. Ajutorul pe care România l-a acordat autorităților franceze a fost în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Franceze prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

O parte a modulului va reveni în țară astăzi, cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naționale, iar ceilalți salvatori, împreună cu tehnica de intervenție, vor ajunge în țară pe cale terestră.

Citiți și: România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

Continue Reading

U.E.

Eurostat: În 2021, statele membre au importat 173.400 de tone de miere naturală din afara UE, în valoare de 405,9 mil. euro

Published

on

© Calea Europeana - Zaim diana

Pentru a marca Ziua mondială a albinelor, Eurostat a publicat o noua statistică pentru a evidenția cele mai recente date privind comerțul internațional cu miere.

În 2021, statele membre ale UE au importat 173.400 de tone de miere naturală din țări din afara UE, în valoare de 405,9 milioane de euro. În schimb, în 2021, doar 25.500 de tone au fost exportate de către statele membre ale UE în afara UE. Aceste exporturi au avut o valoare de 146,6 milioane de euro.

Comparativ cu 2016, importurile de miere din afara UE au crescut cu 7% în greutate, în timp ce exporturile UE către țările din afara UE au scăzut cu 10%.

Continue Reading

SUA

Statele Unite vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell

Published

on

FOTO: bellhelicopter.com

SUA vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell, a anunţat ambasada Statelor Unite la Praga, ministrul ceh al apărării considerând că aceasta este o recunoaştere a ajutorului ceh pentru Ucraina, transmite vineri Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, Republica Cehă va primi 6 elicoptere de atac Viper AH-1Z şi două elicoptere utilitare Venom UH-1Y.

Cehia doreşte să-şi modernizeze rapid armata, înlocuind echipamente din dotare care datează din perioada sovietică, inclusiv elicoptere.

„Se vede că poziţia noastră clară şi neclintită de la începerea invaziei ruse în Ucraina este răsplătită. Nu doar că am obţinut respectul aliaţilor noştri ca urmare a eforturilor noastre de a ajuta Ucraina, dar am primit şi sprijinul lor pentru modernizarea armatei noastre”, a declarat ministrul apărării ceh Jana Cernohova pentru cotidianul Hospodarske Noviny.

Citiți și: SUA pregătesc un nou ajutor militar de aproximativ 800 milioane de dolari pentru Ucraina

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident. 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA1 week ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.3 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending