INTERVIU Comisarul european Corina Crețu: România are șansa istorică extraordinară de a își face auzită vocea privind conturarea viitorului Uniunii Europene

Comisarul european  pentru politică regională, Corina Crețu, s-a aflat miercuri în dialog cu studenții români în cadrul evenimentelor „Dialog cu cetățenii” organizate de către Comisia Europeană, ocazie cu care a discutat despre cele cinci scenarii privind viitorul Uniunii Europene propus de către președintele executivului european, Jean-Claude Juncker.

Corina Crețu a acordat un interviu pentru Calea Europeană, prilej cu care a abordat problematica absorbției fondurilor europene și a lăudat cunoștințele studeților români privind principalele teme dezbătute în prezent în Uniunea Europeană.

Evenimentul a fost transmis integral LIVE pe pagina de Facebook Calea Europeană și a avut loc la Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

„Am fost bucuroasă să văd cât de înalt este nivelul de cunoaștere a problematicii europene în rândul studenților, mai ales că, din punctul meu de vedere, există o lipsă de informare în ceea ce privește problematica europeană, deci a fost o surpriză plăcută. Am primit o gamă largă de întrebări, care nu țin neapărat de portofoliul meu, dar pe de altă parte cred și sper că am contribuit la o cunoaștere mai bună a ceea ce se întâmplă în Europa astăzi. Este un moment important, vorbesc de faptul că România aniversează 10 ani de apartenență la UE, Uniunea Europeană aniversează  60 de ani de la semnarea Trataului de la Roma și de la punerea bazelor Uniunii și s-au pus bazele dezbaterii privind modul cum va merge UE mai departe în format de 27. Este șansa istorică extraordinară pe care o are România, să își facă auzită vocea despre cum va merge Uniunea Europeană mai departe.”

Comisarul a apreciat că Uniunea Europeană reprezintă principala sursă de stabilitate și pace la nivelul continentului, precizând că aniversarea a șase decenii de la constituirea Comunităților Europene reprezintă un eveniment foarte important: „Vorbim de o renaștere a Uniunii Europene, este proiectul cel mai important al omenirii care a adus pentru prima dată după secole întregi de războaie 70 de ani de pace, prosperitate, oportunități. Sigur, noi ne bucurăm de aceste drepturi și libertăți doar din anul 1989, dar cred că suntem suficient de bătrâni să realizăm de unde am plecat și să observăm ce am câștigat prin apartenența noastră la UE, și suficient de tineri pentru a ne gândi la viitorul copiilor noștri și al nepoților. Și dacă privim în urmă, așa cum pe noi ne întreabă lumea dacă părinții fondatori ar fi mulțumiți, eu cred că Uniunea Europeană a depășit așteptările pe care le-au avut Spinelli și Rossi și toți cei care au scris în închisoare proiectul UE. Este important ca noi să nu fim acuzați că am ratat proiectul UE și sansa istorică de a îl face să funcționeze.”

În ceea ce privește rata mai mică de absorbție a fondurilor europene a României, comisarul pentru politică regională a declarat: „Noi vorbim în general de situația puțin mai complicată din Europa de Est în ceea ce privește absorbția fondurilor europene, pentru că toate statele europene, la începutul perioadelor de programare, s-au confruntat cu dificultăți. Domnul Juncker nu are ce să îmi reproșeze mie doarece nu mă pot substitui statelor membre. Când vine vorba de implementare este vorba 100% de statele membre. Noi am adoptat acordul de parteneriat, am încheiat programele operaționale, după cum știți serviciile mele sunt la dispoziția guvernelor. În ceea ce privește România, în ultimii 2 ani au fost aproape 200 de întâlniri la nivel tehnic cu experții Comisiei Europene, și vă asigur că am trimis cei mai buni oameni pe teren, dar nu putem implementa noi proiecte, nu putem face noi proiecte din Bruxelles, nu putem noi merge pe șantiere, să vedem cum evoluează acestea.  Mâine voi avea întâlnirea cu guvernul, cu domnul prim-ministru, am văzut că au proiect ambițios și speranța mea este să putem accelera lucrurile.”

„Am colaborat foarte bine cu ambele guverne, și cu guvernul Ponta și cu guvernul Cioloș, însă când s-a apropiat campania electorală au fost câteva derapaje. Avem șanse să recuperăm, important este să pornim contractările și din acest punct de vedere aș fi fost fericită să spun că absorbția nu a fost de 0%, inclusiv anul trecut”, a mai declarat comisarul făcând referire la rata scăzută de absorbție a fondurilor europene în anii 2016 și 2017, dar care totodată s-a declarat optimistă cu privire la recuperarea decalajelor.

„Indiferent de luptele interne dintr-o țară, în care sigur că eu în calitate de comisar european nu mă implic, până la urmă țara respectivă trebuie să își apere demnitatea și să contribuie la dezvoltarea nivelului de trai la cetățenilor statului”, a conchis comisarul european.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.