Comisarul european Gunther Oettinger, despre impactul Brexit-ului asupra bugetului UE: Va implica o reducere la aproape toate capitolele, dar unele trebuie protejate

Comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger, a avertizat luni la Viena că golul creat în bugetul comunitar de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a atrage cu sine o reducere a bugetului la aproape toate capitolele sale, deși a afirmat că unele dintre acestea trebuie protejate, listând migrația, protecția frontierelor, cercetarea și dezvoltarea, potrivit EFE, citat de Agerpres.

Atunci când un mare contributor net părăseşte UE, aceasta nu se poate întâmpla fără o diminuare” a bugetului multianual al UE, a insistat comisarul european, care a abordat acest subiect cu responsabilii austrieci, a căror ţara va deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE în a doua jumătate a anului în curs.

Acesta a precizat că pierderea contribuției Marii Britanii la bugetul UE odată cu Brexitul va genera reduceri considerabile pentur aproape toate politicile europene. Acesta a completat că în viitorul cadru bugetar multianual al UE pentru perioada 2021-2027 trebuie protejate programele cu ”valoare adăugată”, menționând migrația, protecția frontierelor, cercetarea și dezvoltarea. Comisarul european a apreciat că nici programul Erasmus şi programul de inovare Orizont 2020 nu ar trebui să fie afectate de reducerea bugetului comunitar.

Principala sursă de venituri a bugetului comunitar este furnizată de plata de către statele membre a unui procent uniform din PIB-ul lor. Deşi va ieşi din UE în martie 2019, Marea Britanie – contributor net la bugetul UE – a promis că îşi va onora obligaţiile faţă de bugetul comunitar până în anul 2020, ultimul an al actualului cadru financiar multianual. 

Comisarul Gunther Oettinger a propus ca în viitorul cadru financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027 statele membre să-şi suplimenteze contribuţiile de la circa 1% din PIB până la 1,1% din PIB pentru a acoperi aproximativ jumătate din golul financiar lăsat de pierderea contribuţiei britanice, iar cealaltă jumătate să fie diminuată din buget prin realizarea de economii. În timpul vizitei sale la Viena, el a sugerat de asemenea creşterea veniturilor din alte surse, cum ar fi plata drepturilor pentru emisiile poluante.

”Dacă UE devine mai mică, nu se poate ca bugetul să fie mai mare”, a precizat ministrul austriac responsabil cu afacerile europene, Gernot Blumel, îndemnând instituţiile comunitare să admită că există ”potenţial de economisire” în viitorul buget multianual.

Potrivit estimărilor publice, Brexit-ul ar produce o ”gaură” de 12-13 miliarde de euro la bugetul Uniunii, o sumă deloc de neglijat în condițiile în care țările din Europa Centrală și de Est vor insista pentru menținerea finanțărilor în direcția coeziunii și agriculturii, în vreme ce la noile priorități ale Uniunii Europene se adaugă apărarea, securitatea, migrația sau cercetarea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.