Connect with us

IT&C

Comisarul european Gunther Oettinger: România are în domeniul digital un potențial foarte mare. Vă invit să fiți alături de noi pe acest drum al digitalizării

Published

on

“Trăim într-o revoluție digitală, a tehnologiei si a serviciilor bazate pe cantități materiale”, a precizat comisarul european pentru economie și societate digitală, Gunther Oettinger, în cadrul discursului de deschidere la conferința la nivel înalt “Digitalizarea – Viitorul Europei”, la Bibilioteca Central Unviersitară Carol I.

“În ultimii ani, revoluția a fost marcată de schimbări profunde sectoriale, de hardware, software, ale telecomunicațiilor extrem de importante, însă astăzi tehnologiile digitale trec prin toate sectoarele socialului și economiculuui. Industria cinematografică a fost digitalizată. Domeniul mass media se află în proces de digitalizare. Sectorul bancar și asigurările sunt digitalizate. Serviciile de mobilitate au trecut prin acest proces. 90% dintre servicii trec prin acest proces care se manifestă prin disrupții sau prin transformări profunde. Fără dubii, star-up-urile și întreprinderile noi reprezintă vectori ai digitalizării”, a precizat Oettinger, semnalând că digitalizarea are un impact direct asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor.

14114688_564149617090424_1142157680_o

Adoptarea unor strategii europene, drumul către o societate competitivă

Comisarul european pentru economie și soceitate digitală a semnalat necesitatea creării unor strategii europene pentru păstrarea calității de comeptitor pe piața digitală. “Producătorii de hardware și software, motoarele de căutare cum ar fi Google, au o influență majoră asupra revoluției digitale. Pentru a reuși să rămânem competitivi, este nevoie de strategii europene iar noi avem viziunea creării unei noi piețe digitale pentru a reuși să rămânem competitivi.”

Acesta a prezentat intenția Uniunii Europene de a depune eforturi consistente pentru a face pași suplimentari în vederea dezvoltării domeniului digital, către dezvoltarea tehnologiilor cuantice, a microtehnologiei, semnalând că la bază va st infrastructura digitală. “Vrem, împreună cu guvernele statelor membre și reprezentanții industriei, să colaborăm pentru a dezvolta tehnologiile cuantice, să devoltăm microtehnologia. Baza acestei evoluții tehnologice digitale va fi infrastructura digitală. Pornim de la premisa că peste 25 de ani vom fi în societatea gigabit-urilor. Va fi nevoie de o astfel de societate a gigabit-urilor care va circula prin fibra optică, cabluri și tot soiul de infrastructură.”

Pentru a întări necesita unei acțiuni comune, Gunter Oettinger a evidențiat că reglementările stabilite la nivel național, fără un cadru european care să se constituie într-o umbrelă menită să asigure cadrul legislativ pentru întreaga comunitate europeană, au ecete directe asupra cetățenilor în activitățile curente. “Dacă un bucureștean vrea să aibă parte de asistentță medicală când își face concediul în Spania sau călătorește în interes de serviciun într-un oraș european, acest lucru va fi posibil doar dacă dosarul său medical va fi în format electronic. Medicul personal îi va putea oferi asistență 24 de ore din 24 doar dacă această infrastrucută va fi asigurată. România exportă o cantitate mare de mărfuri și bunuri în întreaga Europă. Încercați să parcurgeți călătoria de la București la Bruxelles. Este clar că veți trece prin zone fără semnal la telefonul mobil. Acest lucru arată că societatea noastră nu este cu adevărat performantă. Acest lucru înseamnă că reglementările sunt decise la nivel național”, a precizat comisarul european,  Gunter Oettinger.

Războaiele viitorului vor fi purtate în rețelele cibernetice

Într-o epocă tot mai digitalizată, războaiele viitorului vor transcende mediul fizic, către zona rețelelor cibernetice, lucru ce implică necesitatea siguranței acestora. “Infrastructura digitală a viitoarelor societăți va avea la bază fibra de sticlă, centrele de calcul. Este nevoie ca aceste rețele să fie sigure. Există pericolulul ca fluxul de date să fie întrerupt sau datele să fie furate. Războaiele viitorului nu vor mai fi purtate cu tancuri, ci în rețele. De aceea este foarte importantă siguranța rețelei cibernetice”.

Factorul uman, element indispensabil pentru viitorul digital

Factorul uman în contextul prezentat mai sus este elementul indispensabil. “Viitorul digital are la bază nevoie unor comepetențe. Competențele implică existența unor oameni. Chestiunea numărului de specialiști IT este foarte importantă. Este nevoie de un concept al calificărilor în domeniul competențelor digitale dacă vrem ca acest lucru să fie un avantaj și nu un dezavantaj”, a susținut comisarul european pentru economia și societatea digitală.

Cadrul necesar de reglementare pentru eradicare propagării discursului mincinos sau defăimător, problematica curentă a UE

“Viitorul digital va cuprinde platforme online și rețele sociale sau de căutare. Întrebarea care se ridică este care este cadrul necesar de reglementare a acestui sector? În rețelele sociale defăimările, minciunile nu sunt controlate. Oare nu este nevoie de un control mai atent al discursului propagat pe internet  pentru a nu degenera?” a ridicat problema Gunter Oettinger.

Pirateria, drumul către value gap și necesitatea corelării legislative pentru eradicarea acesteia

Vreau să vorbesc despre piraterie. În ziua de azi, operele scriitorilor, compozitorilor pot fi accesate fără niciun fel de problemă.

Se va crea un value gap. Astăzi, la nivel european lucrăm la o legislație nouă în domeniul drepturilor de autor. Numai dacă vom avea o astfel de legislație, vom putea respecta aceste reguli în relația cu Google, de exemplu. Dacă vom avea 28 de legislații diferite, nu vom reuși”, a susținut Oettinger.

În încheierea discursului său, comisarul european pentru economia și societatea digitală a amintit de digitalizarea patrimoniului cultural pentru asigurarea unui viitor al acestuia. “Ne aflăm în această respectabilă bibliotecă care adăpostește nenumărate opere valoroase pentru istoria și știința dumeavoastră. Digitalizarea operelor va asigura un viitor al patrimoniului cultural. Va deschide posibilități pentru cercetători din România și la celor de peste graniță”.

Gunter Oettinger a lansat României invitația de a se alătura statelor membre pe drumul digitalizării. “România are în domeniul digital un potențial foarte mare pe care îl poate exploata cu celelalte state membre pentru a crea o valoare adăugată. Vă invit să fiți alături de noi pe acest drum al digitalizării”.

.

IT&C

Președintele Autorității pentru Digitalizarea României anunță investiții semnificative în România în cadrul eforturilor de construire a Europei Digitale

Published

on

© Sabin Sărmaș/ Facebook

Președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Sabin Sărmaș, a salutat miercuri discursul privind Starea Uniunii Europene al Ursulei von der Leyen care a anunțat investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

“Excelent discursul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Primim cu bucurie vestea că Uniunea Europeană va pune la dispoziție aproximativ 750 miliarde de euro cu care va trebui să construim, printre altele, și Europa Digitală, într-un timp foarte scurt – 2030. Vor fi investiții semnificative în industria high-tech din România, iar menirea noastră este să dezvoltăm servicii publice digitale la standarde înalte”, a scris Sărmaș, pe pagina sa de Facebook.

Președintele Autorității pentru Digitalizarea României a mai precizat că un alt proiect ambițios al Comisiei Europene este cel privind identitatea electronică europeană sigură, pe care fiecare cetățean o poate folosi oriunde în Europa pentru a plăti orice fel de taxe.

“România, la inițiativa Autorității pentru Digitalizarea României, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, a făcut un prim pas în acest sens prin proiectul PSCID, care trebuie să fie interoperabil cu proiectul european”, a punctat el.

În discursul său, Ursula von der Leyen a pledat pentru o acțiune rapidă a UE în sfera digitală, cu obiective clar definite pentru 2030, cum ar fi conectivitatea, capabilitățile și serviciile publice digitale, care să se bazeze însă pe principii clare, precum dreptul la confidențialitate și conectivitate, libertatea de exprimare, fluxul liber de date și securitatea cibernetică. Motivul pentru care „trebuie să mișcăm repede” este acela de a ne asigura că UE stabilește standardele digitale pentru a nu fi nevoiți să le aplicăm  pe cele stabilite de alții

 

Continue Reading

IT&C

Cluj-Napoca: Primarul Emil Boc a deschis lucrările Innovation Labs, un eveniment de tradiție în mediul tinerilor clujeni pasionați și talentați în tehnologie

Published

on

© Emil Boc/ Facebook

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a participat sâmbătă la deschiderea Innovation Labs, un eveniment de tradiție în comunitatea clujeană și în special în mediul tinerilor pasionați și talentați în tehnologie, conform unui anunț publicat pe pagina sa de Facebook.

”În aceste zile, la CREIC – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative, peste 100 de tineri participă la această competiție tip hackathon, de soluții și idei inovative. Cu această ocazie, le-am transmis studenților și elevilor viziunea pe care o avem la Cluj-Napoca pentru a susține și potența capacitatea lor de creație și inovare. Unul dintre principalele avantaje competitive ale orașului nostru este tocmai resursa umană bine pregătită. Talentele Clujului de azi vor crea și slujbele viitorului, având la bază așa-numita „knowledge based economy” – economia bazată pe cunoaștere”, a scris Boc, pe pagina sa de socializare.

Innovation Labs este un program național de formare care oferă tinerilor experiența unui startup tehnic, în cadrul unui program de mentorat intens de trei luni.

Destinat studenților și proaspeților absolvenți de profil tehnic, obiectivul este ca prin acest program să crească nivelul educației antreprenoriale în rândul tinerilor și să calibreze bagajul de cunoștințe și aptitudini pe care tinerii îl au cu cerințele pieței.

La eveniment au participat reprezentanți ai mediului universitar și mediului de business local și național.

Rezultatele competiției deschise sâmbătă vor fi prezentate în data de 7 mai.

Continue Reading

IT&C

Klaus Iohannis, prezent la evenimentul ”GoTech World”: ”Sectorul digital este marea revelație a economiei românești. Industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis, a ținut un discurs în cadrul evenimentului „GoTech World”, prin care a subliniat că ”sectorul digital este marea revelație a economiei românești. În ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record.”

”GoTech World” se află la cea de-a 8-a ediție și este cel mai amplu eveniment care pune digitalizarea în centrul preocupărilor companiilor din România şi din Europa Centrală şi de Est.

Evenimentul de astăzi reunește numeroase companii cunoscute, companii competitive, ale căror produse sunt prezente în toată lumea: ”Sunt încântat să văd și mulți tineri care au decis să își încerce talentul tehnologic și antreprenorial prin construirea de start-up-uri inovatoare”, a menționat șeful statului, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis consideră că liderii comunității de afaceri globale au un rol important în sprijinirea tinerilor antreprenori: ”În ecuația progresului, eu cred că cea mai puternică forță este cea a ideilor transformate în realitate. De aceea astăzi, poate mai mult ca oricând, este nevoie ca liderii comunității de afaceri globale să devină un exemplu și, totodată, un punct de sprijin pentru tinerii antreprenori.”

Șeful statului a făcut referire la creșterea PIB-ului de către sectorul IT&C în economia românească: ”Sectorul digital este marea revelație a economiei românești. În ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record.”

Totodată, Klaus Iohannis dorește ca ”sectorul IT&C să devină un vârf de lance în dezvoltarea economiei și a societății, atât prin liderii consacrați, cât și prin cei intrați recent pe piață.”

Potrivit șefului statului, în acest domeniu există un capital uman de peste 140 de mii de profesioniști angajați în domeniu și o valoare actuală de circa 4,5 miliarde de euro a pieței autohtone de profil. 

În contextul în care Klaus Iohannis s-a aflat într-o vizită oficială la Bruxelles, ieri, 1 octombrie, acesta a avut ocazia să discute cu Majestatea Sa Regele Belgiei și cu câțiva miniștri din guvernul belgian și le-a ”spus exact aceste lucruri”: La noi, în mai puțin de un deceniu, IT&C a crescut de la practic 0 la 6% și m-au întrebat de două ori „la 6%?!”. Deci, oamenii au fost extrem de impresionați de această performanță nemaipomenită a României. Și acest lucru vi se datorează.”

Totodată, președintele României se declară încrezător că România se poate schimba în bine: ”Eu sunt convins că împreună putem schimba România în bine! Vă felicit pentru acest eveniment și vă doresc tuturor mult succes!”

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending